Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia személyiségtesztje egy HR-es szemével

2016. április 06. - Reformer

Most bukkantam rá erre kb. 1 évvel ezelőtti JobAngel blogbejegzésre:

Áltudományok a kiválasztásban: Oxfordi Képességteszt (OCA teszt)

Nagyon jól összefoglalja, hogy mi a bajjal ez a teszttel.

Érdemes elolvasni a bejegyzést, pár részletet azonban kiemelnék:


Eredete folytán azt vizsgálja, hogy alkalmas tagja lennél-e egy bizonyos kétes hírű egyháznak (szci…). Nem enyhíti a kiválasztó felelősségét, ha nem tudja, honnan származik a teszt, és mire készült eredetileg.

...

Az OCA-teszt a HR-szakma rossz hírének egyik eredője
[...] a teszt mindenféle mutációival lehet találkozni állásinterjúkon. Ezt használni nemcsak azért káros, mert értelmetlen információkat ad a jelöltről, és így a kiválasztási folyamat nem szakmai folyamat, hanem szerencsejáték lesz. Azért is káros, mert az álláskereső jelöltek többsége is pontosan tudja, milyen eredetű teszt ez, és mire jó (semmi hasznosra). Ezzel viszont a tudományos, pszichológusok által készült valódi teszteket is lejáratja, hiszen egy átlagos álláskeresőt azonnal negatív érzéseket társít a személyiségteszt szóhoz.


Áltudományos
Az OCA teszt kérdései fellelhetők a neten, és végignézve a 200 kérdést, a teszt semmilyen szakmai etika alapján nem tekinthető tudományosnak. Amit vizsgálni akar, azt önmagában etikátlan vizsgálni munkaalkalmassági szempontként (befolyásolhatóság, kiszolgáltatottság szintje, önbecsülés hiánya, döntésképtelenség). Az eredeti célja pont ezek feltárása, de szakértő pszichológusok szerint még erre is alkalmatlan.

A bejegyzéshez kapcsolódó fogyasztóvédelmi felhívás - a Szcientológia Egyház a következő álneveken / megtévesztésre alkalmas webcímeken tette elérhetővé az ún. "oxfordi" személyiségtesztjét:

http://okosleszel.hu/
http://www.tesztkozpont.net/
http://www.lelekelemzo.hu/teszt.php
http://www.vipteszt.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr588573774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása