Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Interjú a magyar Anonymous-szal

2010. március 19. - Reformer

A SafeAccount.hu független tényfeltáró hírportálon jelent meg ez az interjú:

 

„Nem vagyunk terrorszervezet”

csütörtök, március 18, 2010

Jászberényi Sándor

Néhány héttel ezelőtt ismeretlen, maszkos emberek szcientológia-ellenes jelszavakat skandálva megzavarták a Károlyi-Csekonics rezidencián rendezett „Élet bálját”, melynek bevételét hátrányos helyzetű gyermekeknek ajánlották fel. A tüntetést előre bejelentették, a legtöbb médiumot értesítették. Az Anonymus nevű megmozdulás szervezője azonban ragaszkodik a névtelenségéhez.
 
Önök egy jótékonysági rendezvény ellen tüntetnek.
 
A: Én úgy fogalmaznék, hogy egy jótékonysági rendezvényként feltüntetett átverés ellen. Ezt a bált a Szcientológia Egyházhoz köthető cégek szponzorálják, védnöke, Braun Mónika pedig a Szcientológia Egyház ismert alakja, akinek nevéhez több, az egyházhoz kapcsolódó alapítvány mellett egy adatgyűjtési botrány is köthető. A sajtóban olvashattak róla, hogy néhány évvel ezelőtt, mint a Szcientológia Egyház üzleti tanácsadó szervezetének képviselője, személyesen adott utasítást arra, hogy bizalmas személyes adatokat gyűjtsenek egy dolgozóról. Azért tüntetünk, mert a Szcientológia Egyház leplezetten végez marketing-tevékenységet ezzel a bállal, és most éppen a hátrányos helyzetű gyerekek sorsával él vissza. Mivel nem közli, hogy alapítványai és „segítő módszereik” nem akkreditáltak semmilyen állami vagy szakmai fórumon, gyakorlatilag megtéveszti az embereket. Mivel a Szcientológia Egyház érdekelt az oktatásügyben, aggódunk, hogy mindenfajta állami akkreditáció nélkül összemossák a nevüket a valódi munkát végző alapítványokkal és beengedik őket a gyermekotthonokba, hogy a vallási tanaikat terjesszék, anélkül, hogy erről nyilvánosan tájékoztatnának bárkit is.
 
Miért nem veszi le a maszkot?
 
A: Azért, mert pontosan tudom, hogy milyen következményekkel járna, ha a Szcientológia Egyház elhárító szervezete az OSA (Office of special affairs – a szerk.) megtudná a személyazonosságomat. Ismerjük Anonymus rendezvénya forgatókönyvüket erre az esetre: a fenyegetésektől, zsarolásoktól és néha még a tettlegességtől sem riad vissza ez az úgynevezett egyház. Nem válogatnak az eszközökben, hogy elhallgattassák azokat, akik fel mernek lépni velük szemben. Ha csak a magyarországi példáknál maradunk, van olyan állampolgár, aki elmenekült az országból, mert az Egyház begyűjtötte minden személyes adatát, követték, fenyegették. Ennek én nem szeretném kitenni a családomat. A maszk marad.
 
Miért a Szcientológia Egyház ellen tüntetnek?
 
A: Akiket itt lát, azoknak az embereknek közvetve vagy közvetlen módon tönkretette az életét ez az egyház. Láthat itt olyat, aki minden pénzét elvesztette, akinek meghalt a gyermeke vagy a rokona, mert betért a vallásba. Olyanokat is láthat, akiknek a családját az üdvözülés jegyében szétszakították. A rendszerváltás óta eltelt húsz évben több könyvnyi visszaélését dokumentálták ennek a szektának, mégsem került soha a parlament elé az egyházakra vonatkozó törvény, ami gátat vethetne a garázdálkodásuknak. Miért? Mert ma Magyarországon hatalmas biznisz Egyházat csinálni: elég kétszáz pártoló tagot felmutatni és máris egyházként jelenthetjük be az üzletünket. Ettől kezdve a vallási tevékenységünk után (ami  nincs meghatározva, tehát lehet az angol tanítástól kezdve az autópálya építésig bármi) nem fizetünk adót, sőt semmilyen perért sem fizetünk a bíróságon. Kit érdekel, hogy közben megnyomorodik néhány tisztességes adófizető család Magyarországon? Hogy gyakorlatilag képtelenek a károsultak bíróságra vinni az ügyüket, hiszen a szektát sztárügyvédek védik és nem kell fizetniük a tárgyalás költségeit? Sajnos azt kell mondanom, hogy a jelenlegi helyzetben az Anonymuson kívül Magyarországon senkit sem érdekelnek a szekták károsultjai. Visszatérve a kérdésére: A Szcientológia Egyház évek óta próbálja behálózni a magyar oktatásügyet, az egészségügyet és még számtalan állami intézményrendszert, elég ha rákeres a neten. Jelenleg hivatalosan senki sem lép fel ellenük.
 
