Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A képmutatás teteje

2008. június 21. - Reformer

Ettől a Sea Org toborzó brosúrától kész lettem.



Itt az angol eredeti:



Itt a fordítás:

Még mindig a teljes időnyomos (több trilliárd évre visszamenő) anyagi univerzumbeli játékokat játszod?

Van-e értelme az életed 80%-át olyan dolgokkal eltölteni, amik nem járulnak hozzá a célhoz?

Nincs arra mód, hogy az életed 100%-át a céljaid elérésének szenteld?

De van.

De gondolj bele, mikett is kellene feláldoznod:

- mindazokat a pénzügyi problémákat
- mindazt a MEST-et (az anyagi univerzum dolgait - matter, energy, space, time = anyag, energia, tér, idő rövidítése), amely olyan sok figyelmed leköti
- azt az úgynevezett "szabadságot", hogy egy haldokló társadalomban élj és dolgozz
- a Föld csodálatos középosztálybeli értékeinek taposómalmát

Valamint képzeld el, hogy mikett is kellene kibírnod:

- hozzád hasonlóan gondolkozó csapattársakkal kell együttdolgoznod, akiket ugyanazok a
célok vezérelnek, és megbíztok egymásban
- nap mint nap azon kell ügyködnöd, hogy LRH techje elhozza az emberiség számára a szabadságot
- egy aktív, tennivalókkal zsúfolt életvitel, ahol minden nap egy új kaland
- képzés és auditálás, hogy a Híd mindkét oldalán fel tudj menni
(a Hídról lásd az ezt megelőző három bejegyzést)

NEM EGY NEHÉZ VÁLASZTÁS. CSATLAKOZZ A SEA ORGHOZ!

Az alsó képen egy esetfelügyelő látható, aki átnézegeti az auditálásról készült feljegyzéseket és a Hídon haladó emberek programját összeállítja.

És mitől akadtam ki?

Az utolsó négy sor a valóságban így hangzik:

- egy rakat fanatikus rondroiddal együtt kell dolgoznod, akiket csak a szcientológia érdekel, azonkívül más nem fontos, és az jut előre, aki el tudja mással vitetni a balhét
- éjjel-nappal azon dolgozol, hogy rettentő sok pénz áramoljon a nemzetközi vezetésnek
- napi 14-20 óra munka, kevesebbet keresve, mint egy kínai gyárban dolgozó segédmunkás - továbbá sose tudod előre, holnap mivel fognak megszivatni
- a Hídon semmit vagy alig fogsz haladni, de rendkívül sokat fogsz beszélni róla

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr30532606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harmatosa 2008.06.21. 20:15:45

Nos aki a blog olvasása után beveszi magára vessen.
Kíváncsian várom bolgárka apjával mi lesz ... oda tartott.Aki volt ott nem kívánkozik vissza , az én védencem boldogabb mint valaha, értékeli a" az úgynevezett "szabadságot", hogy egy haldokló társadalomban élj és dolgozz
- a Föld csodálatos középosztálybeli értékeinek taposómalmát"
Mindenkinek mevan a saját csiga vonala amit végig jár, felelős a dötéseiért, és köteles utána nézni hova is megy. Pár éve még nem volt lehetséges, de ha manapság is be tudják fűzni magára vessen hisz az infók rendelkezésére állnak.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.21. 22:00:32

Ez elég beteges, de legalább nyíltan kimondja, hogy a szcn alapvetően ellenségesen viszonyul a külvilághoz, a társadalomhoz, sőt, az egész élethez (mest=anyagi létezés). Ez csak erősíti azt az egyre erősebb benyomásomat, hogy még egy demokratizált szcn egyház vagy a szabad zóna sem különösebben képes arra, hogy harmonikusan a társadalmunkba integrálódjon vagy az emberiség életében pozitív szerepet töltsön be, mert szó sincs arról, hogy ők egyszerűen "máshogy" oldják meg ugyanazokat a problémákat, amikkel egy wog kerül szembe, hanem nekik gyökeresen más az értékrendjük, céljaik számunkra idegenek, sőt formálisan ellenségeink is (ők minden olyan keretet elvetnek és meg akarnak szüntetni, amiben a mi életünk zajlik).

csipinymous 2008.06.21. 22:57:15

Dzsucseharcos!
Rehabilitációra lesz szükség!
Viszont azokra az emberekre még gondolni sem merek, akik gyermekkoruktól fogva, bent vannak.
Vajon ki lesz a felelős ezekért?
Mert hát, egyszer majd meg kell nevezni őket, és eljárást kell majd indítani ellenük.
Majd akkor jön a -Sorrry, de nem voltam magamnál- szöveg?

vuk 2008.06.21. 23:24:30

Csipi: Elsősorban a szülők felelőssége és bűne.
Csak másodszorra írnám a beszervezőt mint felelősbűnöst.

davidpeter 2008.06.22. 02:31:44

Azért azt a kocsit meg házat szívesen elfogadnám, még egy nagy csokor MEST gondért is.
A Sea orgos verzióban az asztal jobb szélén évő pár tekercs mi?

eerdeklodoo 2008.06.22. 09:38:52

Senior Case Supervisor-ként nem járna már egy laptop, hogy ne papírhalmokat kelljen nyálazni?:) Ja, hogy az is a MEST része...

harmatosa, szerintem az olyan mélyen hívők, mint Bolgárka apukája is lehet, nem fognak meghátrálni az itt olvasottak miatt - egyébként sem hiszem, hogy ő pl. olvasná. Aki hinni akar benne, az be fogja magyarázni magának, milyen jó ott neki, akkor is, ha szenved. Idővel talán felébred.

Egyébként vicces, hogy a szci éppen az önámítástól (is) próbál megszabadítani, de alapvetően erre épít. Az egész "az a valóság, amit te megtapasztalsz" dolognak ez a lényege.

csipinymous 2008.06.22. 10:58:25

Vuk!
Ebben azért nehéz dönteni. Számomra mindegyik bűnös!
Azért erre majd fel kell készülnie az orvosoknak. Nem lesz egy séta galopp!
Vajon Tamás Kruiz mennyire van ezzel tisztában? Persze, Ö nem az eszéről lett híres, de hát az egyház második embere. Felelőség, öt is terheli!
F. Lajos?

