Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Nézzük a pozitív oldalát - úgy tűnik, végre lehet kérdezni!

2017. szeptember 02. - Reformer

Sokat gondoltam ezen az ellenblogon, mert eltér az eddigi stratégiától.

Ennek a fejleménynek nagyon örülök. Én soha nem adom fel a reményt, hogy egyszer talál párbeszéddel is lehet rendezni a problémás ügyeket - bár, ha őszinték vagyunk, Hubbard ezzel kapcsolatos irányelveinek ismeretében erre kevés esély mutatkozik.

Ennek ellenére nem szeretném, ha rajtam múlva, ezért teszek egy őszinte kísérletet. Hátha ki tudnak lépni Hubbard árnyékából, és szakítanak bizonyos eljárásmódokkal és gyakorlatokkal.

Nem szeretném hülyeségekre vagy nyilvánvaló trollkodásra elhasználni a lehetőséget (mert ki tudja, meddig lesz nyitva ez az ajtó), ezért elsőre csak egyetlen komoly kérdést teszek fel.

 

A kapcsolatmegszakítás

A Clarus Animus Alapítvány képviselőjeként a szcientológia károsultjai kb. 80-90%-ban a kapcsolatmegszakítás intézménye vagy annak veszélye miatt keresnek meg.

Továbbá ezek a történetek és ez a gyakorlat nagyon nagy ellenállást vált a többségi társadalomban, és véleményem szerint a szcientológia minden PR-erőfeszítése egyszerűen kudarcra van ítélve, amíg ezt az embertelen gyakorlatot meg nem szüntetik.

Nem "a pszichiáterek által dróton rángatott média" stb. a felelős szerintem a szcientológia rossz híréért, hanem az egyház saját maga okozza ezt bizonyos, a többségi társadalom számára vállalhatatlan elvei és viselkedése miatt. És ezek közül a legnagyobb indulatokat a kapcsolatmegszakítás és az azzal való fenyegetőzés, a hozzátartozók ilyetén módon való sakkban tartása váltja ki. 

Az én megértésem erről a következő:

Ismereteim szerint Hubbard egyértelműen azt fogalmazta meg írásaiban, hogy a szcientológusok nem tolerálhatják, ha valamelyik velük kapcsolatban lévő személy ellenséges vagy kritikus a szcientológiával.

Két választásuk van - vagy kezelik a személyt, azaz elérik, hogy megszeresse a szcientológiát, vagy semlegessé váljon (belenyugodjon), vagy megszakítják vele a kapcsolatot. Ez a rokonokra és családtagokra is vonatkozik, bár igaz, hogy ez esetben Hubbard csak végső eszközként említi a kapcsolatmegszakítást (de azt is meg kell említeni, hogy nem zárja ki az alkalmazását).

A szcientológia egyház potenciális bajforrásként (angol rövidítés: PTS) címkézi fel azokat, akiknek élő kapcsolata van szcientológiaellenes személlyel. A PTS-állapot kizáró ok, ha valaki tanfolyamra vagy auditálásra akar menni, tehát azt előbb rendeznie kell. Tehát aki a szcientológiában haladni akar, annak valamelyik lehetőség kiválasztásával rendeznie kell a PTS-helyzetét.

Egy konkrét és megrázó példa erre Cherrish története. A kiskorúként a Sea Orgba édesanyjával belépő lány az ott átélt gyermekdolgoztatás és visszaélések hatására öngyilkosságot kísérelt meg, amit miatt villámgyorsan elbocsájtották a szervezetből. Édesapja, amikor Cherrish megírta a történetét blogbejegyzések formájában, az apja így reagált:

Nem kereshetem. És ő sem fog engem, mert a szcientológia azt mondta neki, ha auditálást akar, akkor rá kell vennie, hogy levegyem a blogot, vagy szakítsa meg velem a kapcsolatot. Ilyen egyszerű.

Szerintem mélyen embertelen dolog, hogy az egyháza útmutatására a saját apja elfordulni kényszerül egy öngyilkossági kísérleten túlesett, az életét teljesen újragondolni és a nulláról újrakezdeni kényszerülő tinédzsertől. 

Továbbá, a véleményem szerint bármennyire is azzal védekezik az egyház, hogy ők soha senkit nem utasítanak arra, hogy szakítsa meg a kapcsolatot a családjával, és ez mindenkinek a saját személyes választása, ez az érvelés nem állja a helyét. A PTS-helyzetek kezelése az egyház által szabott és kikényszerített előfeltétele a szcientológiában történő haladásnak, tehát aki a szcientológiával akar foglalkozni, az egyszerűen muszáj, hogy megtegye. Így szerintem az egyház felelőssége egyértelmű, ha széthullik emiatt egy család.

A kérdésem az lenne:

Van-e párbeszéd az egyházon belül a kapcsolatmegszakítás intézményének esetleges eltörléséről? Van-e remély arra, hogy nem szabják ezt feltételül a szcientológián belüli haladáshoz és eltörlik L. Ron Hubbard erre vonatkozó, idejétmúlt és meghaladott szabályozását? Vagy amíg a szcientológia egyház mai formájában létezik, ez így fog maradni?