Az Anonymous nevű szervezet több országban is működik, ahol a Szcientológia Egyház be van jegyezve. Önök hány tagot számlálnak?
 
A: Ötven főre tehető a kemény mag, azoknak a száma, akik bármikor hajlandóak  tüntetni, ha az Egyház bejelent egy programot. A támogatóink azonban jóval többen vannak: ez a szám százakban mérhető. Ők azoknak a családtagjai, akik valamilyen kapcsolatba kerültek a Szcientológia Egyházzal. Nyugodtan keressen rá ezekre a történetekre: azt fogja találni, hogy hatalmas összegeket szedett ki ezekből az emberekből az Egyház, hogy családokat szakított szét, mentálisan beteg embereket vett ki a pszichiátriáról és helyezett el az utcán, a haláleset sem ritka.  Az ötven felettitől egészen a tizennyolc évesig mindenki megtalálható a sorainkban: ezek azok az emberek, akiket cserben hagyott a saját országuk és igazságszolgáltatásuk egy szektával szemben, ami obszcén módon a vallásszabadság alkotmányos joga mögé bújik. Hiába hívta fel a szekta adatgyűjtő szokásaira a figyelmet az előző ciklusban az adatvédelmi biztos (Péterfalvy Attila- a szerk.), hiába írta meg többek között maga, hogy ez a szekta hazugságvizsgálóval olyan információkat -például nemi identitás kérdése, kábítószerezési szokások, satöbbi- gyűjt, amivel bárki zsarolható, nem történt semmi. Ebből lett elege aSzcientológiai kiállítás - Eurocenter - 2010 károsultaknak. Ezért jött létre az Anonymus.
 
Kapcsolatban állnak a külföldi szervezettel?
 
A: Nem, csak van egy közös fórum, ahová fel lehet tenni, hol lesznek a tüntetések. Nem kommunikálunk a külföldi csoportokkal, nem ismerjük egymást. Tulajdonképpen az Anonymus maga egy brand, amit bárki használhat.
 
Mint az Al Kaida.
 
A: Ez nem igaz, mi nem vagyunk terrorszervezet. Magyarországon semmilyen illegális akciót nem hajtottunk végre a Szcientológia Egyház ellen, sőt úgy fogalmaznék, hogy mi vagyunk az a szervezet, amely megpróbálja csitítani azoknak a haragját, akiknek a családjában valaki esetleg meghalt vagy megnyomorodott az Egyház tevékenysége miatt. Higgye el sokak fejében megfordult már, hogy miután sem a rendőrségtől sem a magyar ügyészségtől semmilyen segítséget nem kaptak, egyszerűen fogják magukat és önbíráskodásba kezdenek. Ezeknek az embereknek alternatíva az Anonymus. Persze komoly szabályzattal dolgozunk, például elutasítjuk az erőszakot, nem csatlakozunk semmilyen politikai irányvonalhoz és mindenkit arra kérünk, hogy próbáljon higgadtan viselkedni a megmozdulásaink alatt.
 
Mi a reakciója a Szcientológia Egyháznak az önök fellépésére?
 
A: Terroristáznak illetve rendőrt hívnak, Szcientológiai kiállítás - Eurocenter - 2010legalábbis ez a hivatalos reakciójuk. Ilyenkor kijönnek a zsaruk és igazoltatnak minket, nem csinálnak mást, hiszen csak akkor nem jelentjük be a tüntetést, ha az utolsó pillanatban érkezünk. Ott voltunk például az Egyház Drogmentes Maraton rendezvényén is, hihetetlen nyilvánosságot kaptunk azzal, hogy ránk hívták a rendőrséget. Én személy szerint azt gondolom, hogy ha egy embernek sikerül felhívnunk a figyelmét az összefonódásokra, már megéri kimenni.
 