CConstantine 2008.06.22. 11:52:47

annyit hozzátennék:
feladod a MEST-et, szarrá dolgozod magad és egy két valódi SP fog kitenni, Freeload-ernek deklarálni és akkor kerülsz igazán a MEST csapdába (adósság, fizethetsz ezerrel nekik)

nevetséges ez a
LEGYÉL ÖNKÉNTES RABSZOLGA!
(mindent ott hagysz és trillió évekre szerződsz le)

MEGOLDJUK AZ ANYAGI, PÉNZÜGYI PROBLÉMÁID
(nem is lesz semmid, max tartozásod)

ÖRÖKKÉN NÁLUNK AKARSZ MAJD DOLGOZNI
(mert nem bírod visszafizetni a becsábítás utáni kötelezően elvégzendő szolgáltatásokat, inkább maradsz)

Hazugságok még a röplapon:
- nem fogsz a híd mindkét oldalán felmenni. max admin jellegű dolgokat tanulsz.
TÉNY: több 5-8 éve SO tag még csak a híd elején sincs.
Magyarok között egy SO tag se volt FLAG-ben sok-sok év után

- minden nap kihívás: ha nincs munkád, takarítanod kell az épületet, amit lehet hogy már aznap 2x megtettél. nem baj, ez is kihívás: kopjon el a MEST burkolat! :)

- minnél feljebb vagy annál jobban nem bíznak meg egymásban. Iroda vezetők és helyetteseik állandóan furakodtak, ment a háttérben a jelentgetősdi.
SOHA NEM LÁTTAM ANNYI FÚRÁST MEST CÉGBEN MINT A FLAGBEN.
Mondjuk MEST cégben nem is jelentgetik egymást fel, és nincsenek is kötelezve jelentéseket írni másokról...

nem is sorolom tovább, egyértelműen gusztustalan és átverés.
Megszoktuk a SCI-től.

CConstantine 2008.06.22. 11:55:46

Laptop: kerülik a szgép használatot. nem hiszem hogy ez változott. lévén internetet se használhatnak.

Tekercs a jobb szélen: szerintem sima eset mappák, nem tekercsek azok.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.22. 13:14:39

eerdeklodoo 2008.06.22. 09:38:52

>"az a valóság, amit megtapasztalsz"

A legravaszabb propagandaszöveg, amit valaha kitaláltak. Egyébként Orwell "1984"-ében ugyanezt mondja O'Brien! ("Ha akarom, lebegek, mint egy szappanbuborék").

Mi az olyan tökéletes az "Az a valóság, amit megtapasztalsz"-ban? Az, hogy elveszi az embertől a külső kontroll minden lehetőségét úgy, hogy közben ezt az ő felszabadításának állítja be. Ne kérdezd a barátaidat, ne nézz utána könyvekben, mert ők nem tudják, amit te: vagyis légy önálló gondolkodó, ne hódolj a tekintélynek, mint a sok birka - ezt mondja a szcn. Kevés szöveg divatosabb ennél ma, egy olyan korban, mely az önmegvalósítás és egyéniség korának tartja magát. Csak a saját tapasztalataidra hallgass, ne rendülj meg, bármit írnak a tudósok, orvosok, pszichiáterek, vagy bármit mondanak az ismerőseid.

Persze hogy mit tapasztalsz, és az mit jelent, azt majd *segítünk értelmezni.* Segítik értelmezni azok, akik már végigcsinálták azt, amibe te most belekezdesz. Nekik hinni csak nem behódolás, ugye? Hiszen csak ugyanazon vannak túl, amibe te belekezdesz, és csupán önzetlenül segítenek.

Így lesz a tekintélyellenességből, a tapasztalati beállítottságból, az egyéni szabadság legerőteljesebb állításából ("Az a valóság, amit megtapasztalsz") elnyomás.

Ha a szcn elismerne mást is valóságnak, nemcsak azt, amit "megtapasztal", akkor lenne egy csomó fogódzója, ami segítené tájékozódni a világban és hozzámérni a nézeteit a valósághoz. Pl. ha nem félne attól, hogy "behódoljon a gonosz tudósok tekintélyének", akkor olvashatna olyan tudományos műveket is, melyek kérdésessé teszik a szcn tanításait. De a szcientológussal elhitetik, hogy ő a legszabadabb lény, szabadabb, mint a többiek, mert nem kell objektív dolgokkal foglalkoznia, mint a MEST-ben elmerülők, hanem elég csakis a saját szubjektív élményeivel. Csakhogy az objektív dolgok általi meghatározottság korántsem csökkenti az ember szabadságát: ellenkezőleg, ez biztosítja. Az objektivitás, pl. a tudomány objektivitása, eszköz az ember kezében, mely, mint minden eszköz, hasznos számunkra, amikor cselekszünk. Pl. a KRESZ ismerete hasznos számunkra, mert objektív: mindenki más betartja, a rendőr sem büntet meg, ha betartjuk. Ha a KRESZ tartalma az lenne számunkra, amit csak akarnánk, az igen veszélyessé tenne számunkra egy autóutat.

Az ember a világban cselekvőként akar fellépni, és ehhez objektív ismeretekre van szüksége, nem elég pusztán azt képzelnie, hogy rendelkezik ismeretekkel. A szcn azt hirdeti ugyan, hogy az embert okká, cselekvővé teszi, azonban az objektivitással való kapcsolat elvágása miatt ezt pusztán képzeletben teszi meg.

Tehát a szcn tanfolyamok végére a sz-lógus azt hiszi, hogy akaratával tudja irányítani a környezetében lévő dolgokat, és szabadabb, hatalmasabb, mint bárki más, ám mindezt csak képzeli. Hogy csak képzeli, azt maga a szcn vallja, amikor elveti az objektivitást!

