Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Folytatódik a St. Petersburg Times tényfeltáró sorozata az egyházról

2011. november 13. - Reformer

A St. Petersburg Times, amely többek között az egyház egyik nemzetközi központjának is otthont adó Clearwaterben is megjelenik, folytatta még 2009-ben megkezdett tényfeltáró riportsorozatát.

Most a pénzgyűjtés témáját járják körbe, "The Money Machine" címmel. Interjút adott Hy Levi, aki 16 évig dolgozott az egyház legnagyobb "szolgáltató" szervezeténél "regisztrátorként", azaz értékesítőként.

A cikk elég hosszú, de aki tud angolul és érdekli a téma, megéri elolvasni. Lehet, hogy készül belőle majd magyar verzió, mert számos fontos információt tartalmaz.

Itt olvasható:

Former Scientology insiders describe a world of closers, prospects, crushing quotas and coercion

A teljes sorozat központi elérhetősége:

Inside Scientology

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr653373992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2011.11.13. 23:04:39

Meg mindig nem ertem,hogy a nehezen megkeresett penzt miert adna oda normalis ember a semmire

GrayBoy 2011.11.14. 11:11:08

@vizsla_barat:

Két órán keresztül ültem bátyám gyerekével szemben, mint megértő és felelős nagybácsi, miután a családom összes tagja már feladta.

Két órán keresztül kanyarodtam vissza ugyanerre a kérdésre szinte minden mondatomban.

Két órán keresztül nem kaptam rá olyan választ, mely meggyőzött volna arról, hogy ez jó neki. De mikor felálltam, mintha láttam volna egy villanást a srác szemében, hogy már önmagát sem biztos, hogy meggyőzi.

vizsla_barat 2011.11.14. 11:19:15

@GrayBoy: tul turelmes vagy. Hagyni kell az evoluciot dolgozni. A ziskolaban ujabban nem tanitjak a rom kat anyaszentegyhaz cetliarusitasi businesset? Mert ez es az tokugyanaz.

antiszci17 2011.11.14. 11:22:29

@GrayBoy: teljes szívemből kívánom, hogy igazad legyen!!!! Ilyen villanásokat már én is látni véltem a párom szemében, aztán mégis ők győztek. Mindenki lebecsüli ennek a szektának az agymosó tevékenységét aki nem tapasztalta meg a saját bőrén mondjuk a kapcsolatmegszakítás gyakorlatát. Még a saját gyerekével se hajlandó szóba állni, pedig még csak 7 éves!!!!!

Valerijov 2011.11.14. 12:17:32

@GrayBoy: mennyi idős a szóban forgó unokaöccs?

GrayBoy 2011.11.14. 12:31:48

@Valerijov:

Huszon pár éves. Most lesz az esküvője, elveszi azt a csajt, aki belerángatta ebbe. :-(

GrayBoy 2011.11.14. 12:33:50

@antiszci17:

Az a baj, hogy ha rászánnék 48 óra folyamatos foglalkozást a dologgal és elérnék valamit, amint vége a beszélgetésnek, és ő visszatér a "sajátjaihoz", egy óra alatt kimossák az agyából az én szavaimat.

vizsla_barat 2011.11.14. 12:34:51

@antiszci17: amikor biblias (koranos,mormonos,stb.) ember jelenik meg az ajto elott,akkor sajnos elougrik a beretta es iszkolnak mint a nyul. Az elso kontaktot nem szabad a jonapotnal tovabb engedni es kesz. Minden egyhaz a penzunkre hajt,kivetel nincs. Csak a tortenelmiek csurgatnak is vissza egy keveset. Mert pl a rom kat egyhaz iskolainak nevelesi elveivel melyen egyet tudok erteni,az agymosasukat meg lepattintom a gyerekrol.

GrayBoy 2011.11.14. 12:35:09

@vizsla_barat:

Én is ezt gondolnám, de mégis csak a szűk családom egyik tagja, és látom a tesómon a kétségbeesést.

