Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

30 évvel ezelőtt halt meg L. Ron Hubbard

2016. február 11. - Reformer

Egy ideje már halogatom ennek a bejegyzésnek a megírását, így valamelyest már aktualitását vesztette (több mint két héttel ezelőtt, január 24-én volt a pontos évforduló).

L. Ron Hubbard halálának körülményeit igen jól összeírta tavaly nyáron egy háromrészes sorozatban a Szcientológiáról egy kicsit őszintébben blog, de az évforduló miatt fontosnak tartom a lényegi pontok összefoglalását.

A legfontosabb tanulság az, hogy az egyház állításával szemben egyáltalán nem az történt, hogy egy ereje teljében lévő és szellemileg friss ember "otthagyta volna a testét", hogy "folytassa a kutatásait a szellemi síkon" hanem egy testileg és szellemileg is erőteljesen leépült öregember szervezete végül feladta a harcot, sőt talán még segített is valaki neki gyorsabban átjutni a túlvilágra.

0. A láncdohányos Hubbard egyre súlyosbodó egészségügyi problémákkal küszködött élete utolsó tizenöt évében. Túlsúlyos volt, ráadásul 1973-ban súlyos motorbalesetet szenvedett. 1975-ben szívrohamot is kapott, és utána egy évig véralvadásgátlót kellett szednie. Ezt egy tüdőembólia követte 1978. szeptemberében, kómába is esett, de azután felépült.

1. Hubbard 74 éves korában halt meg. Ez annak fényében azért nem egy kiemelkedően magas szám, elvileg kikutatta a szcientológia "teljes szellemi szabadsághoz vezető hídját", és feltételezhetően végig is ment rajta.

2. Utolsó két évében bujkálni kényszerült az Egyesült Államok szövetségi hatóságai elől (adóhivatal, FBI), az ún. "Hófehérke-hadművelet" kudarcának egyik következményeként. Ez a "hadművelet" (angol elnevezése Operation Snow White) a hetvenes években zajlott és L. Ron Hubbard felesége, Mary Sue vezette. A hadművelet keretében a  szcientológusok állami hivatalokba beépülve/betörve próbálták eltüntetni a róluk szóló kompromittáló adatokat. Az akcióban 136 kormányügynökséget, konzulátust és nagykövetséget érintett a világ több mint 30 országában, és 5000 szcientológus fedett ügynök vett részt ezekben. Az FBI egy idő után felgöngyölítette az ügyet éslátványos akcióban, több mint száz ügynökkel szállta meg a szcientológusok akkori központját, Mary Sue pedig tíz vezető társával együtt börtönben végezte. Hubbardot végül nem ítélték el, de mivel ez kívül 1978. februárjában Franciaországban távollétében négy év börtönre és 7000 USD pénzbírságra ítélték csalásért, ezért élele végéig bujkálni kényszerült.

3. Egy 64 hektáron kaliforniai ranchon élt (Creston városának közelében), két leghűségesebb embere gondozta (Pat és Annie Broeker). Őket később utolsó rendelkezéseként - állítólag - ún. "hűséges tisztekké" (Loyal Officers) nevezte ki, és a kezükbe adta a szcientológia feletti teljes irányítást. David Miscavige, az egyház egyik akkori vezetője szerint azonban az a rendelet hamisítvány volt, és megfosztotta a Broeker házaspárt minden tisztségétől, majd átvette a teljhatalmat.

4. 1986. január 24-én halt meg - egy héttel azután, hogy súlyos agyvérzést kapott, amely hivatalosan a halálának oka is lett. A halottkém 10 tűnyomot is talált Hubbard testén, mivel Hubbard orvosa, dr. Eugene Denk szerint Vistaril injekciókkal kezelték Hubbardot. Ez a szer kis dózisokban bőrirritációra használatos, nagyobb dózisban pedig nyugtatóként.

5. Érdekes körülmény az is, hogy halála előtt egy nappal (!) új végrendeletet írt alá - egy súlyos agyvérzés után és benyugtatózva. A 1982-ben írt előző végrendeletéhez képest az a legfontosabb változás, hogy a még életben lévő családtagjainak juttatott némi aprón kívül minden vagyonát és szellemi tulajdonát a szcientológia egyházra hagyta, és Pat Broeker helyett Miscavige egyik leghűségesebb emberét, Norman F. Starkeyt nevezte ki a hagyatéka vagyonkezelőjének.

6. A halottkém végül nem állapított meg idegenkezűség, így Hubbard végrendeletének rendelkezései értelmében elhamvasztották a holttestet, a hamvakat pedig a Csendes-óceánba szórták. A halottról készült fényképeket pedig Norman Starkey kérésére megsemmisítették, így a toxikológiai jelentésen kívül semmiféle fizikai bizonyíték nem maradt a halál körülményeiről.

A halálesettel kapcsolatos összes eredeti dokumentum (halotti bizonyítvány stb.) megtekinthető itt angol nyelven.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr808382290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása