Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: elnyomók és elnyomottak

2011. november 03. - Reformer

Ez lett végül a Heti Válasz dokumentumfilmjének címe, itt megnézhető:

http://hetivalasz.hu/itthon/szcientologus-voltam-42751/

A készítők YouTube-oldalán megnézhető még a vágatlan interjú az Anonymous egyik tagjával, illetve "Cherrish"-sel, a http://real-scn.freeblog.hu/ írójával, itt:

https://www.youtube.com/user/becsongetunkelfutunk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr853350089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2011.11.03. 14:41:28

:)
Videókat mentettem...a biztonság kedvéért...valahogy szeretnek ilyesmit eltűnni a YouTube-ról. :)

G_P 2011.11.03. 20:59:50

Szeretnék gratulálni a filmhez és a nyilvánossághoz!

Most néztem meg, nagyon jó lett. További eredményes harcot kívánok!

Félkupica_Fehér_Főnök 2011.11.03. 21:37:08

Szia Reformer!

Nem emlékszem, hogy írtam volna erre a blogra, lehet, hogy volt ilyen, de ha mégis, akkor ez most egészen más lesz, mint korábban.

Jó pár évvel ezelőtt leltem rá erre a blogra, talán a negyedik, ötödik postodnál kerültél ki vagy az index főoldalra, vagy kaptam meg valakitől emailen a linket, de ez nem már nem lényeges.

Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy a dianetikát/szcientológiát eszik-e vagy isszák, de azóta - és ebben, ennek a blognak is nagy szerepe volt- sikerült egy szerintem objektív képet alkotnom erről a témáról.

A múltadat nem ismerem, de számomra tiszteletre méltó az az erő és kitartás, ami a kilépésedtől (és az ahhoz vezető úthoz) kellett egészen addig, hogy belekezdj ebbe a blogba, majd megírd a történetedet.

Úgy gondolom, hogy ez a blog egyike azon keveseknek, ami valóban hasznára lehet egy társadalomnak, és ennél többet szerintem egyetlen blogger sem tűzhetne ki a céljául.

Köszi, és sok sikert a jövőben!

GrayBoy 2011.11.04. 16:14:20

Sokat olvasom ezt a blogot és most megnéztem a Heti Válasz –os filmet. MINDEN TEKINTETBEN EGYETÉRTEK AZ EGYHÁZ ELLENI HARCCAL.

De, és most jön a de.

1. Családom hívta fel a figyelmemet arra, hogy az elmúlt napokban, talán héten egyre több és nagyobb publicitást kapott a Szcientológia elleni harc, az én egyik kedvenc vesszőparipám. A „királyi” TV –n bemutatta azt a híres német filmet, a bulvársajtóban egy egy elbújtatott „reklám” néhány színes cikkben, az internetes portálokon a szokottnál több ezzel foglalkozó írás. Kérdezték tőlem: szerinted miért? Mondom, fogalmam sincs, valószínűleg történni fog valami.

Aztán egyszer csak világossá vált, hogy ezek az előre beillesztett, hangulatgerjesztő reklámok voltak egy könyvhöz. Amit egy mindenki számára egyértelműen kormánypárti és erős politikai befolyással bíró kiadó jelentet most meg.

Ne értsetek félre, nem kívánok politizálni, sőt jelen esetben egy jó célra használta a befolyását ez a politikai oldal. De lehet, jobb szájíze lenne az embernek akkor, ha egy egyértelműen politikailag független kiadó tette volna ezt meg. Bár lehet, akkor nem lett volna ekkora anyagi lehetőség. Már most hallottam olyan véleményeket, hogy: „na, csak nem kiderült valamelyik szociról, hogy tagja az egyháznak” illetve „biztos valamelyik MSZP közeli nagyvállalkozót, aki Szcientológus, akarnak tönkretenni”. Én gondolom, hogy nem erről van szó, de el lehetett volna ezt kerülni.

