Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia egyház felépítése I. rész

2008. február 13. - Reformer

A felépítéssel kapcsolatban egy kis történelmi visszatekintés az első lépés.

L. Ron Hubbard az egyház szervezeti struktúráját az 1954-es megalapítástól kezdve úgy építette fel, hogy kiszolgálja őt, mint egyszemélyi vezetőt, aki minden fontosabb kérdésben teljhatalommal bír. Tehát egy teljeskörű, parancsuralmi struktúráról beszélünk. Valódi hatalma csak neki volt, mindent felülbírálhatott, az ő szava végső volt és szent.

Hubbard halála után némi pozícióharcot követően David Miscavige lett az egyház első embere (erről már sokan írtak, most nem megyek bele a teljes sztoriba). A struktúra megmaradt és David Miscavige pontosan ugyanolyan hatalommal és jogkörrel bír - valódi hatalma csak neki van, mindent felülbírálhat, az ő szava végső és szent.

Ennek az a következménye, hogy az összes olyan Sea Organization tagot, aki kérdez, ellenvéleménye van, máshogy látja a dolgokat, ragaszkodik a jogaihoz, ledarálja a rendszer - Miscavige és a megkérdőjelezhetetlen hatalmú közvetlen végrehajtói. Maradtak az utasításokat gondolkodás nélkül végrehajtó fanatikusok és azok a buta, manipulálható emberek, akiknek fel sem tűnnek az ordító ellentmondások és hülyeségek.

Így hullottam ki én is.

Persze, papíron létezik "nemzetközi vezetőség" (International Management), "ügyvezetői réteg (Executive Strata)", "felügyelőbizottság (Watchdog Committee)" és "vezetőtestület (Board of Directors)", de gyakorlatilag a szcientológia nemzetközi vezetősége = David Miscavige.

Ezt 10 év tapasztalata mondatja velem. Konkrét példa: fordítási prioritások. 2002 tavaszát írunk. Megkapjuk az egyház nemzetközi terjesztési szervezetétől a lefordítandó anyagok sorrendjét egy írásos kiadványban. Elkezdjük. Egy hónap múlva lejön, hogy sztornó, most azonnal kezdjük el ezt és ezt fordítani. Indok nincs, de véletlenül megtudjuk, hogy Miscavige ezt rendelte el.

Ezt azért írtam le, mert gyakorlatilag mindegy, hogy papíron melyik adminisztratív funkció viselő szervezet mit csinál, két feladata van:
- csinálni az éppen aktuális David Miscavige által kitalált "kezelést a nemterjeszkedésre" (ebből már volt vagy 4 teljesen eltérő program) és eladni az aktuális megoldást az általa felügyelt területnek
- pénzt behajtani a szcientológia használata után és annak nagyrészét a nemzetközi szervezetnek elküldeni.

A szcientológiával, a tényleges szolgáltatással ("auditálásnak" hívják a terápia-szerű foglalkozásokat és "képzésnek" az elméleti anyag elsajátítását) a missziók (kis szervezetek, Magyarországon pár nagyobb városban vannak) és az úgynevezett orgok (organization (szervezet) rövidítése) foglalkoznak - ilyen egy van Magyarországon, Budapesten.

Ezek köré épül az adminisztratív struktúra.

Konkrét magyar helyzet:

Létezik egy olyan szervezet, hogy Magyarországi Szcientológia Egyház. Papíron. Ez gyakorlatilag csak formálisan engedélyezi az összes többi szervezet működését, az elnöke névleg N. Tamás. Semmi valós tevékenységet nem folytat. Az igazi irányítás (mármint Miscavige programjainak végrehajtása és azok koordinációja)  egyébként a "Magyarországi Szcientológia Egyház, Országos Tanács és Lelkészség" nevű, szerzetesrendként bejegyzett szervezett kezében van (OTL-ként ismerik). Itt dolgoznak a Sea Org tagok. A szerzetesrendnek "parancsnoka" van amúgy (Commanding Officer), ő az egyik, akinek valamennyi helyi hatalma van. Ő az igazi vezető.

A másik a helyi OSA (Office of Special Affairs, az egyház jogi és PR osztálya) vezetője, F. Lajos. Az OSA az egyházon belül gyakorlatilag állam az államban, ők is szinten minden személyzeti és az egyházat érintő kérdésben bárhol beavatkozhatnak.

