Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A BBC-riport a szcientológiáról

2010. szeptember 29. - Reformer

Lement tegnap a BBC Panorama "The Secrets of Scientology" c. riportja az egyházról.

Aki jól ismeri már az egyház viselt dolgait, annak sok újat nem mondott a show, de volt benne pár érdekesebb részlet.

Összességében jól sikerült szerintem - arra legalábbis biztosan jó volt, hogy elvegye a nézők kedvét arról, hogy valaha is kipróbálják a szcientológiát.

A következő dolgokat emelném ki:

 

- igen szemléletes volt az ún. "kamera tech" bemutatása, az egyház által fizetett magándetektívek mindenhová követték John Sweeney-t és le is filmezték, hogy mit csinál. 

- a Mike Rinder-rel készült interjúkból kiderült, hogy 1) már a 2007-es műsornál is követték, és a szcientológia manipulációs trükkjeivel juttatták el odáig, hogy kirobbanjon belőle az emlékezetes ordítás

- a Miscavige SMS-válaszon a jelentésre jót derültem, én is kaptam hasonlókat a feletteseimtől :) 
 
"Any other details you Generality infested CSMF?" A CSMF C*ck-S*cking Motherf*****, szóval a válasz ez volt: Van még más részlet, te általánosságoktól fertőzött f***szopó ***********.  Az "általánosságok" jelentése nagy bűn, mert Hubbard szerint csak az elnyomók beszélnek általánosságokban.  
 
-a Headley család szomorú története, a szcientológus nagyszülők még nem is találkoztak unokáikkal, mert ugye az apa és az anya elnyomó személy, és megszakították a saját gyerekeikkel és unokáikkal a kapcsolatot. 
 
- Jason Beghe ütős egysorosai:
 
Miért hagyta ott az egyházat: 
"a legjobb egérfogó sem működik sokáig sajt nélkül"
 
Az OT III-ról:
"ha valamit ritkává és nehezen elérhetővé teszünk, értékesebbnek tűnik"
 
"A Szcientológia vallás vagy csalás?" kérdésre:
"a két dolog nem zárja ki kölcsönösen egymást"
 
Ismét előkerült, hogy az auditáló szobákban rejtett kamerákkal veszik a gyóntatásokat. Az egyház megerősítette, hogy így van, de szent a gyónási titok, és ezeket nem használják semmire.
 
Jó volt Sweeney meglátása, hogy a szcientológia elismertté kíván válni, ehhez pedig celebeket és egy bővülő ingatlanportfóliót vet be.
 
Maga a show:
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr562332288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2010.09.30. 09:49:39

Megnéztem. Sweeney nagyon jól mutatott be mindent, sajnálatos, hogy a mostani alkalommal nem lehetett az egészet megspékelni Tommy Davisszel, mert bár egy külső szemlélő számára nem fog egyoldalúnak tűnni, elvégre Mike Rinder bentről jött. Elfogult Szcientológus szemszögből viszont elfogultnak tűnhet majd az egész műsor, elvégre megint csak "wog"-okat mutogattak, meg "hazug SP"-ket.
Mike Rinder számomra egy "bukott angyalnak" tűnik szememben, aki szerintem inkább azért lépett ki, hogy egy esetleges összeomlás esetén ismét kezébe vegye át az irányítást, semmint valódi meggyőződésből. Ugyanez az érzésem Marty-val kapcsolatban is, aki nemcsak demonstráció miatt 'szivatta' John Sweeney-t a látott 'audit' után, hanem inkább azt szűrtem le belőle, hogy inkább erődemonstráció volt. Szerintem nem valódi reform van most folyamatban, inkább hatalomátvétel.
Nagyon remélem tévedek, s nincs igazam. Mindenesetre a riport nagyon jó volt, s örömmel fogadtam, hogy leadták azt a részt is, amikor Mike Rindert körbevette a családja.

béla 23 2010.10.08. 21:53:21

Bár nem tartozik szorosan a témához, mi az az SP.? Amikor valaki rájön és ki akar lépni az egyházból, sokan azt mesélik a szci. megzsarolta stb., ismerőseim elköltöztek és nem tudni hova lettek a szci elől. Ti akik kijöttetek, nem tapasztaltatok hasonlót, vagy hogy sikerült csak pár szóval.