Elmondhatjuk tehát, hogy a szcn "nyereségek" azon alapulnak, hogy a precleart "megszabadítják" a külvilág értékeléseitől, és egy alternatív valóságot nyújtanak neki, aminek ítéletei szerint ő egyfolytában "halad", egyre jobbak a "statisztikái", egyre eglszségesebb, egyre szabadabb. Ebből a külvilág semmit sem tapasztal: nem látja pl., hogy az OT VI képes a testmagasságát változtatni (egy OT mesélte nekem, hogy az OT VI-ok képesek erre), vagy azt, hogy az OT VIII akár elfogadható kommunikációs képességekkel rendelkezne. Vagyis a szcn olyan dolgokra tanítja meg a precleart, és olyan szempontrendszerhez képest teszi sikeressé, amely szempontrendszer csakis a szervezeten belül értelmezhető. Ezért van az, hogy a sz-lógusoktól sosem kapunk egyenes választ arról, mit kaptak az egyháztól, csupán homályos válaszokat, mint "nincs többé ARK törésem" meg "okozóvá váltam a második dinamikán".

CapsLock 2008.06.22. 16:03:19

Dzsucseharcos!

Spt bizonyos OT szintek felett egyéb természetfeletti képességek is jelentkeznek! Pl. kiderül, hogy a pénznek mégis van szaga, és azt nagyon messziről is megérzik a zsebedben.

Magyarnaba 2008.06.22. 16:45:46

Mit szól a lenéző MEST kifejezéshez a WISE?

A WISE tagjai nyilvánvalóan a MEST-rendszerben akarnak boldogulni és sikereket elérni, miközben a Sea Org éppen ezt a rendszert szólja le szórólapján.

anonim én 2008.06.22. 17:17:18

Magyarnaba, erre van Orwellnek egy kitűnő kifejezése, a "duplagondol". A wise egyszerűen ezt alkalmazza.

Gyula Úr 2008.06.22. 17:39:58

dzsucseharcos!

Tökéletes a hozzászólásod, grat.

anonymoushun · http://www.freewebs.com/anonymoushun/ 2008.06.22. 19:03:39

Anonymous addig nem is nyugszik, míg nem nem szűnik a szci, amíg romjaiban hever!

Magyarnaba 2008.06.22. 19:30:43

Az alsó képen lévő erődszerű épületről nem tudtok valamit? Kit szolgál e kies vityilló? Itt szállásolják el a Sea Org kadétjait? :-)

Jut eszembe... Mennyi idő után lehet emberünkből esetfelügyelő? A régebbi posztokból, hozzászólásokból az jött le nekem, hogy nem igazán kiszámítható a Sea Orgon belüli előrejutás. Feltételezem, hogy ez egy bizalmi munka, hiszen a többiek adataival dolgozik.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.06.22. 20:42:18

Az alsó képen a tekercsek az apokrif iratok, amelyet a dianetikából a 178-ak kivágtak. Xenu akarata ellenére, hősiesen.

A s(z)e(v)a(J)orgos.(travel) egy kék romépület az emlékeim szerint.

ThufirHawat 2008.06.23. 10:05:25

Ez egy szűrő. Egy jó szűrő, még az is lehet, hogy tudatosan az. Aki egy ilyen sz@r hatására belép, az valóban oda is való. Az ideáli állás hírdetés ugyanis olyan, hogy eleve csak az ideális jelölt figyelmét kelti fel.

Magyarnaba 2008.06.23. 12:36:38

ThufirHawat: A SO lényege az elmondottak alapján az, hogy nagyon olcsó munkaerőt szolgáltat az egyháznak, akiket lényegében a saját (szubjektív értékű) termékével fizet ki. E logika alapján a lehető legtöbb ember beszippantása a célszerű, hiszen költségek nincsenek.

A hőzöngésre hajlamos emberek kordában tartására amúgy is ott van a "TECH", illetve a SO elitalakulat jellege miatt már eleve be sem kerülhetnek. Minek tehát szűrő egy ilyen tökéletes csapatba? :-)

Ez a szórólap úgy rossz, ahogy van. A háttérben egy gyenge marketinges húzódik meg, vagy egy agymosott, aki maga is hisz a leírtakban.
Harmadik lehetőség: ez egy beetető és ironikus hangvitelű hirdetés, amelyet egy egyházzal ellenséges személy dobott össze. (Ha Reformer az egyházi postán kapta a prospektust, akkor ez utóbbi lehetőség kizárva.)

Capslock 2008.06.23. 13:23:59

Az ideális jelölt pszichiátriai beteg vagy ahhoz közeli:

- elégedetlen önmagával és az életével
- nem tud, vagy nem akar beilleszkedni a jelenlegi társadalomba
- hagymázas világmegjavító gondolatai vannak

Így érthető, hogy a szci miért nem szereti a pszichiátereket.

ThufirHawat 2008.06.23. 14:16:13

"E logika alapján a lehető legtöbb ember beszippantása a célszerű, hiszen költségek nincsenek."
Ha a rendszer hosszútávú stabilitása is fontos, akkor a dolog azért nem ilyen egyszerű... Mindegy is. A megjegyzésemet félig-meddig viccesnek szántam.
Nem hiszem, hogy ennyire tudatosak lennének.

ThufirHawat 2008.06.23. 14:18:20

Reformer!
Mintha éritőlegesen lett volna szó róla a kommentek között valahol, de szerintem megérne egy posztot a téma:
Vajon mi lesz a sci mösszecsuklása után? Mi lesz a sok magáramaradt szerencsétlennel, mi lesz a "nagyfiúkkal", no és persze mi lesz a pénzzel? Nincsenek lehetséges forgatókönyveid?

anonViktor 2008.06.23. 14:42:56

Sziasztok!

Ez az első olyan topik, amivel nem tudok teljesen azonosulni. Lényegében persze, hogy igazatok van, nagyon bosszantó egy brossúra, ami arról szól, hogy a Sea Org tagság sikerrel teli boldog élet. De ez annyira felszínes, pillanatnyi bosszúság csak! Hát nem minden egyes reklám erről szól?

Mégis legyen, jó, ez is fontos, ez is pofátlanság, elismerem.

ThufirHawat: Nem érzed kicsit túlzásnak, hogy itt Magyarországon az egyik magamfajta láma azt kérdezi a másik magamfajta lámától, hogy mi lesz a szci összecsuklása után?

