Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Kritika az „Alternatív vallás – Szcientológia Magyarországon” c. könyvről

2011. július 28. - Reformer

Nemrég jelent meg a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének tanulmánya a szcientológiáról.

A könyv szerepe

A könyv szerepének megértéséhez egy kis múltidézés szükséges.

A ’90-es évek közepén (az amerikai adóhivatallal folytatott vita részeként) az egyház számos ismertebb vallástudóssal és szakértővel készítettett tanulmányokat a szcientológiáról. Ezeket itt meg is lehet találni magyarul:

http://hungarian.bonafidescientology.org/bonafide-scientology.htm

(Köztük van a hírhedt, Urbano Alonso Galan „vatikáni vallástudós” által írt tanulmány is, amellyel anno az országos média is foglalkozott.)

Ezek megírását 100%-ban az egyház finanszírozta, és a bennük foglaltakat érvként használta az adómentes státusz kiharcolása során az USA-ban.

Magyarországon most „helyzet” van – a jelek szerint januártól már nem lesz az egyház a szcientológia. Elővették tehát a bevált módszert, és készült egy magyar tanulmány is. A keletkezésének körülményeiről annyit tudok, hogy a könyv alapjául szolgáló kutatásban az egyház együttműködött a kutatókkal, valamint részben vagy egészben finanszírozta is azt.

A könyv ennek megfelelően meglehetősen pozitívra kellett, hogy sikeredjen. Ezt a célt sikerült is elérni, hiszen a szcientológiának talán még sosem jelent meg ennyire pozitív elemzése Magyarországon.

A hangvétel

A szerzőket mindenképpen elismerés illeti azért, hogy a mozgástéren belül igyekeztek kritikus véleményeket is megfogalmazni. Az egyház nyomására sajnos ebből csak pár rövid mondat, illetve említések maradtak benne a végleges változatban.

A kutatási eredmények is sok szempontból tanulságosak, a számomra fontosakról külön fogok értekezni.

Megfigyelhető az is, hogy a könyv bizonyos részeinek (amelyet egyoldalúan pozitív képet festenek az egyházról) nyelvezete és stílusa elüt a könyv többi, tudományos igényességgel megírt részeitől. A szerzők utalnak is rá, hogy ezen részek az egyház által biztosított anyagokból származnak. Ez természetesen némileg meg is kérdőjelezi ezen részek objektivitását, de erről lesz még szó.

A fejezetek

Sajtója

Nagyon nagy piros pont a szerzőknek, hogy bekerült a blogom linkje. Ezért itt külön köszönetet is mondok.

Ez a jól sikerült fejezet részletesen elemzi az egyház magyarországi sajtóját az elmúlt 10 évben. Kb. 500, kis részben semleges, és túlnyomórészt negatív hangvételű cikk foglalkozott az egyházzal ebben az időszakban. Ezt a megállapítást fontosnak tartom.

Szervezetei

Ez sajnos az egyház „fizetett hirdetés” rovata lett. Messziről ordít a szövegről, hogy eredetileg az egyház valamelyik fejese írta. A szerzők sajnos nem tudták vagy nem akarták ellenőrizni az egyház által közölt adatok hitelességét, így számos olyan állítást tartalmaz ez a fejezet, amely nem fedi a valóságot.

Pár példa:

-        az egyház magyarországi megalapításának történetéből kimaradt a kezdeti belharcok elemzése (egyszerre két, a másikat nemhivatalosnak tekintő Dianetika központ működött stb.)

-        Az egyház hazai negatív sajtóját a „Németországból  beszivárgó feketepropaganda” következményeként jellemzi, holott voltak magyar áldozatai is már az egyháznak.

-        1997 tavaszán a nemzetközi vezetés létrehozta a közép-európai menedzsment szervezetet (OTL Magyarország) – ez nem így volt. Az OTL-t Fekete Miklós, a magyar egyház későbbi de facto vezetője alapította partizánakcióként, és kb. fél évig tartott lenyomni az egyház nemzetközi vezetésének torkán, hogy márpedig itt lesz ilyen menedzsment szervezet.

-        Idézet: „2002-ig töretlen fellendülést élt meg a Budapest Org.” Az ilyen mondatok leközlése sajnos még komolytalanabbá teszi ezt a fejezetet. Tetszetett volna kikérni a statisztikákat. Már az APEH 1% adatokból kiderül, hogy az egyház kb. 1 évtizede kb. 1000 tag körül stagnál, személyes tapasztalataim is ezt erősítik. Voltak ugyan fellángolások (és mélypontok is), de az org 1995 óta kb. ugyanakkora volumenű „termelést” folytat.

-        Az ideális orgról szóló részt nem is kommentálnám, mert akárhogy is magyarázzuk, 5 éve nem tudták még a tervezési fázist sem lezárni.

A fedőszervek (Drogmentes Maraton stb.) bemutatása szintén reklámízű, gyakorlatilag az egyház által leadott szöveg szinte 100%-os copy paste-jének tűnik.

Konflikusai

A tanulmány itt elemzi az NBH-évkönyvnek tartalmát (kiemelve, hogy egyszer sem nevezik néven az egyházat).

Utána rátér a pszichiátria elleni harcra, illetve a két vezető pszichiáterrel (dr. Veér András és dr. Erőss László) kapcsolatos ügyekre. A szerzők szerint dr. Veér három könyve „bulvárjellegű”, és „személyes érintettség” miatt íródtak. Szó esik Erőss László pálfordulásáról, de itt is hiányzik annak okainak elemzése.

Kitérnek dr. Péterfalvi Attila állásfoglalására is, az e-méter használatára, valamint az adatvédelmi problémákra. Ez szerencsére elég tárgyilagosra sikerült, sőt a szűrőn még az is átcsúszott, hogy az egyház által aláíratott „joglemondó” nyilatkozat semmis.

Története

Ismét egy kissé túl rózsás képet festő rész az egyház nemzetközi történetéről, melyből pár kínosabb epizód kimaradt. Amelyik bennemaradt, az is a valóságosnál kevésbé problémásnak van láttatva. Pozitívumként említendő, hogy legalább  bekerültek a szövegbe.

Tanításai

Viszonylag korrekt, bár Hubbard dokumentált plagizálásainak jobban utána lehetett volna menni.

A Xenu-történet természetesen kimaradt, nem nehéz kitalálni, hogy miért (bár említik a szerzők, nevén természetesen nem nevezve).

Tagsága

A szerzők 2000-re teszik a tagok számát, míg az egyház szerint 60000 tagjuk van (tudtommal ennyien vettek Hubbard könyvet Magyarországon, őket kissé túlzás tagoknak tekinteni). Ezt érdemes lett volna továbbgondolni (univerzálisan működőnek nevezhető-e egy olyan módszer, azaz a „tech”, amely 60000 komoly érdeklődőből mindössze 2000-et tudott „megtéríteni”).

A szerzők említést tesznek arról, hogy nagyobb 20 interjút készítettek, főként a szcientológia vezető figuráival, de voltak köztük kiugrott tagok is. Nagy fekete pont jár azért, mert csak a szcientológusokkal készített interjúkat elemezték, és egy mondatban elintézték az ex-szcientológusokkal folytatott beszélgetéseket (ez minden bizonnyal az egyház nyomására történt így).

A másik nagy fekete pont azért járt, mert mindenféle vizsgálat nélkül elfogadták és tényként közölték a szcientológus interjúalanyok azon állításait, hogy gazdagabbak, boldogabbak stb. lettek a szcientológia hatására.

Az is furcsán fest, hogy a szcientológus átlagos jövedelme magasabb, mint az átlagkereset. Az 1%-os adatok ennek ellentmondanak, illetve a munkatársak még a minimálbért sem keresik meg, tehát valami sántít a mintavétellel.

Mi a szcientológia?

A szerzők végköveztetése az, hogy a szcientológia „alternatív vallás”, azaz vallásként azonosítható, bár a hagyományos vallásoktól jelentősen eltér.

Erre csak annyit kívánok reagálni, hogy mivel mindenki abban hisz, amiben akar, a szcientológia tekinthető alternatív vallásnak is. De akkor ne hagyományos, hanem alternatív egyház legyen, amelyre ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint a gazdasági társaságokra, és ne kapjon adómentességet.

Végső megállapítások

A könyv elég vegyesre sikerült. A tényszerű beszámolók jól sikerültek, a kutatási adatok érdekesek és hasznosak, a propaganda-részek felejthetőek. A háttere miatt nem tekinthető teljesen objektív és független elemzésnek, de ennek ellenére jó, hogy megjelent, ezzel is tovább bővült a szcientológiával kapcsolatos vélemények színes palettája.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr83106849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A teológia egyértelmű áltudomány 2011.07.28. 18:02:19

Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definíciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány. Éppen ezért az állami támogatása is elfogadhatatlan, pláne valódi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2011.07.29. 10:19:06

@orica: Arról nem is beszélve, hogy olyan helyen lakom, ahol pont az OPNI bezárása miatt ezek a betegek szabadon járnak kelnek a városban. Van egy amely konkrétan városszerte ismert, mert naponta járkál a városban, s hangosan káromkodik folyamatosan, anyáz, megállás nélkül, s mindenkibe beleköt szavakkal, de ártalmatlan az ürge, mert fizikailag nem tesz semmit. Város bolondja... Őróla konkrétan tudom, hogy járt az OPNI-ban is; nem is láttuk jó sokáig.
De tudok egyről is, akitől konkrétan tartanak a szomszédok, mert ön és közveszélyes, de addig nem lehet tenni semmit, amíg meg nem történik a baj. Akkor meg már késő...

norbert79 2011.07.29. 10:22:59

@neoteny: Szerintem mindkettőben egyetértünk. Anno az IRS akcióban is a kedves feleség vitte el a balhét, LRH utána nem nagyon mutatkozott többet, s rátett egy lapáttal a saját elmebaja (nem cinizmusból mondom, tényleg beteg volt), amelynek következtében olyan helyeken húzta meg magát, mint a CIA.
Viszont ha kanadai állampolgár vagy, akkor tisztában vagy azzal is, hogy azért sajnos nem olyan egyszerű az USA-ban csak úgy földbe döngölni egy egyházat, főképp annak tükrében, hogy a 70-es években már Travolta képben volt az 'egyháznál'. Politikai ügy lett volna belőle...

norbert79 2011.07.29. 10:24:31

@T-5: Azért rád sem az objektivítás a jellemző, meg a személyeskedés mellőzése. Erről ennyit.

ili810 2011.07.29. 10:30:36

Azt mindig is tudtuk, hogy az egyház állam az államban. Rájuk semmi törvény nem vonatkozik, főleg az elszámoltatás terén.Emlékszünk még a perselypénz megadóztatására? Mekkora ellenállást váltott ki.A misebor? Sajna tapasztalatom van az egyházak által működtetett szociális otthonokról.PL: 3év leforgása alatt négy vezetése volt az egyiknek súlyos visszaélések miatt.Nem vallás ellenes vagyok de az összes csuhás dögöljön meg.Akkora csuhájuk, hogy minden gazság aláfér.A történelem már bebizonyította, hogy amit egy beteg elme csak eltud követni azt apaság már mindegyiket elkövette.Isten előtt egyenlőek vagyunk ugye? Akkor mér van első másod vagy harmad osztályu temetés.Több keresztet hány magára?

norbert79 2011.07.29. 10:33:46

@T-5: "A szcientológiát az emberek legnagyobb része (talán nyilván a gyerekek a kivételek, mint mindig) ÖNKÉNT választja, a pszichiátriát meg ugyebár NEM ANNYIRA :("

Ekkora hazugságot még az életben nem olvastam. Vigyázz, mert rád zuhan a plafon. Az Oxfordi Intelligencia/Stressz teszt smafu, Celebrity Center, Narconon, Disconnection policy, RPF, és a többi soha nem is létezett mi?

