Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Hollandiában elbukta az adómentességét a szcientológia

2015. október 25. - Reformer

(Ez az egész történet remélhetőleg kiváló ötleteket ad  a magyar törvényhozóknak.)

Október 21-én szerdán egy holland adóügyi bíróság megvonta az ottani szcientológia szervezet adómentességét arra hivatkozva, hogy tisztán üzleti vállalkozásként működik, jelenti Tony Ortega blogjának európai tudósítója, Jonny Jacobsen újságíró.

A döntés a Holland Legfelső Bíróság decemberi döntésének következménye, mely megsemmisített egy, a szcientológiának kedvező fellebbviteli bírósági határozatot.

A szcientológia holland szóvivője "vallási diszkriminációnak" nevezte az ítéletet, de egyelőre nem tudni, hogy fellebbeznek-e.

Kereszteshadjárat az adómentességért

Az egész történet még 2008-ban kezdődött, amikor is egy törvényi változás keretében bevezették a közhasznúság azon feltételét, hogy az érintett szervezet tevékenységei legalább 50%-ának közhasznúnak kell lennie. Megszűnt továbbá az automatikus adókedvezmény, és külön kellett kérvényezni azt a magukat közhasznúnak valló szervezeteknek, bizonyítja az ennek a feltételnek történő megfelelést.

A szcientológia természetesen hosszadalmas jogi csatározásba kezdett az állammal. Tavaly decemberben jutott el a Legfelsőbb Bíróságig az ügy, mely kimondta, hogy bár az amszterdami szcientológia egyház valódi egyháznak tekinthető, de ettől még nem feltétlenül felel meg a közhasznúság ezen feltételének.

 

A bíróság megállapításai

Bár a most szerdai bírósági ítélet nem vitatta a szcientológia auditálás és tanfolyamok vallási természetét, azt viszont megállapította, hogy az egyház nem tudta bizonyítani egyéni spirituális fejlődést ígérő szolgáltatásai közhasznú természetét.

A bíróság szerint a döntő tényező az volt, hogy "magas és fix áron" kínálták az auditálást és a tanfolyamokat. Az adóhivatal számításai szerint átlag 520 euróra jött ki a szcientológia szolgáltatások óradíja. Ez pedig "jelentősen meghaladta" a magánkézben lévő oktatási intézmények által felszámított tandíjat.

A magas ár miatt a bíróság azt találta, hogy a vallási cél ellenére nem tekinthető közhasznúnak a szcientológia tevékenysége, mert elsősorban a szervezet érdekeit és vagyonosodását szolgálja. A szcientológia egyház tevékenységeinek több mint 50%-át adja az auditálás és a tanfolyamok. Mivel ezeket a bíróság üzleti jellegűnek ítélte, ezért a Holland Szcientológia Egyház nem felel meg az adómentesség fent említett feltételének.

Az ítélet 8.12-es pontjában azt is kijelenti a bíró, hogy az auditálás és a tanfolyamok árai "magasabbak, mint az önköltségi ár", és a szcientológia szervezet "kifejezetten profitszerzésre törekszik és olyan mértékű árrést alkalmaz, melynek révén jelentős vagyont halmozott fel."

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr868020091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fenyőgerenda 2015.10.26. 16:36:59

Remélem, követik a példát minél többen...mondjuk itthon is a körmükre nézhetne végre valaki...mert mindig csak beszélnek, beszélnek, de végül semmi lényeges nem történik annak érdekében, hogy kissé megnehezítsék a dolgát egy ilyen kártékony szervezetnek.
süti beállítások módosítása