Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Beiratkozási formanyomtatvány

2012. október 25. - Reformer

A helyzet az, hogy egy ideje már semmi komolyabb dolog nem történik Hubbardföldén. Nemsokára remélhetőleg megtudjuk, hogy mi a helyzet: (a) lefeküdtek a földre és feladták, vagy b) alamuszi macska nagyot ugrik.

Addig is, előkotortam egy dokumentumot az archívumból, amelyet már többször ki akartam ide rakni, de valahogy mindig elmaradt.

Ez az első "szerződés", amivel a friss szcientológus találkozik. (Megjegyzés: ezt még az egyházi státusz visszavonása előtt használták, azóta lehet, hogy módosultak bizonyos pontjai. A lényegiek azonban biztosan nem.)

Persze ebből valahogy kimaradtak a hangzatos ígéretek (a "tech" működik stb.), sőt egyenesen azt állítja a dokumentum, hogy 1) amit Hubbard leírt, az csak "kutatási feljegyzés" 2) senki sem mondta/ígéri, hogy a szcientológia BÁRMIFÉLE konkrétan és előzetesen megfogalmazható hatással lesz a "szolgáltatásokon" résztvevőre, és ezek előnyeivel kapcsolatban sem tesznek ígéretet (3-4.pont).

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr854869874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Satan Panonski 2012.10.25. 22:11:00

Az "elismert vallás az egész világon"-nál hagytam abba. :D Kedvelem a fontoskodókat... politikusok, menedzserek, szcik... olyan izzadtságszagúak.
Magyarul: büdösek.

plantingC4 2012.10.26. 00:01:27

aki ilyet elolvas és ezek után aláírja és megy velük.....
komolyan hogyan szippanthat ekkora faszság valakit be?
ez tényleg ennyi embert megvezet?
nem is értem
gondolom valami bajod kell, hogy legyen, ha ilyenbe menekülsz
végül is valaki meg alkoholista....
csak az a rémisztő, hogy ezt "józanon" bekajálja valaki

Sics68 2012.10.26. 00:05:36

Szerintem a fenti szerződés azon pontja, ahol lemond arról a jogáról, hogy megtámadja utóbb a szerződést, semmis: ugyanis azt h valaki egy szerződést utóbb bíróságon megtámadhat vagy a másik szerződő féllel szembeni bíróságon követeléssel élhet ... azt bizony a PTK szabályozza.. azt pedig csak a Parlament (törvényhozás) írhatja felül... egy szerződés nem.

( Vicces is lenne: a szerződésben a szerződő felek kijelentik, hogy rájuk NEM a PTK érvényes... Hát, ha Magyarországon vagyunk, akkor bezony igen. )

Amúgy a fenti izé szerintem a jó erköcsbe ütközik, ezen az alapon is megtámadható :D

driopios 2012.10.26. 00:26:37

Fú, ez jó hosszú, el se bírom olvasni, de aki elolvasta válaszolhatna, hogy akkor most ki tudok lépni majd a testemből vagy sem? Csak akkor érdekel a dolog, a vizes lepedőt megszárítom a hátamon enélkül is és a teret is görbítem, ha kell.

paneltacskó 2012.10.26. 06:41:01

A szerződésben benne van, hogy csilliárd évekre eladjuk a lelkünket a szcinek. azt biztos lehet támadni. a sztoriért meg fizetni kell. ez a lényeg.

Kutchek (törölt) 2012.10.26. 07:31:01

Amikor a keresztfiamat vittük a paphoz keresztelni, nem igazán emlékszem, hogy aláírattak volna ilyen szerződést:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.26. 08:14:47

hogy nem röhögnek a vallási szolgáltatáson, mikor kitöltik??

bandeirante 2012.10.26. 08:40:41

@Sics68: A helyzet az, hogy bizonyos esetekben ki lehet jelenteni, hogy nem a PTK érvényes egy szerződésre, mert a PTK vannak olyan rendelkezései, amelyeknek az alkalmazása nem kötelező (diszpozitív rendelkezések), és ezektől a felek közös megegyezéssel eltérhetnek. Ez a szerződés amúgy nem más, mint az angolszász üzleti életben használatos megbízási szerződés magyar fordítása, azokat a formulákat használja. Érdekes, hogy ilyesmit semmilyen más egyházban nem íratnak alá senkivel, tudomásom szerint.