"A szcientológiát az állam épp, hogy megtűri, esetleg üldözi, a pszichiátriát meg támogatja, súlyos összegekkel és persze erkölcsileg." Még egy hazugság. Az állam nem tűri meg, a szcientológia aljas módszerekkel, meg mások befeketítésével, illetve lefizetéssel, győzködéssel, beszervezéssel próbálja fenn tartani magát. És ez szimplán túlmegy azon, amit magyar vállalkozásoknál családon/haverokon belüli üzeletelésnél láthatunk. Sőt, ha így nézzük, ez csak jobban alátámasztja az üzleti mivoltát, s megkérdőjelezi bárminemű jogosultságát bármiben véleményt formálni, vagy magát egyháznak nevezni.

"Egy pszichiáter, aki gátlástalanul fölír a betegeknek függőséget és iszonyú mellékhatásokat okozó mérgeket, igazságügyi szakértőként emberi sorsokról dönthet."
Még egy hazugság. De tudod mit? Ne járj orvoshoz, akkor majd nem fog neked gátlástalanul felírni lázcsillapítót a lázadra. Jah, bocsánat, mit is vall az 'egyházad'? Hogy betegség csak a fejben van, s a vitaminkúra segít. Hogy is van ez, ott is gátlástalanul írnak fel 1000x-es dózisokat, az akkor micsoda?

"Ezek a tények, de persze tudom, ezek nyilván csak az én saját tényeim és nem igazak szerinted." Te valóságod, én valóságom, tudjuk. És azt is, hogy két kézzel markolsz a tech-be, s alkalmazod a módszereket, amiket megtanultál. Hagyd abba, felesleges. Ismerjük a technikákat, s hozzászólók se hülyék. Vigyázz mert még egy SP-vel is találkozol!

"Amúgy, ha jártál az OPNI-ban, bizonyára föltűnt neked a zárt osztály mellett a lenti, HETES OSZTÁLY is. Arról mi a véleményed?"
Terelés. Ennyi.

norbert79 2011.07.29. 10:34:41

@T-5: "Legyen csoportterápia, legyen beszélgetés, betegekkel foglalkozzanak... " Ravasz. Ügyesen forgatod a szavakat, de nem fog ez menni.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.29. 10:36:39

@norbert79:

"azért sajnos nem olyan egyszerű az USA-ban csak úgy földbe döngölni egy egyházat"

Ha úgy akarja a mindenkori kormányzat, megtalálják rá a módot. A Branch Davidian-okat (David Koresh-t és követői jó részét) is hazavágták Waco, TX-ban; az egyik Mormon szekta vezérének pedig most kezdődött a pere szintén Texasban (nemi erőszak kiskorúakon stb. stb.)

Igen, a Scientology ügyes propagandát folytat a hollywood-i tagságán keresztül (is) és az egyház-státusz (az Adóhivatalnál! amelyik még Al Capone-t is bevitte a málnásba) hatalmas mértékben megkönnyíti a működését. Ugyanakkor ahogy a katolikusokat is szénné perelik a pedofil papjaik viselt dolgai miatt az USA-ban, vszínűleg polgári perekkel lehetne kivéreztetni a Scientology-t. De a törvény malmai lassan őrölnek és legalább akkora közfelháborodásra lenne szükség a sikerhez mint a Katolikus Egyház -- vagy a cigarettagyártók -- esetében.

colonel pondró 2011.07.29. 10:37:17

@Vegyi Ali: Valószínúleg tényleg arra gondolt, de a műveltséget fitogtató szövegösszefüggésben ilyent nem ír le az aki igényt tart a művelt, jelen esetben vallási témákban művelt, jelzőre. Azt csak úgy hozzátenném, hogy ne essünk abba a hibába, hogy a Katolikus Egyházat azonosítjuk a klérussal. A II. Vatikáni Zsinat óta erre különösen nincs szükség.Nagyon sommás tehát kijelenteni bármiről, hogy a Katolikus Egyház így vagy úgy gondol bármit is. Több mint 1 milliárd emberről van szó, jó sok véleményről,sok irányzatról.
@Magon_: Tényleg csak távirati stílusban: A világvallások lényege kb. annyi, hogy az ember transzcendentális kérdéseire adnak válaszokat. Ezek sokmindenben különböznek de a bázisuk nagyon nagy mértékben azonos. Az ateizmus ilyen szempontból ugyanezt az igényt elégíti ki negatív megfogalmazásban. Magyarán: nem lehetnek transzcendentális igényeink. Alapvetően hiten alapul valamennyi, azaz nem racionális érvrendszeren. Mások hitét bírálni balgaság, egyszerűen indifferens. A logika eszközeivel ezek a dolgok megfoghatatlanok. Nagyon zanzásítva ennyi.

orica 2011.07.29. 10:38:29

@norbert79:
Mindent leírtál helyettem:))

norbert79 2011.07.29. 10:40:54

@neoteny: Azért Waco-t szerintem hagyjuk, mert az volt igazán a Gyurcsányi elkúrás az FBI részéről. Nem kicsit, nagyon. S te is nagyon jól tudod, hogy ott nem az FBI győzelmeskedett, hanem David Koresh gyújtotta saját maga föl az egész kócerájt. És akkor ott Jonestown és a Népek Temploma is, az is hasonló elkúrás volt, bár ég és föld a két sztori.
Polgári perekkel semmire sem mennél, higyj nekem, több pénz van ott, mint fűszál az égen. Nézd meg mit máveltek például a Cult Awareness Networkkel (en.wikipedia.org/wiki/Cult_Awareness_Network), vagy a Lisa McPherson Trusttal is. Soroljam? Nem, nem, peres úton soha nem lenne siker, mert az 'egyház' mindig talál módszert arra, hogy szerezzen pénzt.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.29. 10:43:45

@T-5:

"gátlástalanul fölír a betegeknek függőséget és iszonyú mellékhatásokat okozó mérgeket" -> "Ezek a tények"

Ebből a "fölír" és (esetleg) a "betegeknek" tény, a többi a te interpretációd (magyarul véleményed).

"bizonyára föltűnt neked a zárt osztály mellett a lenti, HETES OSZTÁLY is. Arról mi a véleményed?"

Nem láttam; én felmentem az emeletre, bementem az elektromos záras ajtón keresztül, üldögéltem amíg elő nem került az agyturkászom, felírattam a (függőséget okozó és számomra enyhén kellemetlen mellékhatással -- gasztrointesztinális irritációt -- rendelkező) gyógyszeremet és miután kieresztettek az ajtón elhúztam olyan gyorsan ahogy csak tudtam.

Warlimont 2011.07.29. 10:47:01

Sokadjára írom le ismét, csak a rend kedvéért...

A pszichiátriát NEM csak betegek keresik meg, ill. itt aq "beteg" szó nem ugyanazt jelenti, mint egy belgyógyászaton. Ha valakinek rossz az élete, kevés a fizetése, nincs állása, romokban a családja, stb., és ennek KÖVETKEZTÉBEN rosszul érzi magát a bőrében, akkor az részben beteg, részben meg egy otthoni helyzet áldozata.

Család, rossz háttérhelyzet ellen nincs megoldó gyógyszer. Valaki eljön egy ilyen következményes depresszióval orvoshoz. Az orvos nyilván nem tudja az életét megszépíteni, hogy SEGÍTSEN neki, felír pl szorongásoldót, vagy antidepresszívumot. Ezeket azonban adott esetben nem lehet gyógyszernek nevezni, mert nem a tényleges problémát oldják meg, hanem olyanok mint a mankó az eltört láb esetén. Az sem beforrasztja a csontot, csak segít járni. Vagy másik hasonlat ha fáj az embernek a foga, akkor a fájdalomcsillapító gyógyszer hasznos segítség, de attól a lyukas fog, mint probléma nem oldódik meg. Itt is ez a helyzet: a szorongásoldót minden orvos átmenetinek szánja, és tanácsolja a betegnek, hogy oldja meg a háttérproblémáit. A problémák egy része persze megoldhatatlan reálisan, így a beteg panaszai sem szüntethetők meg, és erre jöhet a rágalmazás, hogy sz.r orvos, sz.r gyógyszer, közben a tényleges problémához sajnos sok esetben semmi köze se az orvosnak, se a gyógyszernek.

A tényleges (biológiai) betegségek esetén a pszichiátria sokat tud tenni, és a gyógyszeres lehetőségek nem mindenhatók, de hatékonyak.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.29. 10:55:39

@norbert79:

"az 'egyház' mindig talál módszert arra, hogy szerezzen pénzt"

A kellően felizgatott polgári peres esküdtszékek meg megítélnek százmilliós büntiket/kártérítéseket, többször ha kell (és ha sikerül class action perré dagasztani, no akkor van nemulass a perelt szervezetnek).

Az egész tulajdonképpen annak a függvénye hogy a nagy(obb), gazdag és befolyásos trial lawyer cégek látnak-e pénzügyi fantáziát a dologban. Ők az ítélet összegének 30-40%-át kaszálják le; ha van kilátás nagy szakításra, akkor ők belevetik magukat a munka sűrűjébe. Nyilvánvalóan pillanatnyilag nincs, de ki gondolta volna akár egy évtizeddel ezelőtt is hogy a katolikusok ingatlanokat fognak eladni csőstől meg püspökségek tönkremennek (bankruptcy) a megítélt kártérítések miatt...

individuum 2011.07.29. 10:57:13

Azért az nyilvánvaló, hogy a sciseknek azért van bajuk a pszichiáterekkel, mert közös a célcsoport, tehát konkurenciát jelentenek egymásnak. De az OPNI bezárása arra is jó volt, hogy megszűnt az a hely, ahol lehetőség volt csoportos és egyéni terápiákra, maradtak a kerületi ideggondozók, ahol 6 perc jut havonta egy emberre, amibe tényleg nem fér bele más a gyógyszerfelíráson kívül. És innentől nagyrészt tényleg megáll a lábán az a vélemény, hogy a pszichiáterek csak gyógyszert adagolnak. Sajnos.

norbert79 2011.07.29. 11:07:23

@neoteny: Egy dolog van, ami miatt azt mondom, hogy nem érdemes: az idő. Mire egy olyan per lemegy, nagyon sok idő telik el. S ahhoz képest nézd meg, hogy az elmúlt 3 évben mekkora változások voltak, holott előtte évtizedekig 'sérthetetlenek' voltak. Nem is tudnak lépést tartani, s ezt az előnyt kell fenntartani. Perek csak lelassítanák az eseményeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.29. 11:11:26

@individuum:

"nagyrészt tényleg megáll a lábán az a vélemény, hogy a pszichiáterek csak gyógyszert adagolnak. Sajnos."

