Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

100 millára büntette Lenkei dr. cégét a GVH (a közlemény teljes szövege)

2010. február 16. - Reformer

Ld. még index.hu cikk ill. Heti Válasz cikke a témában

Egy kedves olvasónk jóvoltából itt a GVH eredeti és teljes közleménye:

 


GVH bírság a Free Choice Kft-nek

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Free Choice Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás az általa forgalmazott különböző készítményeknek gyógyhatást tulajdonított, de az ezzel kapcsolatos állításait nem tudta igazolni, így 100 millió forint bírságot kapott. Ezen felül a vállalkozásnak teljesítenie kell a versenyhatóság által előírt, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket is.

A GVH évek óta kiemelt figyelmet szentel azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egészségre ható termékeket népszerűsítenek olyan fogyasztók számára, akiknek élethelyzetük - akár például betegségük, akár egyéb fizikai, lelki adottságaik - miatt az átlagosnál nagyobb az elvárásuk az ilyen termékekkel szemben.

A versenyhatóság alapvető fontosságúnak tartja, hogy az egészségre ható termékekről bármilyen formában nyújtott tájékoztatások pontosak, valósak legyenek, mivel ezen szektorokban – figyelemmel a fogyasztói kör kiszolgáltatott, sérülékeny jellegére – jelentős lehet a megtévesztő reklámokkal okozott fogyasztói hátrány. Ebben a szemléletben folytatta le eljárását a GVH a Free Choice Kft-vel szemben is.

A GVH eljárásában azt vizsgálta, hogy

-        a fogyasztóknak szóló tájékoztatásokban megfogalmazott állítások gyógyhatásra utalnak-e vagy sem

-        a tájékoztatásban megjelenik-e hogy a termékek használata hatással van az egészségre

-        az eljárás alá vont vállalkozás rendelkezésére áll-e hatósági vizsgálat eredményét igazoló dokumentum, illetve a szakhatósági követelményeknek megfelelő, az állított gyógyhatást, az egészségre gyakorolt hatást igazoló tudományos bizonyíték

A GVH szerint megállapítható, hogy a Free Choice Kft. által a http://drlenkei.hu honlapon, a Vitamin magazinban és más módon közzétett tájékoztatások tartalma az, hogy a vállalkozás termékei közül egyesek (Életerő vitamincsomag, Kalcium-Magnézium, B3-vitamin, Nátha Bomba) alkalmasak betegségek (például depresszió, magas vérnyomás, csontritkulás torokfájás és nátha stb.) illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására. A GVH szerint a tájékoztatásban használt egyes kifejezések és szófordulatok (doktor, kezelőorvos gyógyír, gyógyszer stb.) miatt az állítások tartalmi üzenete szintén az, hogy a szóban forgó termékek használatának gyógyhatása, illetve kedvező egészségügyi hatása van.

A GVH szerint a tájékoztatás tartalmának összhatását az is befolyásolja, hogy az adott tartalmi elemet ki mondja. A gyógyhatásra utaló összhatás kialakulásához a GVH szerint az adott esetben hozzájárult az is, hogy az adott tájékoztatási tartalmat doktor adta közre. A GVH a szakmai vélemények, felhasználói tapasztalatok, mástól származó idézetek eljárás alá vonti tájékoztatásokban való szerepeltetésével kapcsolatban aláhúzza, valamely személytől származó idézet, vélemény tájékoztatásban történő elhelyezése nem mentesít a felelősség alól. Az ilyen megoldással a reklámban vagy bármely más tájékoztatási anyagban szereplő közlések a vállalkozás tájékoztatásának (az ő gazdasági érdekeit szolgáló közlésnek) minősülnek. A Free Choice kft. tájékoztatásában fellelhető azon kijelentés, hogy az adott termék nem gyógyszer, nem képes az összhatás megbontására.

Az eljárás során a GVH-nak nem az a feladata, hogy a különböző hatóságok által lefolytatott vizsgálatokat megismételve vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le a termék emberi egészségre gyakorolt hatását illetően. Ha a tájékoztatások ilyen hatást fogalmaznak meg, akkor a jogsértés megállapítható, amennyiben az állítások valóságnak való megfelelését az eljárás alá vont vállalkozás nem igazolta. A GVH szerint tájékoztatások közreadása esetén az eljárás alá vont kötelessége állításai valóságtartalmának igazolása, ráadásul a tájékoztatás valóságtartalmának igazolását bizonyító iratoknak már a tájékoztatás közreadásakor az eljárás alá vont rendelkezésére kell állniuk.

Mivel a Free Choice Kft. nem igazolta tájékoztatásainak részét képező tényállításokat, továbbá illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta, így a vállalkozás valótlanul állította, hogy egyes termékei alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a Free Choice Kft. több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis forgalmazta. Emiatt a Free Choice Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor tájékoztatásaiban valótlanul állította, hogy az áru jogszerűen forgalmazható.

A Free Choice Kft. tájékoztatásai azonban nem csak gyógyhatást tulajdonítottak egyes termékeknek, hanem azt is, hogy használatuktól pozitív egészségre gyakorolt hatás várható. A tájékoztatásokban az szerepelt például, hogy az Életerő vitamincsomag alkalmas a fájdalom csökkentésére, az erőnlét növelésére, a Kalcium-Magnézium (Kal-Mag) termékek alkalmasak a hátfájás csökkentésére, az alvási zavarok megszüntetésére, a B3-vitamin méregtelenít és sugármentesít, a C-vitamin pedig alkalmas az ajakherpesz kezelésére.