Egyetlen gyerek a családban és egyetlen unoka is.

vizsla_barat 2011.11.14. 12:38:45

@GrayBoy: ket pofon,be a francia idegenlegioba. Ott majd lehet szciskedni nyugodtan.
Nem ertem,ha ok elhetnek a kapcsolatmegszakitassal,akkor te miert nem?

antiszci17 2011.11.14. 12:57:56

@vizsla_barat: Mert szeretjük a párunkat, gyerekünket vagy akármelyik hozzátartozónkat és ragaszkodunk hozzájuk akkor is, ha nagyon megbántott és rengeteg könnyet és bánatot okoztak. Én és a hozzám hasonló helyzetben levők az utolsó napig reménykednek hogy visszakapják azt az aranyos, kedves embert aki a szekta előtt volt.

vizsla_barat 2011.11.14. 13:26:42

@antiszci17: ha ez igaz,nem engeded a satan kezebe. Harcolj!

antiszci17 2011.11.14. 13:56:12

Majdnem 5 évig harcoltam. Nem sikerült.

béla 23 2011.11.14. 21:19:23

@vizsla_barat: Tudod. bár már 100-szor elhangzott, de mi hozzátartozók, akik ezerrel minden módszert kipróbálunk, hogy felnyissuk hozzátartozóink szemét és hiába kicsit másként éljük meg a dolgot, mert nem szeretnénk elveszíteni családtagunkat, és ez az egyház nagyon jól van kitalálva, én is 4 éve hiába harcolok, de nem adom fel!! Antiszci fel a fejjel!!!

fajanka 2011.11.14. 22:54:30

Hát én még "csak" másfél éve vagyok érintett, és voltak rossz napjaim, heteim, talán hónapok is, aztán egy 4 hetes depis időszak után döntöttem: én is élek a "kapcsolatmegszakítás" lehetőségével.
A dolog elkezdett működni.
Az eltiltott gyereket hozzák - sőt nálam is aludhat-, egy-egy sms, rövid telefon már jön, apróbb szívességeket önként ajánl fel a testvérem.
A szcis férjével már egy éve megszakítottam minden viszonyt, és a tudomására hoztam, hogy a viszony köztünk nem is fog változni. ( nem szabtam feltételt -egyszerűen kijelentettem)
És azóta is tartom magam ehhez.
A halál akarja őket meggyőzni arról, hogy fordítva ülnek a lovon - essen le, aztán megtudja.
Nehéz volt, de inkább ez,mint saját magát tönkretennie az embernek a depis pszichopata Hubbi-apó sületlenségei miatt.

Ja! és a szüleim is követték a példámat: végrendeletet írtak, megkönnyebbültek, és vígan unokáznak - 3 hónap "önmegtartóztatás" után.
(igaz a szci-fertőzőtt vő nem teheti be a lábát a lakásba - gondolom tiszta ideg, hogy a lépcsőház előttig kísérheti a családját - de ez legyen az ő dolga)

vizsla_barat 2011.11.14. 23:07:13

@béla 23: engem is megprobaltak befuzni az iq teszten keresztul meg volt valami agykontroll nevu ize is,de nem ment. Szerintem van egyfajta hatar,ahol a valo vilag/big brother show-t el lehet sozni valosagshowkent. Ilyen szempontbol a magyarok atlagos integillenciaja eleg alacsony. Es maasabb egy darabig nem lesz.

antiszci17 2011.11.15. 11:14:16

@vizsla_barat: Beszélten jó pár kiugrott taggal. Engem az érdekelt volna, mi tartotta őket akkor is ott amikor a házastársuk elköltözött a 2 gyerekkel és az egész családja riadtan és értetlenül állt a dolog előtt. Senki nem tudott egy elfogadható választ adni. Talán, ami szerintem legközelebb áll a valósághoz: egyszer egy korombeli hölgy, aki szintén a férjét és 2 kicsi gyerekét is hajlandó lett volna otthagyni a következőket mondta: tudod, én imádom a gyerekeimet (tudom mert ismerem 5 éve) meg szeretem a párom is, de amikor bemész oda és elmagyarázzák neked mit kell tenned, minden ami az egyházon kívül esik, jelentéktelennek, mellékesnek tűnik.

