Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

L. Ron Hubbard: szellemi megváltó vagy anyagias diktátor?

Avagy Hubbard kísérteties jövőképe 13 évvel a szcientológia egyház megalapítása előtt

2017. november 27. - Reformeress

A szcientológia egyik fő ellentmondása az, hogy spirituális célokat hangoztat, de a gyakorlatban igen anyagias és egoisztikus a szemlélete.

Sokunkat, akiket csapdába ejtett ez az eszmerendszer, aztán megláttuk a másik oldalát is, nem hagy nyugodni a kérdés: mi is volt Hubbard célja valójában? Valóban spirituális céljai voltak, vagy anyagi hatalomra törekedett? Szabadságot akart hozni mindenkinek vagy lelkileg szolgává akarta tenni a híveit? Vagy mindezek furcsa kombinációja?

Ezzel kapcsolatban valaki nemrég rábukkant Hubbard egy korai sci-fi novellájára. Ebben kísértetiesen pontosan előrevetítette azt a jövőt, ami csak egy évtizeddel később kezdődött el, és még most sem fejeződött be.

Hubbard 1940-ben írta ezt a novellát René La Fayette néven, amelynek címe "Valaki, aki makacs volt". A híres Astounding Science Fiction sci-fi magazinban jelent meg. Olyanok mellett publikált ebben a magaziban, mint A.E Van Vogt (aki később maga is komolyan érdeklődött a Dianetika tanai iránt és a Dianetikusok Kaliforniai Követségének elnöke volt 1961-ig).

Az 1940-ben kiadott történet egy olyan világban játszódik, ahol egyre többen eltűnnek, mert egy "messiás" rábeszéli őket, hogy az anyagtalan létezést válasszák, és az "összegzett gondolat" részévé váljanak. A makacs főhős, akit nem sikerül meggyőzni, hogy eltűnjön, és akit Hubbard egy pszichiátriai esetként jellemez, Old Shellback (Öreg Tengerész), 500 évet visszajön a jövőből, hogy beszámoljon, mi történt, hogyan tűnt el mindenki sorban a világából. Ő makacsabb mindenkinél, és ezért végül egyedül marad az univerzumban.

Old Shellback’s orvosa ezt mondja neki, mielőtt feltételezhetően ő is úgy dönt, hogy eltűnik és az "összegzett gondolat" részévé válik:

"A Messiás az Arcturus Arctonról az anyag nemlétezését tanítja.

Látod, ezalatt azt érti, hogy minden anyag csupán gondolat.

És itt az idő, hogy a világot megszabadítsuk a materializmus nehéz terhétől amely már majdnem megfojtotta az ember lelkét."

Hubbard később a szcientológia alaptételeként tanította ezt.

A szellemi lény képes anyagot teremteni, ezáltal mindennek ami létezik, gondolati, szellemi eredete van. A cél a szellemi szabadság elérése, ami azt jelentette Hubbard szerint az '50-es évek elején, a szcientológia hajnalán, hogy helyreállítható a szellemi teremtés képessége. Ha megtisztítja az elméjét és bizonyos szellemi gyakorlatokat végez, akkor minden lény újra képes lesz azt teremteni, amit csak akar. Mindenki megalkothatja a saját világát, univerzumát, de a közös megegyezésre alapuló univerzumban is képessé válhat látható dolgokat teremteni, szellemileg létrehozni, mozgatni vagy eltüntetni.

Azt ígérte, a módszerével újra istenné tesz minden egyént. Tehát, ez alapján úgy tűnik, szellemi célokat tűzött ki.

Viszont ugyanebben a novellában előbújik Hubbard céljainak kísérteties, elgondolkodtató másik oldala is.

A novella számos utalást tesz egy jövőbeli fiktív történelemkönyvre: "Tribbon felemelkedése és bukása az amerikai birodalomban", amely azzal magyarázza az USA végső bukását (kapaszkodjunk meg), hogy gátlástalan szekta vezetők kihasználják "balekok vallási kísérletezésben való részvételi hajlandóságát"! Ugye tudjuk, hogy az USA-ban azért lehetetlen szinte megfogni a szcientológia egyházat az egyre gyakrabban nyilvánosságra kerülő visszaélések ellenére, mert az amerikai alkotmány erősen védi az egyházakat, szinte lehetetlen perelni ezeket, vagy beleszólni a működésükbe. Ezért is látta fontos stratégiai lépésnek Hubbard, hogy miután a Dianetika alapítvány 1952-ben csődbe ment, minél hamarabb egyházat alapítson - és persze azért is, hogy az adómentességet is elérhesse, tehát több profitot termelhessen ezáltal.

A Hubbard által megálmodott másik főhős, a "semmivé válást" szorgalmazó gonosz Smiley (Mosolygós) a novellában minden más szektavezetőt felülmúlt. Miért? Nos, Hubbard álma szerint, a jövőben "a kommunikáció tökéletesítése" lehetővé tette a nagyratörő Smiley számára, hogy üzenete mindenhol és mindenkihez eljusson. És a szabadság, amelyet a "Gépi Hivatal" (akkori kormány) adott minden vallási képviselőnek volt a felelős azért, hogy Smiley-t senki sem állította meg, aki átvette a hatalmat az egész univerzum felett.

Meg kell adni, Hubbard igen jól látta a jövőt. A ravasz szekta vezér Smiley a kommunikációs technológiák terén tett előrelépéseket használta ki, hogy adómentességgel rendelkező Messiássá váljon, és ezután senki sem tudta megállítani, hogy teljhatalmi tervét keresztülvigye.

Kísértetiesen olyan, mintha tíz évvel azelőtt, hogy bárki más látta volna, hogy mi jön, L. Ron Hubbardnak támadt volna egy ötlete arról, hogyan lehet minél több embert jó pénzért "megszabadítani a fizikai világban való létezésüktől"; azt ígérve nekik, hogy ha őt követik, képesek lesznek visszanyerni azt a hatalmat, amellyel az idők kezdetén rendelkeztek, amikor még világegyetemek teremtői voltak. Mindezt prémium fizetős szolgáltatásként, míg ezalatt védelmet és támogatást élvez a kormánytól a vallási álcázáshoz.

És íme, elérte, az ötlete megvalósult. Komolyan, ez szinte félelmetes.

Lehetséges, hogy ez a korai történet betekintést enged a Hubbard lelkében zajló háborúba, valódi távlati céljaiba, amelyek kihatása nem ért véget a halálával sem?

Egy biztos, volt fantáziája és nagyban gondolkodott. És lássuk be, mindig talált balekokat a kísérletezéshez.

 

Tony Ortega blogján itt olvashatsz erről: https://tonyortega.org/2016/02/15/chuck-beatty-is-right-l-ron-hubbard-lofted-culty-cosmic-ideas-a-decade-before-dianetics/

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4313207843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aleister Crowley 2017.11.29. 07:50:44

L. Ron Hubbardot megváltónak vagy úrültnek nevezik. Ahogy olvasom ezt a cikket úgy tünik ez egy másik kategórria. Hiszen, ha valaki képes 60 évre előre megjósolni, hogy mi lesz, akkor ő vagy egy látó, vagy igen tehetséges manipulátor aki képes ennyi embert kontrolálni a szóban forgó projekt érdekében.

Nemde? Ezen érdemes volna elgondolkodni.

Talán nem azt a technikát kéne lekövetni, amit leírt, hanem amit használt.
süti beállítások módosítása