Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia szervezeti felépítése III. rész

2008. március 28. - Reformer
Az előző két post folytatása.


A diagram nagyobb felbontású változata:

http://img86.imageshack.us/img86/5817/commandchannels2007qc1.jpg











Ebben a posztban a szcientológia legfelső vezetését elemezzük. Elöljáróban annyit, ha ez a
felépítés zűrzavarosnak és működésképtelennek tűnik, nem benned van a hiba, ugyanis ténylegesen zűrzavaros és működésképtelen.

A Sea Orgban elég gyakran megesett, hogy egyszerűen lehetetlenség volt dolgozni és befejezni dolgokat - ugyanis állandó jellegűek voltak a különféle inspekciók (körbejártak a CMO-sok, az etika részleg munkatársai, a kommunikációs osztályból zargattak a telexek miatt, a képzési osztályból azért, hogy mikor megyek tanulni), a feletteseim b*sztattak, hogy hogyan lesz meg a "stat" "csütörtök kettő előtt"; a felettes szervezetből hívogattak telefonon mindenféle dolgok miatt, az állandó jellegű unalmas, hosszú és értelmetlen meetingek - pld. magyar Sea Org egységben 5-8 bizottságnak volt tagja az átlag ügyvezető; aztán erre jött rá, hogy mindenki adjon el az aktuális épp most kijött anyagból az általa ismert szcientológusoknak, hívjon embereket a legközebbi rendezvényre - meg persze akit tudott angolul, az menjen segíteni a fordítási egységbe. Elképesztő volt a zűrzavar.

Az egészet persze tetézte a bonyolult szervezési séma, a ködös alá-fölé-mellérendeltségi viszonyok. Pld. az OTL-ben (magyar Sea Org egység) 7 olyan vezető van, aki sem felettese, sem beosztottja nem volt a másiknak. Az OTL vezetője pld. nem utasíthatta a helyi OSA vezetőjét, a helyi WISE és ABLE vezetőjét semmire, hanem azoknak Koppenhágában volt a felettesük. Ebből rengeteg konfliktus és zűrzavar származott, de a rendszert nem lehetett kritizálni, mert mint megtudtuk, ezt David Miscavige dolgozta ki személyesen...

A nettó eredmény az lett, hogy rengeteget dolgoztunk, de alig volt valamennyi eredménye.

Nemzetközi Bázis (Hemet, California, USA)

A Nemzetközi Bázis a következő egységekből áll (csak Sea Org tagok lehetnek a munkatársaik):

1. Golden Era Productions v. Gold.
Ez a szcientológia központi terjesztési szervezete. Filmeket, előadásokat és E-métereket gyárt, valami itt zajlik a központi marketing. A következő kisebb egységekből áll:
Dissem - Dissemination (terjesztés) itt gyártják azokat a színes brosúrákat és szórólapokat, amiket bescanneltem.
CMU - Central Marketing Unit (központi marketing egység).
HEM - Hubbard E-Meter Manufacturing - itt gyártják az E-métereket.
R Comps - Ron Compilations, itt állítják össze a könyveket és a tanfolyamokat és őrzik LRH
anyagainak eredetijét. Továbbá itt adják ki Ron nevében a halála utána a neki tulajdonított anyagokat.
Cine - filmstúdió, az egyház képzési- és reklámfilmjeit forgatják itt.
Audio - itt foglalkoznak LRH előadásaival, keverik újra, írják CD-re. Valamint itt veszik fel LRH előadásait különféle nyelveken. LRH-nak két magyar hangja van - Beleznay Endre és egy Imre Balázs nevű srác (aki történetesen kicsit pösze, dehát ne legyünk maximalisták, elvégre mindössze az egyház Alapítójának hangjáról van szó).

1A. CMO Gold
A Gold mellett/felett is ott van az elmaradhatatlan tizenéves fiúk és lányok alkotta terrorizáló/hajcsár egység, a CMO Gold. Ebben kapott helyet két kisebb szervezeti egység:
HU - Household Unit, Háztartási egység. Régen LRH közvetlen kiszolgáló személyzete tartozott ide. Most LRH cuccait és villáját tartja rendben.
RAV - Ron's Audio-Visual Unit. LRH személyes A/V egysége.