Dr. Kix 2010.10.09. 10:36:43

Most volt időm megnézni. Szerintem nagyon színvonalas. Valami hasonlót kellene leadni a Napló helyett valamelyik vasárnap.

norbert79 2010.10.11. 11:19:00

@béla 23: Kicsit lassan reagálok, bocsi: Supressive Person, elnyomó személyt, akit minden módszerrel meg lehet alázni, elnyomni, akár életét is venni. Lásd Fair Game.

exscn · http://exscn.net 2010.10.11. 14:11:09

@béla 23: Ja, norbert79 az SP fogalom egyik aspektusát vázolta, de hogy érthetőbb legyen, azért részletesebben leírom.

Szóval a 60-as években Hubbard a "kutatásai" során találkozott egy pszichológiai alapkönyvvel, ahol az antiszociális személyiség ismertetőjegyeit és tulajdonságait írták le.

Ez épp jókor jött Hubbardnak, hiszen épp ekkoriban kezdett az egész világ ellene fordulni. Készen kapott egy módszert, amivel végre ki tudja szúrni maga körül az ellenségeket.

Gyorsan ki is adta az anyagot az egyházban technikai bulletinként, de a nagy sietségben még a pszichoterápia szót is elfelejtette benne kicserélni auditálásra, így süt belőle, milyen módszerrel "kutatta ki" a dolgot.

Annyira azért ügyelt, hogy az antiszociális személyiségre rábiggyesztette az elnyomó személy (Supressive Person / SP) címkét is.

Ahogy az idő múlt, az SP jelentése kisebb evolúción esett át. Gyakorlatilag mindenki SP lett, aki valamilyen módon a szcientológia, a szcientológusok vagy Hubbard ellensége.

Mivel ezek az emberek (az SP-k) a világ legmagasabb rendű dolgának (a szcientológiának) ellenségei, bármilyen módon támadhatók, zaklathatók. Ha a törvények megengednék, akár ki is nyírhatók. Konkrétan ez a Fair Game (magyarul kb. korrekt játszma).

A szcientológusok valami ilyesmi logikai levezetéssel rendelkeznek az elnyomó személyekkel kapcsolatban:

Az SP valami eltitkolt ártó tett (bűn) miatt antiszociális.
Akik a szcientológiát támadják, azok SP-k.
Következésképpen az SP-k a bűneik miatt támadják a szcientológiát.

Tehát az SP-knek komoly bűneik vannak, amiket egy magánnyomozóval ki lehet deríttetni vagy az ismerősei gyónásainak jegyzeteiből esetleg ezeket ki lehet következtetni.

Ha esetleg semmit nem lehet találni, akkor ki kell találni különböző rágalmakat és azokat terjeszteni (főnöknek, rokonoknak írt levelek, stb.), hiszen Hubbard nem tévedett, kell hogy legyen valami bűne.

norbert79 2010.10.11. 17:04:06

@exscn: Köszönöm, így pontosabb :) Lényeg mondjuk ugyanaz, s ha belegondolunk, nem sokban különbözik a történelmünkből gyakran látható koholt vádak alapján történő üldöztetéstől.

béla 23 2010.10.11. 17:10:44

Köszi a gyors felvilágosítást, de nekem már nem fog az agyam olyan gyorsan, mint nektek és fiatal koromban, de Benneteket, mint kilépőket is érték zsarolások és egyéb üldöztetések?

Plejádok 2010.10.11. 22:02:37

Hol vagytok üldözöttek?

Plejádok 2010.10.12. 15:13:28

@béla 23:

Azt hiszem ez a csend önmagáért beszél.