A Free Choice Kft. termékeit szakhatóság a gyógyhatás, vagy bármilyen más hatás megléte szempontjából nem vizsgálta. A vállalkozás sem igazolta, hogy a hivatkozott termékek valóban alkalmasak sérülések kezelésére, méregtelenítésre, továbbá illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta. Emiatt a Free Choice Kft. e tekintetben is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A GVH nyomatékosan megismétli, hogy a vállalkozás által forgalmazott, illetve népszerűsített termékek étrend-kiegészítőnek, illetve élelmiszernek minősülnek.

A Free Choice Kft által benyújtott tudományos irodalom bizonyítékként való értékelésével kapcsolatban a GVH megjegyzi, hogy tudományos ismeret a természet objektív összefüggéseiről szerzett, a tudományággal hivatásszerűen foglalkozó, abban szaktekintélynek számító személyek által a tudomány követelményeinek megfelelő módon igazolt tapasztalatok, általánosítások, fogalmak összessége. Nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények. Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség. Alapos, a termék minden szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között állatokon, illetőleg embereken tesztelni. Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni. E minimális feltételek mellett lehet csupán egy adott készítményről - tudományos ismeretekre alapítottan - gyógyhatást állítani. A GVH megállapította, hogy a jelen esetben a fenti követelmények nem teljesültek.

A Free Choice Kft. a nagy mennyiségben csatolt anyagok ellenére semmilyen olyan, általánosan elfogadott tudományos bizonyítékkal nem szolgált, amely igazolná, hogy állításai megfelelnének a valóságnak. A GVH-nak nem áll rendelkezésére olyan bizonyíték, amely igazolná a kifogásolt állításokat. Az eljárás alá vont vállalkozás általánosságban hivatkozott az általa becsatolt anyagokra. A GVH szerint a szóban forgó iratok azonban nem alkalmasak a vizsgált tájékoztatás valós tartalmának igazolására és ekként nem is igazolják azt. A csatolt anyagok részben irrelevánsak a vizsgálat szempontjából, részben potenciális hatásokról és lehetséges felhasználási területekről szólnak, további kutatások szükségességét húzzák alá.

A fentiek miatt a GVH megállapítja, hogy a Free Choice Kft. 2008. októberében és novemberében gyógyhatás valótlan állításával, 2008. szeptember 1. és 2008. december 31. között hatósági forgalmazási engedély visszavonása ellenére történt forgalmazással, 2008. októberében és novemberében testi és lelki sérülések kezelésére, méregtelenítésre, fogyasztásra való alkalmasság valótlan állításával tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozás 100 millió forint bírságot kapott. A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a jelentős forgalmat lebonyolító Free Choice Kft. jogsértő magatartása széles körben elérhető volt, különösen sérülékeny fogyasztói csoportot érintett, ráadásul a vállalkozásnak több éves, bírói gyakorlat által is megerősített normához kellett volna magatartását igazítania. A GVH a bírság összegének meghatározásakor figyelemmel volt a bírság preventív funkciójára is.

A GVH a bírság kiszabásán túl – a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében – kötelezte a Free Choice Kft-t arra, hogy határozatának kézhezvételét követő 30 napon belül internetes honlapja nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, valamint üzleteiben a bejáraton és az eladói pultnál jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül fél éven át tegye közzé a következőt: „A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Vj-46/2009. számú versenyfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy a Free Choice Kft. eljárás alá vont vállalkozás 2008. októberében és novemberében közre adott egyes tájékoztatásával fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeivel kapcsolatban tájékoztató anyagaiban azt állította, illetve azt a benyomást keltette, hogy azok alkalmasak 1) betegségek, az szervezet működési zavarainak, rendellenességeinek gyógyítására, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására és kezelésére, illetve utókezelésére, 2) testi és lelki sérülések kezelésére, 3) a testtömeg csökkentésére (fogyasztásra), 4) méregtelenítésre. Továbbá 2008. szeptember 1. és 2008. december 31. között egyes termékei vonatkozásában azt a hamis benyomást keltette, hogy a termékek jogszerűen forgalmazhatók.”

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-46/2009.

Budapest, 2010. február 16.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

 

Frissítés:

Reagált Lenkei cége:

 

A megbírságolt cég diszkriminatívnak tartja a döntést, ezért jogorvoslathoz folyamodik.      

A Free Choice Kft. a határozat kapcsán jogorvoslati kérelemmel él, és jogi szakértők bevonásával képviseli érdekeit - közölte a cég az MTI-vel. A cég szerint a 100 millió forintos bírság indokolatlanul nagy és akár végleg tönkreteheti a vállalkozást. 

Muhaha... az egyháznak betolt 3 millió dollárnak (cirka 600 millió forint) ez csupán a hatoda.

Frissítés 2010.02.18 - Lenkeiék hivatalos válasza:

 

A Gazdasági Versenyhivatal VJ/46-69/2009 számú határozatában, amelyben a Dr. Lenkei Gábor által összeállított vitamin készítményeket korábban forgalmazó Free Choice Kft-t elmarasztalta, gyakorlatilag azt tette közzé, hogy Magyarországon a fogyasztók véleményére a hivatalok nem kíváncsiak. 