antiszci17 2011.11.15. 11:18:11

@fajanka: Teljesen egyetértek veled! Sajnos ez a módszer már nem működik ha a saját férjed vagy gyereked az érintett. Ha sokat ellenkezel, úgy jársz mint én. Hiába, már gyerekkoromban is azért kerültem mindig bajba mert nem tudtam tartani a nagy pofám, mindig és mindenhol elmondtam amit gondolok.

béla 23 2011.11.15. 13:48:19

@antiszci17: Én is ilyen vagyok, sajna nem birom az igazságtalanságot, és harcolok az igazamért, de ez esetben hiába.Mikor voltam a misszióban, és ott is elmondtam a véleményemet, azt mondták én jelenleg nem lehetnék szci, de megmondtam nem is szeretnék az lenni, és bár előadásra is mentem, nekem külön előadást tartottak, amit 3-4 szer megcáfoltam az előadót, aki ezek után feladta a megtérítésemet!

fajanka 2011.11.15. 20:37:22

Béla23 és Antiszci17: igazatok van, de van az a - ugyen nem Hubbi-apótól származó, de igaz - mondás, miszerint " széllel szemben pisilni ugyan lehet, de sajna rád nézve kellemetlen".
Természetesen a szüleim és én is mindent elkövettünk, megpróbáltunk felvilágosítani, elrémíszteni, tényeket felsorakoztatni - természetesen haszontalanul, csak még jobban elidegenkedtek tőlünk. Volt unoka megvonás, utcán elfordulás, szóval minden.
Nem tudom, hogy ha csak én, mint testvér egyedüliként fordultam volna el, akkor is sikerült volna visszafordítani, de szerencsére a szüleim is csatlakoztak az én " távolságtartó" akciómhoz. Kemény volt - főleg az anyukámnak -de jött a holtpont, és utána már könnyebben vette az akadályokat. Aztán amikor már megadta magát a megváltoztathatatlannak, és egyre jobban érezte magát, a gyereke elkezdett először csak telefonálgatni, aztán néha-néha beugrott hozzá, most már ott tartunk, hogy az anyukám minden nap láthathatja az unokáit, a nagyobbikkal épp úgy mint régen közös programokat szervezhet. ( mindezt úgy, hogy a droid nem teheti be a lábát hozzá)
Szóval ez most nálunk működik. Tudom, hogy testvérként más, mint szülőként, de nekem is fájt, hiszen mi nagyon jó testvérek voltunk. De nem vagyok hajlandó megadni magam egy hülye bacilusnak, ami a kevésbé elővigyázatos embereket megfertőzi - inkább kezet mosok és röhögök egy jót a "fertőzöttökön" ( most már)

antiszci17 2011.11.16. 01:14:17

@fajanka: Értem én, és örülök, hogy sikerült megoldanotok ezt a helyzetet, de ha a saját házastársad a droid akkor mit teszel?
Most mi a helyzet a tesóval? Jár tanfolyamokra, van kapcsolata a szektával, vagy csak a párja nyomatja?

béla 23 2011.11.16. 10:46:13

Mi úgy érzem tul. képpen struccpolitikát folytatunk, de ez iszonyú.Elbeszélünk egymás mellett gyermekemmel.Jó az idő, mit csináltunk a héten és meg is beszéltünk mindent. Mi nem tudjuk mit mondhatunk el neki, pedig régen megbeszéltünk mindent.Mástól szerzett infóból tudtam, hogy tanfolyamra jár, a szcis eseményekről és dolgokról nem beszél. Munkáját ezerrel csinálja, lakást bérel, autót vett hitelből ennyi. Mindent a szcistanfolyamoknak tulajdonít, pedig ez nem igaz ő mindig szorgalmas volt.

