Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A Drogmentes Maraton visszaél Gálvölgyi János nevével

2008. december 16. - Reformer

A zoom.hu-n megjelent a Drogmentes Maratonról egy igen jó cikk. Úgy tűnik, még a hírességeknek is nehéz lekerülni a promóciós anyagokról... 

Idézem:

http://www.zoom.hu/bulvar/visszaelnek-galvolgyi-nevevel-34073.html

Visszaélnek Gálvölgyi nevével?

Ismét közkézen kering a Drogmentes Magyarországért című kiadvány, amelyen neves személyiségek vannak feltüntetve eszmei támogatókként. A baj csak az, hogy a mozgalmat a Szcientológiai Egyház indította útjára, de ezt elfelejtették közölni azokkal, akik úgy gondolták, jó ügy mellé álltak.

Az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom, amely a Narconon program része, jó ügynek látszik. Sokan vállalták is, hogy csatlakoznak hozzá, csakhogy azt elfelejtették közölni velük, hogy a programot a Szcientológia Egyháza tanai alapján indították útjára. 

Ez már abból is erősen látszik, hogy a kiadványban gyakran hivatkoznak L. Ron Hubbardra, a szcientológia atyjára. Ám ha valaki el is olvasta ezt, nem valószínű, hogy tudta, kiről van pontosan szó. A dolog nem vadonatúj, sokan évekkel ezelőtt csatlakoztak a programhoz, azt gondolva, fontos ügyet támogatnak, amely mellett nyugodtan letehetik voksukat.

Az eszmei támogatók között szerepel többek között Gálvölgyi János színész neve is. Elmondta, hogy az elvet nagyon is támogatja, de arról fogalma sem volt, hogy a mozgalom a Szcientológia Egyháztól indult ki. „Engem úgy három éve Kunfalvy Ákos költő keresett fel, hogy csatlakozzam ehhez a programhoz” – mondta. Örömmel megtette, hiszen van három unokája, és egyáltalán nem mindegy, milyen Magyarországon nőnek fel.

Arról azonban nem tudott, hogy a szcientológiának bármi köze van a programhoz. Talán átemeltek bizonyos neveket abból a programból, ami korábban csatlakozott a mostaniba – vélte. Gálvölgyi jóhiszeműen adta nevét az ügyhöz, és fogalma sem volt arról, hogy aki őt felkérte, köztudottan szcientológus érzelmű. 

„A megkérdezésem nélkül nem is lehetne ott a nevem” – mondta Gálvölgyi hozzátéve, hogy történtek már ennél rosszabb dolgok is ebben az országban. Nem volt, és nem is lesz soha közöm a Szcientológia Egyházhoz” – jelentette ki.

A támogatók között van Geszti Péter neve is. Elmondta, már sok bosszúságot okozott neki, hogy szerepel a neve a kiadványon, és szeretné letiltani, de nem nagyon tudja, mit kellene tennie. „Jó ügy mellé nagyon szívesen állok , de nem szeretem, ha visszaélnek a nevemmel. A Szcientológia Egyházzal pedig végképp nem szeretnék kapcsolatba kerülni” – jelentette ki Geszti.

Gáspár Laci neve is olvasható a kiadványon. „Tőlem senki sem kért ilyen programhoz támogatást, de nem is engedném, hogy a nevem szerepeljen” – közölte az énekes, és hozzátette – „Azt sem tudom, mi az a szcientológia.”

Desperado zenekart imádják a fiatalok, jó ötletnek látszhatott, hogy őket is megemlítsék, mint eszmei támogatót. Zsolti, a zenekar tagja szerint jó dolog, ha az emberek összefognak a drog ellen, de nem emlékszik arra, bárki is engedélyét kérte volna, hogy a zenekar neve bármilyen kiadványon szerepeljen.

A Zanzibár zenekar sem úszta meg, Terecskei Rita énekesnő elmondta, sosem adná a nevét semmiféle programhoz, amelyet valamilyen egyház indított útjára. „Szívesen harcolok a drog ellen, amikor a rendőrség iskolákban szervezett drogmegelőzési előadásokat, részt is vettünk ezen, de semmi másról nem tudok” – közölte. Nagy Szabolcs, a zenekar menedzsere pedig arról tájékoztatta a Zoomot, nem hiszi, hogy bárki fel tudna mutatni olyan iratot, amelyen szerepel az engedélyük.