Azt mondja, hogy hivatalosan rendőrt hív önökre az egyház, ha kimennek egy rendezvényükre. Más nem történik?
 
A: Dehogynem. A legutóbb követni próbáltak minket, hogy kiderítsék a személyazonosságunkat. Egy másik alkalommal egy szcientológus középvezető maszkban próbált beépülni közénk. Nem sikerült, felismertük és elküldtük. Az Egyház mindent elkövet, hogy ne rontsuk az üzletét, a fenyegetésektől sem riad vissza. Mi azonban már meguntunk félni és résen is vagyunk.
 
Önök ismerik egymást?
 
A: Van akik ismerik egymást az Anonymusban és vannak akik nem. Nem kérjük senkitől, hogy mutatkozzon be, ha csatlakozik hozzánk egy tüntetésen. A Szcientológus vezérkart azonban jól ismerjük, bárhol fel tudjuk ismerni őket, akár maszkban is. Ezért nem sikerült beépülniük. Sajnos ez azonban nem mondható el mondjuk a nyugat-európai kormányokról. Mit gondol, Franciaországban illetve Németországban miért vannak érvényben olyan törvények, melyek tiltják a Szcientológusok állami szereplését? Mert páran már lebuktak arrafelé, akik megpróbáltak beépülni az állami szférába.  Nem értem, hogy a magyarországi politikusok miért gondolják, hogy nálunk nincsenek ilyen kísérletek. Nézze: ez a szekta úgy működik, hogy minden „hívőjével” mindenről jelentéseket irat, ezeket a jelentéseket pedig kiküldik külföldre. Nem véletlenül foglalkoznak velük a nemzetSzcientológiai kiállítás - Eurocenter - 2010biztonsági szervezetek.
Önök egy nem hivatalos, jogilag nem létező szerveződés. Nincs problémájuk a hatóságokkal?
 
A: Mindnyájunkat  igazoltatták már és felvették az adatainkat, ennél több nem történt, senkit sem tartóztattak le, hiszen semmilyen törvénytelen dolgot nem csinálunk. Erről a kérdésről nem tudok túl sok mindent mondani Önnek, nem állunk kapcsolatban egyetlen hatósággal sem. Nyilván azért tudnék róla, ha egy Anonymus tagot előállítottak volna. De semmi ilyesmi nem történt.
 
Amerikában illetve Nyugat-Európában az Anonymus megtámadta a Szcientológia Egyház számítógépes rendszereit, ez illegális megmozdulás. Mennyire tudnak azonosulni a szervezet ilyen lépéseivel?
 
A: Nézze, őszinte leszek, meg tudom érteni a haragjukat  Az már egy más kérdés, hogy mi Magyarországon elutasítunk minden erőszakos vagy törvénytelen megmozdulást. Mindemellett meg tudom érteni azokat az embereket, akik úgy gondolják, hogy csak ilyen lépésekkel tudnak elégtételt szerezni. Megértem őket, hiszen ne felejtsük el, hogy húsz éve vannak magukra hagyva, de nem értek egyet velük. Magyarországon az Anonymus jogkövető magatartást folytat, nem kezdünk gerillaharcba. Az a célunk, hogy informáljuk a közvéleményt minden, a Szcientológiához köthető dologról. Így legalább az állampolgárok tudják, hogy mi áll egy rendezvény illetve esemény mögött.
 
És a többi kisegyház?
 
A: Az Anonymus kifejezetten a Szcientológia Egyház ellen jött létre, Szcientológiai kiállítás - Eurocenter - 2010a törzsbázisunkat a károsultak alkotják. Nyilván nem ez az egyetlen szekta Magyarországon, de a véleményem és az elmúlt húsz év dokumentált esetei szerint az egyik legkárosabb. Az elsődleges célpontunk jelenleg a Szcientológia Egyház és a hozzá kapcsolódó alapítványok. Ha sikerül nyomást gyakorolni a magyar belpolitikára annak érdekében, hogy vegyék végre elő a vallástörvényt, azt gondolom sok más szektára is hatással leszünk.
 
 
 
Hogyan kommunikálnak egymás között, ha nem ismerik egymást?
 
A: Mint már említettem,
 
Szcientológia kiállítás - Eurocenter - 2010
Szcientológia kiállítás - Eurocenter - 2010
 
az Internet a mi fórumunk. Ha valaki meg akar találni minket és fel akarja venni velünk a kapcsolatot, elég, ha fellép az internetre . Vannak fórumaink, ahol közzé tesszük, hol fogunk tüntetni ismét: ide bárki eljöhet, ha betartja a viselkedési szabályainkat. Nálunk nincsenek politikai jelszavak, nincs tégladobálás. Mi csak jelezzük, hogy ott vagyunk.
 
A maszk, amit visel egy amerikai, „V for Vendetta”című képregényből való, a főhős a képregényben egy diktatórikus rezsim ellen harcol. Így határozzák meg magukat?
 
A: Igen. Azért állunk itt, hogy végre történjen valami. Akik itt a maszkok mögött állnak, azokat mind cserbenhagyta a saját országa.  Nevezzük bosszúnak.
 
Az Anonymus rövid története
 
Négy évvel ezelőtt a Youtube-on feltűnt egy üzenet a nemzetközi Szcientológia Egyháznak címezve.  A szöveg egyértelmű volt:  ismeretlenné torzított gépi hangon valakik bejelentették, hogy a Szcientológia követői , az emberiség és a saját szórakoztatásuk érdekében elpusztítják a nemzetközi szervezetet. Az üzenet megjelenése után néhány napra masszív támadás érte a Szcientológia Egyház szervereit külföldön. A világ szinte minden nyugati típusú demokráciájában maszkos tüntetők jelentek meg a Szcientológia Egyház rendezvényein, transzparenseket lobogtatva az egyház ellen. Magyarország sem kivétel.
 
A magyarországi szcientológia rövid története
 
Az L. Ron Hubbard módszereire (dianetika) épülő vallás jelentős külföldi támogatással a rendszerváltás után jelent meg Magyarországon. Kihasználva az egyházi szolgáltatásokra vonatkozó adómentesség előnyeit, vallási szolgáltatásként tanfolyamokat, előadásokat szerveznek, amelyekből – beleértve a hozzájuk kapcsolódó cégeket is – jelentős anyagi haszonra tesznek szert. Az amerikai mintához hasonlóan a ‘90-es évek közepére megjelentek a Szcientológia Egyházhoz lazán vagy hivatalosan nem kapcsolódó alapítványok is, amelyeknek célja valamilyen társadalmi probléma leküzdése, például a kábítószerezés visszaszorítása (Narconon), vagy a bűnözők rehabilitálására (Criminon). Ezekben az alapítványokban közös az, hogy mindannyian L. Ron Hubbard módszerét kínálják a probléma megoldására. Ma Magyarországon több központjuk is található. Európa más országaiban érvényben van a “szektatörvény”, amelyet nem egy esetben éppen a Szcientológia Egyházra való tekintettel fogalmaztak meg, s amely a kis egyházak gazdasági működését a hatóság számára átláthatóbbá teszi, illetve több jogorvoslati lehetőséget kínál a velük konfrontációba kerülő állampolgárok számára is.
(Megjelent a Népszabadságban 2005. július 2-án)
 
Külföldi betiltások
 
Kaliforniában 2005-ben a Szcientológia Egyház Narconon programját kizárták az iskolákból, mert a tagállami oktatási minisztérium által felkért vizsgálócsoport a programot többször is elmarasztalta. A testület szerint a gyermekeknek valótlanságokat állítanak, a “program tele van pontatlanságokkal, és nem tükrözi a tudományos és tényszerű ismereteket”, “bizonyos tételeik félrevezetőek, mert túlzóak, vagy mert nem tesznek különbséget használat és abúzus között”. A vizsgálat azért indult, mert a program során a gyerekek tudta nélkül a Szcientológia Egyház tételeit és módszereit mutatták be nekik. Kalifornián kívül Oroszországban és Franciaországban is tilos ilyen irányú tevékenységet végezniük.
 