Ez igaz, de a magyar pszichiátria a magyar egészségügy része; meglepő lenne ha az uralkodó körülmények lényegesen jobbak lennének a többi területhez képest.

Jártam a SOTE Pszichiátrián is egy kutatóorvosnál néhányszor; azért nála civilizáltabbak (közel sem tökéletesek, de lényegesen jobbak) voltak a körülmények. Nyilvánvalóan ott és ő csak erősen limitált számú emberrel tud foglalkozni (és csak azokkal akik a szűkebb szakterületébe tartoznak), de ez is mutatja hogy a gond nem a pszichiáterek többségével van (nyilvánvalóan közöttük is akad kókler és/vagy hanyag) hanem az általános eü színvonallal.

norbert79 2011.07.29. 11:12:12

@T-5: Gondolom tisztában vagy azzal, hogy ezzel leromboltad az összes eddigi érved, s kimerítettél pár büntetőjogi pontban található elemeket is.

"Tényleg egyre erősebb a gyanúm :D
Hajón is voltál, te kis mókus? :D"

Tehát mégis jóval mélyebb a tudásod az 'egyházról', mint beállítani próbálod, mégis hazugságokat beszélsz. Tehát alátámaszttottad azt, hogy igenis közöd van az egyházhoz, folyamatos támadásaid is ezt mutatják.
Köszönöm ezt, most már kijelenthetem teljes biztonsággal, hogy SZCIENTOLÓGUS VAGY.

Manipulálni próbálsz, hatni rám, tehát hazudsz, mert aki befolyásolni akar, az hazudik neked, nemde? LRH mondta, nem a kis ujjamból szoptam.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.29. 11:14:52

@norbert79:

OK, meglátjuk mi lesz. Mindenesetre az egy pozitív fejlemény hogy kiestek a magyar pikszisből, még ha nem is a jogilag leghelyesebb módon.

norbert79 2011.07.29. 11:16:46

@neoteny: Egyetértünk. Meglátjuk!

Magon_ 2011.07.29. 11:23:58

@colonel pondró: Persze az eredeti megfogalmazás pongyola volt (kereszténységet utálni), de meglepődnék, ha nem a keresztény egyházakra és azok működésére utalt volna, hanem magára az általad transzcendentálisnak hívott részre. Na, nem mintha problémát látnék az utóbbi nem kedvelésében, ha péel az a véleményem, hogy a 'transzcendentális problémákra' adott válaszok túlságosan félrevisznek túl sok embert rossz irányba (mondjuk sci, hogy OT legyek), akkor simán lehet problémám a hit részével is. Ettől lenne valaki félművelt, nemokos, nembölcs? Van annál bölcsebb dolog, minthogy nem igazodni másokhoz, csak önmagadhoz?

Dr. Kix 2011.07.29. 11:32:51

Az index címlap bőséges troll-áradatot hozott ide, úgy látom. :)

colonel pondró 2011.07.29. 11:43:00

@Magon_: Én nem lennék azért meglepődve ha általában a kereszténységre utalt volna mint amit utál. Ha pedig a keresztény egyházakat utálja, az megint rendkívül pongyola, mert ebben az esetben kire gondol? Utál milliárdenyi embert a hite miatt? Vagy a klérusra gondol valamelyik keresztény egyházban?
A mások hitével kapcsolatban pedig lehet valakinek negatív véleménye, csak éppenséggel mire alapozza azt?? Hit áll szemben másik hittel. Értelmetlen bármi vita ezügyben.
Ha nem hiszel a transzcendensben, akkor is hiszel. Ebben. Bizonyítani te sem tudod. Én sem. Patt. Nincs min vitatkozni. Emiatt nem tudok mit kezdeni a hittérítőkkel sem.
Az ateizmus is vitt félre jópár embert már. Ezzel semmit sem mondtam az ateizmusról, ahogy te sem azzal a transzcendensről, hogy transzcendenst kereső, abban hívő emberek is haladtak rossz irányba. Azt azért kétlem, hogy van ember a világon aki nem igazodik máshoz csak magához. Szociális lények vagyubk, valahova születünk, stb. stb. Olyan nincs, hogy semmi sem hat rád. Ha tudattalanul, akkor is hat.

colonel pondró 2011.07.29. 11:49:15

@Magon_: Még egy apróság. A nagy világvallások közös pontja pont a transzcendens elfogadásán túl a másik ember iránti szeretet, tisztelet etc. Ez azért nem visz félre. A hittel visszaélők követnek el szemétségeket ez igaz. Lehetnek ezek, voltak is, egyházi hierarchiában elöl állók. Ezzel ismét róluk és nem a hitről, vallásról mondtam véleményt.

norbert79 2011.07.29. 12:10:47

@Kix: Mindig ez van. S bár értem én Reformert, hogy miért szereti látni őket itt (bár egy részről megértem). Én kicsit tartok tőle, hogy nehogy negatív visszaütése legyen a blognak ebből kifolyólag.
Nehéz megtalálni az egyensúlyt, s objektívitást, bár az is tény, hogy egy komment annak tulajdonosát minősíti, s nem a blogét.

De tudod, sok kicsi sokra megy...

Magon_ 2011.07.29. 12:12:06

@colonel pondró: Félreviszed a dolgot, én nem arról beszéltem, hogy meggyőzhető-e valaki, bizonyítható-e stb. (Mellesleg, nem csak hívők és ateisták vannak, az agnosztikusok ugye pont arről beszélnek, hogy nem igazolható egyik sem.) Azt mondtam, hogy önmagában az, hogy ha meggyőződésem szerint az egyik hit rossz irányba viszi a benne hívőket (lehet ez akár az ateista is, a példa kedvéért), attól még nem látom, hogy miért lennék félművelt például? Maximum tévedek ebben a kérdésben, de az észbeli teljesítményemhez ennek semmi köze nincs. Vagy csak az az okos, aki sohasem téved? (Amúgy simán utálhatok még attól valamit, hogy vannak benne jó részek (péel másik ember tisztelete) is.)

colonel pondró 2011.07.29. 12:29:14

@Magon_: Hm. Más síkon mozgunk, ezért hiszed azt, hogy félreviszem a dolgokat, ahogy az én inerciarendszeremből te is ugyanezt teszed. Első felvetésem az,hogy a nagy világvallások(a szcientológia nem az) ugyanazokból a tételekből indulnak ki,az ember szeretete, tisztelete mindegyik alapköve, ezért nincs értelme rangsorolni őket. A második pedig az, hogy ezekkel lehet visszaélni, de az a visszaélők bűne, nem a vallásoké.
Konklúzió: igenis nem vall bölcsességre ezeket az általános, minden társadalomban érvényes igazságokat utálni. Észbeli teljesítményhez meg annyi köze van,hogy ezt nagyon könnyű belátni. Félműveltségre vall az egymástól élesen elválasztható fogalmakat keverni, főleg azért, mert leginkább a fogalmi tisztázatlanság az oka a gyűlöletnek, idegenkedésnek. Tessék megtanulni mi mit jelent és akkor tudunk érdemben párbeszédet folytatni ha a afogalmakon ugyanazt értjük. Ne személyeskedésnek vedd, nem annak szántam,általános alanyt használok.

teddybear01 2011.07.29. 12:46:11

Hát az OPNI bezárásához a szcientológusoknak nem sok közük volt, hiába veregetik egymás hátát, és adományozzák egymásnak a kitüntetéseiket.
A szokásos ingatlanmaffia van a háttérben, de lukra futottak, a tulajdonviszonyoknak nem néztek előbb alaposan utána, így nem bírták kiprivatizálni a területet. Különben már lakópark, vagy pláza lenne a helyén.

A szcientológusok meg csak ott működnek egyházként, ahol ez az előnyösebb nekik. Izraelben, Japánban, meg pár más helyen életmód-tanácsadó vállalkozásként jegyezték be őket.
A Katolikus Egyház meg mindenütt egyházként működik, ott is, ahol ez egyáltalán nem előnyös nekik.

Magon_ 2011.07.29. 12:59:15

@colonel pondró: "Első felvetésem az,hogy a nagy világvallások(a szcientológia nem az) ugyanazokból a tételekből indulnak ki,az ember szeretete, tisztelete mindegyik alapköve", azért ez egy elképesztően erős állítás, jó lenne igazolni (csak a vicc kedvéért belenéztem péel wikipediába, az angol szócikkben a kereszténységnél például a respect szó sem jelenik meg..), és továbbra is fenntartom, hogy attól, hogy valamiben vannak akár jó/vállalható dolgok, még bőven nem jelenti, hogy az egész emiatt nem lehet kritika tárgya. Attól, hogy Hitler például fantasztikus autópályákat épített, még nem vállalható a NSDAP..
"igenis nem vall bölcsességre ezeket az általános, minden társadalomban érvényes igazságokat utálni" Ez meg már erősen szalmabábu-érvelés, a kereszténységről volt szó, nem "minden társadalomban érvényes igazságokról". :)

colonel pondró 2011.07.29. 13:10:55

@Magon_: Azért ezt remélem viccnek szánod. A kereszténység tanításában nem szerepel a szeretet? A wikipédia szócikk citálást végképp nem értem ezügyben. Mire magyarázat, hogy ott mi jelenik meg? A nagy világvallások, úgymint kereszténység, iszlám, hinduizmus, buddhizmus, konfuciunizmus, mind alapvetőnek tartja az emberek egymás iránti pozitív viszonyulását. Nem zanít a gyűlöletre. Elfogadásra, megértésre tanít.
Ezek az egész emberiség által elfogadható igazságok. Nem csak a kereszténység tanításai, de a kereszténységé is.
Ennek fel nem ismerése és bármelyik világvallás becsmérlése esetén fenntartom véleményemet. Pontosan az a terelés amit csinálsz azzal, hogy állandóan egybemosol fogalmakat. A vallás és a vallási vezetők között nincsen egyenlőségjel.

colonel pondró 2011.07.29. 13:13:36

@Magon_: Mondjuk csak javasolnám, hogy a wikipédia helyett ezeknek a vallásoknak a szent könyveit tanulmányozd. Ugymint Újszövetség, Korán, Bhagavadgita stb.

teddybear01 2011.07.29. 13:21:57

@colonel pondró: Bocs, de a muzulmán vallás előírja a hitnek minden eszközzel történő terjesztését is. Például a dzsihád is ezért van/volt, meg a mostani balhék is..

norbert79 2011.07.29. 13:22:22

@Trolljegeren: Látom T-5-öt buktad, most előveszed a másik nicket...

teddybear01 2011.07.29. 13:23:54

@Trolljegeren:
"@Lucernaböde: Én ellenzem a Pszichiátriákat, de baszki téged röhögve kötöznélek bele a székbe egy elektroshokk előtt... "

Meg úgy általában fogalmad sincs róla, hogy micsoda és hogyan működik. Pedig segítene rajtad...

norbert79 2011.07.29. 13:28:35

@Trolljegeren: "Én ellenzem a Pszichiátriákat, de baszki téged röhögve kötöznélek bele a székbe egy elektroshokk előtt... " ->
"Ez az amit nem ír elő semmi, csak a média belenyomta a pofádba és te elhiszed. Majd ha olvasod a Korán-t rájössz, hogy ezerszer békésebb mint maga a Biblia."