béla 23 2011.11.16. 10:50:44

@fajanka: A tesód is szci. és a párja is, de kicsit bővebben írnál arról, hogy a tesód megváltozott az elfordulás hatására, de engem is az érdekelne, hogy ő akkor most befejezte, vagy csak felétek nyitott szciként.

fajanka 2011.11.16. 14:44:24

@béla 23: a tesóm nem droid - de teljes vállszélességgel a férje mellett áll - ezért is fordult el a családtól. Ez akkor kezdődött, amikor én közöltem a párjával, hogy semmilyen kapcsolatot nem vagyok hajlandó fenntartani vele. Utána szinte eltűnt a család környékéről( titokban ment hozzá), bár a szülőket azért még egy-két hónapig megpróbálta maga -ill. a párja mellé- állítani. Mivel ez nem jött össze, letiltotta az unokát, és nem jelentkezett.
Most épp olyanja van, hogy mégis jóban van velünk. Azt nem tudom, hogy meddig, de az biztos, hogy jó hatással volt rá, hogy elfordultunk tőle. Szerintem egyszerűen tudomásul vette, hogy mi nem változunk, de nem is foglalkozunk az egésszel.
Ha ismét megbolondulna, akkor már nem fognánk fel tragédiaként. Egyszerűen az az ő élete, építsen várat, vagy árkot, legyen boldog, vagy boldogtalan: az ő dolga.

fajanka 2011.11.16. 14:50:52

@antiszci17: A tesóm nem jár tanfolyamokra, és abban biztos vagyok, hogy nem is fog.
Házastársként nem tudom mit tennék - az biztos, hogy nem állnék szóba szcis pasival, így nem juthatok el a házasságig.
Ha közben hülyülne meg a párom, nem tudom. Én hálisten nagyon kemény, erős akaratú ember vagyok, tehát egy-két próbálkozás után inkább venném a sátorfámat.
1. Mert a gyerekeimet nem tenném ki egy agyament eszme fenyegetésének
2. Mert van elég facér férfi, aki nem tagja a gittegyletnek
Ez természetesen fájdalmas lenne, de valószínűleg meglépném.

Persze könnyen beszél az ember, amikor még nem esett bele ugyanabba a kakis gödörbe, de így elméleti síkon így gondolom

triarius 2011.11.16. 15:01:13

Nem csak a cikket érdemes elolvasni, hanem az utána következő kommentárokat is. Érdekes módon sokan, régi szcientológusok azt írják, hogy 15 vagy 20 éve még nem a pénzről szólt az egész, most már viszont igen.

antiszci17 2011.11.16. 15:20:20

@fajanka: Nem tudom, hogy más hogy van, de 20 év házasság után én nem tudnám ilyen lazán elintézni, bár igazad van, ezt kellett volna tennem, megspóroltam volna magamnak egy csomó könnyet, fájdalmat, átvirrasztott éjszakákat, gyomorfekélyt, műtétet, kórházat......

fajanka 2011.11.16. 20:23:59

@antiszci17: Ez nem " lazaság", hanem felelősség önmagunkkal szemben.
Én szerencsés ember vagyok, mert sikerült elsajátítanom az egészséges önzés művészetét.
Mások problémáját, gondját meghallgatom, ha segítséget kérnek megpróbálom megadni, de fixa ideám, hogy mindenki saját magáért felel. Kell a könny, kellenek az átvirrasztott éjszakák, meg kell járni a poklot, de van egy határ: nem vagyok hajlandó más elfuserált érzelmeit, frusztrációit, félelmeit magamévá tenni, magamra vállalni.
Nekem más feladatom van: ÉN. Mert csak akkor tudok a szüleimnek szerető, segítő gyermeke, gyerekeimnek anyja, barátaimnak barátja lenni, ha élhetem az én saját kis életemet.
És pont ezért vagyok hajlandó elfogadni más véleményeket is - de csak addig, amíg nem akarnak "belémnyúlni". Mint pl. a szekták.
Önfeláldozni felesleges dolog.

