Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A Wikipedia kitiltotta a szcientológia egyházat

2009. május 29. - Reformer

Forrás:
http://www.theregister.co.uk/2009/05/29/wikipedia_bans_scientology/

Maga az ügy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Requests_for_arbitration/Scientology/Proposed_decision#Enforcement_by_block
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Requests_for_arbitration/Scientology#Log_of_blocks_and_bans

A Wikipedia "legfelsőbb bírósága" (ilyen is van) egyhangúan, 10:0 szavazattal letiltotta az összes olyan szerkesztési kísérletet, amely a szcientológia egyház és a hozzá kapcsolódó szervezetek tulajdonában lévő IP-címekről érkezik. (Ezzel egyidőben a semlegesség jegyében egy-két ismert szcientológiaellenes aktivistát is letiltottak a szcientológiával kapcsolatos cikkek szerkesztéséről).

A bizottság döntése szerint innentől fogva a szcientológiához köthető IP-címeket úgy kezelik, mintha nyílt proxyk volnának.

A Wikipedia történetében leghosszabb ügyére került most pont, és ez az első eset, hogy egy multinacionális szervezetet letiltottak a cikkek manipulálása miatt.

Az egyik admin elmondása szerint egy pár IP-cím mögül rengeteg felhasználó szerkesztgette a szcientológiával kapcsolatos cikkeket és csak azokat. Ez több ponton és rengeteg alkalommal megsértette a Wikipedia.org felhasználási feltételeit.

Frissítés: Index.hu hír is lett belőle

 

A Wikipedia kitiltotta a szcientológusokat a szerkesztői közül

2009. május 29., péntek 12:00

A szerkesztők megelégelték, hogy évek óta nagyüzemi méretekben manipulálják a szcientológusok az egyházukról szóló szócikkeket az online enciklopédiában.

A Wikipedia történetének legnagyobb kitiltási akciójáról határozott az online enciklopédiát szerkesztő közösség. A vezető szerkesztők 11 fős tanácsa egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül úgy döntött [1], kitiltják az oldal önkéntes írói közül az összes olyan felhasználók, akik a Szcientológia Egyházhoz, vagy az egyházhoz köthető szervezetekhez tartozó ip-címről jelentkeznek be a rendszerbe.

A Wikipedia régóta küzd a vandálkodás [2] és a cenzúra problémájával; amióta létezik a Wikiscanner [3] oldala, mindenki számára nyilvánvaló [4], hogy cégek, egyházak, sőt, akár kormányok [5] is egyaránt előszeretettel írogatnak át szócikekket az oldalon, hogy jobb színben tűnjenek fel, vagy eltüntessenek rájuk nézve kínos információkat. A szcientológusok egyháza az egyik legszorgalmasabb önjelölt wikicenzor, az oldal hosszasan sorolja azokat az eseteket, amikor ki kellett tiltani az oldalól a szcientológiával kapcsolatos szócikkekben vandálkodókat. A Registernek nyilatkozó ex-szcientológus, Tory Christman elmondása szerint az egyházban nagyüzemi szinten zajlik a Wikipedia manipulálása: egész nap, párhuzamosan több gépről, több felhasznéálónevet használva dolgoznak az enciklopédia átírásán az erre alkalmazottak.

Miután az évekig tartó szélmalomharc nem járt eredménnyel (pedig a moderátornak az eredeti szócikket visszaállítani, és a vandált kitiltani sokkal kevesebb időbe telik, mint az egyszeri szcientológusnak kigyomlálni az oldalról a kínos bekezdéseket), az egyház összes ip-címét tiltólistára tették. Ez az első eset, amikor ilyen nagy méretű szervezetet tiltanak ki az oldalról. Az eddigi legnagyobb hasonló tiltás az volt, amikor a proxy szerverekről (a felhasználó valódi címét elrejtő szerver) érkező felhasználókat blokkolták.

Az egyház részéről még nem érkezett hivatalos kommentár, de a Wikipedia közösségében az öröm hangjai mellett hallani felháborodott vélemélnyeket is, akik szerint ez az általános titlás túlzás volt. Ráadásul a problémát sem oldja meg, csak arra szorítja rá a szcientológusokat, hogy ne az egyház ip-tartományából, hanem a saját privát gépeikről bejelentkezve folytassák a szócikkek átírogatását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr371150371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.05.29. 11:12:39

Ámen :)
A Google is követhetné ezt, mondjuk úgy, hogy azokat az oldalakat nem listázza ki ahol szerepel a szcientológia szó. Sőt azokat az IP címeket is kölcsönkérhetné a a Wikipedia-tól :)
És ha sikeres az akció, akkor lehetne folytatni az egyéb (f)egyházakkal is :)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.05.29. 11:36:07

@Fat Abbot: gondolom pwned amire utalsz :)
Egyebkent meg nem, ez mindossze egy felulet a sokmilliobol, nem is a legjelentosebbek kozul valo, bar ketsegtelenul szamit.