Én érzek csak itt ellentmondást? Hogy is van, "bort iszik, vizet prédikál"?

norbert79 2011.07.29. 13:30:26

@Trolljegeren: Miért ne? Stílusban egyezik, s nincsen nick szám határ. Plusszba ha a személyeskedést nézem, meg a többit, szerintem még Columbo is felfigyelne erre.

rajen 2011.07.29. 13:43:23

@norbert79: Persze, hogy szció, a másik nikkjével együtt. Terel, meg össze-vissza hazudozik, érzelmileg próbál manipulálni. A "kommunikációs technikáik" a blogokon, fórumokon nagyon jól felfedezhetőek, az álnaiv "virágozzék minden virág"-tól a "te rohadék, dögölj meg"-ig. Nincs épeszű ember aki magától nekiállna védeni a szciókat, ezt kizárlógag az érintettek csinálják. A pszichiátriaellenes kirohanásaik is viccesek, mindenki, aki azt meri állítani, hogy a pszichiátria hasznos, egy rohadék. :) Ha mentális, vagy bármilyen beteg vagy szedj inkább vitamint, szaunázz, és olvass még egy kis Hubbardot 1000 forint per oldal áron. :)

Magon_ 2011.07.29. 13:46:08

@colonel pondró: Ne haragudj, de sok teteje nincs ennek a szálnak, befejeztem. (Direkt odaírtam, hogy 'a vicc kedvéért', hogy az általad tényként kezelt alapfogalom egyáltalán megjelenik-e és nem. Ez persze nem bizonyít semmit (ezért a "vicc kedvéért" kitétel), de a 'tanulmányozd' hányavetiség sem.) És továbbra sem válaszolsz a lényegre: egy részletkérdés igazsága/elfogadása (mivel nem bizonyítottad, hogy NEM részlet, hanem az egyetlen fontos dolog, minden világvallásnál) továbbra sem felmentő hatályú az egésszel kapcsolatban.
(Arra már nem is térek ki, hogy péel hol is mostam egybe a vallást és a vezetőit?)

norbert79 2011.07.29. 13:47:06

@rajen: Tudom, de köszönöm a szavakat, jól esik azért az a tény, hogy nem eszi meg mindenki. :)

Amúgy egyértelmű volt már az elejétől kezdve, de jó, amikor saját maga árulja el magát, s utána egy ideig megint értelmes emberek vehetik át a kezdeményezést valódi beszélgetésre. :)

rajen 2011.07.29. 13:50:52

@norbert79: Nehéz velük, de elég jól felfedezhető mintázatok vannak a hozzászólásaikban. Nehéz megfogalmazni, sokat kell olvasni ilyen topicokat, és kialakul az emberben a "pókösztön". :)

colonel pondró 2011.07.29. 14:11:41

@Magon_: Nem mentegetnék senkit semmilyen gazemberség alól, akármilyen vallásra hivatkozva követte el is azt, csupán annyit akartam mondani, hogy mindaz a gazemberség nem a vallások alapvető tanításain, hanem azok szándékos vagy butaságból fakadó elerdítésén alapszik.
A nagy vallások alapvető tanításai ettől még nagyon hasonlóak. A kereszténység fundamentuma például a hegyi beszéd. Az iszlám nagyon hasonlót tanít a Koránban.
@teddybear01: Itt reagálnék erre a felvetésre, ami tévedés. A Korán nem erőszakos módon gondolja a hit védelmét. Ez éppolyan tévút mint például az inkvizíció.
Az újszövetségben Jézus, a Koránban Mohamed eléggé egyértelmüsítik a vallási tanításuk lényegét. Más vallások esetében ez összetettebb , de megtalálható.(mondjuk ez a fentebb többek által vitatott vallástudomány egyik kutatási területe)
Az, hogy ez jelenti a vallások LÉNYEGÉT és nem mellékszál, nagyon sok vallási tanító mondja. Ezt hívják ökumenizmusnak.

colonel pondró 2011.07.29. 14:25:17

@Magon_: Ja bocs. Válasz az összemosásra: Attól, hogy valamely egyház egyes tagjai követnek el valamit, semennyiben nem lehet következtetést levonni a vallás egészéről. A Katolikus Egyház esetében ez különösen igaz. Akármelyik katolikus vezető csinál bármit, azt nem az egyház teszi,mert az egyház a Krisztusban hívők közössége és nem a vezetők, nem a klérus. Nem lehet következtetést levonni egyes emberek által elkövetettekből az egészre vonatkozóan.
" és továbbra is fenntartom, hogy attól, hogy valamiben vannak akár jó/vállalható dolgok, még bőven nem jelenti, hogy az egész emiatt nem lehet kritika tárgya. " De így van. Nem lehet, ami világos abból amit írtam fentebb. Se oda se vissza nem lehet belőle következtetni.

colonel pondró 2011.07.29. 14:34:50

@Trolljegeren: Röviden azért, mert sem a nagy nyugatiak nagy része nem keresztény módon, sem a közel-keletiek nagy része nem igaz mohamedán módon él.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2011.07.29. 14:56:22

Huhh, mi van itt. Fáj ugye drága szcidióták, hogy lassan nem egyház lesztek? Másik országban is már jártatok így. Sőt, még rosszabbul. :)
Szar dolog, innentől hogy hívjátok majd a szektátokat: Szcidióta Szekta a bukott sci-fi LRH követői? :)))))))

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2011.07.29. 14:58:53

Jajj, kimaradt egy szó. Szóval helyesen: hogy hívjátok majd a szektátokat: Szcidióta Szekta a bukott sci-fi író, LRH követői? :)))))))

T-5 2011.07.29. 15:41:28

@rajen: Én nem vagyok senki másodnickje, és nem vagyok szcientológus, mégis meg kell védenem őket, mert a pszichiátriai módszereket nagyon nem csípem, mert látom, mire vezetnek és egyedül a szcientológusok tesznek valamit szervezetten a pszichiáterek ellen. De úgy elég nehéz vitatkozni meg egyáltalán kommunikálni, ha TE akarod megmondani rólam, hogy én szci vagyok, meg hazudok, mert ugyanígy én is mondhatom rólad, hogy te egy sátánista vagy és hazudsz mindenben, csak nevetséges lenne.

Persze a neten bármit lehet, nyugodtan égesd csak magadat. Tudod, én másokkal ellentétben olyan vagyok, aki fölvállalja a szavait élőben is. De gondolom ezt úgyse akarnád kipróbálni, mert akkor visszafogottabban kellene anyáznod itt, így viszont kieresztheted magadból, amit csak akarsz.
Hát ez van :)

teddybear01 2011.07.29. 16:36:12

@colonel pondró: Rosszul tudod. A Koránban pontosan le van írva, hogy Allah igazságát minden módon terjeszteni kell, akár fegyverrel is. Ez a Dzsihád. Nincs de, és. A muzulmán vallás csak az ami a Koránban le van írva. Nincs más értelmezés, nincs mellébeszélés. Nem lehet akárcsak egy szót sem megváltoztatni a Koránban, ha mégis, az szentségtörés. A muzulmán vallás különböző ágai más dolgokban vitatkoznak. Például a legfőbb vallási vezető meghatározásában, stb.

Az Inkvizíció viszont Jézus tanításának egyik legdurvább megcsúfolása volt, ilyesmi a muzulmán ideológia szerint elképzelhetetlen.

colonel pondró 2011.07.29. 17:28:13

@teddybear01: Nincs ilyen a Koránban. Hidd el.

rajen 2011.07.29. 17:47:51

@T-5: "Én nem vagyok senki másodnickje, és nem vagyok szcientológus, mégis meg kell védenem őket, mert a pszichiátriai módszereket nagyon nem csípem, mert látom, mire vezetnek és egyedül a szcientológusok tesznek valamit szervezetten a pszichiáterek ellen."

Igen, rengeteg ilyen ember van, aki küzdeni akar a gaz pszichiáterek ellen. Általában mind szcientológus. :D

rajen 2011.07.29. 17:49:18

@Trolljegeren: Lehet, hogy burok. Még nem vagyok elég clear.

columbia 2011.07.29. 18:00:33

@T-5: Nálatok az tény, hogy kijelentitek. Mégegyszer megkérdem, hogy Mo-on ,kinek mit, mikor kell fizetni a kat egyháznak.
A tizedet már mondtad, (a füstadóról is hallottam a középiskolában, stb.) tehát történelmi leckét már adtál. Ismét csak konkrét tényeket kérek: ma, most, itt, kinek kötelező, mit, mikor, mennyit?

PS: Kérdezed, hogy kik azok a "nálatok"? Ugyanazok, akiket annak idején a családban így hívtak: "ezek".

teddybear01 2011.07.29. 18:52:21

@Trolljegeren: @colonel pondró: A magyar nyelvű kiadásból hiányzik. Sok mással együtt. Nem is hivatalos.
Csak az arab nyelvű változat a hivatalos.

rajen 2011.07.29. 21:24:43

@popocatepetl: Szcióktól ne várj túl sokat. Idejönnek trollkodni egy kicsit, de értelmesen nem igazán tudnak megnyilvánulni. Hazudozás, terelés, manipulálás a kommunikációs stratégiájuk. Aki végigolvassa ezt a kommenthalmazt, látni fogja a mintázatot. Bizonyos nikkek elég hasonló stílust nyomnak. Közös elem, hogy mindet megalázták a pszichiáterek, vagy valamelyik rokonukat.

béla 23 2011.07.29. 22:54:42

Ez nem semmi, beindultatok ám ezen a két napon!!! Az valahogy nem tetszik, hogy ennyit anyáztatok és szitkozódtatok. Én pl . egy GYÓGYULT !!! idegbajos vagyok, és ki merem mondani sokat köszönhetek a régi pszichiáteremnek, meg az általa adott nyugtatóknak. Közeli hozzátartozóm elvesztése után borultam ki , és ők megmentettek, ez már több mint 30 éve volt, és igazán hálás vagyok érte.Ha valaki tudja , hát én tudon mi az , ha a családtagod szci. és én is mindent megtennék , hogy végre valahára beszüntessék az egész bagázst. De azt nem tudom felfogni ép ésszel, több év után se, hogy a gyermekem mit keres ott és miért nem hisz nekem??
Hajra egyház betiltás. Minden egyház kihasználja a híveit. Ki így, ki úgy!!! De ne feledjük vallásszabadság van még mindig!!

keng 2011.07.30. 09:12:14

na mi lesz gyerekek? ennyi volt? ...mindegy, úgyis elfogyott a popcorn-om...

norbert79 2011.07.30. 09:49:41

Hát igen, ahogy elnézem ennyire futotta a szcientológusoktól. Összesen egy ember, csúnyán elbebukva. Még a Fair Game se működött. Ez tényleg alátámasztja azt, amit Reformer írt, hogy idehaza eszméletlen jelentéktelen az 'egyház'.