Basszus, én magamra öltöm az Anon álarcát, és megteszem amit lehet, de ez a kérdés már önmagában akkora arrogancia, mint Sea Orgot építeni, és nekem ellenszenves. Szerintem, gyakoroljunk önkritikát, és ne képzelődjünk akkorákat, mint az ellenség. Ez a "mi lesz a szci után" elképzelés pont olyan aberrált túlzásnak tűnhet egy kívülálló számára, mint az, hogy Magyarország két év múlva clear lesz.

Mindenkit kedvelek, aki ott volt a második alkalmon, és ott leszek a harmadikon, és még nagyon sokszor. És vállalom a konfliktust mindenkivel, aki azt képzeli, hogy a szcit már temetni kell, vagy bárkivel aki elég okosnak képzeli magát, vagy magunkat ahhoz, hogy ezt az egészet egyáltalán átlássuk. Mert ha többnek képzeljük magunkat, mint amik vagyunk, nem fogunk célba érni.

V

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.23. 15:48:04

>Hát nem minden egyes reklám erről szól?

Nem. A legtöbb reklám arról szól, hogy ha megveszed X terméket, akkor boldog leszel. Ezt a boldogságot azonban ugyanúgy értik a reklámok, mint ahogy én, Ön vagy bárki más értelmezi a boldogságot. Vagyis a célokban egyetértünk, de szerintük azok elérésére X alkalmasabb. Míg ez a reklám itt elvet mindent, ami a legtöbb ember számára érték, a társadalmunkat haldoklónak, a valóságos világot (mest) elvetendőnek nyilvánítja. Így jelentős szerkezeti eltéréseket mutat egy átlagos reklámtól, egyúttal szemlélteti a szcn összeférhetetlenségét a társadalommal.

Magyarnaba 2008.06.23. 15:58:37

ThufirHawat:
"A megjegyzésemet félig-meddig viccesnek szántam."

Csak viccnek szántad, de telitalálat lett. C. N. Parkinson brit történészprof az Economistban publikálta valamikor az 60-as években a bürokrácia működését leíró törvényeit.

Az egyik törvény arról szólt, hogy miképpen lehet pusztán hirdetések útján egy kényelmetlen feladatra megtalálni a megfelelő balekot. Úgy tűnik, hogy a hirdetés e félig-meddig e törvénynek engedelmeskedik. Lehet, hogy anno LRH írogatott álnéven?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.23. 16:01:40

ThufirHawat 2008.06.23. 14:18:20

>Mi lesz a sok magáramaradt szerencsétlennel, mi lesz a "nagyfiúkkal"

Esetleg szép lassan kiábrándulnak (nem mind), és visszailleszkednek a társadalomban (több-kevesebb sikerrel). Ugyanúgy, ahogy '89 után a sok régi komcsi munkásőr stb.: egyik felük kiábrándult, másik felük nosztalgiázik, még mindig van Munkáspárt stb., ők sem zavarnak sok vizet, noha 100x többen vannak, mint a sz-lógusok.

>mi lesz a pénzzel?

Ne higgyük, hogy a nagy része a fejeseknél van a pénznek. A többsége kidobott pénz, elment székházakra, nyomdai költségekre, az egyháztagok napi megélhetésére. Mivel a szcn igen kicsi egyház (Mo.-n 4-5 ezer tagja van), ezért az sem rejtély, hogy mi lesz a pénzzel, és az sem rejtély, hogy mi lesz az egyház összeomlása után - nem recseg túl hangosan az összeomlása közben valami, ami ilyen kicsi.
Mindamellett a szcn sosem fog látványosan, egyik pillanatról a másikra összeomlani. Annyi történik, hogy az anti-szcn mozgalomnak is köszönhetően olyan rossz már az egyház sajtója, hogy megnehezül számukra a toborzás. De ezután is lesznek új tagok, csak kevesebben. A következő évtizedekben várhatóan lecseng az egyház aktivitása, de az is lehet, hogy néhány ezres létszámmal még évtizedekig vagy tovább is létezni fognak. A cél nem "összeomlasztani" az egyházat, mert az lehetetlen is, hanem megvédeni a közönséget attól, hogy bedőljenek neki. A szcn igazi veszélye ui. az, amikor leplezetten terjed, pl. több százezren kapcsolatba kerültek már a hubbardi vezetéselmélettel, és ezt nem is sejtik. A cél tehát a folyamatos figyelemfelhívás és leleplezés, a közönség védekezőképességének előmozdítása a szcn befolyásával szemben. De ez nem egy háború, amit egy döntő csatában valamelyik fél megnyerhetne.

Nekem ez a kimúlási scenarióm: szabad zóna talán még 1000 év múlva is lesz (több mint 2000 éve van, mellesleg, és gnoszticizmusnak hívják); talán az egyház megszűnik, talán visszaszorul, és a New Era kiadó áttér a puhafedeles ezoterikus bestsellerek kiadására, a celebrity center egy átlagos luxushotel lesz, egyes központokat a RTC kiad irodaháznak, stb. Semmi drámai.

anonViktor 2008.06.23. 16:18:48

dzsucsharcos:

A reklámról. Azt mondod, azért más ez, mert "szerkezeti eltéréseket" mutat. Nagyon kreatív szóképzés, amit most praktikusan el is fogadok, valóban ilyen különbségek vannak. Sok. És teljesen lényegtelenek. Már akkor, ha egyet tudunk értenni abban, hogy a reklám célja a fontos, és nem a szerkezete. Történetesen mind a kettő egy középkori torbacsil erejével akar átbaszni a palánkon, legújabb kori pszichológiai eszközöket alkalmazva, olyan szart eladandó, amiről ha megtudnád az igazat, előbb gyújtanád fel magad, mint hogy megvásárold.

