Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Hírösszefoglaló a tegnapi eseményekről

2017. október 20. - Reformer

Mozgalmas nap volt a tegnapi is, megpróbálom egy bejegyzésbe összeszedni a fejleményeket. A szcientológusok belső reakciói egy külön bejegyzésbe kerülnek.

 

A NAV nyilatkozata (24.hu) - már költségvetési csalás miatt is nyomoznak a szcientológia ellen

Megerősítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy a rendőrség mellett az ő embereik is megjelentek a Váci úti 169. szám alatt. A 24.hu megkeresésére szűkszavúan reagáltak ugyan, de azt közölték, hogy munkatársaik költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás kapcsán végeztek lefoglalásokat.

 

Több te­her­au­tó­nyi tit­kos ira­tot vit­tek el a ha­tó­sá­gok a szci­en­to­ló­gu­sok­tól - Ripost cikk:

Szerdán és csütörtökön a hatóság emberei több teherautónyi dobozt vittek el az épületből, titkos dokumentumokkal, számítógépes adathordozókkal megpakolva.

A cikkben fotók is láthatók a raklapra és teherautóba pakolt dobozokról.

 

Hosszú cikk az index.hu-n:

Papírra rögzítették, dossziékba tették a gyónási titkokat

Fontosabb megállapítások, bár érdemes az egész cikket elolvasni:

Noha a szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásnak tartják a rendőrségi akciót, az egyértelműnek tűnik, hogy a hatóságoknak nem a nézeteikkel, hanem a módszereikkel van bajuk. [...] egykori tagok elmondásai és az elmúlt években a szervezet belső működéséről nyilvánosságra került információk alapján a hatóságok érdeklődése egyáltalán nem tűnik alaptalannak.

Miklovicz Attila érvelni próbál:

De ha valami le van írva papíron, esetleg rögzítve van, akkor azzal vissza is lehet élni. Nem mindegy, hogy valaki szóban mondja el féltve őrzött titkait vagy dokumentálva, előbbinek ugyanis nincs, utóbbinak van nyoma. Miklovicz erre azt válaszolta, hogy "a konyhakéssel is lehet ölni, de nem mindenki válik gyilkossá, aki konyhakést használ". 

Titoktartási írattak alá az érintettekel:

Szikinger az Indexnek elmondta: amikor megérkezett, a rendőrök kérésére már több ügyvédkollégája aláírt egy titoktartási nyilatkozatot, aminek értelmében semmiről nem beszélhet senkinek arról, mi volt a házkutatáson.

 

 „Attól tartok, betilthatják a szcientológiát” - Miklovicz Attila interjú, Magyar Nemzet

Amiket elárult az interjúban:

- a budapesti orgon és a missziókon kívól vezetőknél, magánlakásokban is tartottak házkutatást
- Miklovicz Attila szerint "készletező" házkutatást tartanak, ami azt jelenti, hogy mindent elvisznek a nyomozók, amit talá
lnak
- senkit nem vettek őrizetbe eddig

Ez tetszett:

Bonyai Péter éppen azért hagyta ott az egyházat, mert nem volt képes felfogni a szcientológia valódi értelmét

Innen üzenem Attilának, hogy pont azért hagytam ott az "egyházat", mert (vele ellentétben) felfogtam a szcientológia valódi értelmét.

Az se gyenge, hogy személyes adatok való visszaélés vádja alatt állva ilyeneket nyilatkozik:

[...] az sem tisztázott, hogy ki tette a feljelentést. Remélhetőleg ez az eljárás során ki fog derülni. 

Vajon milyen terveik vannak a feljelentővel?

A következő láblövés:

Az Egyesült Államokban viszont olyan lejárató weboldalak jöttek létre, amelyek volt szcientológus hívők titkait mutatták be. Úgy tűnik, hogy a tengerentúlon mégsem annyira sérthetetlenek ezek a titkok.


– Én nem tudok ezekről az oldalakról.

Segítek (2 példa a kb. 70-ből): 
http://www.leahreminiaftermath.com/
http://www.whoismichaelrinder.com/

Tele vannak "gyónási titkokkal".