Dr. Lenkei Gábor 2003-ban írta meg Cenzúrázott Egészség című könyvét, amelyből a mai napig közel 130.000 példány fogyott el. Olvasói nyomásra kezdett el foglalkozni a könyvben ismertetett tartalmú vitaminkészítmények forgalmazásával. Az elmúlt 6 évben több mint 50.000 fogyasztó írta le pozitív tapasztalatát a vitamin összeállításokkal kapcsolatban. 

A Free Choice Kft. ezen fogyasztói tapasztalatok közül tett közzé néhányat Magazinjában, és erre Free Choice Kft. hivatkozva indította meg eljárását a Gazdasági Versenyhivatal. Az eljárás folyamán nyilvánvalóvá, hogy a hivatalt nem érdeklik a fogyasztók véleménye, ami annál is inkább érdekes, mert éppen ezeknek a fogyasztóknak az érdekeit hivatott védeni a Hivatal. 

A Free Choice Kft. megítélése szerint a határozat igazságtalan, és szakértők szerint a GVH érthetetlenül magas büntetést (100 millió forint) szabott ki, ami felveti a lehetőségét, hogy sérülhetett az Alkotmányban foglalt jogegyenlőség elve. 

A Free Choice Kft. a határozat ellen természetesen jogorvoslati kérelemmel él, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal hasonló ügyekben, hasonló területen működő vállalkozások esetében ennél egy vagy két nagyságrenddel kisebb összegű, azaz néhány milliós, vagy 10-20 millió forintos bírságokat szabott ki. Még a több száz milliárd forint forgalmú bankok, biztosítótársaságok vagy távközlési cégek esetében is rendkívül ritka a százmilliós nagyságrendű bírság, olyan esetekben, ahol a vélelmezett jogsértés rövid időszakban, első alkalommal valósul meg, viszont sokkal nagyobb nagyságrendben, mint a Free Choice esetében. 

Ennek megfelelően felmerül annak gyanúja, hogy a vállalkozás ellehetetlenítésének szándéka áll a háttérben. 

A Free Choice Kft. jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda vizsgálja annak jogi lehetőségeit is, hogy a szokásos jogorvoslaton túl, milyen lépéseket lehet tenni a jogegyenlőség biztosításának kérdésében. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr931763509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.16. 16:04:16

Jajj, lemaradt, hogy első, első! :)

Valerijov 2010.02.16. 16:14:57

ideje volt már
épp most a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában is téma

thinker_ 2010.02.16. 16:29:04

na végre! ennyivel kevesebb megy a szciknek.

Reformer 2010.02.16. 16:44:47

frissítve Lenkei válaszával

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.16. 17:31:50

Helyes és az FLM, azaz Örök Élet Termékei biznisz is megérdemelne már valami hasonlót.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2010.02.16. 20:02:28

Érdekes, vitaminkirályt hogy nem basztatják...

Sherpa_1 2010.02.16. 20:24:44

@Translator +X+: Az még érdekesebb, hogy pl. a Chinoint sem basztatják:) Pedig a molekula az itt is ott is ua. Pláne olvastam a Lenkei könyvét amiben már egy évvel ezelőtt leírta és borítékolta ezt a dolgot. Biztos csak azért, mert egy jogállamban a jog ennyire kiszámítható:)

PassageInTime 2010.02.16. 21:05:50

milyen volt az Anon tuntetes sracok?vannak beszamolok/kepek esetleg?Buszke vagyok ratok,nem vagytok sokan,mert sokan fosnak kimenni,de csak legyetek kint.Kint lennek en is ,ha ott elnek meg...
Magyarorszagon felni sem kell annyira az OSA gestapotol ,mert ott nincs akkora "hatalmuk" mint mondjuk itt Daniaban.Vagy valtozott valami?Infot pls!
Hajra MagyarAnonok!
Bizzunk egy csaladrombolas mentes Magyaroszagban!

We are Anonymous.
We are legion.
We do not forget.
We do not forgive.
EXPECT US.

ps.:Anti-sci hip-hop,nevezetesen:ENTRUBULATOR 009- link,ingyenes letoltessel:
www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=23466

TERJESZD,INGYEN!
KNOWLEDGE AND RELIGION IS FUCKING FREE!

PassageInTime 2010.02.16. 21:08:49

javitanom kell magam...szoval egy csaladrombolas mentes Magyarorszagban kell bizni.
az eloado pedig Enturbulator 009...
en meg a gyors iras.
Lehet,hogy nem auditaltam eleget :P

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.16. 21:31:29

@teddybear01: Ezt pont nem, de az ügyvédjét ismerem.... :)

stefan75 2010.02.16. 23:48:56

@Sherpa_1: Csak épp a Chinoin nem állítja a B-vitaminról, hogy azzal kezelhető a sugárbetegség...

A GVH nem a molekulát bünteti, hanem a hazudozást és a megtévesztést. Ha Lenkei könyvei helyett esetleg az ítéletet olvasnád el, abból ez világosan kiderül.

PassageInTime 2010.02.17. 02:04:39

againstscientology.blog.hu/

szamomra az is vad,hogy a Lenkei bacsi meg nincsen sitten ennyi marketinges csalas utan.
De hat mint tudjuk,penz beszel...

againstscientology.blog.hu/

miazaminemfoglalt 2010.02.17. 15:22:04

Nagyon érdekes. Szentgyörgyi Albert és Linus Pauling is ugyanazt mondta a C-vitaminról, mint nagyjából lenkei. Ők Nobel díjat kaptak, a Freechoice meg száz millás bírságot...

manó84 2010.02.17. 15:42:41

Szerintem ez az egész ügy egy szőrszálhasogatás, a doki csak segíteni próbál másokon.