(Egyébként a médiában F. Lajos "vezető lelkészként" szokott bemutatkozni. Ebből csak a "vezető" és a "lelkész" nem stimmel. Papíron az OTL vezetője az elsőszámú vezető, ő pedig nem felszentelt lelkész. Ahhoz el kellene végezni egy tanfolyamot az egyházon belül, amit ő sosem végzett el. Mindig ez jut eszembe, amikor a szcientológia PR képzésre gondolok, ami azt mondja: sose használt hazugságokat a PR-ban! Annyi igazság van benne, hogy egy "állam az államban" vezetője)

Létezik egy olyan, hogy WISE (World Institute of Scientology Enterprises = Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete). Ez elvileg Hubbard adminisztrációs technológiáját segít használni a cégeknek (minimális mértékben teszi), gyakorlatilag pedig összegyűjti a szcientológus üzletembereket és eladja nekik az aktuális Miscavige-féle megoldást és az anyagokat és az egyházba küldi őket újabb szolgáltatások igénybevételére. (WISE Magyarország Egyesületként van bejegyezve, papíron semmi köze az egyházhoz, de gyakorlatilag az egyház egyik szerzetese vezeti.)

Valamint behajtja a jogdíjakat a szcientológus, Hubbard módszerét használó üzleti tanácsadó cégektől és továbbítja a pénzt a nemzetközi központba.

Ez a behajtás néha igen kreatív formákat ölt - például helyszíni vizsgálat a cégnél, felfedezik, hogy jogdíjhátralék van (vélt vagy valós), ilyenkor visszamenőlegesen kiszámlázzák és azonnali kirúgással fenyegetik a szcientológiából, ha nem fizeti be azonnal az utolsó fillérig. Így ment tönkre a Business Success bécsi központja pár évvel ezelőtt.

Világi szervezetnek van beállítva - nem igaz, mert Sea Org tagok, az egyház szerzetesei alkotják a személyzetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr73363427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord Multifilter · filter.blog.hu 2008.02.13. 19:04:12

"Maradtak az utasításokat gondolkodás nélkül végrehajtó fanatikusok és azok a buta, manipulálható emberek" - mint te kedves blogiro :) 10 evig normalis ember nem tagja ennek beteg szervezetnek es te is csak egy beteges sertodott tag vagy, aki meg akarja reformalni szajentolgiat, csak hat tudod azt nem lehet, mint ahogy a kommunizmust se lehetett, mert minden alapja egy nagy hazugsag, a raepulo hasznos, mukodo dolgok mindegyike lopas, igy megvannak mashol, legalabb olyan jol, mint az egyhazadban. az egyetlen misszio, amit az egyhazad teljesit, azt meg a multilevel marketinges cegek szoktak elvegezni: kiszurik a sotet hulyek egy reszet a tarsadalombol. persze paran mindahogy az amway-jel, ugy a szcientologiaval is megcsinaltak a szerencsejuket es fossa kerestek magukat, csak hat ez igy is minimum becstelenseg.
Hogy nem moderalsz ki senkit az derek dolog viszont. Az mar kevesbe, hogy zagyvak, osszeszedetlenek, nem atgondoltak a postjaid.

álommókus 2008.02.13. 21:20:54

Valödi diktatórikus rendszer, kiválóan felépítve, hajrá, ezt így kell, ha az embereket rövid pórázon akarjuk tartani.

mizie 2008.02.13. 22:49:10

Jó ez a blog, mindig is érdekelt hogy mi ez.

de nem értem hogy konkrétan milyen szolgáltatásokért fizetnek itt a cégek? és az emberek mit kapnak?

Reformer 2008.02.13. 22:55:06

Lord Multifilter: a szcientológiának és Hubbardnak vannak eredeti fejlesztései is, amik tényleg hasznosak lehetnek. Ez a saját tapasztalatom, láttam akinek jót tett. De láttam az áldozatokat is. Ezért írom le ezeket, hogy más ne dőljön be úgy, mint én. Én egy lelkes idealista voltam, tény. Sokat tanultam ebből az ügyből, és szeretném, ha más nem fizetne annyi tanulópénzt, mint én.

Reformer 2008.02.13. 22:56:12

mizie: szolgáltatás - használhatták Hubbard módszereit és az egyház védjegyeit a saját menedzsment szolgáltatásaikban. Ennyi. Ezért jogdíjat fizettek és fizetnek.

Bafy 2008.02.13. 23:21:14

Grat a bloghoz!Én is régóta tagja vagyok. És én is állandóan én is hasonló problémával küzdöttem,mint te.Szerintem a kommentekbe annyit moderalhátnál, hogy aki nem akar OT adatokat olvasni, azok legyen kitörölve, vagy kiemelve. De tetszik. Hajrá!!

mizie 2008.02.13. 23:21:40

ez eddig ok, de benne a pláne? úgyértem az összes ilyen tanácsadócéget az előadóik minősége viszi el, nem a módszerük...

nem véletlenül halt el a gordon módszer is.


de akkor ha jól értem van ez az üzleti tanácsadó része a cégeknek és van egy vallási része az embereknek?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.02.13. 23:48:44

:: Hubbard halála után némi pozícióharcot követően David Miscavige lett az egyház első embere

Ez talán nem teljesen így van, egy kicsit bővebb leírás a jelen hatalmi struktúráról itten:

www.sc-i-r-s-ology.pair.com/veritas/secret/index.htm

lynx 2008.02.14. 00:15:46

F. Lajos: Fritzlauf Lajos

musi · http://musi.blog.hu 2008.02.14. 00:54:11

Ha jól tudom a szcientológia egyház ellenes/lejárató/leleplező oldalak tiltva vannak a szcientológusoknak. Vagyis ha ebben a blogban nem lenne benne a szcientológia keze, akkor nem postolnának ide szcientológusok, mert tiltva lenne nekik ;) Úgyhogy itt szúrtad el!