Rendes srácok vannak itt, nem jött senki mű-sztorival, csak azért, hogy méginkább lejárassa a szci-t.
Ide is jár a piros pont!

exscn · http://exscn.net 2010.10.15. 12:00:05

@Plejádok: Fél napig nem jelentkezett senki a felhívásodra, tehát a fair game nem létezik?

Elég érdekes logikád van. A helyedben inkább átnézném istenített mestered leírt irányelveit:

"ENEMY SP Order. Fair game. May be deprived of property or injured
by any means by any Scientologist without any discipline of the
Scientologist. May be tricked, sued or lied to or destroyed."

HCO Policy Letter of 18 October 1967
L. RON HUBBARD
Founder

Szerencsére Magyarországon nem sok emberrel esett meg ilyesmi, bár arról tudok, hogy Reformert legszívesebben kiirtanák, ha tudnák kicsoda. A rengeteg külföldi példa alapján viszont kevés egykori szcientológus akkora hülye, hogy megfelelő háttér híján vállalná kilétét.

Az amerikai példák ismeretében a hozzászólásod nem más, mint a szcientológusokra annyira jellemző terelés, megtévesztés.

Némi olvasnivaló: www.fairgamed.org/

Persze itt tényeket találsz és az is tény, hogy ez a fair game Hubbard találmánya.

béla 23 2010.10.15. 22:18:25

Kár, hogy legtöbb olvasnivaló angolul van!
De tényleg ennyire gáz, ha valaki kijön, és ha az a missióban dolgozik akkor duplán gáz?? Már ahogy itt pár szóban leírtátok?

exscn · http://exscn.net 2010.10.16. 00:03:40

@béla 23: Csak az gáz, ha a szcientológiát bírálja nyilvánosan.

krüger 2010.10.18. 10:13:25

@exscn: Tévedés, a "fair game" nem korrekt játszmát jelent, hanem kilőhető vadat. A game szó nem csak játékot vagy játszmát jelent, hanem vadászható vadat is - itt erről a jelentésről van szó.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2010.10.18. 10:37:56

a szép veretes magyar fordítása: "szabad préda".

exscn · http://exscn.net 2010.10.18. 10:42:16

@krüger: Ezt nem tudtam, de utánanézve látom, hogy olyan vadat jelent, aminek a lelövéséhez nincs szükség engedélyre, szabadon vadászható.

Köszönöm az infót :) Nagyon szépen árnyalja a képet.

krüger 2010.10.18. 10:55:34

@exscn: Amúgy tényleg nagyon jó ez a film. Mondjuk nincs személyes közöm a szcientológiához, ezért is számomra nem "érzelmileg terhelt" a téma.

Azért mondanék egy érdekes dolgot. Nem célzás vagy ilyesmi, csak érdekesség.

Amikor 1983 őszén elkezdtem járni a pécsi egyetemre, elmentem a szokásos gólyatáborra. A táborvezető egy bizonyos Gyurcsány Ferenc volt, a fő mókamester, amolyan társvezető pedig egy bizonyos Piroska Gyula, aki ma szcientológus vállalkozóként ismert.

Még egyszer hangsúlyoznám, ezzel nem akarom azt sugallni, hogy Gyurcsánynak és köreinek lenne köze a szcientológiához, csak érdekes visszagondolni ezekre az időkre.

exscn · http://exscn.net 2010.10.18. 11:06:24

@krüger: Hm. Ezt is jó tudni, bár azt biztosan tudom, hogy Gyurcsánynak semmi köze nincs a szcientológiához.

Piroska Gyula pedig egy rettentően jó előadó, aki bármiről nagyon élvezetes és meggyőző előadást tud tartani. Sajnos valahogy pont a szcientológiába keveredett bele.

krüger 2010.10.18. 11:15:01

@exscn: Ő volt a belső rádió gazdája, nagy mókamester volt. Talán testnevelés - horvát szakos volt, már nem emlékszem pontosan (Gyurcsány biológia-technika szakos volt). Annakidején egyikükről sem tudtam volna elképzelni, mi lesz belőlük 15 év múlva, dehát az élet tele van meglepetésekkel.
süti beállítások módosítása