2. Mennyire hitelesek ezek az adatok? Nem olvastam el Cherrish blogját, nem tudom, hogy eddig mit adott ki magából, de ha én lennék az egyház vezető csapatában, 10 perc alatt ki tudnám deríteni a személyét a film alapján. És aztán tenném tönkre az apját. Nem hiszem, hogy olyan sok lány volt, aki 11 évesen került ki xyz Kaliforniába, most huszonéves, ott egyszer egy szikével felvágta az ereit és valamelyik évben küldték haza.

Ha igazak az egyház állandó dokumentálási módja, biztosan van feljegyzés a kinti eseményekről.

3. Az egyház vezetői nem állnak kamera elé. Várható volt. Tudom, hogy az ügyvéd megszólaltatásának célja az volt, hogy valaki „hivatalos” vélemény is legyen a másik oldalról, de az egyház működéséről kérdezni a jogi képviselőn nettó baromság. Egy, semmit nem tud róla. Kettő, semmi köze nincs hozzá. Három, nem ez a dolga.

Egy ügyvéd munkája abból áll, hogy ügyfele érdekeit védje a különböző jogi helyzetekben. Ennyi és nem több. Még csak nem is kell egyetértenie ügyfele ténykedésével, sőt beszélni meg végkép nem beszélhet róla. Vagy úgy gondoljuk, hogy egy gyilkost védő ügyvég maga is életekre tör? Nem. Lehet, hogy a lelke mélyén leköpné, megrugdosná az ügyfelét. De a munkája az, hogy a legjobb tudásával védje ügyfelét a jogsértések ellen és biztosítsa az esetleges bírósági eljárás esetén a joggyakorlás helyességét. Az ügyvéd úr helyesen és jól beszélt.

4. És a legfontosabb, amit nagyon hiányoltam:

A könyv szerzője egyetlen egyszer sem mondta bele a kamerába igazán és őszinte érzelmekkel az arcán:
„Átvertek, hülye voltam, bedőltem nekik, nagyon bánom. Azóta rájöttem, ostobaság volt, és elnézést kérek mindazoktól, akiknek a pénzét személyesen csaltam ki.”

Ettől lenne hiteles mindenki számára.

Mindezek mellett nagyon sok sikert és erőt kívánok a további küzdelemhez és remélem a könyv eladásából származó bevétel is a harc eszközkészletét növeli majd.

2011.11.04. 17:02:49

Ááááááá, fogjátok már fel, nincs olyan, hogy valaki "tagja" az Anonymous-nak!

TellVilmos 2011.11.04. 20:00:25

Reformer. Meg lehet tudni, hogy mik azok a kiszivárogtatások ami miatt a figyelem központjába kerültél? Vagy ne kérdezzek annyit, hanem vegyem meg a könyvet és megtudhatom. :)

Reformer 2011.11.05. 10:24:56

@TellVilmos: ez egy hosszú történet, a könyvben benne van :)

Reformer 2011.11.05. 10:32:25

1. Azért a Heti Válasz adta ki, mert ők vállalták fel a kiadók közül. Szerintem a szcientológia-téma nem kellene, hogy politikai kérdés legyen.
2. az egyház nyilván tudja, ki Cherrish.
3. Szikinger ténykedésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy senki sem kényszerítette a szcientológia egyház képviseletére, hanem önként vállalta. Szerintem nem jól beszélt, ideges volt, árulkodó testbeszéddel.
4. akik kijöttek az egyházból, azok nagy részével megbeszéltem a közös múltat, igyekszek mindenkihez eljutni. Akik még bent vannak, azok (legalábbis egyelőre) nem negatív színben látják a tevékenységemet.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2011.11.05. 11:45:35

Régóta olvasom a blogot, de szerintem most szólok hozzá először.
Gratulálni szeretnék a filmhez és a könyvhöz is. A könyvet biztosan megveszem.

GrayBoy 2011.11.06. 01:27:05

1.
Első körben persze, azt mondanánk, hogy a Szcientológia téma nem szabadna, hogy politikai kérdés legyen.
De sajnos szinte biztosan az és az lesz. Amiben sok pénz van – kötődik a politikához. Ami sok emberre hat bármely irányból – kötődik a politikához. Stb.
Ez sajnos a világ rendje. És mondom, Heti Válasz -szal nincs is bajom ebben az esetben. Felvállalta mint kiadó, tőkeerős, támogatott. Pont egy ilyen csapat kell. Nem egy pénztelen, vergődő független. Ennek promóció kell, reklám, terjesztés. Ügyes munka.