neduddki21 2012.10.26. 17:09:52

@bandeirante: A megtámadás jogáról azonban szerződésben előre nem lehet lemondani, ez a rendelkezés valóban semmis.

neduddki21 2012.10.26. 17:17:10

@plantingC4: Pontosan ez az, amit én is szeretnék megfejteni: hogyan lehetséges, hogy annyi embert képes beszippantani ez a nyilvánvaló átverés. Értem én, hogy van, ami működik belőle, de egy egészséges realitásérzékkel rendelkező ember hogyan adhat ki annyi pénzt erre? Hogyan hagyhatja ott a gyerekét, családját, veszélyeztetheti saját és a gyerekei jövőjét? Hogyan tűrheti el, hogy bezárják, megalázzák és kifosszák? Egyszerűen felfoghatatlan, hiába olvastam végig ezt a blogot és másokat is.

bandeirante 2012.10.26. 21:00:14

@neduddki21: Az egész úgy hülyeség, ahogy van.
Ami meg az emberek hülyeségét illeti, gondolj arra, hányan ragadnak benn piramisjátékokban. Hány olyan hirdetést látsz, hogy "pénzkereset akár életed végéig, nem kell semmit venni senkit sem beszervezni... A legutóbbi eset, a Zeekrewards, teljesen átlátszó és nyilvánvaló pilójáték, csak Magyarországon 25 ezer embernek ragadt be a pénze. Egyébként a szekták és az MLM, pilótajáték kultuszok között sok hasonlóság van.

bandeirante 2012.10.26. 21:08:15

Nem ehhez a témához tartozik, de szcientológia:

Ismeri valakit ezt a könyvet?

Margery Wakefield: Understanding Scientology: The Demon Cult.

Most olvasom, elég érdekes, és részletezi a szci különböző szintjein alkalmazott gyakorlatokat, amit eddig nem nagyon láttam.

Ammonia73 2012.10.29. 07:46:09

@bandeirante: mesélsz majd miután elolvastad? :)

bandeirante 2012.10.29. 09:02:38

@Ammónia73: Persze, részben már el is olvastam. Nincs rajta dátum, de úgy nézem, nem mostanában írták. Viszont nagyon hasznos információk vannak benne, például részletesen ír arról, hogy mit érdemes és mit nem szabad tenni akkor,ha gyerekünk vagy más hozzátartozónk a szcientológia hálójába került.

Rózsabogár 2012.10.29. 12:41:21

@bandeirante: Ez engem is nagyon érdekelne!!!
Ha időd engedi, kérlek, oszd meg velünk!

Köszönöm! :)

bandeirante 2012.10.29. 12:49:01

@Rózsabogár: OK, akkor Reformer szíves engedélyével összefoglalnám részletekben a témát, hátha valakinek segítek vele.

Akkor valami ilyesmi:

NE vitatkozzál levélben vagy telefonon a szci ideológiáról, módszerekről vagy elvekről. Ezzel sok szülő megpróbálkozik, de eléggé hatástalan mert a hipnotikus hatású Training Routing Zero módszerrel olyan agymosást érnek el, hogy racionális érvekkel nem sokra megyünk. A direkt módszer helyett inkább indirekt módszereket érdemes alkalmazni, mint amilyen az érzelmi ráhatás.

MONDJUK el az illetőnek, hogy szeretjük, és ha szakít a szektával, bármikor szívesen látjuk otthon. Sok olyan ember van a szektában, aki szívesen elmenne, de úgy érzi, hogy nincs hová.

(folyt. köv.)

Ammonia73 2012.10.30. 07:42:22

@bandeirante: köszi, és várjuk a folytatást...:)

(Nem gondoltál arra, hogy talán Reformerrel egyeztetve posztban kirakhatnátok a legfontosabb pontokat ide a blogra? Könnyebben megtalálható lenne később és ennek biztosan sokan örülnének. :) )

Rózsabogár 2012.10.30. 08:32:24

@bandeirante: Csatlakozom az előttem szólóhoz! :)

Satan Panonski 2012.10.30. 16:56:00

Ha már a szakirodalmaknál tartunk, figyelmetekbe ajánlanám (nem konkrétan a szciről, hanem en bloc a szektákról/szektarianizmusról szól):
Buji Ferenc: A szektarianizmus fenomenológiája
(www.tradicio.org/buji/szektarianizmus.htm)

Rózsabogár 2012.11.02. 14:59:43

Sziasztok!

Nagy a csend...

Pedig az "ördög" nem alszik.