2. Exec Strata
Ügyvezetői réteg - ők elvileg a szcientológia 12 elsőszámű vezetője. A 12 vezető a terjeszkedés 12 összetevőéért felel, pld. van ilyen, hogy Books Exec Int - könyvek nemzetközi ügyvezetője, Quality Exec Int - a minőség nemzetközi ügyvezetője. A testület elnöke az ED International (Nemzetközi Ügyvezető Igazgató).

3. CMO International
Ők az ügyvezetői réteg rugdosói. Része ennek egy Watchdog Committee (WDC) nevű szervezet (kb. felügyelőbizottságot jelent), akik a szcientológia egy-egy területét felügyelik. Természetesen ezek a területek gyökeresen különböznek az ügyvezetői réteg által lefedett területekből. Pld. van olyan poszt, hogy WDC OSA - ő a világ összes OSA-tevékenységét felügyelő WDC tag.

A CMO International munkatársai továbbá a II-es postban említett hálózatok vezetői, valamint az AVC (Authorization, Verification and Correction Unit - Jóváhagyási, engedélyezési és korrekciós egység) - csak az ő engedélyükkel lehet bármilyen kiadványt kiadni az egyházon belül, ők nézik meg, hogy "forráshű"-e (megfelel-e LRH írásainak).

4. INCOMM
International Network of Computer Organized Management - A számítógéppel szervezett menedzsment nemzetközi hálózata. Ők készítik az egyház belső használatára készített programokat, kb. 2-3 évvel vannak általában lemaradva az aktuális trendekhez képest.

Az egyház feletti szervezetek (csak Sea Org tagok lehetnek a munkatársaik)

ASI (Author Services, Inc) - LRH személyes irodalmi ügynöksége, a sci-fijeit adják ki.

RTC (Religious Technology Center, Vallási Technológiai Központ) - LRH technológiájának "tisztaságára" és "standard használatára" ügyelnek, az összes védjegy tulajdonosa.

CST (Church of Spiritual Technology) - az összes LRH-anyag és azok szerzői jogainak tulajdonosa, továbbá acéllemezekre savval felmarják LRH írásait, hogy bármi történik, megmaradjanak.

IASA (IAS Administrations) - a Holland-Antillákra bejegyzett szervezet, a központi adománygyűjtés adminisztrátorai.

Ennek a négy szervezetnek a munkatársai rangban az egyház valamennyi munkatársa felett állnak, de elvileg csak "felügyelnek".

És az egész struktúra tetején ott ül - David Miscavige.

A hivatalos pozíciója - Chairman of the Board (COB) RTC, tehát a vezetőtestület elnöke. A "vezetőtestület" nem létezik, ugyanis ő az egyetlen tagja, tehát nem testület.

Neki teljhatalma van az egyházon belül. Nem lehet leváltani, visszahívni, sőt még megkérdőjelezni sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr86401125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tatuka 2008.03.28. 22:01:44

Reformer,
van arra valamiféle belső szabályozás, hogy mi fog történni, ha Miscavige egyszer majd meghal? Ki "örökli meg a trónt?" Kinevel maga mellé egy utódot esetleg?

Reformer 2008.03.28. 22:04:42

Tatuka: passz, nincs ilyen nyilvános adat. Sőt kiszivárgott sem.

A probléma gyökere leginkább az, hogy jelek szerint SENKIBEN sem bízik.

kössabetonba 2008.03.28. 23:30:03

Reformer!
Arról tudsz valamit mondani, hogy miért pont Koppenhágában van az európai hq? Dániában sikeresebbek, nagyobb befolyással-támogatottsággal bírnak a szcik, a hétköznapi életben is jobban jelen vannak, vagy csak véletlenül így alakult?

Reformer 2008.03.29. 08:44:38

kössabetonba: még anno egy felmérés, majd a gyakorlati tapasztalatok során "biztonságos kikötőnek" bizonyult a régi Sea Org flotta egyik hajójának (Kastleholm volt a neve, később átkeresztelték Athena-nak - ennek a fedélzetén volt az európai összekötő iroda). Aztán kiköltöztek a partra később.

Voltam párszor Dániában, de nem tűnt fel, hogy bármennyire több befolyásuk lenne - sőt, dán Sea Org tag alig van és a dán szervezetek is nagyon kicsik.

kössabetonba 2008.03.29. 10:29:09

kösz. hosszabb időre készülök dániába, aztán nem hiányzik, hogy pl szállásadó gazdám megkínáljon egy oxford-tesztel, vagy ilyesmi :)
süti beállítások módosítása