Reformer 2010.02.17. 15:48:33

@miazaminemfoglalt: célszerű lenne elolvasni és értelmezni a GVH határozatát, hogy megértsd, mi a valódi probléma Lenkeivel.

"Alapos, a termék minden szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között állatokon, illetőleg embereken tesztelni. Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni. E minimális feltételek mellett lehet csupán egy adott készítményről - tudományos ismeretekre alapítottan - gyógyhatást állítani. A GVH megállapította, hogy a jelen esetben a fenti követelmények nem teljesültek."

Kérlek, idézd pontosan Szent-györgyi Albert és Linus Pauling C-vitaminnal kapcsolatos észrevételeit.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.17. 15:48:38

Megjelentek a lenkei fanok....
Segíteni? Akkor nem öli meg a feleségét.....

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.17. 15:52:34

@manó84: @miazaminemfoglalt:
Bírom az ilyen mai reges, 0 kommentes hozzászólásokat szcidióta oldalról. :))))) Röhejes, mint általában minden amit csinálnak. :))))))))

bumburnyak 2010.02.17. 18:08:25

Ha jól tudom, Lenkei franchise rendszerben működteti az üzleteit. Én őket is egyesével szépen megbüntetném, hiszen az ő vállalkozásuk polcán találhatóak a termékek, Lenkei csupán a nevét adja hozzá.

PassageInTime 2010.02.17. 18:30:16

arra vagyok kivancsi,hogy az "anyaszervezet" ,Lenkei segitsegere siet-e.
Az lenne a win ha jol szarban hagynak,azt Lenkei is csak egy lenne a sok ex-sci kozott es talan meg Anon tunteteseken is kint lenne.Immar Anon oldalan.
vagy ez csak egy alom?

Sherpa_1 2010.02.17. 19:30:08

@stefan75: Csak épp a Chinoin nem állítja a B-vitaminról, hogy azzal kezelhető a sugárbetegség...

no ez elég nagy baj, ha nem állítja:)Javaslom, hogy bármelyik keresőbe üsd be: B3 vitamin sugármentesítés. Meg fogsz lepődni, hány száz linket ad ki.

PKD 2010.02.17. 20:06:20

@Reformer:
"A Free Choice Kft által benyújtott tudományos irodalom bizonyítékként való értékelésével kapcsolatban a GVH megjegyzi, hogy tudományos ismeret a természet objektív összefüggéseiről szerzett, a tudományággal hivatásszerűen foglalkozó, abban szaktekintélynek számító személyek által a tudomány követelményeinek megfelelő módon igazolt tapasztalatok, általánosítások, fogalmak összessége."
Azért ez is elég érdekes...
Az eredményeket mindig legitimálni kell "a tudományággal hivatásszerűen foglalkozó, abban szaktekintélynek számító személyek" által, különben nem számít tudományos ismeretnek? Ez nagyon szarul hangzik :(

Szerintem azt, hogy egy ismeret tudományos-e, nem az határozza meg, hogy bizonyos szaktekintélyek mit mondanak róla. Úgy gondolom, hogy egy ismeretet az a módszertan tesz tudományossá vagy tudománytalanná, amit az ismeret megszerzéséhez alkalmaztak. Lehet kritizálni Lenkeit a kutatási módszertana miatt, de az idézett mondat teljesen másra utal: a tudomány monopóliumát fogalmazza meg.

Hmmm... ha jól belegondolok, ez sem rossz biznisz: megmondani, hogy mi számít tudományosnak.

Szerintem az egésznek a megoldása az lehetne, ha a termékekre - legyen az gyógyszer vagy táplálékkiegészítő - rá kellene írni, hogy milyen szintű tesztelése történt. Lennének módszertanok és minősítő intézetek, ezeket fel kellene tüntetni a terméken. Ha már a 3. terméket veszem, amit az XY minősített úgy, hogy valamilyen problémát kezel, mégse csinál semmit, akkor tudni fogom, hogy negyedjére nem veszek olyan terméket, amit az a cég minősített. Lenne egy természetes tisztulás és megmaradnának azok a tesztelő cégek, aki megbízhatóak. Lenne információ arról, hogy a gyógyhatás mennyire igazolt ilyen vagy olyan módszertannal, ki tesztelte és ez alapján a fogyasztó már tudna dönteni. Nem sérül a szólásszabadság és senkinek sincs monopóliuma afelett, hogy megmondja a tutit azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami tudományosan igazolt.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.17. 20:37:05

@PKD: A GVH semmi mást nem csinált, mit betartatta a törvényt. Lenkei pedig, épp nem tartotta be.

PKD 2010.02.17. 22:00:23

@anonymoushun:
Nem ezt vitattam.

Egy sarkított példával élve: ha egy törvény azt mondja ki, hogy minden kékszemű férfinek zöldre kell festenie a haját és én látok az utcán egy kékszemű férfit szőke hajjal, arról tudom, hogy törvényt sért. Viszont ez a törvény ettől még baromság.