Fat Abbot 2009.05.29. 11:49:42

@Mao elvtárs:
Te meg gondolom nem beszélsz akkor angoul:D
Na de nem offolok

magyar állampolgár 2009.05.29. 11:52:18

Ugyanezt kellene csinálni mindegyik egyházzal. Egyik kutya, másik eb. Hazug tolvaj gyilkos banda mind.

bgp 2009.05.29. 11:55:25

@Fat Abbot: "To be defeated, especially in an extremely humiliating way; A 'Perfect Own': when one person kills the other without taking any damage themselves"
en.wiktionary.org/wiki/pwned

Amikor interneten megjelenik az 'OWNED' akkor rendszerint valóban PWNED a helyes :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.29. 12:03:59

nagyon helyes, a scientológia egy borzalmas, álszent, mocskos maffia.

lyoker · http://dagonya.hu 2009.05.29. 12:06:01

@Mao elvtárs:

Sokmilliárd az a felület, és abból ez a hetedik leglátogatottabb. Szerinted nem a legjelentősebbek közül való?
http://alexa.com/siteinfo/wikipedia.org

Dr. Kix 2009.05.29. 12:22:52

Íme, hogy fog ez a hír megjelenni a szci propagandában:

"Két ismert SP-t, akik folyamatosan hamis adatokkal próbálták meg manipulálni a Wikipedia olvasóit a szci egyházzal kapcsolatban, eltiltottak attól, hogy a jövőben a szcivel kapcsolatos szócikkeket módosítsák, oda valótlanságokat, hazugságokat tegyenek fel."

skyone 2009.05.29. 12:25:16

Nagyszerű! Remélem nem hagyják abba és folytatják a többi csalóval együtt. Értem ezalatt a politikai, történelmi, gyógyszeripari és petrokémiai vonatkozású (és még sorolhatnám) cikkek manipulátorai IP címeinek letiltását.

fraki 2009.05.29. 12:36:38

@Mao elvtárs: napi nagyokos, az ugyanaz.

gitáros 2009.05.29. 12:37:04

1. A szcientológiai "egyházat" szerintem kábé a földdel kéne egyenlővé tenni.
2. A Wikipédia lépése egetverő faszság, gyakorlati eredménye nem nagyon lesz.

Habár... néhány kommentből ítélve elég nyilvánvaló, hogy az emberek (egy részének) számára a szólássazabdság pont odáig terjed, amíg az érintett témák saját értékrendjükkel megegyeznek.

Bravó.

gitáros 2009.05.29. 12:38:10

szólássazabdság = szólásszabadság, naná.

Devil 2009.05.29. 12:38:15

Nem fog megjelenni. Ugy tesznek mintha nem lenne Wiki, a lokal gepekrol meg majd blokkoljak az oldalt.

fraki 2009.05.29. 12:52:57

@gitáros: Gratulálok a pontokba szedett ellentmondásodhoz.

gitáros 2009.05.29. 12:59:02

@fraki:
Értem. Tehát ha utálom a sciket, akkor helyeselnem _kell_ a cenzúrát. Ami ráadásul technikai okokból tök értelmetlen is.

Nem vagyok fideszes 2009.05.29. 13:15:11

Remek lépés, tökös gyerekek ezek a Wikipediások! Lehetne a kövi lépés, hogy a Föld nevű bolygóról is banolják ezeket a fasszopókat?