A másik bejegyzésedet nem kívánom megvitatni veled. Azért nem, mert pont olyan arrogáns, elszállt, értelmetlen értekezés, mint amilyen a feltételezés, hogy ezt a kérdést épésszel végig lehet gondolni. Áltathatod magad azzal, hogy baromi közel vagy a megoldáshoz, de szerintem ezer olyan tényezőt találnánk együtt, amit nem vettél még figyelembe, és másik ezer van, amiről mi megfeledkezünk. Félreértés ne essék, magamból sem nézem ki ennek a kérdéskörnek az érdemi megválaszolását, de pont ez a lényeg!

Talán túlreagálom az egészet. Az, az érzésem támadt, hogy aki ide be mer jegyezni egy hozzászólást, az már azt képzeli magáról, hogy mindent tud a szcientológiáról, érti őket, látja a hibáikat, és meg tudja jósolni a jövőjüket.

Kérlek, dzsucsharcos, mindezt ne tekintsd személyeskedésnek! Csak arról van szó, hogy magunkat túlbecsüljük, a problémát pedig lekicsinyeljük.

V

ThufirHawat 2008.06.23. 16:20:00

annonViktor!

Szerintem többet olvasol ki ártatlan kérdésemből, mint amit én beleírtam. :o) Semmi arrogáns nincs abban, hogy:
1.: Feltételezem, hogy előbb-utóbb borul a bili, és eltűnnek erről a bolygóról. Gondolom Te is ezt feltételezed, másként nem is lehetne erőd küzdeni ellenük, sem maszkban, sem máshogy.
2.: Érdekel, hogy mi lesz azzal a globálisan mégsem olyan kevés szerencsétlennel, akik feje felett összecsukják az esernyőt. Egy diktatúra megsemmisítése előtt, MINDIG fel kellene tenni ezt a kérdést.
3.: Érdekel, hogy mi lesz azzal a pár emberrel, akik most a szálakat a markukban tartják.

És persze eszemben sincs tényeket olvasni egy jövőbeni eseményről, de szerintem találgatni, elmélázni az ügyön, azt szabad.

Végül pedig, és ezt végképp nem tudom, hogyan szűrted ki a kérdésemből, de nem hiszem magam olyan okosnak, hogy átlássam ezt a szövevényes rendszert. Viszont abban igazad, tényleg úgy vélem, hogy lassacskán temethetjük. Nem Annon miatt, vagy az ilyen blogok miatt, hanem saját maguk miatt. Axioma szerűen képtelenek a változásra, hiszen csak az eredeti az igazi, a világ viszont változik, alkalmazkodik, fejlődik... elrobog mellettük. Igen, szerintem hamarosan.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.06.23. 19:27:23

Ha minden jól megy, akkor nálunk (Belgium) rossz vége lesz a Szcientológia Egyháznak (L'Eglise de Scientologie)

www.anti-scientologie.ch/belgique-2008.htm

Magyarnaba 2008.06.23. 19:40:29

A szcientológia visszaszorulásának mindenképpen lesz egy emblematikus lépése. Az a pillanat, amikor a szci elveszíti egyházi státuszát.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.23. 20:04:13

anonViktor 2008.06.23. 16:18:48

>pont olyan arrogáns, elszállt, értelmetlen értekezés, mint amilyen a feltételezés, hogy ezt a kérdést épésszel végig lehet gondolni.

Először megjegyezném, hogy illik indoklást is odabiggyeszteni egy "értekezés" értelmetlennek minősítése előtt. Második megjegyzésem, hogy a "nem értek vele egyet"-ből nem következik az "értelmetlen".

Talán tévedek a scn-val kapcsolatban, bár eddig még sosem tapasztaltam vele kapcsolatban olyasmit, amit ne értettem volna. Nyilván mindent végig lehet gondolni a szcn-val kapcsolatban ép ésszel, hiszen a gondolkodás valamiről per definitionem ésszel történik - igaz persze, hogy az ép ész normatív fogalom, amit vagy sikerül, vagy nem sikerül elérnünk.

>Áltathatod magad azzal, hogy baromi közel vagy a megoldáshoz

Megoldáshoz? Nincs itt probléma, így megoldás sincs. Nem látok a scn-val kapcsolatban semmit, ami nagyon különlegessé teszi. Tény, hogy a tanulási és vezetési technológiák ügyes marketingje révén mélyebben penetrálta a társadalmat, mint a többi szekta, vagy akár maga a szcn mint szcn (és nem valamelyik egyéb szolgáltatás álruhájában). Adott egy kis neognosztikus szekta, mely bír bizonyos társadalmi veszélyességgel, ha nem hívják fel rá a figyelmet. Az antiszcn mozgalom célja pedig felhívni rá a figyelmet.

>de szerintem ezer olyan tényezőt találnánk együtt, amit nem vettél még figyelembe, és másik ezer van, amiről mi megfeledkezünk.

Ez mindig igaz mindenkire minden témában.

>Félreértés ne essék, magamból sem nézem ki ennek a kérdéskörnek az érdemi megválaszolását, de pont ez a lényeg!

Szerintem túldimenzionálod a témát. Ez teljesen érthető, hiszen közelről és részleteiben szemléled. De ha történelmi és össztársadalmi mércével nézzük, akkor mégiscsak egy néhány évtizedes, néhány ezer embert érintő hóbortról van szó, melynek alapszerkezete több ezer éve ismert, és Magyarországon a fáziskésés miatt még felfutóban van, de nyugaton már régóta stagnál. Elmúlik ez is, ahogy a blavatskyzmus sem olyan népszerű ma, mint 70-80 éve. Viszont azt sem hiszem, hogy eltűnik egészen, hiszen ma is vannak Blavatsky-követők.

>Az, az érzésem támadt, hogy aki ide be mer jegyezni egy hozzászólást, az már azt képzeli magáról, hogy mindent tud a szcientológiáról, érti őket,

Nem képzelem, hogy mindent tudok róluk. De ha csak az szólalhatna meg, aki ebből a témából doktorált, akkor mindenki foghatná be a száját.

Érteni őket pedig abszolúte nem nehéz, ha már eleget beszéltél velük, olvastál róluk és valamennyire ismered a hasonló mozgalmakat. Erősen a téma agyonmisztifikálása ellen vagyok, hogy ezek valami übermenschek lennének, akiket nem lehet érteni. Ezer témát fel tudnék sorolni, ami bonyolultabb a szcn-nál.

