Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Will Smith és a dél-kaliforniai anonok beszélgetése

2008. szeptember 13. - Reformer

Az előző bejegyzésben ígért Will Smith-Anon találkozó:

Mielőtt a szokásos "képeket vagy meg se történt" elhangzana - nem volt lehetőségünk fotózni, vagy felvennünk azt, ami a találkozón történt; de tényleg találkoztunk Will Smith-szel.

 

Maga a Fresh Prince jött ki beszélni velünk, megbeszélni aggályainkat és álláspontunkat.

A többi résztvevő Anon majd megnevezi magát; Herot és engem már láthattatok, így itt is szerepel a nevünk. Egy ideig öten voltunk, később négyen lettünk.

7:30 körül érkeztünk az NLVA-hoz (Will Smith iskolája, a New Village Leadership Academy - a fordító), táblákkal és szórólapokkal (a szomszédok szerettek volna szórólapokat, nem a szülők). Pár gyerek sétált el mellettünk; egy apa a gyermekével nagyon feldúlt volt, hogy a szcientológia a szomszédságában van, a fia pedig izgatottan kérdezte: Anonymous-ok vagytok? Igen, s nem hordtunk maszkot, mert nem akartuk megijeszteni a gyerekeket. Adtunk szórólapot a biztonsági igazgatónak és Dr. Olivernek. Egy fickó a  terepjárójával - kameráját kidugva - lassított, mi pedig szóltunk a biztonságiak főnökének, aki félreintette az illetőt és ellenőrizte. Kiderült, hogy paparazzo. Dudált, lassította nekünk a forgalmat.

Az iskola munkatársai nagyon kedvesek voltak, az első iskolai nap volt, ismerkedés. Körülbelül 40 autó állt be a parkolóba, a legtöbbje kifejezetten drága kocsi.

Amikor megmondtuk a biztonsági igazgatónak (aki ugyancsak nagyon kedves, melegszívű és nem szci), hogy készen állunk az indulásra, azt mondta, hogy ha tudunk várni, akkor Will szeretne beszélni velünk, mindjárt végez benn.  Szóval vártunk öt percet, a biztonsági főnök pedig bement, s megláttuk Will Smith-t, ahogy jön kifelé.

Amikor 10 éves voltam, és Dj Jazzy Jeff-et hallgattam, nem gondoltam volna, hogy így fogok Will Smith-szel találkozni - mondta Hero, ahogy közelített az ember felénk.

- Helló, Will Smith vagyok - mondta, s kezet rázott mindannyiunkkal (legalább a csapat fele elárulta az igazi keresztnevét).

- Szeretném felolvasni nektek, hogy mi az iskolánk küldetése - magyarázta. Kézzel, kék tintával jegyzettömbe írt szöveg volt. Egy pillantást vetve rá így kezdődött: "Mi az NVLA-nál..."

- Nagyszerű, akkor mi pedig egy szórólapot szeretnénk átadni! - közöltem, majd ő mosolygott és nevetett.

- Persze, természetesen, természetesen.

- De még előtte lenne pár kérdésünk és aggályunk - mondtuk, s így a dél-kaliforniai Anon belekezdett. Elmondtunk aggályainkat a szcientológiáról: kapcsolatmegszakítás, RPF és a "Fair Game" irányelv. A licencelt Tanulási Technológiát és az Alkalmazott Oktatástan nevű szervezetet ahhoz hasonlítottuk, mint amikor valaki olyan afrikai gyémántokat vásárol, amelyekhez vér tapad.

Ő elmagyarázta, hogy segített a fiának megtanulni olvasni a tanulási technológia, és hogy most már mennyire szeret olvasni, valamint hogy a módszer elemei, a meg nem értett szó, a túl magas grádiens és a tömeghiány számára sok mindent megmagyaráznak.

- Kiszótárazni dolgokat nem újdonság... - mondta.

- Nem, Pepys és Johnson... - nevetett egy Anon, Will Smith pedig vissza.

- Pontosan, régi dolgokat ültetünk be, Thomas Jefferson tanulási elveit.

Sokat foglalkozik Jeffersonnal és Franklinnel, és úgy gondolja, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat és az Alkotmány a két legnagyszerűbb irat, ami valaha is íródott. Tudott is idézni nekünk a nyilatkozatból. Nagyon őszinte volt az iskolájával kapcsolatban. Úgy érzi, hogy a mai oktatás a tömegtermelés szintjére csúszott, s ő igazi tanulási élményt szeretne adni a gyerekeknek.

