Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Felmentésükért perelnek a szcientológusok - MTI hír

2011. november 03. - Reformer

Forrás:

http://index.hu/kulfold/2011/11/03/felmentesukert_perelnek_a_szcientologusok/

Megkezdődött a Szcientológia Egyház fellebbviteli pere csütörtökön Párizsban. A Franciaországban szektának tekintett egyház párizsi szervezetét és egyik legfőbb vezetőjét két évvel ezelőtt első fokon bűnszövetségben elkövetett csalásért ítélte el a bíróság, de engedélyezte az egyház további működését.

Az úgynevezett Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint hat szcientológus és az egyház franciaországi szervezete magas pénzösszegeket csikart ki tagjaitól. A fellebbviteli per december 1-ig tart. 

Az egyházat még 1998 decemberében jelentette fel csalásért egy nő, akit eredetileg ingyenes személyiségteszttel kerestek meg szcientológusok. A feljelentő végül több mint 30 ezer eurónak megfelelő francia frankot fizetett ki tanfolyamokra, könyvekre és egy elektropszichométerre, azaz az E-méterre, amely a vizsgált személy szellemi állapotának változásait hivatott mérni. Az ügyben egy másik panaszos és a gyógyszerészkamara is felperesként szerepel.

Az elsőfokú ítéletet követően minden érintett fél viszonylagos elégedettségét fejezte ki: a szektaellenes szervezetek azért, mert ezúttal nemcsak a csalást elkövető személyeket, hanem – első ízben – a Szcientológia Egyházat szervezetként is elítélték. A feloszlatástól megmenekült egyház ugyanakkor fellebbezett az ítélet ellen.

A védelem azt reméli, hogy sikerül az elsőfokú ítélet eltörlését elérnie arra hivatkozva, hogy a bíróság megsértette a valláshoz való jogot és az egyesületi jogot. Ezért a fellebbviteli eljárásban várhatóan alkotmányossági kérdésekről folyik majd a vita.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi-szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. A Szcientológia Egyház adatai szerint a szervezet jelenleg a világ 159 országában működik 12 millió taggal, Franciaországban pedig – ahol egy 1995-ös parlamenti bizottsági jelentés szektának nyilvánította – 45 ezer a tagok száma.

Az Egyesült Államokban 1973 óta vallásnak tekintett szcientológia a dianetikára, azaz a szellemi egészség modern tudományára alapozza tevékenységét, amely Hubbard szerint a negatív szellemi elemek megtisztításával a boldogsághoz vezető utat teszi lehetővé.

Franciaországban a hatóságok "mentális destabilizációval" vádolják a szcientológusokat. 1985-ben első franciaországi egyesületüket azért oszlatták fel, mert nem fizették be az adót az adóhivatalnak, amely nem ismerte el a szervezetet egyházként. A Párizs környéki Ile-de-France megye szcientológia egyesületét és annak elnökét 2002-ben az egykori tagok tiltott nyilvántartása miatt ítélték el.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr753350704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása