Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia egyház, mint munkáltató

2017. szeptember 07. - Reformer

Eljutott hozzám egy munkaszerződés, amit még a 2000-es évek elején használtak az egyházban. Akkor még megvolt a teljes egyházi státusuk, és "egyházi személyként" alkalmazták az org munkatársakat. Amint várható volt, szépen vissza is éltek minden olyan lehetőséggel, amit az "egyházi személy" besorolás biztosított.

Azért teszem közzé, mert 1) ebből is jól látszik, hogyan bánik a saját munkatársaival az egyház és mi az elképzelésük a munkaviszonyról és 2) a mostani is valószínűleg nagyjából megegyezik ezzel, mert Hubbard halála óta nem nagyon változhattak az irányelvek.

Nézzük sorban az oldalakat:

1. oldal:

egyuttm.jpg

Rögtön a második pontban nyilatkozni kell arról, hogy egyik szülő vagy gyám sem ellenséges a szcientológiával szemben. Gondolom, ez kizáró ok - hol van a híres tolerancia és más vallásos hitének tisztelete?

A 10. és 14. pont: államtitkokra kérdeznek rá, amelyet nem fedhet fel a személy (az tudtommal bűncselekmény lenne). Kérdés, hogy egyáltalán rákérdezhetnek erre?

 

2. oldal:

 

 

egyuttm2.jpg

Juttatások és feltételek:

- A túlóra elvárás, egy szó sincs a túlórapénzről (mert nincs, sőt fizetetlen).
- Évente két hét szabadság, ez már akkor sem volt legális, mert az alapszabadság 20 munkanap, és életkortól függően több is jár.
- Nyugdíj: a legtipikusabb szcientológus mondat: "Az Org továbbá nem köteles, s ezért nem is ad nyugdíjat.", és az egészségbiztosítási járulékot is oldja meg a dolgozó.

5. pont a fizetésről: ha jól értem, a lényege az, hogy ha lesz pénze az orgnak, akkor majd talán adnak pénzt, és akkor is annyit, amennyit jónak látnak. Elképesztő.

6. pont: A szcientológus jogbiztonság - vonatkozik rád minden Hubbard- és egyházi irányelvek, de ezek bármikor módosulhatnak, és kijöhetnek hozzájuk újabbak. Magyarul: azt csinálunk veled, amit akarunk.

8. pont: a szerződés ki nem töltése esetén vissza kell fizetni az ingyen v. kezdeményesen elvégzett szolgáltatások árát, amit bírósági úton is behajtanak, ha kell. Az is figyelemreméltó, hogy ez a leghosszabb és legjobban kifejtett feltétel.

 

3. oldal:

egyuttm3.jpg

A 11. pontban mindjárt ott van az írásban, szerződéses formában elrendelt kapcsolatmegszakítás. Jegyezzük meg, hogy ez a pont nem ír olyat, hogy a családtagok ez alól mentesülnek. Minden elnyomó személlyel tilos a kapcsolattartás.

És ezután következik a tragikomikus rész: mindezek remek előnyökért cserébe és azért, hogy nagy kegyesen megengedik, hogy dolgozz nekik annyi pénzért, amit gondolnak, előre le is mondatnak írásban minden létező jövőbeni kártérítési kereset indításának jogától és minden hasonló jogról.

Finoman fogalmazva is azt kell mondanom, hogy nagyon nehéz jóhiszeműséget feltételezni egy olyan szervezetről, amelyik ilyen feltételekkel foglalkoztatta munkatársait (és vélhetően a lényegi pontokban most sincs változás).

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr3212809420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2017.09.07. 14:10:21

Nekem úgy rémlik még 2001-ben, hogy anno olvastam egy hasonlót (levélben továbbküldték nekem), de ott még kitételként szerepelt, hogy lemond az emberi jogairól, s minden jogairól az aláíró. (Erős irónia :-) ) Az akkori szerződés mondjuk 1999 körül származott, ez olybá tűnik, mintha változtatott lenne.
süti beállítások módosítása