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr1112798650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damiel 2017.09.02. 18:12:32

Nem akarom lerombolni a hurráoptimizmust, de nem hiszem, hogy ebből bármi is kialakulhat. Egyrészt a Zorró néven blogoló úriember valószínűleg csak egy lelkes titán (thetán), aki zászlót bontott a szci védelmében, de erre sem felhatalmazása sem tapasztalata nincsen. A klisékből és a kommunikációjából kiderül, hogy jóval kevesebbet tud a szekta működéséről, mint mi, akik olykor sok-sok évet vagy évtizedeket töltöttünk benne. Nyilván nem a kadétorgban nevelkedett és nyilván nem dolgozott Clearwaterben vagy a környékén. Inkább kommunikál - hibásan - úgy, mintha információkkal nem rendelkező, de rossz szándékú trollokból állna az olvasótábora.

Másrészt, a szci hazai működését olyannyira áthatotta már a hazugság, hogy ehhez már nagyon komoly igazoláshalmazt állítottak össze. Csak néhány kiragadott példa:
A valódi statisztikák elhallgatása és kamu növekedési hírek bemutatása. (szerintem itthon nem tudnának ezer-ezerötszáz embert megmozgatni, pedig ennyien már 20 éve is voltak egy-egy rendezvényen, ennek megfelelően a növekedés okán százezres stadiont kéne megtölteniük. )
Van aki Jedi képzést hirdet (nyilván nem fizet jogdíjat Lucasnak) és "üzleti konferenciára" indul Dániába. Holott a szci kommunikációs tréningjét árulja és szcientológus gyülekezőre megy. De ez utóbbi ugye nem hangzik olyan jól.
A drogmentes maraton célja a szci társadalmi elfogadottságának növelése, de ugyanakkor a volt vezető "nem tudja értelmezni a kérdést" ha megkérdezik, hogy mi közük van a szcientológiához. Az iskolákba már nem engedik be őket. Szánalmas.
Honlapot készítenek az OCA tesztnek, invitálják az embereket, mélyen hallgatva hogy az valójában micsoda.
Elhallgatják a szcientológusok elől hogy hány ezer vagy tízezer ember tűnt el a vonalakról, OT szintekről, s ez pedig nem más, mint a tech selejtje. Persze ez mindig arról szól, hogy az ember vált etikátlanná, de valójában azt mutatja, hogy a szci nem tudja előállítani a terméket.
Elhallgatják a szcientológusok elől, hogy a szci-t nem a "csúnya" elnyomók kritizálják, hanem a sok tízezer volt szcientológus.
Közösen és mélyen belesüppednek abba a hazugságba, hogy a KSW-t seggbe lehet kúrni új és újabb technológiákkal, megismételtetett fokozatokkal, amiknek semmi köze Hubbardhoz.
És még sorolhatnám....

Aztán jön valaki, hogy majd egy blogban jól megmondja a frankót. Nem a frankót nem tudja megmondani, hanem vagy kliséket puffogtat a világmegváltó szándékról és egyesülésről, vagy megpróbálja a kritikusokat "trollnak" és egyebeknek beállítani. Dilettáns kommunikációs bukta. Ennyi.

Damiel 2017.09.02. 19:25:46

@mindless and simple:
Valószínűleg ezt a történetet szó szerint igen sokan leírhatták volna sajátjukként.
A szci-t szépen lassan teljesen elerodálja a saját működésképtelensége.
Az még csak hagyján, hogy a clear mégsem dobja el a szemüveget vagy az OT VIII-as ugyanúgy allergiás marad vagy meghal rákban, sőt a lába is büdösödik, szóval nem lett terminátor. De az, hogy a bolygó megmentésére szakosodott stáb senkin nem tud segíteni, az már gáz. Ugyanis az összes eredmény a megmaradt emberek fokozatok zárásánál bekövetkező kötelező sikersztorijából táplálkozik. És ennyi. Megszűnt a droghasználat? Nem. Eltűntek a háborúk? Nem. Clear országok vannak? Nem. Elérték a legelutasítottabb egyház címet? Igen. Ciki feltüntetni vagy képviselni a szci-t? Igen. Csak pénzkéregetés folyik szolgáltatás helyett? Igen. Kevesebben vannak mint valaha? Igen.

Ami meg plusz böki a csőrömet: Nap mint nap kapom még mindig a kéregető leveleket a cchr-tól, merthogy kurvára be kéne csukni egy pszichiátriát!!! Kérdés: És mit kezdtek majd a pszichiátrián kezelt emberekkel? Van 100-200 milliós tartalékotok ezeknek az embereknek az ellátására? Vagy a felelősségvállalás csak addig terjed ki a jobb világért, hogy becsukjátok az intézetet? Szóval mit csináltok az emberekkel? Jaaa, hát semmit... Mert ugye ha nincs pénze, akkor mehet ahova akar, mert bizony a szektában csak pénzért kapsz bármit...

büdös zokni 2017.09.02. 22:51:17

Hát én is meg lettem emlitve, az OSA-t illető kérdést pedig jól elsunnyogták...
És ha már szóba került az OSA: én nem kaptam egyetlen rólam irt jelentést sem az elmúlt kb. 10 évben, nem vagyok elnyomóvá vagy PTS-é nyilvánitva, nincs ellenem enturbulációt tiltó utasitás, se semmi, mégis csak az OSA-n keresztül kommunikálhat velem szcientista. Na akkor most hogy is van ez? Mindenkinek kell másolatot küldeni a róla irt jelentésből, kivéve ha a háta mögött akarjuk beharmadikfelezni? Vagy kivéve ha felsőbbrendűnek gondoljuk magunkat? Vagy mert csak? De mekkora ledöbbenés lenne már, ha besétálnék az orgba, hogy márpedig végig akarom olvasni az etikai dossziémat, merthát azt ugye meg kell mutassák...
süti beállítások módosítása