(Megjelent a Magyar Narancsban  2007. április 19-én)
 
A témához kapcsolódó írások itt olvashatók:
 
Ez a bejegyzés 2010. március 18. 13:24-kor a/az Jog és nyilvánosság alá került fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr891851616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plejádok 2010.03.19. 10:16:04

Milyen kár, hogy ennek a kis antiscilonnak el kell takarnia a pofiját.

norbert79 2010.03.19. 10:18:05

Nagyon jó a cikk, örülök annak is, hogy kemény kérdéseket tettek fel, s jók voltak a válaszok, az üzenet egyértelmű. Kíváncsi lennék viszont, hogy mekkora az olvasóbázisa az említett lapnak azonban, mert akik már ismerik, azok tudják miről szól, akik meg nem, azok nem biztos, hogy ismerik ezt a webcímet. (Megvallom én is ma hallottam erről a lapról először.)

norbert79 2010.03.19. 10:19:06

@Plejádok: Gondolom akkor neked semmi gondot nem okoz bemutatkoznod! Sőt, nagyon szívesen megnéznélek én is magamnak! Mutass példát, hadd ismerjünk meg mindannyian!

Dr. Kix 2010.03.19. 10:33:20

Pöpec cikk. Továbbá a szcinkek tudnék most már javasolni magyartanárt is: Anonymous.

Plejádok 2010.03.19. 13:45:28

@norbert79:

Te kis huncut! Nem a lóvásárba vagyunk.:))

Valóban élő körülmények között nekem nem probléma egy bemutatkozás, inkább a másik fél az, aki nem mindig állja a tekintetem. „Rossz szokásom” az emberek szemébe nézni.
Itt is csak azt nehezményezem, hogy nem „látom” a kisanont. Az önreklámozás pedig nem az én stílusom, szeretek háttérben maradni és onnan figyelni. Lássd, még az IWIW-en sem vagyok fent.:)

PKD 2010.03.19. 14:19:43

"Ötven főre tehető a kemény mag, azoknak a száma, akik bármikor hajlandóak tüntetni, ha az Egyház bejelent egy programot."
Valaki megmondaná, hogy mennyi volt a létszám a legtöbb résztvevőt számláló szcientológia ellenes anonymous tüntetésen Magyarországon?

thinker_ 2010.03.19. 14:25:39

@Plejádok: a szektában minden rendben? a hazugságokon még nem sikerült átlátni?

Plejádok 2010.03.19. 14:42:38

@thinker_:

Én azt nem tudom, hogy minden rendben van- e, nem vagyok egyháztag. A saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy eddig csak segítséget kaptam, amiért hálás vagyok, és nem találkoztam hazugságokkal.

norbert79 2010.03.19. 14:42:45

@Plejádok:
Ó értelek, engedj meg itt nekem egy idézetet:
"- Nem én vagyok a Messiás!
- Szerintem te vagy - mondta valaki. - Én tudom. Követtem már egy párat.
- ÉLJEN A MESSIÁS!!!
- Nem én vagyok a Messiás!!! Értsétek meg! Nem én vagyok a Messiás, fel
tudjátok fogni? TÉNYLEG NEM!!
- Csak az igazi Messiás tagadja istenségét - vette át a szót most a szőke
hölgy, a tökös brigád vezetője
- Mi? Miért? Milyen lehetőségem van még? Jó! Én vagyok a Messiás.
"Ennyi belefér", gondolta Brájen, ha ez megoldja a helyzetet. De nem oldotta
meg.
- Õ az! - kiáltották. - ő a Messiás!
- MENJETEK A PICSÁBA!"

Plejádok 2010.03.19. 14:58:49

@norbert79:

Mindenkiből az jön ki amire képes.
Ha belőled ez jön ki, akkor ez van.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.03.20. 18:24:49

@PKD: Én úgy tudom a nyilatkozó kevesebb számot mondott....

Plejádok 2010.03.22. 09:19:45

@anonymoushun:
Elolvastam, és megértettem.
Attól én még károghatok, nem?

PKD 2010.03.22. 09:22:00

@PKD:
Anonymous: "Ötven főre tehető a kemény mag, azoknak a száma, akik bármikor hajlandóak tüntetni, ha az Egyház bejelent egy programot."
PKD: "Valaki megmondaná, hogy mennyi volt a létszám a legtöbb résztvevőt számláló szcientológia ellenes anonymous tüntetésen Magyarországon?"

Ha nincs jelentkező, akkor megválaszolom a saját kérdésemet. Tíznél több fő szerintem egy alkalommal sem volt jelen.

PKD 2010.03.23. 08:14:55

Köszönöm a válaszokat.

a100penz 2010.05.04. 10:51:29

Jó a téma csak így tovább.

mondak.blog.hu
süti beállítások módosítása