Jane Smith 2011.07.30. 11:04:19

@Trolljegeren: Én tudok neked olyat mondani, aki bizonyíthatóan a pszihiátrián gyógyult meg. Az egyik kedves ismerősöm tavaly már olyan állapotban volt, hogy más emberek kertjébe mászkált be, télen strandra akart menni és egy értelmes társalgást nem lehetett vele folytatni. Bevitték a pszihiátriára, három hónap múlva kijött, azóta találkozgatunk is. Teljesen jól van, szeptemberben egyetemre megy. Gyógyszereket már nem kell szednie.

Arra lennék kíváncsi, hogy ti, szcik hogy a fenébe tudjátok elhinni ezt a sok baromságot, amit az egyház a pszikről állít? Egyáltalán, minek ellenségkép? Mikortól lesz egy pszichológus gonosz: már az egyetemista évei alatt, mikor csak tanulja az elméletet, vagy mikor praktizálni kezd? Van ennek értelme? Hogy a francba lehet foglalkozása alapján elítélni valakit???

Jane Smith 2011.07.30. 11:07:22

@Trolljegeren: Én tudok neked olyat mondani, aki bizonyíthatóan a pszihiátrián gyógyult meg. Az egyik kedves ismerősöm tavaly már olyan állapotban volt, hogy más emberek kertjébe mászkált be, télen strandra akart menni és egy értelmes társalgást nem lehetett vele folytatni. Bevitték a pszihiátriára, három hónap múlva kijött, azóta találkozgatunk is. Teljesen jól van, szeptemberben egyetemre megy. Gyógyszereket már nem kell szednie.

Arra lennék kíváncsi, hogy ti, szcik hogy a fenébe tudjátok elhinni ezt a sok baromságot, amit az egyház a pszikről állít? Egyáltalán, minek ellenségkép? Mikortól lesz egy pszichológus gonosz: már az egyetemista évei alatt, mikor csak tanulja az elméletet, vagy mikor praktizálni kezd? Van ennek értelme? Hogy a francba lehet foglalkozása alapján elítélni valakit???

Jane Smith 2011.07.30. 11:09:14

Fasza, elküldte kétszer... de utálom az ilyet...

De akkor már kapva-kapok az alkalmon, mert eszembe jutott, hogy a szomszédomat is pszichológus gyógyította ki az alkoholizmusából, na bumm. Még egy áldozat. Szegény, pedig ha kifizetett volna ötmilliót az egyháznak, a dianetikás könyveikből megtudhatta volna a tutit, de így meggyógyították ingyen...

rajen 2011.07.30. 11:29:01

@Jane Smith: Á, hazudozol, biztos te is pszichiáter vagy. Köztudott, hogy őket az elektrosokkolásra képzik ki, nem a gyógyításra. :)

(A bloghu tegnap este leállt, ezárt nem folytathattuk a hasznos eszmecserét.)

GépBalta 2011.07.30. 13:20:50

Volt egy indexcímlap, hogy ennyi troll jött ide?

teddybear01 2011.07.30. 13:44:58

@GépBalta: Nyertél. Plusz idevezényeltek egy(több) problémakezelő droidot is. A szokásos tech eredményeként "megoldották" a dolgot.

teddybear01 2011.07.30. 13:49:57

Az "iszlámtudósoknak":

2. szúra 216.vers:”Előíratott nektek a harc [a hitetlenek ellen], holott az ellenetekre van.”

A 47. szúra 4. verse a következőt mondja: „Amikor összetalálkoztok a hitetlenekkel, akkor vágjátok el a nyakukat!”

4. szúra 89. vers…Ha hátat fordítanak nektek, akkor ragadjátok meg és öljétek meg őket, ahol csak rájuk akadtok…

8. szúra 60. vers És készítsetek fel ellenük ami [fegyveres] erőt és csatamént csak tudtok, hogy félelmet keltsetek általuk Allah és a ti ellenségeitekben…

8. szúra 65. vers Próféta! Buzdítsd a hívőket a harcra! Ha akad közöttük húsz állhatatos, azok kétszáz fölött is győzelmet aratnak, és ha akad közöttük száz, akkor azok ezer hitetlen fölött is győzelmet aratnak…

A 3: 54 szúrában található a félrevezetés művészetének isteni engedélye:

„És ők cselt szőttek. Ám Allah is cselt szőtt. Allah a legjobb cselszövő.”

Szóval ennyit a "békés muzulmán" vallásról.

Ti meg sohasem olvastátok a valódi Koránt, csak max a térítésre használt hiányos változatot. Vagy azt sem.

béla 23 2011.07.31. 10:12:55

Egy GYÓGYULT!! pszichiátriai beteg vagyok , már közel 30 éve, gyógyszer nélkül élek. Kb. 1 évig kezeltek !!!!!!! Pozitív gondolkodás fiatalok, nevetni , nevetni, még ha egyébként sirni volna kedvetek. Nem kell szidni senkit! Nekem 2 szcim is van, de ha belebolondulok, akkor se jobb, pedig már mindent megtettem, hogy felgyissam a szemüket, időt, fáradtságot nem kimélve / és főleg sok pénzt,/ de semmi nem értem el. Mindkettőjük aranyos, kedves, szorgalmas és iszonyú HISZÉKENY ember. Várom a CSODÁT!!

béla 23 2011.08.01. 22:51:44

@T-5: Ezt nem egészen értem, de én szivesen találkoznék veled, és szívesen el is beszélgetnék, ha lenne közös témánk! Engem minden érdekel, a szci-ről is mióta a gyermekem és párja benn van , de egyébként ami a nagyvilágban történik az inkább vonzza az érdeklődésemet.Én azt gondolom az emberek nagy része nincs jókor- jó helyen, mint ahogy az ellentétek is vonzzák egymást. Idióta , szemét férfinak , rendes becsületes felesége van és fordítva is ugyan úgy. A rendes, becsületes embernek , sokszor van rosszindulatú szemét barátja vagy barátai akik kihasználják. Miért nem találkoznak össze , vagy csak ritkán a rendes emberek? Egyik 20 éves férfi rokonom kérdezte a múltkor tölem, miért van az, hogy a korabeli nők többsége előnybe részesíti a korosabb pasikat / Nem mellesleg jó módúakat?/, hát ezt hozta ez a mai kissé kifordult világ............

rajen 2011.08.02. 21:52:03

@T-5: Figyelj, trollocska, a névtelen fórumozásban ne terelj ilyen irl dolgok felé, itt az a szabály, hogy aki akar, megnyilvánulhat valós néven, aki meg nem, az az internetezés 10+ éves történetének értelmében NICKNAME-el kommentel, szóval nem leszel ettől a terelős dumától hős. Találkoztam már olyan esettel, aki megadta a mobilszámát és nevét fórumozáskor, de ő a kivétel volt, és nem a ti agybeteg szektátokkal kapcsolatban nyilvánult meg. Tekintve, hogy a szció maffia fenyegetni is képes embereket, teljesen jogos, hogy senki nem adja a nevét a hozzászólásokhoz, egyébként te is csak nyomod ezt a süket dumát, de adatot nem írtál be, úgyhogy ne süketeljél. Olvass még egy kis Hubbardot, én már megtettem, a kommunikációs leckéket nem csak pénzért lehet megtanulni. Január 1-től nincs adókedvezmény!

rajen 2011.08.03. 20:44:20

@T-5: Mivel ostoba baromnak neveztél, sajnos nincs értelme talákoznunk. :( Nem értem, miért véded ezt a szörnyegyházat ennyire hevesen. Ja de, értem, közben leesett! És januártól nincs adókedvezmény! Mentem Hubbardot olvasni, hív Xenu!

rajen 2011.08.04. 22:25:05

@T-5:

Gyönyörű levezetés, szépen fel van építve. Egy mókus akár be is szophatja ezt a csúsztatásokkal teli irományt. Lássuk csak a dinamikáját, hogyan jutunk el a "mindenki a saját sorsáért felelős"-től a "nekem barátaimat tették tönkre a pszichiáterek"-ig.

"Nem védem hevesen, én azokat szidom hevesen, akik először beneveznek egy olyan társaságba, amit a neten 15 perc alatt lehet lenyomozni úgy, hogy elolvasol egy pár dolgot és máris kétszer meggondolod, ha VAN EGY KIS ESZED, hogy odamenj-e.
De, ha nem olvasol utána semminek és elmész egy egyházhoz, vagy akármilyen szervezethez, akik tesztet csinálnak, meg lelki szolgáltatást nyújtanak, meg akármit... főleg pénzért ugye... hát basszus, az első alkalommal, amikor a keresztneveden kívül bármit megkérdeznek, azonnal FÖLÁLLSZ ÉS ELHÚZOL BAZDMEG!

Tudtommal egy egyház sem végez tesztet semelyik hívén, kivéve: szcientológia.

"Hát ki akkora hülye, hogy beül ilyen "auditálásra" meg hasonló faszkodásra és megadja a LAKCÍMÉT meg ehhez hasonlókat?
Mi az, hogy felnőtt, értelmes ember kiadja a legféltettebb titkait azért, hogy "klírré tegye ezzel a bolygót"? :D"

Az elején valóban nem. Szintén egy egyházról sem tudok, aki adatokat kérne, kizárólag a szcientológusok.

"Hát én ezen jókat mosolygok, de azon meg különösen jót, hogy valaki ekkora ostoba barom és aztán "rájön, hogy mégse jó ez a rendszer és a pénze is elfogyott, miután befizetett félszáz tanfolyamra" és aztán nekiáll hisztizni a neten, egy olyan társaság ellen, akikről már a net elterjedése előtt bőven lehetett tudni, hogy minimum gyanúsak.
Hát körberöhögöm az összeset :D"

Ez sem így megy, a labilis lelkületűek kifosztását sem hallottam még más egyházról, kizárólag a szcientológusokról. És sosem a kifosztott megy "hisztizni", hanem inkább a szerencsétlen családtagjaik. Ritka, hogy valaki ép ésszel kikerül, vagy ki mer állni a szörnyegyház ellen. A szcientológia mindekit beperel, akit veszélyesnek tart, már csak a lelki terror miatt is. Olvastam Hubbard őszentsége műveiben, és gyakorolják is.

