Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Múltidézés: 1997-es tényfeltáró cikk a szcientológiáról a Reform magazinból

2018. október 16. - Reformer

Nemrég került hozzám ez a cikk. Tudom, hogy 21 év rengeteg idő, de gondoltam, érdekes lehet ilyen távlatból megnézni az akkor körbejárt témákat és problémákat.

Észrevételeim:

Az állítólagos terjeszkedésről

Az egyház nevében az akkori szóvivő Kárpáti Péter nyilatkozott. Állítása szerint 1997-ben 16 misszió (kisebb szcientológia szervezet) volt Magyarországon. 

2018-ban a civil szervezetek hivatalos nyilvántartása alapján 17 misszió van jelenleg Magyarországon.

21 év alatt 1 misszióval sikerült bővíteni a hálózatot. EGGYEL.


Adatvédelem:

Kárpáti Péter szerint "mindenkinek van személyes dossziéja, abban vannak a rá vonatkozó adatok".


Tagság:

1997-ben 10.000 tagjuk volt állítólag. De ennek ellenére még 2006-is csak 1263 fő adta nekik az 1%-ot (ez volt a rekord).


 A Sea Orgról szóló részt 
akár ma is írhatták volna. A szállásokon háromemeletes ágyakkal telezsúfolt termek, egerekkel és csótányokkal; heti 24 dollár fizetés, amit nem mindig kapott meg stb.

Ez pedig különösen tetszett:

"ő maga [Hubbard] idézte elő a Challenger-katasztrófát, hogy a világ figyelmét elterelje saját haláláról".

Az "Azt üzeni: boldog" részhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a szcientológusok koppenhágai sajtófőnöke szerint 1997. április elején Magyarországra majd visszatérő Markó László azóta is kinn dolgozik Koppenhágában.

 

A teljes cikk:

img030.jpg

img031.jpg

img032.jpg

img033.jpg

img034.jpg

img035.jpg

img036.jpg

img037.jpg

img038.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr3614305527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wilddog84 2018.10.18. 07:41:29

Szürreális ez az egész, és akik benne élnek képtelenek kívülálló szemmel megvizsgálni a hazugságok fellegvárát.

Amíg ott voltam, vagy épp a közeli hozzátartozóm, aki még mindig ott van, csak azt hallottam, láttam, hogy mekkora terjeszkedés van, egyre több ember jön, clear lesz itt mindenki pikk-pakk.

De, megvizsgálod egy kívülálló szemével, és azt látod, hogy nagyon optimista becsléssel is csak stagnál. Ami persze nem baj. Sőt.

De, annak idején mindent el akartam hinni, már a nagy összejövetelek is igazi katarzist váltottak ki. (...és igen, Péter nagyon geci és kegyetlen főnök is tudott lenni xD xD xD)

Heti 24 dollár?? Volt, hogy annak idején ez így teljesen elmaradt, még az Erzsébet körúton, és utána a 8. kerületi irodában is. Amúgy is, szegény Zsolti a pénzügyön olyan betegesen zombi volt, hogy már az is szar érzés volt, ha be kellett menni hozzá.

TellVilmos 2018.10.19. 05:25:15

A cikkeket átfutva hirtelen eszembe jutott az Erzsébet körúti OTL. Régi szép idők... Milyen más fura világ volt épületen belül. Hősies idők. Volt valami bája az egésznek. Nem véletlen ragadtak ott annyian. A szürke hétköznapokat lecserélik az emberek valami fura ezért izgalmas életre és mivel a legjobb helyen vannak a földön, előbb-utóbb még OT VIII-ak is lesznek. Főleg a Saint Hill méret elérése után, amikor jön az Univerzum csapat és minden munkatárs megy Cleaarig legalább. Meg persze két pillanat és a Super Power is ki lesz adva. Azt persze először a Sea Org tagok kapják meg. Tényleg. Most, hogy kiadták az SP-t az SO tagok megkapták és SP-k lettek? Vagy ez az elképzelés ment a levesbe?
süti beállítások módosítása