Elmondhattam: biztos vagyok abban, hogy elmesélték, hogy Hubbard mennyire humanitárius volt, de igazság szerint egy el nem ítélt bűnsegéd volt az Egyesült Államok állami szervezetei elleni eddigi legnagyobb beszivárgási műveletben. Soha nem kapott érdemrendet a hősiességéért.

A reakció meghátrálás Smith részéről. Az ilyet nehéz hallani.

- Gyakorlatilag hazaárulás - tette hozzá Hero.

Azért építette be a tanrendbe a tanulási technológiát, mert a gyermekeinek működött. NEM fizetett ezért jogdíjat az Alkalmazott Oktatástannak, s le is fogja ellenőrizni, hogy ezek licencelése most se történjen meg. Rámutattunk, hogy a technológia licencelése pénzhez juttatná a szcientológiát, és ismét a kapcsolatmegszakítást és a "Fair Game"-et hoztuk fel.

Biztosított minket afelől, hogy az iskola csak azt vette ki a tanulási technológiából, ami számukra hasznos, de hogy transzparens legyen a működésük, a nevén nevezik. Egy Anon felhozta, hogy Hubbard egy hitvány alak volt, de ha azt alkalmazzuk, amit ő alkotott, akkor az viszont hitelessé teheti.

- Hadd kérdezzek valamit - válaszolt Will. - Az autópályán jöttél idefelé jövet? Mit gondolsz az honnan jött?  Tudtuk a választ: "Autobahn". Egy Anon megjegyezte, hogy nem ért egyet a zeneszerző Wagner politikai nézeteivel, de néha szívesen hallgatja a zenéjét.

Smith elmondta, hogy ő és Jada öt kontinenst jártak be különféle oktatási technikákat megtekinteni, és azokat is beépítették a módszertanba. Az iskola társalapítója muszlim, a dolgozók között van keresztény és zsidó is. Elmondta, hogy Tom Cruise a barátja. Tom szemébe nézett, és TUDJA, hogy Tom szeretne az embereken segíteni, és jó szándékú. Will Smith szerint Tom Cruise elkötelezettségi szintje megegyezik a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének elkötelezettségével.

Will elmondta, hogy sokat dolgozott azon, hogy az összes oktatási anyag szekuláris (vallási üzenetektől vagy tartalomtól mentes) legyen, s megkérte templomának lelkészét (akit megnevezett, de a rá való tisztelettel én nem fogom), hogy tekintse át azt világiasságát illetőleg, illetve hogy egy vallási téma se legyen erőltetve.

Nagyon hevesen és kissé zavartan reagált arra a kérdésre, hogy auditálták-e már, illetve használt-e e-métert, vagy elvégezte-e a Méregtelenítő Programot.

- Most egyenesen a szemedbe nézek. NEM! NEM vagyok szcientológus!

Pozitívan értékeltük a közvetlen szemkontaktust, a kérdéseinkre adott válaszokat, és hogy biztosított minket felügyeletéről, hogy nem fog az Alkalmazott Oktatástól semmit se licencelni, és megismételte, hogy nem is szeretne semmilyen tanulási módszert licencelni.

Elmondtuk neki, hogy bár hallhatott olyat, hogy az Anonokat a német kormány, a gyógyszergyártók  vagy éppenséggel Bill Gates finanszírozza, de ez nem igaz. Minket is ugyanolyan szenvedély és elkötelezettség vezet, mint őt, amikor az iskoláját megalapította (tantervként egy 150 oldalas anyagot kaptunk), és ez a szenvedély a szcientológia visszaéléseinek leleplezéseire ösztönöz minket.

Vajon kezelt-e minket? Eljövetelünkkor végiggondoltam. Ott voltak a transzparenseink webcímekkel az ESK-ról (exscientologykids.com) és a studytech.org-ról, amit a szülők láthattak, megosztottunk Will Smith-szel olyan információkat a kapcsolatmegszakításról, az ESK-ról és LRH-ról, amikről eddig még nem hallhatott. Megoszthattuk saját tapasztalatainkat a "Fair Game"-ről. Hallhattunk céljairól és jövőképéről, hogy hova jár templomba. Hallhattuk tőle magától, hogy nem szcientológus, és hogy (miután viccből megkérdeztük) nincsen szauna, és niacin sincs kikészítve a gyerekeknek.

