Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Friss hírek

2011. október 25. - Reformer

Üldözték a South Park alkotóit

forrás: hvg.hu

Egy egykori tag, Marty Rathbun blogján elárulta, 2006-ban a South Park alkotóit titkon megfigyeltette a szcientológiai egyház.

 

Nem sikerült elhallgatattni őket, pedig Marty Rathbun szerint ez volt a célja az amerikai szcientológiai egyháznak a South Park alkotóival Matt Stone-nal és Tray Parkerrel 2006-ban. A Trapped in the closet magyarulEgy házba zárt közösség című epizód után pöccentek be a szcientológusok, ugyanis a szatirikus rajzfilm eme részében Tom Cruise és John Travolta is a gúny tárgyaivá váltak, méghozzá vallási meggyőződésük miatt.

A két színész köztudottan a szcientológiai egyház tagjai, a South Park 2005 novemberében sugárzott epizódjában Cruise színészi képességeinek lesajnálása után a megrajzolt sztár egy szekrénybe zárva gubbaszt, és nem hajlandó "előbújni", ami utalás arra, hogy Tom Cruise esetleg homoszexuális.

 

A vetítés hatalmas felháborodást keltett akkoriban, az ismétlésről pedig lemondott a Comedy Central, rossz nyelvek szerint Tom Cruise nyomására. A készítők azonban más csatornákon elérhetővé tették a részt, és a továbbiakban sem állták meg, hogy pellengérre állítsák az pénzhajhászása miatt kritizált egyházat.

Arra viszont csak most derült fény, hogy a szcientológusok akkoriban megfigyelés alatt tartották Stone-t és Parkert, közeli barátaikon keresztül próbálták leinformálni őket, sőt, Rathbun szerint az otthoni szemeteseiket is átkutatták. Végül releváns információk hiányában berekesztették a két alkotó "üldözését".

Marty Rathbun 2004-ig volt a szcientológiai egyház tagja, azóta már több részletet elárult a szervezet belső működéséről, 2010-ben például azt állítótta, hogy Tom Cruise-t is lehallgatták.

 

 

A szcientológusok bepanaszolták a francia államot

forrás: stop.hu

A franciaországi Szcientológia Egyház hétfőn bejelentette, hogy panasszal fordul az ENSZ-hez a francia igazságügyi minisztérium egyik körlevele miatt, amely a szervezet szerint sérti a "vallási kisebbségek" pártatlan jogi eljáráshoz való jogát.

A francia szcientológusok az ENSZ-nek a bírók függetlenségével foglalkozó különleges jelentéstevőjéhez fordulnak annak a szeptember 19-i keltezésű, "a szektás elhajlások elleni harcról és éberségről szóló" körlevélnek az ügyében, amelyet a igazságügyi minisztérium az ügyészekhez és a bíróságok elnökeihez juttatott el.

Párizsban november 3-án kezdődik a franciaországi Szcientológia Egyház fellebbviteli pere. Az egyház párizsi szervezetét és egyik legfőbb vezetőjét két évvel ezelőtt első fokon bűnszövetkezetben elkövetett csalásért ítélte el a bíróság, de engedélyezte az egyház további működését.

Az úgynevezett Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint hat szcientológus és az egyház franciaországi szervezete magas pénzösszegeket csikart ki tagjaitól.

Az interneten is hozzáférhető körlevélben az igazságügyi minisztérium emlékezteti a bírókat a szektás elhajlásokra vonatkozó törvényekre és ajánlásokat tesz annak ellenőrzésére, hogy az "áldozatok pszichológiai függőség állapotába kerültek-e". A szöveg említést tesz olyan eszközökről, például személyiségtesztekről, tisztító, illetve vitaminkúrákról, amelyek súlyosbíthatják az ítéleteket.

Michel de Guillenschmidt, az egyház egyik ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a körlevélben szereplő példák a Szcientológia Egyház vallásgyakorlási módszerei. Kollegája, Jean-Marc Florand szerint pedig a körlevél egyértelmű célja az volt, hogy a per előtt nyomást gyakoroljon a bírókra. Az egyház álláspontja szerint a dokumentum az igazságszolgáltatás függetlensége és a vallási kisebbségeknek a pártatlan jogi eljáráshoz való joga ellen irányul.

A Szcientológia Egyházat még 1998 decemberében jelentette fel csalásért egy nő, akit eredetileg ingyenes személyiségteszttel kerestek meg szcientológusok. A feljelentő végül több mint 20 ezer eurónak megfelelő francia frankot fizetett ki tanfolyamokra, könyvekre és egy "elektropszichométerre", azaz az "E-méterre", amely a vizsgált személy szellemi állapotának változásait hivatott mérni.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi-szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. A Szcientológia Egyház adatai szerint a szervezet jelenleg a világ 159 országában működik 12 millió taggal, Franciaországban pedig - ahol egy 1995-ös parlamenti bizottsági jelentés szektának nyilvánította - 45 ezer a tagok száma.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr213328184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2011.10.25. 20:40:07

Nem azért Reformer, de a 5000 aláírás a Szcientológia kormányzati szintű felülvizsgálatára az Egyesült Államokban az smafu? :)
Jópár dolog történt még azért, érdemes lenne írni róla.

bot23 2011.10.25. 23:10:53

A fentiekből kiderül. 159 országban vannak jelen, és 12 millió taggal. Franciorsz,-ban kb 45 ezer szci van. Valami nem stimmel a statisztikával, nagyon elszámolták magukat, vagy valami osztódás folytán hirtelen megszaporodtak ??????

triarius 2011.10.26. 07:47:02

Ez a 12 millió mindenképpen erős túlzás.
A 2001-es USA népszámlálás szerint 55 ezren voltak az USA-ban.

www.lermanet.com/us-census-data-scientology-membership.html

Kanadában pedig nem kevesebb, mint 1 525 tagja volt az "egyháznak" ebben az időben.

Angliában és Wales-ben 1781 fő vallotta magát szcientológusnak 2003-ban.

Ausztráliában ugyanebben az évben 741 szcientológust találtak.

Tartok tőle, hogy a ténylegesen aktív tag szcientológusok száma világviszonylatban nem hogy a 12 milliót, de az egy milliót sem éri el.

A felfújt számok úgy jönnek, hogy nagyon magas a lemorzsolódási arány (kb. 95%), ők viszont mindenkit tagként tartanak számon, aki valaha is kapcsolatban volt a szervezettel, függetlenül attól, hogy az illető már rég nem gyakorolja a szcit.

Reformer 2011.10.26. 10:19:35

@norbert79: tudom, hogy kissé vérszegény, de el voltam mostanság egy nagyobb lélegzetű dologgal foglalva. nagy bejelentés is lesz, előreláthatóan jövő szerdán :)

norbert79 2011.10.26. 15:04:59

@Reformer: Hát kíváncsian várjuk! Mark Bunker is dolgozik a filmjén, Marty Rathburn is tevékenykedik a háttérben, van csendes mozgolódás szépen, ahogy elnézem...
Akkor már csak 7-et kell aludni... :)

Ammonia73 2011.10.26. 19:10:32

Pont most kaptam fel a fejem...az RTL esti híradójában szó volt a South Park üldözésről...többször is elhangzott a szekta szó a hír alatt...:D
süti beállítások módosítása