>látja a hibáikat, és meg tudja jósolni a jövőjüket.

Nem jóslás, hanem hasonló tapasztalatok alapjén való kivetítés. Ezoterikus divatok jönnek-mennek, felfutnak, lehanyatlanak. A szabad társadalmak története tele van szekták történetével. Nem egy borzalmas történet kötődik hozzájuk, ld. Jim Jones szektáját, mások pedig komoly anyagi hatalomra tesznek szert, mint a raeliánusok. De a legbefolyásosabb szekták is csak ezres nagyságrendű hívet vonazank, és egy idő után elmúlnak. Miért éppen a szcn sorsa lenne egészen más, mint a többié? Annyira azért nem egyedi vagy új a szcn.

>mindezt ne tekintsd személyeskedésnek! Csak arról van szó, hogy magunkat túlbecsüljük, a problémát pedig lekicsinyeljük

Nem tekintem annak, és én sem szándékozom személyeskedni, mindössze optimistább vagyok: szerintem a szcn bonyolultságát, újdonságát, rendkívüliségét és erejét a legtöbb kritikus túlbecsüli. Újnak és bonyolultnak látják azt a vallást, amely mindössze az ősi gnosztikus hagyomány híg felújítása, korai pszichoanalízissel és áltudományossággal megspékelve. Félelmetes, nagyhatalmú szervezetnek látják ezt a társaságot, mely valójában tragikomikusan szenved a saját hülyeségei miatt. (Ld. a Freewinds sírnivalóan nevetséges esetét, vagy Attilát, az upstat PR-ost a tüntetésen.)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.23. 20:06:05

Magyarnaba 2008.06.23. 19:40:29

Aligha veszti el, hiszen a szcn vallás, a szcn egyház pedig ezt a vallást szolgáló szervezet.

anonymoushun · http://www.freewebs.com/anonymoushun/ 2008.06.23. 20:49:22

magyarnaba
Sajnos ez nem könnyű, sőt talán a legnehezebb. A rendszerváltás egyik hibája ez is, amit nem lesz könnyű korrigálni. De teszünk az ügy érdekében.

csipinymous 2008.06.23. 23:10:08

AnonViktor!
Összeveszni nem fogunk! A következő demonstráción is lesz kávé szívószállal, hogy megégethessük a nyelvünket.
:-)))
Dzsucseharcos!
Azért a szcientológiai egyház, dodonai jóslatai eléggé áttetszőek, és fájdalmasak.

Magyarnaba 2008.06.24. 00:08:29

Anonymoushun 2008.06.23. 20:49:22
Az orgot szerintem e területen könnyebb meghátrálásra kényszeríteni, mint másutt.

A szcientológia bizonyíthatóan egy profitorientált vállalkozás, amely adóelkerülési célból világszerte egyházként határozza meg magát.

Anonymous helyében az "egyház" által elkövetett jogsértéseket állítanám reflektorfénybe, élén az adóelkerülést segítő egyházi jogállással. Ha a reformer által leírt összegek valósak, akkor a szervezet nyilvánvalóan hatalmasat kaszál.

Bár nem vagyok jogász,de számomra az is furcsa, hogy az egyház harmadik fél (RTC vagy mi...) szellemi tulajdonában álló terméket juttat el a hívekhez és erre hivatkozva gyűjt adományokat.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.24. 09:31:15

Magyarnaba 2008.06.24. 00:08:29

>az egyház harmadik fél (RTC vagy mi...) szellemi tulajdonában álló terméket juttat el a hívekhez

Valószínűleg épp ez a lényeg: az egyházat nem lehet profitorientált szervezetként megfogni, mert a profitok a RTC-nél (és a New Eránál stb.) landolnak, nem az egyháznál. Van egy sor szervezet, nyíltan gazdasági társaságok, amelyek "függetlenek" az egyháztól, az egyház csak "igénybe veszi a szolgáltatásaikat". Így jogilag aligha lehet értelmezni azt, hogy az egyház egy profitorientált cégként működik.

Nagyon értenek a jogi trükkökhöz. Még jogi trükk-ként az eszembe jut az e-méter vallási kegytárgyként való minősítése, amivel elkerülik, hogy bármilyen szabványosító hivatal ellenőrizze, mit csinál az e-méter (csinál-e bármit egy mutató jópofa lóbálásán kívül).

anonViktor 2008.06.24. 09:51:23

csipinymous: Még szép, hogy nem!

dzsucseharcos: Sokat közeledett álláspontom a Tiédhez. Ott jól elkaptad a lényeget, hogy Te optimistábban látod a helyzetet, mint én. Két kétségem van. Egyrészt ahol a szci a Te megfogalmazásod szerint stagnál, ott ugyan nem ismerem a helyzetet, de elég erősnek látszanak. Ennél is fontosabb, hogy bár nálunk még csak felfutóban vannak, és tanulhatnánk a nyugati elődöktől, de éppen úgy, mint minden más hasonló esetben, most sem fogunk. Vagyis nálunk is fel fognak futni.

És mi mindent meg fogunk tenni ez ellen.

V

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.24. 15:18:39

anonViktor 2008.06.24. 09:51:23

>ahol a szci a Te megfogalmazásod szerint stagnál, ott ugyan nem ismerem a helyzetet, de elég erősnek látszanak

Erősek is bizonyos helyeken. Nagyon jól eltalálták pl. azt, hogy Hollywoodot kell megkörnyékezniük, hiszen így a médiában felülreprezentáltak lehetnek. Travolta és Cruise akkor is híressé tenné őket, ha csak százan lennének. Másrészt területileg koncentráltak. Ott van Clearwater, a "megszállt város", és a hemeti bázis.

Miért beszélek stagnálásról? Erre van egy matematikai magyarázat, amelyre szerintem sokan nem fordítanak elég figyelmet. Kezdem egy meseszerű modell felvázolásával, utána megnézzük a tényeket.