"Ezzel együtt, akármilyen ufóhívő meg akárhányadik szintű operatívtitán valaki, még nem fogok azért küzdeni, hogy még jobban hülyét csináljak belőle, basszus, elég elolvasni az alapvetéseket és összeszarom magam a röhögéstől, az akcióciklustól egészen a nyóc dinamikáig, ne szivassatok már :D
Hát mekkora agyament baromnak kell lenni ezekhez! Hát ha én ilyennek bedőlök (!!!), akkor utána nem égetem magam azzal, hogy ILYENNEL be tudtak palizni! Gondolkozzál már!"

Önmagában ez igaz, ezért írunk erre a blogra. De senki nem ezzel indít, hanem egy sokkal lightosabb verzióval.

"Ezzel együtt, nekem van olyan haverom, aki elment tanfolyamra a szcihez, be a Blahára pár éve, tanulást segítő tanfolyamra, több hónapig járt oda, nem "szippantotta be" az szervezet, szó se volt se orgról, se alvásmegvonásról egy elbaszott hajón, se kiszipolyozásról, simán fizetett, járt tanfolyamra, azóta jobban megy neki a tanulás és ennyi. Ennyit akart elérni, ebben neki segítettek és kész."

És lőn világosság, egy barátom, akinek jobban megy a tanulás Hubbard miatt. Szépen fel van építve. Nekem egy barátom sem fordult a szcientológiához, és mindnek jól ment a tanulás. Ingyen. Értelmes ember nem fordul "jobb tanulás" reményében ilyen ostoba áltudományokhoz. Vannak könyvek valóban, amelyek segítenek, de sajna azokat sem szcientológusok írták, hanem valódi psczihológusok. (Irgalom anyja, ne hagyj el!)

"A pszichiátria ennél sokkal veszélyesebb volt azokra, akik a környezetemben oda fordultak segítségért, meg azokra különösen, akik NEM KÉRTEK A SEGÍTSÉGBŐL, de mégis "segítettek". Rivotrillal a vénába, bassza meg!!!!!!
Hát lehet, hogy kszenu meg e-méteres auditálás van, meg lehúzás, ahogy minden gyülekezetnél, de azért maga elé nézni és nyálat folyatni nem látok volt szciket, ebben azért egyezzünk meg..."

Hűha, negyedik fejezet, felcsendülnek a rémület harangjai, egy újabb pszichiáterek által megalázott ember, akivel szemben a szcientológusok gyógyításai állnak szemben. Nekem meg olyan rokonom van, akit a pszichiáterek gyógyítottak meg, nem tudom hogyan, de tűszúrás-nyomok nem voltak rajta, és gyógyultan távozott. Talán épp kifogyott az elem az elektro-sokkolóból... Ha túl sok mentálisan beteggel állsz kapcsolatban, akkor sajnos rossz környezetből jössz, vagy kifejezettem utazol rájuk, hogy aztán behajtsd őket a szörnyegyház markába.

"És igen, ostoba baromnak nevezek bárkit, aki nem fogadja el a tényeket, a pszichiátria többet árt, mint használ. És az állami felügyelettel, támogatással működik, jóval több ember sorsát befolyásolja, mint a szci, amelyik viszont csak azoknak az embereknek az életét befolyásolja, akik önként választják! Nem tetszik, hogy leírom? Attól még nem vagyok szci. Ha tetszik, ha nem."

Tádámm, itt van ennek az epikus költeménynek a csúcsa, amelyből megtudhatjuk a szciók alapvetéseit....

Én meg mindenkit ostoba baromnak nevezek, aki nem fogadja el, hogy a szcientológia többet árt mint használ, (nullát használ, és maximálisan árt) és ki tudja hová áramoltatják a pénzeket, amiket elszednek a szerencsétlen mentális betegektől. A szcientológia megkóstol, ha labilis vagy, megrág, ezután kifoszt, majd ha használhatatlan vagy, kiköp, ha jó vagy rabszolgának, akkor dolgozhatsz is a szebb bolygóért - minimálbér alatt (ezért kell neki az egyházi státusz) ennyi a lényege. Minden más bullshit.

rajen 2011.08.04. 22:32:44

@T-5: Bocsánat, egy orbitális hazugságot nem is emeltem ki:

"Hát lehet, hogy kszenu meg e-méteres auditálás van, meg lehúzás, ahogy minden gyülekezetnél, de azért maga elé nézni és nyálat folyatni nem látok volt szciket, ebben azért egyezzünk meg..."

Lehúzás valóban nem csak a szcientológusoknál fordulhat elő, de valamiért ott minden esetben ez történik. A mondat második fele meg irreleváns terelés, ez is szcientológus érvelés, és ebben sem egyezünk meg.

rajen 2011.08.05. 17:01:23

@T-5: Nincs bajod a szcikkel, ellenben a pszichiáterekkel van, ismerősödnek igyen segítettek a szcik. Hmm. Akinek van füle, hallja meg.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.08. 16:10:44

rajen ecsém add fel, T-5 nem szektatag.

Két számodra érthető érvem is van:

- nem sunyi, nyíltan basz le téged, csörcsi ilyet nem csinál.

- Nem potyog ki a billentyűzetébőn egy rahedli LRH idézet, márpedig csörcsi csak azokon keresztül tud gondolkozni.

Amúgy a rokonságomban nekem is csak olyan volt, akit éveken át hülyére gyógyszereztek, és annyira nem volt a végén magánál, hogy halálos balesete lett. Szóval annyira nem kellene a pszichiátereket sem védened...

rajen 2011.08.12. 16:57:32

@T-5: Én még ekkora faszt nem láttam, mint te, egy fórumozó se hőbörgött még nekem azon, ha nem értett egyet, hogy mérnemtalálkozol gecó, gyere ki a kocsma elé he! Ha ekkora kibaszott májer lennél, már rég megadtad volna az elérhetőséged, de csak egy SZÁJKARATÉS vagy. És a szcientológia CSALÁS, ÁLTUDOMÁNY-DRÁGÁN-HÜLYÉKNEK, senkinek nem segít. Jobb, ha tőlem tudod.

rajen 2011.08.12. 17:02:34

@Translator +X+: Tisztelem a véleményed, nekem mások a tapasztalataim. Az állandó érzelmi rángatás (jó rendőr-rossz rendőr) a szci írkálóknál eléggé jellemző. Mintha egy skizofrénnel társalognál, de tkp. valahogy nincs "személyisége", stílusa. Régóta fórumozok, ezt náluk nagyon érzem. Minden nikken keresztüljön az egyéniség, náluk inkább az üresség, nincs semmi mögötte, mint egy droid. Ez van, ez az én valóságom, ahogy Ron mondaná. :D

Lehet, hogy nem mindenkin tud segíteni a pszichiáter. De a legutolsó pszichiáter is fényévekkel képzettebb és megbízhatóbb, mint a "legképzettebb" szció hülye. Ez az én szubjektív véleményem. Lehet menni elvégezni az orvosit meg a pszichológia szakot, de gyanítom, ez egy szcidiótának se menne.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.15. 02:46:36

>> rajen 2011.08.12. 17:02:34

>> Az állandó érzelmi rángatás (jó rendőr-rossz rendőr) a szci írkálóknál eléggé jellemző.

???

Ha véletlenül engem tartanál jó zsarunak, nyugodj meg, én is nyíltan le tudlak hülyézni :)))

:: nincs semmi mögötte, mint egy droid.

Droidot sem sokat láttál. A droidn MÁS véleményét szajkózza. Egy kezdő szektás Ron idézetekkel halmoz el.

:: Ez van, ez az én valóságom, ahogy Ron mondaná. :D

Nem is nézünk fel rád érte :)

:: De a legutolsó pszichiáter is fényévekkel képzettebb és megbízhatóbb, mint a "legképzettebb" szció hülye.

Nem. A legutolsó pszichiáterek agyat csonkoltak, szétrázták az agyad árammal és a tested inzulinnal, a maradékból pedig lónyugtatóval csináltak nyáladzó idiótát.

Egy kezdő auditor sem csinál ilyet.

De mivel te pszichiáter-hívő vagy, és nem értesz sem a pszichiátriához, sem a szcientológiához, így ez a véleményed nem is lehet releváns.

:: Lehet menni elvégezni az orvosit meg a pszichológia szakot, de gyanítom, ez egy szcidiótának se menne.

Nem hiszem, hogy egy BME múszaki infónál bonyolultabb lenne ;)

Az orvosit még elismerem, abban lenne kihívás, de a pszichológia (és nem pszichiátria) bizony nem sokat ér.

:: T-5 2011.08.15. 00:37:04
Majd, ha a te szeretteid közül is meghal valaki egy Csernus vagy egy hozzá hasonló szarházi miatt

Na igen rajen, neked kidet is gyilkolták meg szcientológusok?

exscn · http://exscn.net 2011.08.15. 10:53:37

@Translator +X+: "pszichológia (és nem pszichiátria) bizony nem sokat ér"

Ez Hubbard véleménye.

Nekem például volt igen pozitív tapasztalatom pszichológussal és pszichiáterrel. Több is. Sok esetben ráadásul teljesen "tankönyv szerint" jártak el és tökéletes lett az eredmény.

Szerinted egykori szcientológusként lehet az a véleményem, hogy Hubbard véleménye nem megalapozott előítélet?

Szerinted miért tűnnek droidnak a szcientológusok, mikor a pszichológusokat és a pszichiátereket szapulják?

exscn · http://exscn.net 2011.08.15. 17:49:21

@Translator +X+: "A legutolsó pszichiáterek agyat csonkoltak, szétrázták az agyad árammal és a tested inzulinnal, a maradékból pedig lónyugtatóval csináltak nyáladzó idiótát."

Késsel emberek szemét szúrták ki, volt olyan, akinek a nyakát vágták el és olyan is, akit szíven szúrtak és úgy halt meg. Előfordult, hogy valaki a vénáját vágta át késsel, úgy halt meg.

Mégis ki az a barom, aki a kés általános betiltása mellett harcol?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.16. 10:58:15

:: exscn · exscn.net 2011.08.15. 10:53:37

:: Nekem például volt igen pozitív tapasztalatom pszichológussal és pszichiáterrel

Nekem a pszcihológia gyenge, kispályás, a pszichiátriával viszont volt bajom. Lásd rokon krónikus elhülyülése a sok bogyótól. Tankönyv szerint :(

:: Szerinted egykori szcientológusként lehet az a véleményem, hogy Hubbard véleménye nem megalapozott előítélet?

Szerintem a véleményed egy "nem megalapozott előítélet". :P

Először nézz vissza 1950-be, nézd meg, hogy mi volt akkor, utána újratárgyalhatjuk.