Az élettörténeti kérdéssorral kapcsolatos kérdésre ez volt a reakciója:

– Az sem világos, hogy az egyháznak miért van szüksége ennyi személyes adatra, s könnyen etikátlan célokra is felhasználható titkokra. Az interneten is megtalálható például a szcientológia egyház élettörténeti kérdéssora, amely rendkívüli részletességgel kérdez rá minden apró titokra. Többek közt meg kell adni azt, hogy a jelentkezőnek hány egy éjszakás szexuális kalandja volt, követett-e el bűncselekményt, fogyasztott-e kábítószert. Továbbá a szexuális identitását is közölnie kell, külön kitérve arra, volt-e homoszexuális kapcsolata. Ezekre az adatokra miért van szüksége az egyháznak?
– Sejtem, hogy ezeket hol találta meg az interneten, Bonyai Péter tett közzé ilyeneket. Igaz, hogy az egyháznak vannak életútkérdéssorai, de már nem azzal a tartalommal, amit említett. Kétségtelen, hogy vannak effajta kérdések, de ezek teljesen megfelelnek az előírásoknak. Az illető ráadásul hozzájárul, hogy megadja, és az sem mellékes, hogy az egyháznak igen magas etikai követelményei vannak. Tehát ha valaki magas pozíciót akar elérni, akkor bizonyos kérdésekre válaszolnia kell.

– Ezeket a kérdéseket rosszhiszeműen is fel lehet használni, ezzel egyetért?
– Persze. Ez így igaz. De bármit fel lehet használni rossz célra, ám ez nem jelenti azt, hogy fel is használja az egyház.

Hosszú ideje figyelték a hatóságok a szcientológiai egyházat - hirtv.hu

Hosszú cikk a szcientológia adatvédelmi gyakorlatáról és botrányos ügyeiről, szintén ajánlott olvasmány.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7813030322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.20. 11:59:31

Szia Ref! Úgy látszik a hatóság végre lépett, és úgy látom jól összehangolt akcióról van szó. Elég durva vádak: "személyes adattal való visszaélés", "költségvetési csalás", "egyéb bűncselekmények". Pillanatra azt hittem, hogy az "Ahol 28000-t kér a pap óránként" posztod indította el a lavinát, de most úgy gondolom az már elindult korábban, legfeljebb az tette fel az i-re a pontot.

Az is látszik, hogy a szcientológusok azonnal visszatámadtak a vallásszabadság sérülésére hivatkozva. Ezek felfogják hogy mi van??? Ebben az országban sem lehet mindent megtenni, vannak jogszabályok és törvények, és bizony van büntetőjogi felelősség is, tökmindegy hogy milyen egyéni vállalkozóról, üzletről, cégről, vagy vallási egyesületről van szó. Semmi köze a vallásnak az adózáshoz, a személyes adatok kezeléséhez, mégis ők erre gyertyás felvonulást szerveznek. : )) Ettől nem fognak megváltozni LRH írásai és a szcientológusok gyakorlatai!

Ref, többször elhangzik a neved részükről, szerintem első számú ellenséget látnak benned. Nem kell félned, sokan állunk melletted, még ha nem is mindenki hallatja a hangját. Ez simán kivehető a különböző médiákban megjelent cikkek, írások kommentjeiből. Sokan politikai indíttatást vélnek felfedezni benne, de rengetegen vannak azok is, akik csak egyszerűen "ideje volt már" meg "végre történik valami" stb hozzászólásokat írnak, többen arccal névvel a FB-os profiljuk alól. Egyébként meg ha senki sem lenne, én akkor is melletted állnék, mert egyetértek a törekvéseiddel.

Vallásos vagyok, kiállok a valódi vallásszabadság mellett, de ezt a majomkodást egyáltalán nem nevezném annak, sőt. Megtévesztő, mert azt hiteti el, hogy itt vallási alapon csorbulnak a jogaik, holott egyáltalán nincs így. Csakúgy a szcientológia kereszt is megtévesztő, hiszen ha semmilyen közük nincs Jézushoz, a katolikus hithez, és az ezzel kapcsolatos "eszmerendszerhez", milyen jogon használják fel? Csak mert egyházi szervezetnek nevezik magukat, még nem kell a jelképeket ellopni, vagy azt hiszik attól lesznek hihetőbbek, ha ezt használják? De mondhatnám a CCHR-t is, ráadásul ez jelentős társadalmi problémákat is felvet, de erre most nem térek ki.

Szóval kitartás, örülünk a fejleményeknek, nagyon jól összeállítva számolsz be a történtekről, ezt is külön köszönjük. Nagyon kíváncsi vagyok mi fog még történni, esetleg lesznek-e konkrét gyanúsítottak, vagy milyen szankciókat foganatosítanak a hatóságok. Remélem, azokról is írsz majd.
süti beállítások módosítása