Azt vetettem fel, hogy az, amire a a GVH hivatkozik - lásd az idézett részt a kommentemben -, számomra felettébb meglepő és furcsa. Egy csoport - "a tudományággal hivatásszerűen foglalkozó, abban szaktekintélynek számító személyek" - törvényileg kisajátítottak maguknak egy fogalmat, a "tudományos ismeret" fogalmát. Ennek a fogalomnak a használatához pedig súlyos jogkövetkezmények kapcsolódnak, mint a poszt témája is mutatja. De mi a kontroll e felett a csoport felett? Ki mondja meg, hogy ki számít szaktekintélynek egy adott területen? Csak nem a szakterület többi szaktekintélye? Ez kábé olyan, mint amikor a képviselők megszavazzák a saját fizetésüket a parlamentben. Ez tényleg csak az én szememet böki???

Reformer 2010.02.17. 22:39:25

@PKD: a GVH nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó. Adva van a törvény, amit végrehajtat. Azon el lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy rossz törvény, de azon a tényeg nem változtat, hogy létezik.

Az, hogy ezt Lenkei nem ismeri, vagy nem ismeri el, azt nem mentesíti a be nem tartása alól. Lobbizzon új törvényért, de addig tartsa be a meglévőt.

Lenkei megavitamin-elmélete L. Ron Hubbard munkásságán alapul, nem pedig tudományos kutatásokon. A Hubbard-módszerek egyén területen történő pusztítását látva joggal aggódunk Lenkei tevékenysége miatt.

PKD 2010.02.18. 00:13:34

@Reformer:
Az első két bekezdésed megegyezik az én álláspontommal.
1. Nem vagyok jogász, a GVH jogalkalmazásának minőségét nem tudom és nem is akarom megítélni. Azt azonban tudom, hogy jogkövetkezmények létrejönnek, függetlenül attól, hogy a törvény jó vagy rossz. Lehet, hogy Lenkeinek tartalmilag igaza van, viszont jogi szempontból úgy tűnik, hogy a fennálló törvényeknek nem felelt meg és a bírság kiszabását illetően ez az, ami számít. Csak azt nem értem, hogy hol volt egész idő alatt a jogásza?

Azért arra még kíváncsi leszek, hogy Lenkei hogyan fog megnyilvánulni a GVH döntésével kapcsolatban. Mit fog reklamálni: a törvény tartalmát vagy a törvény alkalmazásának helytelenségét?

2. Viszont a "tudományos ismeret"-re történt hivatkozás meglepett és aggasztónak tartom - ha ennek tényleg van jogi háttere -, leírtam miért (vagyis a törvényt vitatom).

Lenkei kutatásmódszertanáról semmilyen infóm nincs, ezért ebbe nem mennék bele.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.18. 07:22:19

@PKD: Lenkeinek nincs kutatás módszertana....

Reformer 2010.02.18. 09:28:56

@PKD: Lenkei az én meglátásom szerint egyfajta kereszteshadjáratot folytat, érzelmi síkra tereli a témát, illetve személyében támadja az érintett hivatalok vezetőit (magyarul az egyház féle "PR-technológiát" veti be). Ez a szcientológia bunkermentalitására és LRH üldözési mániájának hatására vizionált háborúra épül. Lenkei ezt vetette be és meglepő módon háborús helyzet alakult ki.

Valószínűleg tényleg rászálltak a hatóságok (más is forgalmaz megavitaminokat, akikkel szemmelláthatólag nem foglalkoznak), de Lenkei maga kereste a bajt, amikor támadást indított.

Reformer 2010.02.18. 09:34:03

Kitettem Lenkei dr. hivatalos választát. Ebből jól látszik, hogy ismét zajos háborút akar.

PKD 2010.02.18. 10:38:55

@Reformer:
Lenkei válasza szerintem elég sablon. Ha tényleg csak ennyi a Freechoice közleménye, csak ezt sérelmezték (diszkriminatív és túl nagy a büntetés mértéke) és a jogorvoslati kérelemben is ez a két pont fog szerepelni - talán az is hozzáférhető lesz és meg is tudjuk majd nézni -, akkor ebből az derül ki, hogy a jogsértést nem vitatják.

Lenkeinek szerintem sok mindenben igaza van, de én nem így nyúltam volna a témához. Rendesen behúzta magának a kialakult helyzetet. A 100 millió meg lehet, hogy tényleg túlzó és diszkriminatív, de nem csodálkozom rajta, mert ha a jogszabályi keretek megengedik ezt a mértéket, akkor én is jól odavágnék annak, aki állandóan b*sztat és nem az általam is elfogadott játékszabályok szerint akar játszani.
Viszont innentől kezdve kibújt a szellem a palackból és sorra kerülhet a többi vitaminos cég, ha a GVH nagyon unatkozik vagy növelnie kell a kiszabott bírságot. Szóval rossz irányba is elsülhet ez az egész. Persze ha ez az ügy a többi vitamincéget is „berántja”, akkor már lehetne szélesebb körben kampányolnia a VITAMINOK mellett és lenne is konkrét casus belli (ürügy). De szerintem a GVH ezért nem fog átfogó vizsgálatot indítani a vitaminos cégeknél, mivel ezzel a faramuci szabályozással nála is jócskán kilóg a lóláb. Persze ő csak jogalkalmazó, de biztos lennének, akiknek fájna, ha kiderülne, hogy amit alkalmaznak az életidegen és még mindig tartom, hogy a tudományos uralkodó elit monopóliumát szolgálja. A GVH valójában egy csinovnyik a történetben, az igazi játszma szerintem egynéhány szinttel feljebb zajlik. Kicsit összeesküvéselméletesre sikerült a gondolatmenet, de úgy gondolom, van alapja.