Én amire utaltam, hogy az emberek fejében mosódnak össze a fogalmak és félreérthetik.

2.
Értelem szerűen. Csak így a titkolózás kissé hatásvadász. De ezt így is kell csinálni. A film ettől jó.

3.
Az ügyvéd úr mondatait jogi szempontból helyeseltem és nem úgy tényleg jól beszélt.

Önként jelentkezett? Ez akár jelenthet is valamit, meg nem is.
Hidd el, rühellem őket, mint az állat, de simán jelentkeznék az ügyvédjüknek önként és küzdenék értük a perekben, mint az állat.
Miért? Mert iszonyat jó a karrieremnek, a város tele van nevenincs ügyvédekkel, akiknek nincs munkája. Jó és stabil pénz az idők végezetéig.

Testbeszéd? Én tanultam erről, elég magas szinten. Az előadó folyamatosan azt mondogatta, hogy „nagyon sok jelnek kell egy adott szituációban egyeznie ahhoz, hogy ESETLEG lehessen KÖVETKEZTETNI a dolgokra.” Egy ember viselkedését 10 percig nézve semmi, de semmi következtetést nem lehet levonni.
Enné azért ez a tudomány sokkal bonyolultabb és árnyaltabb. Az igazi elemzők évekig tanulják a „szakmát”, órákig elemeznek egy embert, és ha egy dologra 3-5 jel is mutat, na akkor talán állítanak valami konkrétumot.
Mondom: az igazi elemzők, és nem azok, aki elolvasták az éppen divatos és aktuális amerikai „szak”könyvet vagy elvégeztek egy kéthetes tanfolyamot.
Ettől függetlenül, most másodszor is megnézve, tényleg vannak árulkodó jelek, még akkor is, ha beleszámítom, hogy kamera előtt élesben az emberek viselkedése szinte mindig ilyen.

4.
Félreértettél. Nem bántás vagy személyeskedés volt. Inkább azt szerettem volna mondani, hogy míg a film egyes pontjai remek hatásvadász elemekkel operálnak, más pontokon kimondottan laposan oldják meg.
De azt a magas labdát, hogy belemondani az emberek arcába, „barom voltam, és ha te ezek után hiszel ezeknek, még nagyobb barom vagy”, lecsaptam volna. Én bevállaltam volna. Jó, oké, nem vagyok a helyedbe, nem az én könyvem/filmem/életem.
De ez igazán hatott volna a népre. Így is nagyon bátor vagy, tisztellek, becsüllek érte.

Összességében, én lehet bizonyos dolgokat másképpen oldottam volna meg és a vágást is sokkal keményebbre, pörgősebbre készítettem volna.
Az én koncepcióm a dokumentálás közép súlyából kissé az elrettentés felé vitte volna el a filmet. De ez nem az én filmem, nem az én koncepcióm.

Örülök, hogy elkészült. Örülök, hogy megcsináltátok. Örülök a könyvnek, megveszem és elolvasom majd.

És nagyon sok erőt kívánok a folytatáshoz.

bot23 2011.11.06. 21:03:55

Hol kapható a könyv???

Plejádok 2011.11.07. 17:37:26

@bot23:

A másik topikban már leírtam, de az újságban is benne van.
Könyvesboltokban a hónap közepétől lesz kapható, de megrendelheted a szerkesztőségben is.

indzse 2011.11.07. 18:23:17

Ma délután elmentem a Heti Válasz Szerkesztőségébe (Bp. II. ker. Horvát u. 14), hogy megvegyem a könyvet. Sajnálattal közölték, hogy a megjelent könyv nyomdahibás, vissza kellett küldeni a nyomdába (hiányzik egy oldal). Péntekre, legkésőbb hétfőre ígérték, hogy a szerkesztőségben megvehető, november közepére pedig a könyvesboltokat is feltöltik.
süti beállítások módosítása