Neduddgi 2008.02.14. 01:00:21

Musi, nem tudom, hol láttál itt olyan sok szcientológust aki postol. :o)
Én csak egyetlen egyet láttam, aki azt írta, hogy nem akar OT anyagot olvasni. Azok pedig, akik megismerkedtek tanfolyamokkal még nem számítanak automatikusan szcientológusnak (attól se leszek katolikus, ha elolvasom a Bibliát, ugye?) :o)

ööö... ezmi? 2008.02.14. 14:04:37

Ne haragudjatok, de a blog szerzőjének el kellene már döntenie végre, hogy még mindig a szcientólógiai egyháznak dolgozik-e, vagy már nem.

Nekem ez az egész blog egy gerillamarketing-akciónak tűnik, aminek a célja éppen a szcientológia fényezése.

Kritikátlanul leírni olyat, hogy a szcientológia alkalmazásától az ember/cég mindig olyan lesz, min t a legjobb napjain - hát ez egyszerűen nevetséges HAZUGSÁG!

Vagy ami rosszabb, kritikának álcázott szponzorált marketing!

Reformer 2008.02.14. 14:08:24

"Kritikátlanul leírni olyat, hogy a szcientológia alkalmazásától az ember/cég mindig olyan lesz, min t a legjobb napjain - hát ez egyszerűen nevetséges HAZUGSÁG!"

Figyelj, van akinek tényleg bejön és tényleg ki tudja hozni magából a legjobbat. Van aki viszont nagyon rosszul jön ki belőle. A probléma az, hogy az egyház erről az oldalról hallgat és vehemensen tagad minden kritikát, az egyházon belül pedig elfojtja azt. Ezért van a blog. Ez nem egy fekete-fehér ügy, hanem van sok árnyalata.

Szocske 2008.02.14. 17:34:16

Ja, a rablogyilkossag sem fekete-feher dolog, lehet hogy az aldozatot mindenki utalta, vagy az elkoveto a penz egy reszet jotekonysagra forditja :-)

ööö... ezmi? 2008.02.14. 17:44:31

Hát persze, van akinek bejön...

Éppen úgy, ahogy az agykontroll is. Nézzük csak az összefüggést:

a Silva-féle agykontroll nem más, mint a jóga átültetése a marketing világába.
Célja, hogy ez az igazi spanyolviaszt feltaláló ember degeszre tömhesse a zsebeit.


A szcientológia nem más, mint Madam Blavatsky és Alice Bailey Teozófiájának sci-fi átirata, nyakonöntve egy kis deformált agykontrollal és vállalatszervezéssel.
Célja, hogy egy beteges kisebbségi-komplexusban szenvedő sikertelen író, illetve örökösei degeszre tömhessék a zsebüket.

Aztán magyarázhatod ahogy csak akarod, ez egy büdös maffiává nőtte ki magát, szégyellje magát a blog szerzője, hogy egy ilyen mocskos gyülekezetnek volt az egyik vezetője évekig!!!

Taste the Original, destroy the Fake!

ööö... ezmi? 2008.02.14. 17:49:32

Ja, és szánalmas látni, hogy magukat komolynak gondoló emberek beérik egy ilyen szánalmas Crowley-utánzattal, mint Hubbard.

Fos iró, lopott tanok, idegbeteg, szedettvedett bűnöző gyülekezet.

Hát ez a szcientológia tömören...

ööö... ezmi? 2008.02.14. 17:52:57

EZ A BLOG KAMU!!! ÍRÓJA A SZCIENTOLÓGIAI EGYHÁZ FIZETETT ALKALMAZOTTJA MA IS!!!!!!!!!!!!!!

amondó 2008.02.15. 06:28:25

ööö... ezmi?:

itt a lényeg, egyetértek.

Elron 2008.02.20. 22:08:49

Valaki megírhatná a népek okulására, hogy melyek azok a magyar cégek, amiknek közük van a szcientológia egyházhoz. Pl úgy hallottam hogy többek közt az egyik sokat reklámozott nyelviskola és egy szintén viszonylag ismert ingatlanos cég. Jó lenne tudni hogy kiket kell messzire kerülni ha nem akar az ember a hálójukba kerülni.

anafeb · http://www.remalom.blog.hu 2008.02.21. 07:36:01

Népek okulására a szci cégek és még sok más: www.antiszcientologia.hu

süti beállítások módosítása