Visszatérve a határozathoz nem teljesen értem – és itt most ismét a szabályozással van gondom -, hogy nem mondhatja a termékleírásban, hogy egy-egy vitaminnak ilyen vagy olyan gyógyhatása van. Könyvet viszont lehet írni erről? Vagy a neten publikálni? Milliónyi ilyen oldal van. És ha ráírják a sablonszöveget a vitaminra, aztán egy linket, hogy további információ a neten, az is jogsértő? Vagy ha a sablonszövegű vitamin eladásakor az eladó ad egy szórólapot, hogy ezekről a weboldalakról érdemes tájékozódni a vitaminokkal kapcsolatban? Vagy ha csak szóban mondja ugyanezt, esetleg ha munkaidő után az utcán ajánl egy weboldalt a témával kapcsolatban? Vagy ha újságban reklámozza a gyártó a vitaminokról szóló könyvét azzal a szöveggel, hogy „Tudja meg, hogy valójában mi a vitaminok szerepe az életében!”, az is jogsértő? Hol a határ? Költői kérdés, de ha valakinek van válasza, érdekelne.

Warlimont 2010.02.18. 12:27:18

Egyetértek PKD-vel, szerintem is a szabályzáson kéne módosítani, mert most túl sok a ziccer. Sajnos azonban nagyon nehéz kérdés ez, mert az élelmiszerek, táplálékkiegészítők eléggé összemosódtak, és kellően sunyikapzsi emberek könnyen találnak kibúvót, vagy tudnak ellentámadni emiatt, és tehetik meddővé a megoldáskeresést.

Pl azt mondja a hatóság: a táplálékkiegészítőkre, vitaminokra kelljen ráírni nagy betűkkel, hogy orvosilag nincs bevizsgálva, azaz ne lehessen gyógyszernek láttatni.
Erre jöhet azzal lenkei, hogy oké, de az almában is van vitamin, akkor kelljen ráírni arra is.
Ha azt mondaná a hatóság, a tablettákat, porok, kapszulák, tehát gyógyszernek látszó kiszerelési formák legyenek tiltva táplálékkiegészítőként, akkor jöhet lenkei, hogy tiltsák be a porcukrot is.
És így tovább. Ez a táplálékkiegészítősdi a betegek nyomorára ráépült mocskos iparág, és ha van maffia az egészségügyben, hát ezek azok.

Pl megbírságoltak egyszer másik ilyen céget, joggal. A határozat egyik eleme volt, hogy tájékoztatást kell feltenni a honlapjukra is erről. Mit lépett erre a jóhiszemű cég, hogy ne ijessze el a vevőit:
1. elsőként feltették a határozat, de az odavezető linket valami láthatatlan betűmérettel írták.
2. eltelt pár hét, majd kaptak ezért figyelmeztetést. Oké, ezután már jó lett a betűméret, de most fehér háttéren fehér betűkkel lett a netes link feltéve.
3. Ezután is kaptak figyelmeztetést. Ekkor azt lépték, hogy feltették a hír linkjét, fekete szín, rendes a betűméret, de a link nem "Határozat olvasható itt" szöveggel ment ki, hanem "http://www.egfojg.dher" jellegű a sarokba eldugva, amire nem fognak ráugrani az olvasóik.

Az ilyen mentalitású cégek érik el azt, hogy a GVH nagyon helyesen "rájukszáll". Az a baj, hogy többet nem tudnak tenni sajnos.

Egyébként szerintem ott kéne kezdeni a rendrakást, hogy az OETI ne adjon ki minden szemétre automatikusan engedélyszámot.

PKD 2010.02.18. 13:51:23

@Warlimont:
Lenkei azt mondja, hogy a vitaminok tulajdonképpen élelmiszerek, mivel a test normál működéséhez szükségesek. Nagy harc folyik ám a fogalmakért, nem csak itt, mindenhol. Lásd a ’94-es választásokat, amikor hirtelen mindenki polgár lett az országban :)
A fogalmakat alapvetően arra használjuk, hogy gondolkodni tudjunk a világ létező dolgairól, illetve kommunikálni tudjuk a gondolatainkat. A világ azonban változik, ezért a fogalmak (illetve kifejezésükre szolgáló szavak) jelentése szintén megváltozik. Egy fogalom több irányba is változhat, minek következtében jobban vagy kevésbé képes leképezni, szimbolizálni a valóság rá testált szeletét. Például mobiltelefon. Mit jelentett régen és mit ma? Régen azt, hogy helyhez kötöttség nélkül tudtál beszélni valaki mással. Ma ugyanezt plusz opcionálisan rádió + fényképező + mp3 lejátszó stb. És ezzel most nincs is semmi gond. Ha azonban fényképezőgép adót vetnének ki, akkor máris megindulna a harc, hogy vajon a mobiltelefonok közül mi számítson fényképezőgépnek is egyben. Amin van objektív? Vagy ami legalább 1 Mpixeles képet tud készíteni? Ha érdek kötődik ahhoz, hogy egy fogalom a valóság mely szeletét jelentse, akkor gond lehet, mert különböző érdekcsoportok igyekeznek a számukra megfelelő jelentést elfogadtatni. Legyen az politikai párt, szakmai testület vagy üzleti vállalkozás. Nem minden érdekcsoport működik a többség érdekében. Szóval ez is egy nagy játszma :)

Egyébként a wikipedia meghatározása alapján Lenkei vitaminjai élelmiszernek minősülnek: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmiszer

