Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Cikk ADHD, Ritalin és szcientológia témában

2018. január 23. - Reformer

Szakismeret és tapasztalat hiányában nem kívánok állást foglalni a kérdésben, de mivel foglalkozik a cikk a szcientológiával, ezért felhívom rá a figyelmet:

„Ha ez csak azon múlna, hogy a gyerek kontrollálja magát, megtenné”

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr5113597069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sciclubtag 2018.01.23. 16:16:35

A fő probléma ezzel a témával kapcsolatban az, hogy sem az ORV-osok, sem pedig a pedagógusok nem szakértők.
A cikk szerint: "Egyszerűen arról, hogy a súlyos problémát jelentő ADHD esetén a legtöbb szakértő jelen álláspontja szerint a gyógyszeres kezelés jó és biztonságos megoldást nyújthat."
A "szakértő" állítása hazugság. A probléma egészen biztos, hogy nem a gyerekek "ritalinhiányából" fakad. Ráadásul nem maga a gyerek miatt tartják problémának, hanem azért, mert a gyerek nem úgy viselkedik ahogy elvárják tőle. Tehát ez a pedagógusok és szülők problémája elsősorban, nem pedig a gyereké. Eleve az ellenkezőjéből kéne kiindulni. Ez a gyerek problémája, amelynek megoldása biztosan nem az, hogy elkábítják.
A sci szerint a drogok ártalmasak. Ezzel maximálisan egyetértek. A drogok "démonizálása" nem hinném, hogy a káros tevékenységeik közé tartozna. Inkább az a probléma, hogy nem követik a legújabb kutatási eredményeket és emiatt nem objektív tájékoztatást adnak a drogok és "gyógy"-szerek hatásairól.
A méregtelenítő programjuk elavult nézetekre épül, a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel kapcsolatos tudásuk hiányos.
A teljes gyógyszermentesség felelőtlenség és ostobaság, de tudni kellene, hogy hol a határ, mi az amit elég megfelelő táplálkozással, táplálék kiegészítőkkel megoldani és mihez lehet szükség valamilyen gyógyhatású szerre. Ezt már az orvosok dolga lenne ismerni, de ők se követik az objektív kutatásokat.

A hiperaktivitás, figyelemhiány hátterében több tényező is lehet, de a legvalószínűbb (legnagyobb arányú) a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a méreganyagok felgyülemlése a szervezetben. Ez nem kezelhető egy újabb méreganyag bevitelével.
Persze ott van még egy halom más dolog is, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyerekeknek mozogni, szaladgálni, mászni, ugrálni kéne, nem pedig órákat rohadni egy egészségtelenül kialakított iskolapadban.

budatom 2018.01.25. 20:40:43

Valahol azt olvastam, hogy az ilyen viselkedészavarok mögött egyszerű testi problémák is meghúzódhatnak. Pl. állandóan viszket valami, ezért izeg-mozog a gyerek és nem tud figyelni, vagy hasonló okokból ingerült, ingerlékeny, stb.

Ezek alapján egy átfogó testi vizsgálattal kellene az egészet kezdeni, nem pedig mindenféle viselkedésterápiával meg tudatmódosító gyógyszerrel.

Érteni én sem értek ehhez, de ez elég logikus így, nem?

sciclubtag 2018.01.26. 02:08:07

@budatom:
Ez is lehetséges, pl. hogy allergiás a gyerek.
A franciáknál nem jellemző ilyen probléma, mert egyrészt nem esznek szemetet, másrészről egyszerű szociális terápiát végeznek, amelyben a szülők is közreműködnek. Ott a gyerekeket fegyelmezik és "nevelik". Amerikában pátyolgatják és sajnos ez nálunk is egyre inkább jellemző.

A sci méregtelenítő program viszont biztos, hogy nem megoldás.

Gyaloghuszár 2018.01.27. 00:24:21

@sciclubtag: Franciaországban vagy húsz éve folyamatosan zavargások vannak, hébe-hóba egész kerületeket gyújtanak fel a "fiatalok". Szerintem túl általános és túl jó képet festesz róluk.

sciclubtag 2018.01.27. 14:20:44

@Gyaloghuszár:
Igazad van. Általános volt. Tényleg. Csak ennek amit (általánosságban) írtál semmi köze ahhoz amit én írtam. És megjegyezném, hogy nem csak húsz éve vannak "zavargások", hanem több száz éve. Egy elég híres "zavargás" volt pl. 1789-ben. :)
De a franciákat itt szeretni kell, mert az elsők közt voltak akik üldözték Hubbardot. Vagy nem? Történelemből nem vagyok jó ezért elnézést, ha nem lenne pontos az infóm, de a gyerekek problémáival (egészségi, fejlődési, mentális, nevelési stb.) kapcsolatosan képben vagyok. Ezekben nyugodtan kérdezhetsz.

Gyaloghuszár 2018.01.27. 14:49:39

@sciclubtag:
Úgy értettem azt írod, hogy a francia gyerekek fegyelmezettek és jól neveltek, míg a magyar gyerekek egyre inkább túl vannak pátyolgatva. Erre írtam, hogy akkor a csigafalók miért gyújtják fel 16 éves korukban havonta a várost - szerintem mégiscsak neveletlenség tőlük. Szerintem ha a nevelést általánosnak tekintjük egy országban, akkor ez így szembeállítható. De lehet, hogy csak félre értettelek.

Mindennek persze semmi köze a szci-hez, így szerintem lapozzunk is.

sciclubtag 2018.01.27. 15:09:09

@Gyaloghuszár:
Te egyfajta devianciáról írsz én pedig a hozzáállásról írtam amellyel egy bizonyos fajta "betegséget", problematikát lehet kezelni.
Valamikor a múlt század végén alkalmam volt beszélni Magyarország volt börtönparancsnokával. Ő azt mondta, hogy sokféleképpen próbált megoldást találni a fiatalok deviáns viselkedésére. Az egyetlen ami bevált azt sci módszer alapján végezték. Persze nem volt száz százalékos, de a legnagyobb arányban működött. Röviden, általánosságban fogalmazva, tulajdonképpen egyfajta normális életvitelt tanítottak, magyaráztak a fiatal bűnelkövetőknek és megmutatták nekik, hogy mi a különbség a "jó" és "rossz" viselkedés között. Sokan megértették, kérdeztek, válaszokat lehetőségeket kaptak és valóban alakítottak a viselkedésükön. A fiatalkori "hiperaktivitásukra is találtak megoldást. És az is segített. Aztán nyugdíjba ment a parancsnok úr és "javítottak" a módszerein. Most a statisztikákat kezelik kiválóan.
Ennek köze volt a sci-hez. Ha nem tudták volna, hogy sci módszereken alapszik a rehabilitáció, lehet, hogy tovább alkalmazzák, és tényleg fejlesztik. Ez is probléma.
Mint ahogy a fenti cikkben is látható, a drogok elleni küzdelem nem baj csak akkor, ha sci közeli szervezet csinálja.
Egyébként nem kell elmondani, hogy a drogmentesség érdekében beszedett pénzekkel mit csinálnak, mert nem tudhatjuk, csak tippjeink vannak. Ez is probléma.
süti beállítások módosítása