Reformer 2009.05.29. 13:18:11

Origo:
http://www.origo.hu/techbazis/internet/20090529-letiltottak-a-wikipediarol-a-szcientologiai-egyhazat.html

Világgazdaság:
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=275198&fr=hk

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.05.29. 13:23:58

@gitáros: Ne legyél már hülye, egy hozzászólásban akarod eltörölni a sci egyházat, aztán a szólásszabadságra hivatkozva épp csak el nem siratod őket. Amúgy meg a szólásszabadság fogalmával illene megismerkedned úgy érzem.

prometheus_X 2009.05.29. 13:30:37

Ha csak önmagában nézem a döntést, akkor ez egy nagyon bugyuta húzás volt. Ugyanakkor szerintem bíznak abban, hogy elrettentő hatású lesz. Majd meglátjuk. Másfelől viszont ez így nagyon egyoldalú döntés. A Wikipédiának változtatnia kéne a felfogásán, például a szerkesztési lehetőségek átgondolásával. Kezdő felhasználó csak kevéssé frekventált szócikkbe szerkeszthessen (a vitalapot használhatná), a rendes szerkesztésre egy vagy inkább két szerkesztőnek kéne rábólintania. Ma sajnos minden kótyagos idióta belebarmolhat egy-egy oldalba. Nem szankcionálni kéne, hanem megelőzni. Az elvtelen liberáte sajnos egyenes úton vezet el egy közösséget a káoszba, ez alól a Wikipédia sem kivétel.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.29. 13:40:16

@prometheus_X: szerintem sem jó a szerkesztési policy, viszont helyeslem a döntést. Nem mintha ezután nem lenne majd bajuk az otthonról szerkesztgető szcientológusokkal, de mégis.

pipacsaripacspapucs 2009.05.29. 15:37:33

Szerintem is a Sci nem igazán úri társaság (már amilyennek én egy úri társaságot tartok), és szerintem is, a Sci IP-k letiltása értelmetlen (praktikus okokból kizárólag: Elvileg a szólásszabadság nem jelentheti sem a hazugságot, sem a mások által az Sci-ről írt információinak módszeres, Nagy Testvér - típusú kiirtását).

A fentieket figyelembe véve, megkérdezném a T. Kommentelőket, Ti mit tettetek volna / mit tennétek a Wiki helyében?

grin 2009.05.29. 15:59:15

Pár gyors komment.

1) Az antisci emberek egy része is seggrepacsit kapott, mert azok meg a másik oldalára estek a bizonyos lónak.

2) @prometheusx: nyitott kapukat döngetsz, próbálj meg a magyar WPn vandalizálni egy "megtekintett" állapotú szócikket. Az angol is talán majd eljut idáig. ;-) [Most láttam, hogy a [[Szcientológia]] nem volt még beállítva, már be van.]

3) A döntésnek inkább elméleti értéke van, ti. lehet rá hivatkozni a vitákban. A döntés nagy része nem "blokkolás" (azaz fizikai IP kitiltás), hanem "topic ban", vagyis adott témákon belül tágabb cselekvési szabadságot kapnak az adminisztrátorok a renitensekkel való eljárásokban. (Legyen ez akár pro, akár kontra sci.)

Magyarnaba 2009.06.02. 17:32:00

@grin: Teljesen egyetértek. A magyar Wikipedia sci-s cikkeinek laptörténetében számos helyen található kozmetikázás nyoma. Ezeket a lapokat védeni kellene, hogy ne módosíthassa akárki.

anon 2009.06.03. 18:38:41

Magyarnaba, ettől ne félj, én is aktív wikiszerkesztő vagyok, és naponta kétszer ránézek a szci-oldalakra (szcientológia, dianetika, szcientológiai egyház, hubicsek, stb). Nálunk nincs olyan, hogy egy kritika csak úgy eltűnik, ha megnézed, a cikkekben ez a blog is mint külső hivatkozás szerepel :)

Az meg, hogy az egyház ráált a wikire, nem meglepő: a wiki egyre inkább a legfontosabb hivatkozási, tájékozódási pont lett a neten, a gugli az elsőnek dobja ki a kereséseknél. Nézd csak meg, írd be, hogy szcientológia, és az első a magyar wiki cikke, maga mögé utasítva az egyház honlapját is. 5017-en nézték meg a múlt hónapban, olvasták a kritikai megközelítést, látták az ide és más kritikai oldalakra mutató linkeket, ez remnyeim szerint 5017 felvilágosított ember :)

Ammonia73 2009.06.06. 13:08:58

Eltűnt a vimeo-ról "L. Ron Hubbard titokzatos élete" ! :O
Megvan ez máshol is? Valaki letöltötte esetleg?

Ammonia73 2009.06.07. 13:37:53

AnonHun : engem a magyar feliratos videó érdekelne. Át tudnád küldeni Nekem pl. skype-on? Szerintem megvan Nekem az e-mail címed. Már ha még ugyanaz, ami volt. Elküldöm a skype címemet. Az úgy jó?
süti beállítások módosítása