„Pl azt mondja a hatóság: a táplálékkiegészítőkre, vitaminokra kelljen ráírni nagy betűkkel, hogy orvosilag nincs bevizsgálva, azaz ne lehessen gyógyszernek láttatni.”
Mit értesz az alatt, hogy „orvosilag nincs bevizsgálva”? Nekem itt keveredik néhány dolog. Nem csak a gyógyszereknek lehet gyógyhatása. Ha valakinek skorbutja van, az a C-vitamintól rendbejön. De ettől a C-vitamin még nem gyógyszer. Vagy ha valakinek vitaminhiány miatt hullik a haja, akkor a vitamintól rendbejön, de ettől a vitamin még nem gyógyszer. Hogy a vitamint milyen formában vesszük magunkhoz – kapszula, gyümölcs stb. - az ebből a szempontból indifferens. Szerintem van abban ráció, hogy a vitaminok élelmiszerek. Én a fejemben ott húztam meg a határt gyógyszer és élelmiszer között, hogy az élelmiszerek a test normál, „üzemszerű” működése, testfolyamatai révén hasznosulnak. Vagyis az élelmiszerek segítségével a test saját magát képes üzemeltetni, illetve szükség esetén megjavítani. A gyógyszer viszont számomra olyan készítmény, mely a szervezetbe kerülés után nem a test normál működési folyamatain keresztül hat, hanem direkt módon, egy meghatározott területre koncentrálva. Gyógyszert akkor használunk, amikor a test nem képes a bevitt tápanyagok és a saját működési folyamatai segítségével leküzdeni egy nemkívánatos testi állapotot. De ezt nem abszolút módon gondolom, hanem inkább skálaként. Számomra ez a megkülönböztetés ésszerű élelmiszer és gyógyszer között.

A megoldás szerintem az lenne, hogy mindenki tulajdonítson olyan hatást a termékének a leírásban, amilyet csak akar, viszont kerüljön feltüntetésre, hogy milyen alapon írja ezt. Kerüljön kialakításra egy mögöttes tesztelő intézményrendszer és jogi környezet, mely meghatározott módszertan szerint bevizsgálja a termékeket. Bármilyen módszertant alkalmazhatna egy ilyen „labor”, viszont a módszerét nyilvánosságra kellene hoznia. Így mindenki megtudhatná, hogy az adott termék gyógyhatását milyen módszerrel tesztelték. Pl. egy napig tartó állatkísérlet vagy évtizedes embereken végzett utókövetés. Nem mindegy. (Természetesen az egységre ártalmas összetevő kiszűrése továbbra is központosított feladat maradna.) Persze ezt az egészet le kellene „butítani” az átlagember szintjére. Na, úgy látom sikerült mégegyszer leírnom, amit már korábban...

Warlimont 2010.02.18. 21:51:33

PKD: szerintem jók a fejtegetéseid! :)

PKD 2010.02.18. 23:35:40

@Warlimont:
Kösz, örülök, ha "átment" a mondandóm :)

northlady 2010.02.19. 21:24:05

Aki a Lenkei vitaminokat ellenzi annak fogalma sincs arról mi folyik ebben az országban,arról hogy a gyógyszerekben mekkora üzlet van és arról,hogy azért akarják a vitaminjait eltiltani, mert igenis jók és végre van valami amivel az emberek TÉNYLEG egészségesek maradhatnak.Ellenben a gyógyszertárakban árult jelentéktelen hatóanyagtartalmú szerekkel.Sajnálom,hogy ennyire buták tájékozatlanok az emberek és nem látják a fától az erdőt!

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2010.02.19. 22:42:44

Asszem ha ennyire gyógyítanak, akkor össze lehetne kapni min. 2x20 lelkes támogatót (meg cirka 20 átlag halandót, akit nagy ívben nem érdekel az egész), és egy-két orvos jellegű személyt, és egy kettős vak próbával és a +20 fős semleges kontrollcsoporttal le lehetne vezetni egy tudományos vizsgálatot.

(Persze olyan apróságokra figyelve, hogy szép sárgát pisiljen az, aki placebót szed, meg ilyenek :D).

És ha EZ megvan, akkor lehet mondani, hogy milyen faszán tudományosak vagyunk a sok vitaminnal, és EZ A VIZSGÁLAT az, amit a GVH hiányolt, egy lenkei pedig odahazudott.

És ez az, ami egy lenkeinek a mellényzsebéből kifizetődne, ha meg akarná csinálni. Ha van 600M forintja a csörcsre, lehetne 20M-ja egy ilyen vizsgálatsorozatra is.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2010.02.19. 22:43:46

Ez a motor nem akarja, hogy konstruktív legyek, majd írok később...

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.20. 10:41:24

@northlady: Tájékozódj, de na csak az orgban.
Ismét friss reg, 1 komment. :))))

Reformer 2010.02.20. 10:43:38

@Translator +X+: végre egyetértünk valamiben

bumburnyak 2010.02.21. 11:24:05

Ahhoz képest,mit kellene közzétennie Lenkeinek a honlapja kezdőlapján, ez látható:

"Amennyiben szeretné tudni, hogy miért nem talál ezen az oldalon vitaminokkal kapcsolatos tanácsokat, amennyiben szeretné tudni, hogy
Dr. Lenkei Gábor, mint orvos, miért nem mondhatja el ezen a honlapon, hogy a C-vitamin, az Omega 3, a Kiegyensúlyozott napi készítmények, vagy a többi csodálatos vitamin, miben nyújthatnak segítséget, akkor ne saját magát hibáztassa, és ne gondolja, hogy megfeledkeztünk ezekről.