:: Szerinted miért tűnnek droidnak a szcientológusok

Kinek is tűnnek droidnak? :)

:: exscn · exscn.net 2011.08.15. 17:49:21
:: @Translator +X+: "A legutolsó pszichiáterek agyat csonkoltak, szétrázták az agyad árammal és a tested inzulinnal, a maradékból pedig lónyugtatóval csináltak nyáladzó idiótát."

Ezzel próbáltam cáfolni az állítást, ami így szólt:

:: De a legutolsó pszichiáter is fényévekkel képzettebb és megbízhatóbb, mint a "legképzettebb" szció hülye.

A.V. 2011.08.16. 11:17:51

@exscn: ....pl az angolok?....

exscn · http://exscn.net 2011.08.16. 12:21:32

@Translator +X+: "Először nézz vissza 1950-be"

Úgy tudom, most 2011 van.

"Kinek is tűnnek droidnak? :)"

Te írtad ezt: "A droidn MÁS véleményét szajkózza."

Azzal, hogy szidalmazod a pszichiátereket, ne hidd hogy normálisnak fognak nézni. Minden szakmában vannak kóklerek a vízvezeték-szerelőktől a pszichiáterekig.

Érdekes egyébként, hogy a szcientológia elsősorban az egó szinte őrültségig fokozódó erősítésén dolgozik. A pszichológia szerencsére a kezdeti próbálkozások után eljutott oda, hogy ez rossz irány. Ezért aztán a szcientológusoknak a pszichológia haszontalannak tűnik.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.16. 16:35:20

:: exscn · exscn.net 2011.08.16. 12:21:32
:: @Translator +X+: "Először nézz vissza 1950-be"

:: Úgy tudom, most 2011 van.

Akkor minek írod azt, hogy "Ez Hubbard véleménye"?

:: Azzal, hogy szidalmazod a pszichiátereket

Ahh, szóval az ŐK, akik MÁSOKAT droidnak néznek, az éppen TE vagy és ENGEM nézel droidnak :) Nem rossz :)

Per pillanat most ott tart a pszichiáterszakma, hogy a DSM könyvüket (ami 60 éves) szeretnék átültetni valami olyasmire, hogy minden egyes agyi/testi elváltozáshoz tartozzanak tünetek, ne pedig hasraütéssel döntsék el, hogy mi "betegség" és mi nem az. Persze ebben szeretnének használni olyan kurrens eszközöket, mint az fMRI (ami szintén cirka 20 éves ketyere), szóval ideje lenne. Amikor ezt a kettőt összekombinálják, vhogy, akkor kezdem el kicsit komolyabban venni a pszichiátereket, addig azért kicsit kuruzslásos jellegű a szakma.

, ne hidd hogy normálisnak fognak nézni. Minden szakmában vannak kóklerek a vízvezeték-szerelőktől a pszichiáterekig.

:: Érdekes egyébként, hogy a szcientológia elsősorban az egó szinte őrültségig fokozódó erősítésén dolgozik.

Ez most már kezd érdekelni: ki mondta ezt neked? Kissé beleragadtál ebbe az elképzelésbe ;)

:: A pszichológia szerencsére a kezdeti próbálkozások után eljutott oda, hogy ez rossz irány.

Höhö, érdekelne a "jó" irány? Mikor és ki találta meg? XD

:: Ezért aztán a szcientológusoknak a pszichológia haszontalannak tűnik.

Amíg egy kis gagyi előző életet sem bírnak előkaparni, amíg pölö olvasva a pszichoblogint látom élőben, hogy milyen tinglitangli(TM) pöcsölődés megy pszcichológia címén, amíg bölcsészkaron oktatják, addig neked kéne ezerrel teperned, hogy bebizonyítsd, NEM haszontalan a pszichológia.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.16. 16:40:51

:: exscn · exscn.net 2011.08.16. 12:21:32

Na még valami:

:: Te írtad ezt: "A droidn MÁS véleményét szajkózza."

Valaki nem attól droid, hogy állít valamit, még ha az különbözik a te véleményedtől. Attól droid, hogy nem tudja megindokolni/levezetni az állítását, mert a "nála hatalmasabb" ezt meg azt mondta, és annyival hatalmasabb nála, hogy csont nélkül átveszi és emésztetlenül adja tovább.

exscn · http://exscn.net 2011.08.16. 17:58:47

@Translator +X+: Az egó-növeléssel kapcsolatos elméletem onnan származik, hogy jópár ismerősöm jött haza OT-ként. Azt figyeltem meg, hogy a korábbi önmagukhoz képest önimádó, öntelt, egoista, önmagukat tévedhetetlennek és sérthetetlennek képzelő, übermenschek lettek kivétel nélkül. Eleinte csak azt hittem, hogy egyedi esetek, de egy idő után rá kellett jöjjek, hogy ezek az ideális szcientológusok vagy rondroidok.

A pszichológiát és a pszichiátriát én is elítéltem sokáig. Az utóbbi években viszont csak a szűkebb környezetemben legalább 10 ember élete lett sokkal könnyebb azáltal, hogy pszichológus vagy pszichiáter segített nekik. Ráadásul konkrétan tudom, hogy néhány konkrét esetben a szcientológia maximum a vagyonuktól szabadította volna meg őket a problémájuk megoldása nélkül. Ezt onnan tudom, hogy pont ezekre a problémákra láttam korábban szcientológus "megoldást" is.

Amúgy meg nem lettem pszichó-rajongó, csak ezen a területen is sikerült megszabadulnom a hubbardi hallucinációktól :)

Ez a kuruzslás szó egyébként eléggé találó a szcientológiára.

rajen 2011.08.17. 11:30:14

@Translator +X+: Meg tudom állapítani, hogy nincs a szcientológiában semmi de semmi értékes vagy érdekes. Olvastam tőlük és róluk eleget. Nincs kedvem és energiám belemerülni ennél jobban, annyira azért nem érdekelnek. Remélem, az egyházi státus megvonásával csődbe is mennek a fedőszerveikkel együtt.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.17. 12:50:14

:: exscn · exscn.net 2011.08.16. 17:58:47

Ez egy kérdőjel: ?

Amelyik mondat után ez áll, azt "kérdés"-nek hívjuk. ÉN azért írok ilyen "kérdés"-eket, hogy nyugodtan válaszolj rájuk.

Utána folytatom a megjegyzéseiddel.

:: Ez a kuruzslás szó egyébként eléggé találó a szcientológiára.

Na jó, ennek a kivételével.

A kuruzslás biza jogi fogalom. Nézz ennek is utána.

BTK: 285. § (1) Aki jogosulatlanul, ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki, vétséget követ el és egy évig terjedő; szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő

Szóval ha ilyet látsz, szólj nyugodtan.

:: rajen 2011.08.17. 11:23:19
:: Jól van, sose menj orvoshoz, majd a szcik kikúrálnak. Na szevasz.

A szci protokol szerint mindenféle mentális probléma esetén először orvoshoz kell menni, hogy a rejtett gyulladásos vagy egyéb betegséget megkeresség és azt meggyógyítsák.

NEM orvos helyett van auditálás.

:: rajen 2011.08.17. 11:30:14
:: Meg tudom állapítani, hogy nincs a szcientológiában semmi de semmi értékes vagy érdekes.

Ahh. Értem. Esetleg nincs kedved itt másokkal megbeszélni ezt, akik szerint a szciben található működő dolgokat "lopták"?

exscn pölö ezt írta: "Működő, többnyire pszichológiából lopott módszerek".

Szeretném, ha letárgyalnátok, melyikőtöknek van igaza, de asszem inkább te nem értesz semmit. XD

:: Nincs kedvem és energiám belemerülni ennél jobban, annyira azért nem érdekelnek.

Csak kibickedsz, meg beszólsz, értem :)

:: Remélem, az egyházi státus megvonásával csődbe is mennek a fedőszerveikkel együtt.

Spec én azt remélem, hogy a kis gonoszkodó bandát (csörcs) nem cseréljük le néhány sokkal nagyobbra (politikusok).

exscn · http://exscn.net 2011.08.17. 14:02:05

@Translator +X+: Megkerestem a kérdőjeleket ;)

Ezt a pszichiáterek rosszak vs 1950 témát dobtam, mert nem szeretem rugdosni azt, aki már a földön fekszik.

A pszichológia kapcsán a jó irány meg szerintem egyértelműen az, ami felé most haladnak. A minél inkább tudományosnak mondható módszerek: objektív mérési elvek alkalmazása, nagy számú eset vizsgálata, tesztelése, statisztikai elemzése, stb.

Amúgy a pszichés problémák legnagyobb részét simán tudják kezelni tök egyszerű módszerekkel néhány óra alatt.

Persze tudom, "a Hídon minden kezelődik". Csak éppen az átlagembernek nincs 3 lakás árának megfelelő pénze és több éve arra, hogy egy szimpla fóbiát, gátlást vagy hasonlót kezelgessenek nála évekig, minimális sikerrel. A szcientológiához nagy baleknak kell lenni.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.23. 11:14:25

:: exscn · exscn.net 2011.08.17. 14:02:05
@Translator +X+: Megkerestem a kérdőjeleket ;)

:: mert nem szeretem rugdosni azt, aki már a földön fekszik.

?

:: A minél inkább tudományosnak mondható módszerek

Biztos vagy abban, hogy ez a "jó irány" nem mezei fingfűrészelés? Nekem vhogy csak az az érzésem, hogy felszínes statisztikákat gyártanak (amihez kell nagy rakás ember, mindenkit 5 percre megkapirgálnak, ez legyen mondjuk két tucat ember esetén két óra mérés, aztán meg mehet a cikk), mélyre meg nem mennek. A mélységhez munka kell, meg néha amikor belenézel a mélybe, az meg visszanéz rád (c Nietzsche) :)

:: Amúgy a pszichés problémák legnagyobb részét simán tudják kezelni tök egyszerű módszerekkel néhány óra alatt.

Azért egy mezei prepcheckkel is csodákat lehet művelni, még Híd se nagyon kell hozzá...

:: Persze tudom, "a Hídon minden kezelődik".

Én nem tudom, soha nem állítottam ilyet :)

:: Csak éppen az átlagembernek nincs 3 lakás árának megfelelő pénze

Nem is kellene. Kellene egy 50k-s E-méter, meg mondjuk egy Dianetika ma!, aztán neki is lehetne esni a banknak. Persze azt a könyvet mintha nem is lehetne kapni...

:: A szcientológiához nagy baleknak kell lenni.

Az egyházhoz kell nagy baleknak lenni. A szcientológiához némi tanulás kell, meg esetleg vki, aki besegít, ha elakadsz.