A fizetett Google hirdetések között folyamatosan látom a Dianetika reklámozását, mindenhol ott van. Ugyanitt található az MLM Akadémia toborzó szövege. Hallottatok róla? Már a főoldal nyelvezete is eleve gyanús volt. Belenéztem: egyértelmű!!! :( Nem tudom ezeket valahogy letiltani? Már email írás közben is kerülget a guta, ha ránézek.

norbert79 2012.11.02. 20:20:41

Nekem ma akaratlanul is Clearwater jutott eszembe:
index.hu/belfold/2012/11/02/felszamoltak_a_tuntetest_mtva_szekhazanal/

Az érdekes pont ott van, ahol 'falat építenek' az MTV székháza köré. Bár igen, tudom, egyfajta 2006 megelőzési megoldás, de nekem mégis az jut eszembe, ahogy a Szcientológia összejöveteleken hatalmas függönyökkel meg falakkal veszik magukat körbe, ezzel strucc politikailag védve a résztvevőket. Pár példa:
www.youtube.com/watch?v=nri4yVvWlkU&feature=plcp - Protest, Scientology Celebrity Centre Gala, Hollywood, Part 1

Szerintem elküldöm Tory Magoo-nak a cikket, érdekességképp. :))

norbert79 2012.11.02. 20:22:33

@Rózsabogár: Őszintén? Miután mindenki tudja mi az, hogy MLM, s ha a Dianetika ezen a szinten van vele említve (úgy érzem jogosan :) ), akkor az nem fáj, szerintem, sőt :))

Rózsabogár 2012.11.02. 20:50:53

@norbert79: :D

Igen, nem vitás. :) Csak az tűnt fel, hogy egy ideje nagyon nyomulnak. Mindenhol reklámokba botlom, amikről kiderül, hogy szcientológia áll a háttérben, noha ezt természetesen nem propagálják ( érthető ). Annak, aki még nem tudja, mi ez, talán még tetszik is az "Út a boldogsághoz" és társai, sokan ugranak a gyógyszeripar elleni agitációra is ( az MLM Akadémia könyvei között van egy, ami konkrétan a gonosz gyógyszeripar és a gyilkos pszichiátria pusztító összefonódására hívja fel a figyelmet ). Még sokan bedőlhetnek ezeknek, rengeteg birka bégeti például ilyenkor ősszel és télen, hogy:" olvastam a neten, hogy higannyal mérgezik az oltásokat, én ugyan be nem adatom!" Vagy felülnek olyan, a neten keringő "figyelmeztetéseknek", amik arra buzdítják a szülőket, hogy ne engedjék oltatni a gyerekeiket, mert autizmust okoznak a vakcinák. Amerikai kutatásokra és a higanyra hivatkozva. Aki veszi a fáradtságot és utána néz, az látni fogja, hogy évek óta nem használják a higanyt, mint tartósítószert a védőoltásokban, amik ellen tiltakoznak ( pl. MMR, valóban vitatható, de más szempontból ) De kevesen jutnak el idáig. Sajnos. Sajnos működnek ezek a pánikkeltő, bizonytalanságot generáló akciók, mert az emberek jó része elfelejtett önállóan gondolkodni, csak a kész tényekre vevő. Ők meg pont erre építenek, kínálják a "megoldásokat". A nagy számok törvénye alapján még sokakat beszippantanak a kampányokkal. :(

bandeirante 2012.11.05. 12:26:13

Akkor folytatnám a hozzátartozóknak adott tanácsok fordítását:

NE használj konfrontatív vagy leereszkedő megközelítés szcientológusokkal. Soha ne kezdjél vitát és ne bocsátkozzál vitába velük a szcientológiáról. Bár tudod, hogy neked van igazad, vedd figyelembe, hogy ő is úgy gondolja, hogy neki van igaza. A vitázás csak még inkább el fogja tőled idegeníteni.

Őrizd meg a hidegvéredet, és próbálj meg uralkodni az indulataidon, elsősorban a haragon. Ne a szekta tagjára haragudjál, nem ő a hibás!!