A gyógyszermaffia gondoskodott arról, hogy ezek az információk ne juthassanak el Önhöz. Mindennek az okát megtalálja Dr. Lenkei Gábor Egészségre ártalmas című könyvében!

Keresse üzleteinkben és webáruházunkban."

Sehol egy utalás arra, hogy átverték az embereket, bár még 30 napon belül van, ha jól nézem, majd a 29. napon kiteszik fél órára a kötelezően megjelenítendő szöveget, ha jól ismerem Lenkeit...

PKD 2010.02.23. 13:16:13

Az alábbi cikk kis adalék az ún. tudományos kutatások értékeléséhez. Azoknál a kutatási eredményeknél is észnél kell lenni, amelyeken rajta van a "TUDOMÁNYOS" plecsni:

index.hu/tudomany/2010/02/23/nem_kozol_tobbe_dohanyceg_tamogatasaval_keszult_kutatast_a_plos_medicine/

Ammonia73 2010.02.23. 18:31:47

21.50 DUNA TV "Közbeszéd" :
"- Kétségbevont gyógyhatás, 100 milliós bírság egy vitaminforgalmazónak. Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivőjének és Miklovicz Attila, a Jog az Egészséghez Egyesület titkárának vitája."

Calidor 2010.02.24. 00:12:34

PKD

Mi is tehetünk fel cikkeket, pont ez a fantasztikus az interneten

Internetnek van egy ilyen antiTőkekoncentrációs hatása: Zeneipart már eltettük láb alól
Pókereseink rengeteg pénzt szívnak vissza Dubaiból.
Filmipart is megreguláztuk
Biztosítótársaságok se repdestek az internetes biztosításért

Most nem jön más mint a gyógyszer lobbi
ezt is megfogjuk regulázni
pl. felteszel egy pulzusmérőt és feltekersz egy emelkedőn vitaminok nélkül "cigivel a szádban"

majd ugyanezen az emelkedőn feltekersz egy hónap múlva cigivel + vitaminokkal

majd ugyanezen az emelkedőn feltekersz két hónap múlva hogy előtte egy hónapig csak elektromos cigit szívtál(feltétel hogy dohányos legyél)
vitaminok nélkül

majd ugyanezen az emelkedőn felmész csak vitaminnal cigi nélkül

majd feltekersz vitamin és cigi nélkül közben veszed videóra az egészet és a legvégén felteszed youtube ra
majd linkeled nekünk.
stb.

persze ez nem tudományos kísérlet
de borítékolom hogy elektromos cigivel kevesebb lesz a pulzusod mint normál cigarettával , és máris lesz egy támpontunk ami független,

Pont ez a bajom az ANTSZ el állandóan veri a mellét de ha tényleg olyan kurvára független lenne már rég betiltotta volna a dohányzást ,de nem tette mert nem független . úgyhogy sajnos ANTSZ re is csak mérsékelten szabad hallgatni.

Amúgy egy dologra kíváncsi lennék ki talált meg kit Lenkei a scientológiát vagy a scientológiának kellett egy sumna cum laude ?

Amíg az internetet nem cenzúrázzák nincs aggódni valónk.
azonban ahogy valakik ezt szeretnék tiltakoznunk kell, tőkekoncentráció nem vezet sehova

Úgy sejtem ? hogy a következő áldozat az elektromos cigi lesz, persze nem kell dohányozni de csak egy kicsit is eszel az "almából" máris örökké rabja leszel.

teddybear01 2010.02.24. 11:14:12

Na megint egy frissen regisztrált "szakértő"!

exscn · http://exscn.net 2010.02.24. 18:37:06

@teddybear01: Gondolom, te eleve 500 hozzászólással regisztráltál...

@Calidor: Lenkei maga döntötte el, hogy ezt fogja csinálni. Sokáig egy vezetési tanácsadó cége volt. Szcientológia elveket tanított cégvezetőknek.

Aztán jött rá, hogy célszerű kiaknázni, hogy ő orvos és ezért automatikusan hallgatnak rá az emberek bizonyos kérdésekben.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.02.24. 20:24:33

@exscn: Nézd meg ez egy-két ide kommentelő szci bérencet, többet nem hallasz róluk....

teddybear01 2010.02.24. 20:40:52

@exscn: Nem, amikor regisztráltam az indára, én is 0-ról indultam.

De én már előtte is kommenteltem ide, mármint az előtt, hogy regisztrálni kellett volna.

A másik, én még sohasem trollkodtam össze egy posztot sem. Calidor fele hozzászólása meg az.

Calidor 2010.02.25. 03:19:58

mi az trollkodás?

teddybear01 gyere veled fogjuk csinálni a tesztet
rászoktatlak a dohányzásra nikotinos rágóval kezdünk majd amikor már bagós leszel feltekersz azon a kurva emelkedőn , majd vitaminokkal, közbe mérjük a pulzusod és így tovább.

teddybear01 2010.02.25. 13:40:24

@Calidor: Szakközepes koromban bagóztam. De az iskola után leszoktam, és azóta sem gyújtottam rá. Minden vitamin nélkül, csupán akaraterővel.

Nem fogok miattad rászokni ismét. Produkáld másnak magad.

Trollkodás, azt jelenti, hogy mindenféle, a témához nem tartozó hozzászólással ellehetetleníteni egy postot.
süti beállítások módosítása