:: rajen 2011.08.22. 22:03:13

:: Figyelj, mondatonként reagálhatsz

Ilyet azért teszek, mert ha kijavítom az egyes részeket, akkor képesnek tartalak arra, hogy utána önállóan saját véleményt alakíts. Amikor szájbarágok vkinek valamit, meg kinyilatkozok, akkor menekülj, mert elkezdelek igen hülyének nézni :)

:: semmilyen értékes vagy érdekes dolgot nem tudtam felfedezni a szció "tanokban".

A lényeg az, hogy ez esetben a te oldaladon van a probléma. Még exscn is talált benne értékes dolgot, csak szerinte "lopták". Beszéld meg vele.

:: Az átlagnál többet olvastam róluk, és ez a véleményem alakult ki valamiért.

Én kipróbáltam sok-sok technikát, volt ami működött, volt ami nem. Szerintem kicsit közvetlenebb, mint amikor "olvastam róluk".

:: A mérleg másik nyelvébe került a fenyegetőzésük

Ez a csörcs. Őket én is otthagytam.

:: Nagyon örülök, hogy nem lesznek egyház, mert nem azok.

Én nem örülök, mert nem jók az okok. A cél, hogy lehenteljék a szci egyházat, nem mehet egy totalitáriánus állam létrejöttének rovására. Kivételesen a szciknek ilyenkor igaza van, amikor a nácikkal hasonlítják össze Tömjén Zsótékat.

Meg kell fogalmazni rendesen, hogy mi a baj a szci egyházzal, és az alapján kell őket elmeszelni. Csak persze akkor a nagyegyházak is mennének a levesbe, ezért álszenteskednek...

:: Vagy ez valami érveléstechnika?

Megismétlem, nem szektás.
De mivel neked IGAZAD VAN, mert te TUDOD, hogy szció, ezért rádhagyom.

:: A BBC The Secrets of Scientology címen csinált róluk egy doksit

Ja, meg valami zónás csapathoz mentek oda bemutatóra, mert a csörcs nem volt hajlandó velük közösködni, ez az a film?

:: Peace!

"harcolni fogok, písz" :)

:: Norbert Pothoff: A szcientológia labririntusában

azt majd fejts ki, hogy mi is történt a norbi gyerekkel, amikor egy megfulladást futtattak ki belőle...

exscn · http://exscn.net 2011.08.23. 12:52:20

@Translator +X+: "Kellene egy 50k-s E-méter, meg mondjuk egy Dianetika ma!, aztán neki is lehetne esni a banknak."

Biztosan nem fogsz meggyőzni. Egészen pontosan amiatt, ami miatt a téged lebeszélni próbálók sem rúgnak nálad labdába:

Mióta megtanultam meditálni, TUDOM, hogy Hubbard bankos modellje teljesen rossz. Nem fedi a valóságot. A módszere pedig emiatt olyan, mintha gombostűvel akarnánk fát vágni.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.23. 14:18:57

:: Biztosan nem fogsz meggyőzni

Tudom, ennek egyik jele az, hogy nem figyeled, mire mit válaszolok, viszont ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki mennyit meditál. :P

A válaszom erre vonatkozott:

:: Csak éppen az átlagembernek nincs 3 lakás árának megfelelő pénze

exscn · http://exscn.net 2011.08.23. 15:31:32

@Translator +X+:
Persze, ezt értem. Arra utaltam, hogy az olcsóbb verzió is ugyanannyira "hasznos", mint a teljes Híd. Az egész rendszer alapjaiban hibás feltételezésekre épül.

Beszélgess OT-kal. Sokuknak az eredeti ruin-ja (annak, aki nem tudná: ruin = rom, ami romba dönti az életét) ugyanúgy megvan, mint amikor bekerültek. Persze önbizalmuk az lett, az egójuk az egekben és meg vannak győződve, hogy megmentik a bolygót.

Ez a vicc jutott eszembe ezzel kapcsolatban:

A páciens elmegy kezelőorvosához, és elpanaszolja, hogy szinte óránként összecsinálja magát. Az orvos megvizsgálja, és megállapítja, hogy a tüneteket a beteg idegessége okozza. Felír hát egy erős nyugtatót. Egy hét múlva az orvos megkérdezi a betegtől, hogy hogy van.
Mire a beteg:
- Pompásan.
- Ezek szerint használt a szer, amit felírtam önnek?
- A legteljesebb mértékben.
- Már nem csinál be?
- Dehogynem, doktor úr! De kit érdekel?

rajen 2011.08.23. 17:32:12

@Translator +X+: Ja, a nácizmus meg a kommunizmus is szép elmélet, még a megvalósítás is okés volt valamennyire, csak ne lenne bennük a sok tömeggyilkosság, meg a rossz emberek, akik működtetik. Valami ilyesmit érzek a szavaidból. A szció sem tud működni a lehúzás, a pénzkiszivattyúzás nélkül, hiába akarsz te benne értékes elemeket felfedezni. Ezért életképtelen a szervezet nélkül a tan, a kutyát nem érdekli: menedzsment, vallási és életvezetési könyvekkel tele van a könyvesbolt. Ha ott kell versenyeznie, a "hidas" könyvek a közepesnél is gyengébb művek, elég közel a new age polchoz, de még ott is vannak nála jobbak/érdekesebbek. A Dianetikát is tukmálták fűnek fának ingyen, de szinte mindenki félredobta, mert unalmas, érdektelen. És ennek kéne felkeltenie az érdeklődést...

Te már túlzottan is bele vagy merülve a részletkérdésekbe, a BBC film A szcientológiát mutatja be, a verőembereikkel a műmosoly mögött. Most te mondhatod, hogy azok nem úgy meg nem azok, de az átlag nézőnek tökéletesen lejön, miről szól ez az "egyház". Próbáltak feléjük előítéletmentesen közelíteni, hát, érdekes lett a végeredmény.

rajen 2011.08.23. 17:45:38

@T-5: Kezdesz hasonlítani a Fekete Lovagra a Gyalog Galoppban, remélem az nem tiltott mű Hubbardfalván. :)

béla 23 2011.08.23. 17:46:09

Az utobbi időkben nagyon elszaporodtak a durva hozzászólások, anyázások a blogon. Nem tudom miért van szükség erre. Pontosabban úgy érzem semmi szükség nincs rá. Nekünk tanácsokra ,hozzászólásokra, "élménybeszámolókra " lenne szükségünk. Nálunk , ahol a családtag szci. sajnos, elég nagy pofon az élettől, hogy öregkorunkra azt kell látnunk, hogy gyermekünk, milyen formában rabszolgája egy idióta elvnek és nem enged belőle, valamint, hogy igénytelenül él , mert bár rengeteget dolgozik.

rajen 2011.08.23. 17:51:07

@béla 23: Ez a T5 (talán Terminátor 5) kicsit be van gőzölve, mert nem akar senki találkozni vele. :( Ilyen durva hozzászólásokkal még én sem találkoztam máshol, nyilván nagyon magára vett valamit. Ignoráld a hsz.-eket, nem neked szólnak, de tanulságos olvasni, hogy mit meg nem tesz az ettyáz netkommandója.

béla 23 2011.08.23. 17:58:48

@rajen: Érdekes , amit itt írtál, mert egyszer itt a blogolók közül írt nekem valamit és kérte mutassam meg a szci gyermekemnek,én kb hetekig nem töröltem ki, és amikor hazajött a gyermekem előtte nap még benn volt a levelezéseim között, másnap mikor megakartam mutatni, még a törölt üzenetek között se találtam, kezdtem már a végén paranojás lenni, mert leveleim nagy részében amiben ismerősök szídták a szcit, úgy érkeztek meg , hogy olvashatatlanok voltak.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.24. 10:50:54

:: exscn

:: Hubbard bankos modellje teljesen rossz

Ja még valami: a fóbia nem reaktív? Nincs ilyen jellegű aberrációkból egy rakás? Nem lehet ezeket közösen "bank"-nak nevezni?

:: rajen 2011.08.23. 17:32:12
:: Ja, a nácizmus meg a kommunizmus is szép elmélet

Lehet, hogy szerinted az, de szerintem nem.

:: A szció sem tud működni a lehúzás, a pénzkiszivattyúzás nélkül

De tud, 1978-ig egész jól elvolt.

:: hiába akarsz te benne értékes elemeket felfedezni.

Nem "akarok", már felfedeztem.

:: menedzsment, vallási és életvezetési könyvekkel tele van a könyvesbolt.

Ez viszont egy teljesen más probléma, mint a lehúzósdi.

:: az átlag nézőnek tökéletesen lejön, miről szól ez az "egyház".

Ezt nem is vontam kétségbe. Azt vonom kétségbe, hogy a szci alapelveivel ez összhangban van-e.

exscn · http://exscn.net 2011.08.24. 12:41:34

@Translator +X+: A Dianetika könyvben leírt terápia már Hubbard születése előtt is működött és jól megvolt Hubbard elméletei nélkül is.

Hubbard mindössze hozzátett egy elméletet:
* fájdalom + öndudatlanság => engram
* engramok az engrambankban
* összes engram törlése a bankból => Clear

Fontos összetevő még, hogy azt hazudta, hozott létre cleareket.

Hubbard ezzel az olvasókban felébresztett egy vágyat egy olyan dolog (a Clear állapot) iránt, amit ő talált ki, de soha nem létezett és nem is tudta prezentálni később sem. Innen indult a szélhámoskodása, amivel emberek tömegeit vezeti meg még ma is.

És néhány egyéb infó: Ezt a "fájdalom + öntudatlanság" módszert még Hubbard szerint is pszichiáterek "találták fel", hogy embereket programozzanak. Ezt megfordítva "találta fel" Hubbard a Cleart. A módszer persze a hibás elmélet miatt a pszichiátereknél nem működött, nem tudtak rendesen embereket programozni és felhagytak vele. Manapság inkább a mesterséges identitáson alapuló "programozást" szeretik használni, mert az viszont működik.

Az egész hídon látszik amúgy, hogy valójában az ember nem a fájdalom és az öntudatlanság miatt ragaszkodik a traumáihoz, de a jó marketingérték miatt azért meghagyta Hubbard ezt az engram-clear témát is.

Az "ügyfelei" erős kontrollálására pedig felépített egy mesterséges identitáson alapuló agymosó rendszert.

A "bankos" modellről pedig annyit, hogy persze, ez is lehet egy modell, csak nem feltétlenül működik.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.08.24. 14:57:55

:: A Dianetika könyvben leírt terápia már Hubbard születése előtt is működött és jól megvolt Hubbard elméletei nélkül is.

Hja, ez a modell. Persze hogy ez így nem igaz. De akkor mi is a probléma?

exscn · http://exscn.net 2011.08.29. 18:48:56

@T-5: Sürgősen jelentkezz Sea Org tagnak a szcientológusoknál, ha még nem tetted volna meg.

Nagyon fognak neked örülni, komolyan. Ilyen habitussal rövid idő alatt nemzetközi szintű vezető lehet belőled.

Dr. Kix 2011.08.31. 20:47:08

@Reformer: A káromkodásokat elnézve, elférne itt egy kis takarítás.
süti beállítások módosítása