NE próbálj meg az érzelmeire apellálni, és próbáld meg nem felhúzni magad, ha dühös lesz. Lehet, hogy a dühe pozitív jel. Őszinte érzelmet tapasztal, talán hosszú idő óta először, és lehet, hogy éppen harag indítja majd meg a gondolkodást. Ha beszélsz vele, vagy levelet írsz neki, mesélj arról, hogy mi történt a családban, azokról, akikkel a szektatagság előtt barátkozott, próbálj meg régi emlékeket felidézni, mindenképpen a kultusz előtti személyiségére hagyatkozzál. Küldjél sok levelet, és lehetőleg írjanak neki a régi barátai és a többi családtag is. Küldjél fényképeket - ez nagyon hatásos lehet. Minél többet telefonálj, látogasd meg. Ha meglátogatod, a szektatag talán megzavarodhat, de a zavarodás jó jel, mivel hozzájárulhat a szektapropaganda ellen hat.

Próbáld meg elérni, hogy minél többet látogasson haza. Ígérje meg pontos dátummal, hogy mikor látogat haza. Hívd meg a családi rendezvényekre, akár temetésekre is. Minden lehetséges módon tartsd fenn a kapcsolatot.

(folyt. köv.)

silversurfer 2012.11.05. 13:43:48

@bandeirante:
Magyar fordítása van esetleg, nem tudsz róla valamit?
Netán Ref?

bandeirante 2012.11.05. 13:48:53

@silversurfer: Gondolod, hogy ha tudnék magyar fordításról, akkor nekiállnék itt fordítgatni saját magam? A Ref nem tudom, mit jelent.

Valerijov 2012.11.05. 15:47:40

@bandeirante: Ref = a bloggazda Reformer. Szóval ez a könyv jótanácsként azt írja egyik helyt, hogy indirekt módszerként alkalmazd az érzelmi ráhatást, másik helyt pedig hogy ne próbálj meg az érzelmeire apellálni?

bandeirante 2012.11.05. 16:25:25

@Valerijov: Semmi közöm Reformerhez azontúl, hogy láttam a TV-ben meg a neten. Szerintem azt tanácsolják, hogy közvetítsünk feléje szeretetet, de ez nem azt jelenti, hogy az érzelmeire apelláljunk. Lehet, hogy nem érzelmi ráhatást kellett volna írni, az eredeti ez volt: "Trying to reach the person emotionally", vagyis próbáljuk meg érzelmileg elérni, csak ezt így magyarul nem szoktuk mondani, én meg nem úgy fordítok, mint a szcientológiai művekben, ahol a szöveg tulajdonképpen marad angolul, csak magyar szavakkal. De azért szerintem a különbség érzékelhető.

anonViktor 2012.11.08. 12:35:54

@neduddki21: Szia!

Ha meg szeretnéd érteni a "beszippantás" folyamatát, akkor egy remek német filmet ajánlok hozzá, amiből ez is, és sok más is nagyon szépen látszik:

objektivszcn.blog.hu/2010/04/23/mire_semmi_sem_marad_magyar_felirattal

V.

neduddki21 2012.11.08. 18:56:40

@anonViktor: Szia, köszi, de ezen már régen túl vagyok. Beleástam magam a témába kb. fél évvel ezelőtt, megnéztem egy csomó videót, interjúkat a tubuson, elolvastam a Reformer által feltett anyagokat, a javasolt fórumokat, angol nyelvűeket is. Ennek ellenére (vagy talán épp ezért) még mindig csak hüledezek az egészen. A vezetőket még talán megértem: nyilván élvezik, hogy hatalom van a kezükben, hogy embereket irányítanak, befolyásolnak, még akkor is, ha anyagi javak nem járnak vele. A hatalomról nehéz lemondani, addiktív, különösen olyan embereknek, akik a szektán kívül valószínűleg semmit nem tudtak volna elérni az életben. De a többiek? Hihetetlen. Tulajdonképpen lenyűgöz az egész mértéktelen pofátlansága, szervezettsége, nem volt kispályás, aki létrehozta.

kikukac678 2012.11.18. 23:13:47

A legszebb az egészben h a páciens nem kap példányt a szerződésből neki valahogy nem jár. De egyetértek a PTK számos pontjaba ütköznek a szerződés egyes kitetelei

silversurfer 2012.12.09. 17:45:35

@bandeirante: Amúgy igen, ezért kérdeztem, hátha valahol megvan, így nem kéne fordítani. A Ref valóban Reformert akart jelenteni, bocs ha nem volt egyértelmű :)

bandeirante 2012.12.09. 18:52:21

@silversurfer: Ismét csak azt tudom mondani, hogy a fenti részt magam fordítottam. Szerinted had lenne belőle magyar nyelvű szöveg a birtokomban, akkor nekiálltam volna én lefordítani?
süti beállítások módosítása