Tegyük fel, hogy megalakul egy szektánk, 100 tagja van, és a tagja Fábry, Vágó és Friderikusz. Hirdetéseket adunk fel, szórólapot osztunk stb., és meg is van az eredménye, az első évben 1000 ember lép be a szektába. Megtízszereztük a létszámot! Közben kiléptek a szektától, vagy lemorzsolódtak, lemaradnak a tanfolyamokról 100-an, de ez minket nem érdekel, mert örülünk az új tagoknak. Lapunk, az "A Lépcső", azt írja, hogy ha így haladunk, 6 év alatt az egész ország Megtisztul nálunk. (évente 10x-eződés) A második évben megint belépnek ezren (duplázódás), és távoznak kb. 100-an. Ekkor már nem 6 év a várható megtisztulási idő, hanem 12-13 év. Sebaj, még mindig örülünk. 8 év múlva a szekta létszáma stabilizálódik (10 ezer fő), és soha nem kerülünk közelebb az ország tisztává tételéhez. Miért?

Azért, mert egy szekta mérete nem mértani haladvány szerint növekszik. Mértani haladvány szerint akkor növekedne, ha a régi tagok számából adódnak a növekedése, azonban ennek épp a fordítottja igaz. Egy szekta növekedése abból ered, hogy nem-szektatagokat vonz, megtérít, miközben a már megtérített tagságot megtartja.

Ha a szekta X mértékben vonzó, akkor adott idő alatt valamilyen f(X) részét tudja megtéríteni a nem-szektatag lakosságnak. Közben ha ez a szekta Y mértékben zsarnoki, taszító, kellemetlen, akkor a tagság g(Y) része otthagyja adott idő alatt.

A szekta NÖVEKEDÉSE évente egy, a szektára jellemző szám szorozva a nem-szektatagok számával, nem pedig szorozva a szektatagok számával. Ezért értelmetlenség arról beszélni, hogy a szekta hány százalékkal nőtt. Százalékos növekedés: pl. az inflációé, a bankbetété, a baktériumtenyészeté, de nem a szektáké. A szektából való KILÉPÉS viszont egy évente egy valamilyen, a szektára jellemző szám szorozva a szekta tagjainak számával.

Mi következik ebből? Az, hogy ha a szekta kicsi, és az üzenete mondjuk minden ezredik vagy századik emberre hatni tud, akkor a nem-szektatagok nagyon kicsi részét évről évre megtéríti. Ez a szám kezdetben óriási nagy a szekta tagságához képest, de ahogy a szektatagság bővül, úgy egyre kisebb lesz. Miközben a szektát elhagyók éves ARÁNYA változatlan, miközben a szekta növekedésével a SZÁMUK nő. Így egyszer bekövetkezik a dinamikus egyensúly, tehát az az állapot, amikor a szektába belépők és az onnan lemorzsolódók száma évről évre egyenlő.

A valóságban ez persze ingadozásokkal történik, és a két konstans (amelyik a kilépési arányokat és a belépési arányokat megszabja), nem konstans, hanem változhat. Pl. ha rossz híre van a szektának, kevesebb embert tud megtéríteni, és ha emiatt a belső hangulat csalódott, akkor többen lépnek ki.

Ha pl. a szcn megtérít évi ezer embert, miközben évente százan kilépnek belőle, ez azt jelenti, hogy ha a tagsága most 10 ezer fő, akkor ezt nem úgy kell érteni, hogy a szcn évi 10%-kal nő (amikor is 70 év alatt átvenné az uralmat), hanem úgy, hogy a nem-szcientológusoknak évente az 1/10ezer részét téríti meg, miközben elveszti a tagsága 1 százalékát. Ez azt jelenti, hogy létszáma 100 ezernél kezd stagnálni, amikor is évente ezren lépnek be, és ugyanennyien ki. A valós arányok ennél kedvezőbbek, bár pontos arány nincs. A hézagos statisztikák alapján azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a szcn tagság már most is stagnál Magyarországon.

Nézzünk konkrét példákat! A WISE cégekről van egy statisztika. A WISE-cégvezetők száma 44%-kal emelkedett 2001 és 2004 között, ez soknak tűnhet. Igen ám, csakhogy akik 2001-ben tagok voltak, azoknak az 50%-a kihullott 2004-ig. A világon sok százezer cégvezető és cégtulajdonos van, és közülük évente kb. 500-an lettek WISE-tagok. Eközben évente 200-an hullottak ki a WISE-ból. Ha a világon egymillió cégvezető és cégtulajdonos van (brutális alábecslés), és 3000 WISE-tag, akkor évi 200 kihullás 6%, míg évi 500 fő belépés 0,05%. Ez azt jelenti, hogy a WISE-tag menedzserek és tulajdonosok száma 10 ezer fölött már nemigen fog nőni.

E gondolkodásmód alapján talán már érthetőbb, hogy 1996-ban miért volt csak ugyanannyi clear, mint 1988-ban, vagy hogy miért évek óta 1000-1200 fő ajánlja fel az 1%-ot a szcn egyháznak Magyarországon. Működésük első éveiben nyilván úgy gondolkodtak, ahogy a fent leírt képzeletbeli szekta alapítói. Csak hát ott van a matematika, amivel nem számoltak.

Az anti-szcn mozgalom annyit érhet el, hogy a belépési arányt csökkenti. A kilépési arányokon nemigen lehet változtatni, ha a tagság el van vágva az "entheta"-tól stb. Ennek ellenére, mivel elég stabil és tömeges a szcn-ból való kilépés, az anti-szcn mozgalom elérheti azt, hogy a dinamikus egyensúly alacsonyabb szinten álljon be, mint egyébként beállna. Ennyit lehet tenni, ez sem kevés.

www.truthaboutscientology.com/stats/


www.truthaboutscientology.com/stats/wise/2004/

www.truthaboutscientology.com/stats/ccint/2004/

anonViktor 2008.06.24. 15:26:22

dzsucseharcos:

Szép modell, de számomra pont azt példázza, hogy mennyire messze esnek az ilyen épeszű modellek (korábban is így értettem, csak pontatlanul fejezem ki magam) a valóságtól. Nyilván a modell leírását követően Te magad is érezted.