béla 23 2011.11.16. 21:38:11

@fajanka: Pár mondatban ismerem antiszci esetét, és a férje azt mondta, hogy ő nem hisz a szcis hülyeségekbe, csak a tudást akarja tőlük elhozni, aztán mégis beszervezték, pedig nem egy buta alulképzett emberről beszélünk, és a gyermekem is bedőlt pedig ő is értelmiségnek számít, mégis beállt a soraikba. Mi is rátermett hozzátartozók vagyunk és sok követ mozgattunk meg hiába.Én pl , nem mertem meglépni, hogy elforduljak a gyermekemtől féltem a következményektől,pedig sokan ezt tanácsolták. Nem tudom mi lett volna a jobb, de sokadszor is ismétlem magam, könnyú kivúlről tanácsot adni és próbáljuk is megfogadni a tanácsokat, de nálunk még minden a viszályára fordult.

antiszci17 2011.11.17. 09:55:34

@fajanka: Teljesen igazad van, ha nem én lennék az érintett ugyan ezt mondanám. Csakhogy fura állat ám az a reményhal........igaz béla23? Az ember az utolsó percig reméli, hogy történik valami, rájön a szerette, hogy mit is művel és felébredünk ebből a rémálomból.

fajanka 2011.11.17. 16:53:11

@béla 23: Az, hogy ki milyen tanult, képzett itt egyáltalán nem számít - hisz tényleg vannak több diplomás emberek is az egyletben.
Azt írod, hogy sok követ megmozgattatok, hiába.
Hegyeket is elhordhattok - ha valaki hisz, akkor érvek nincsenek. Arra mentek rá, hogy meg akartok menteni valakit, aki ezt nem akarja, ill. nem is gondolja úgy,h. őt meg kéne menteni. ( régebb óta vagy érintett, így gondolom tisztában vagy vele, hogy pont a szcik azok, akik a "tefélék" meg "énfélék" és társaink megmentésén fáradoznak.)
Ahogy Antiszci17 írja épp az előző hsz-ben a reményhalról, az úgy igaz: csak reménykedni lehet. De közben felelősen kell élni a saját életünket. Őket meg hagyni, még akkor is, ha mi úgy látjuk, hogy a vesztükbe rohannak. Nyugi, ők nem így érzik.
Itt vannak például az ilyen blogok, fórumok, ezek nagyon jók arra, hogy konkrétan foglakozzunk a dologgal, itt ki tudja magát panaszkodni az ember, reményt is meríthet a már kiugrott emberek példájából, és biztos lehet benne, hogy megértésre talál.
De azért az életet élni kell
És szerintem csak kellemesebb úgy, hogy megkeresem a napfényes oldalát, és nem teszem tönkre magam. Keresni kell valami új elfoglaltságot - az én 67 éves anyukám pl.keresett magának munkát,sportol, és új ismerősöket szerzett, amikor meg jön a tavasz akkor leköti magát a kertben. Ő most már össze tudja hasonlítani a rágódás, kétségbeesés, szomorúság és társaik időszakának lelkiállapotát - és sajnos az egészségit is- a mostani közérzetével, és egészségi állapotával. Úgy lefogyott, hogy alig lehetett meglátni, nagyon aggódtam érte, és nálam ekkor szakadt el a cérna és ez vezetett ahhoz, hogy akkor drasztikusan lépek.
Volt egy időszak, hogy bármennyire fájt, de nem engedtem panaszkodni_ amint szóba hozta a tesómat, én leállítottam, ha folytatta, akkor sarkonfordulva otthagytam.
Én is keltem reggelente sírva, napközben is minden ok nélkül elpityeredtem, nem volt kedvem semmihez, senkihez, szóval kezdődött a depi. Ha ránéztem valamire, ami a családot, vagy a tesóm gyerekeit juttatták eszembe már sírtam. ( persze ezt én nem mondtam el a szüleimnek)
Mindezt csak azért írom le, nehogy azt hidd ez csak érzéketlen emberek képesek megcsinálni
süti beállítások módosítása