Ő úgy érzi, hogy a tanulási technológia működik. Nem szeretné licencelni, hogy függetlenül tanulmányozhassa és összegyúrhassa más metódusokkal. Megbeszéltük, hogy Hubbard és Will Smith neve együtt említve a szcientológia felé sodorhat embereket. Megértette azt is, hogy a tanulási technológia reklámozása a szcientológia előnyére válhat. Elmondta, hogy ha a szcientológia szeretne elmenni hozzá, s megmondani neki, mit és hogy csináljon, akkor egy "te meg ezt csináld" könyökből jövő mozdulatot tett,  "ahogy azt bárki mással tenném".

Nagyon őszinte és intelligens, erős akaratú fickó.

Azt gondolhatjátok rólam, hogy megszédített, vagy naiv vagyok, de nem. Egyáltalán nem. Nem vezettek az orromnál fogva. Emberként kezeltek minket egy olyan kérdésben, ami minden fél számára fontos. Smith-ben nagyon ott van az amerikai álom ideálja (ő pedig a két lábon járó példája). Álmai vannak és érdeklődő, nyitott mindenre. Ellenkező esetben az, ami ma és a múlt héten történt, nem történhetett volna meg

A fordításért köszönet norbert79-nek és cyberkajmánnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr40662275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2008.09.13. 22:55:15

nem szeretnék belemagyarázni semmibe semmit, de míg tom cruise szeméből mindig egyfajta elvakult idiotizmus-féleség sugárzott, addig will smith tekintetét én mindig is tisztának, nyíltnak és élesnek láttam. én nem féltem, hogy behúznák a szcidióták, tökös feka gyerek ő.

W Joe 2008.09.13. 23:29:58

A post alapján Will Smith szimpatikus ember. Örülök, hogy nem szcientológus.

CJ 2008.09.14. 05:15:06

Sajnos ha a pletyka igaz, hogy ő is meg az eszméletlenjócsaj felesége is a saját nemükhöz vonzódnak, ez kiderülhet egy kis e-méterezés alatt.

Utána meg simán zsarolható akkor is, ha egyébként hótjófej meg minden.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.14. 05:45:35

Amerikában zsarolható valaki azzal, hogy buzi? Na nemár... :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.09.14. 09:53:43

Ha valaki a nők bálványa szerepét játssza, akkor simán.

Luxon 2008.09.14. 09:55:46

Before: "nyújorkban" nem zsarolható, akár büszke is lehet az ember erre; "hóllivúdban" meg még a gyanú is elég, hogy szétszedjék az embert.
Nézzük mennyi "A" kategóriás film készül a melegekről (meleg főhős kizárt, esetleg mellékszereplő); nem túl sok. Elenyésző. Már a téma is bukás. Hiába hoz Oszkár díjat esetleg.

Protestáns vidék, puritán nézetekkel.

Luxon 2008.09.14. 09:59:37

De nem hinném hogy Will meleg, de valóban kiderülhet e-méterezés alatt, plussz hogy szereti a birkákat.

Szegény Tom-ot is ilyesmivel zsarolhatják.

bumburnyák 2008.09.14. 12:16:30

tom-ot biztos, mert már a 80as években keringtek olyan pletykák róla, hogy meleg!
ezt viszont will-ről még csak elképzelni sem tudnám!

norbert79 2008.09.14. 12:45:21

Sziasztok!

Vasárnap van, épp kicsit lazítok, megnéztem az AXN Sci-Fi adóján egy Sliders részt, ami szerintem egy kicsit fricska a Szcientológia felé.

Ennek az ötödik évadban leadott részében csúsznak hőseink egy olyan világba, ahol az un. hívők találhatóak, akik az élet vizét adják, s áldást adnak bárkinek. A vízben nanorobotok vannak, így bár nem kapcsolódik közvetlen a 'szeretett' szektánkhoz, de elhangzik benne a Személyiségi Teszt és az elején hőseinket üldőzőek vezére hasonló ruhában pózol, mint ahogy a Sea Org-osok szoktak.

A rész leírása itt:
www.tv.com/sliders/new-gods-for-old/episode/29842/summary.html?tag=ep_list;title;4

al Dajjal 2008.09.21. 15:26:21

Wááá!
Ez a labda annyira magas, hogy már nem érem el a lecsapáshoz(képet vagy... dolog).

Will szipatikusan lett bemutatva és őszintén remélem is, hogy minden így zajlot. De ugyanakkor tudjuk, hogy egy dolog a szó és egy másik dolog a tett.
Szeretném, ha a tettei a szavakat igazolnák. :-)
süti beállítások módosítása