De tegyük fel, hogy a modell fedni fogja a valóságot, és csak "kisebb" ingadozásokat fog mutatni a jövőben. Ez csak a felvetésem első felére válasz részedről, a másodikra, miszerint nálunk senki sem tanul mások példájából, ezért különösen veszélyeztetettek vagyunk a szekta irányában, még nem válaszoltál.

V

Scythe 2008.06.24. 17:16:16

Egyébként az autó a képen egy Alfa Romeo 8C Competizione, 500 db készül(t?) belőle, kicsit drága (100+ MFt). Szóval az extrém gazdag embereket célozhatja a hírdetés?
en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_8C_Competizione

anula 2008.06.24. 19:08:23

Inkább a kevésbé tehetőseket, aki extrém gazdag, nem fogja a fejét, hogy miből fizesse a részleteket. A hirdetés épp azzal kecsegtet, hgoy megszabadul az ember az ilyen problémáktól, mint pl. hogy miből fizesse a házát meg az autóját.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.24. 19:26:41

anonViktor 2008.06.24. 15:26:22

Minden modell csak közelítése a valóságnak, nem a valóság közvetlen leírása - de egy modellel még mindig könnyebb a valóság megismerése, mint minden modell nélkül. Így a modellek nem fölöslegesek. A modellemben azonban van két ismeretlen, a kilépési és a belépési arány. A belépési vonatkozásában osztom azt az aggodalmadat, hogy a magyar társadalom kivételesen fogékonynak bizonyult eddig a szcn-ra. Azt hiszem, ebben megegyezhetünk, és az anti-szci mozgalomnak éppen ezért vannak továbbra is és még sokáig feladatai.

sanya64 2008.06.24. 23:27:41

az alsó képen szciék új, várszerű börtöne látható, (természetesen titkolják, hogy az lenne) előtérben a lelkes, frissen kinevezett börtönigazgató nézi a legfrisebben elítéltek adatalapját...

ráadásul olyan hülye szegény, hogy hajóskapitányi unoformisban mászkál egész nap az elítéltjeik között, csakugye nem mernek pszcihiátert hívni hozzá, mert azokban nem hisznek, ahogy mondják...

))

anca 2008.06.26. 22:21:09

"so you fully make it on both sides of the bridge"
komolyan mondom, úgy hangzik, mint egy shropshire-i biszex bár álcázott hirdetése a helyi hírmondóban.
(bocsánat, de nem tudtam benn tartani...:) )

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.06.27. 01:17:48

az tény, hogy aki volt már USA-ban, megtapasztalhatta, hogy pénzed lehet akármennyi, ha nem vagy hülye, de utána mit kezdesz vele?
és pont ez a nem átlagos életszínvonal hülyíti meg az embereket, egy idő után durva bulik, drog, egyebek.
szerintem ezt a szellemi "merre tovább"-ot aknázza ki a SCI és erre az érzésre próbál utalni ebben promoban.

Dzsucseharcos:
több logikai érvelésed tetszett.
- mint a tagság létszámának stagnálásának oka
- alany igazából attól érzi jobban magát, hogy egy teljesen más realitást alakít ki a világról és ezért hiszi ténynek, hogy fejlődik, miközben nem. És valóban ezért jönnek a hülye magyarázatok,hogy OT VIII miért cigizik, stb.

McCoy · http://whitefalcon.blog.hu/ 2008.06.27. 03:16:12

"- alany igazából attól érzi jobban magát, hogy egy teljesen más realitást alakít ki a világról és ezért hiszi ténynek, hogy fejlődik, miközben nem. És valóban ezért jönnek a hülye magyarázatok,hogy OT VIII miért cigizik, stb."

Vagy csak alapvetoen attol erzi jobban magat - hogy valahova tartozhat, valaki oda figyel ra, ( ugy tunik) torodik vele.Nagyon sok elkallodott, erzelem es szeretethianyos ember van, aki csak azert csatlakozik - hogy csordaban lehessen.A szeretethianyos - stresszes - depresszios embertipusnak jol hangzik az, hogy tobben csak azert ugralnak korulotte - hogy neki jobb legyen.MO - n ezert is van meg rentabilitasa az sci terjeszkedesenek, mert a lakossag nagyresze a szeretethianyos - stresszes - depresszios tipusba tartozik.Ugyan ennek gazdasagi okai vannak fokent, de ezt latjak a rondroidok is, es lelki megoldast kinalva repulnek ra a lehetosegre.Na, ez az ami nagyon gusztustalan.

SilverWolfSpirit 2008.06.29. 12:27:26

Üdv mindenkinek
Ez elég durva...hogy lehetnek bizonyos emberek már eredetileg is annyira agymosottak, hogy beveszik a szci hülyeségeit?!?! (költői kérdés...) Annyi helyen hallottam, olvastam már Hubbard vallásalpítós mondatát. Ha valaki még nem sci, de szándékszik az lenni, akkor nem rakná helyre az ítélőképességét, ha hallaná ama mondatot? Számomra annyira nyilvánvalónak tűnik, hogy kamu az egész...egy sci-fi író új vallást alapít, ráadásul egy ilyen háttérstoryval (xenu és a többi) Bizonyos embereknek ez hogy nem tűnik fel...Pedig én természetfelettiben hívő ember vagyok, és egy korábbi post-ban olvasott jellemzés is igaz rám részben:
"- nem tud, vagy nem akar beilleszkedni a jelenlegi társadalomba
- hagymázas világmegjavító gondolatai vannak"
mégsem álltam be a szcientológusok soraiba! Hallottam valahol, hogy valaki azért hagyta ott az egészet (aszem még volt is tv-ben), mert a clear-szinten nem tapasztalta, amit kellett volna(testből kilépés pl)Vajon a többiek hogy állnak ezzel? Be mernék vallani, hogy nem tudnak? Mert senkinek nem lesz különleges képessége attól hogy befizet egy csomó pénzt.
Szegény elkeseredett lelkeknek annyi lehetőségük lenne (buddhizmus, természeti vallások, stb...) ami segíthet, és nem zárja el őket a valóságtól a családtól és nem nulláz anyagilag...még ha azoknak sincs sok valóságalapja, akkor is...
süti beállítások módosítása