A cikkre felhívta a figyelmet a Drogriporter is, és össze is foglalta a Maratonnal kapcsolatos legfontosabb problémákat és aggályokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr86826341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2008.12.16. 17:03:08

Azért legalább egyetlenegyszer elhangozhatna, hogy a drogok gonosz dolgok, és ellenük küzdeni jótett.

Reformer 2008.12.16. 17:16:24

Pszientológus: a drogtémával nem foglalkozom, ennek a blognak nem vág a profiljába.

Azt viszont jó lenne, ha látnád, hogy a Drogmentes Maraton elsősorban egy PR-tevékenység a szcientológia és Hubbard népszerűsítésére. Ez a fő célja, nem pedig a drogmegelőzés vagy a felvilágosítás. Az igen költséges Narconon drogrehabilitációs módszerhez kapcsolódó ingyenes bevezető szolgáltatás.

Az egyház vezetését és munkatársait (személyes tapasztalat) teljesen hidegen hagyja a drogfüggők élete és sorsa, többnyire lenézik az ilyen "alacsony statisztikájú" embereket. Ezért is képmutatás az egész. Ugyanez áll a "pszichóirtó" CCHR-ra - az őrülteket és mentális betegeket utálják, egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi lesz velük. A konkurenciát próbálják ellehetleníteni, hogy gyógyszerek és pszichiáterek helyett inkább az egyházra költse a pénzt a lelkileg instabil páciens.

Végül:
Semmi baj nem lenne a Maratonnal, ha nem a szcientológia állna a háttérében és nem Hubbard tudománytalan nézeteit promotálnák.

A hatásosságáról akkor is lehetne vitatkozni, de legalább a háttere, az átadott információhalmaz és a célja nem lenne problémás.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2008.12.16. 17:34:52

"Azért legalább egyetlenegyszer elhangozhatna, hogy a drogok gonosz dolgok, és ellenük küzdeni jótett."

Már számtalanszor elhangzott. Te melyik blogot olvasod?

gergel 2008.12.16. 18:36:30

ilyenkor lenne jó ha braunmoni itt magyarázná a bizonyítványát miért is élnek vissza mások jóhírével a beleznaicsucsu már nem elég?:D

Warlimont 2008.12.16. 18:39:40

Parancsolj: a drogok rossz és gonosz dolgok.

A drog-kérdés egy össztársadalmi probléma, és nem egyvlaki/egyvalami tudja megoldani. Rendőrségi, pedagógiai, szociális és még számos vetülete van, köztük egészségügyi is. Mivel a drogkérdés messze túlmutat a kórházakon, így sajnos a pszchiátria sem tudja megoldani, mint ahogy az alkoholizmussal sem tud a pszichiátria mit kezdeni, reménytelen küzdelem sajnos a jelenlegi körülmények között.

gergel 2008.12.16. 18:41:56

Reformer!
Egyébként a szcik mennyire preferálják a kávét és a dohányzást?mert ugye az is drog ...

Fekete Sámuel 2008.12.16. 18:50:50

reformer, anonhun: igen.

gergel: nem szeretik, de sokan cigiznek-kávéznak közülük. Egyik anon siteon volt is fénykép, ahogy Lenkei, valami OSA-főnök meg még vagy két OT-nagyonsok egyszerre bagóztak.

Ez gáz!

Etniez 2008.12.16. 20:22:56

Futás helyett dohányoznak :))
Nem baj, majd nekik is leesik a statjuk, ha elmennek a tüdőgondozóba kezelésre...

Retexis 2008.12.17. 12:27:53

"Drugs are bad. Mkay?"
www.youtube.com/watch?v=RKvFb1AenG0

kb. ennyit ér a sci drogellenes programja is, csak nem ilyen vicces.

Muster Mark 2008.12.22. 19:26:51

Retexis: honnan tudod? Próbáltad?

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2008.12.23. 01:45:52

Muster:

Rátapintottál a kedvencemre! :)

Braun Mónika: "Hogy lehet hogy olyan emberek szidják a Szcientológiát, akik semmit nem tudnak róla? Jöjjenek be maguk, próbálják ki."

AnonHun: "Mónika, miért ellenzed a drogokat ha soha nem próbáltad még egyiket sem?"
süti beállítások módosítása