Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Új könyv a szcientológia magyarországi tevékenységeiről

2011. május 29. - Reformer

Júniusban jelenik meg dr. Máté-Tóth András és Nagy Gábor Dániel könyve a szcientológiáról.

Így néz ki:

http://www.harmattan.hu/konyv_760.html

Ennyit tudni róla:

 

A szcientológia a világ egyik legaktívabb és legtöbb vitát kiváltó szervezete a spiritualitások piacán. Tanaival és szolgáltatásaival boldogságot, kiegyensúlyozottságot és hatékonyságot kínál követőinek. Célja az egész bolygó clearré, tisztává alakítása. Kritikusai vallási köntösbe bújtatott üzleti vállalkozásnak tartják, amely öncélú befolyást kíván szerezni a legmagasabb gazdasági és politikai körökben.

A kötetből a szcientológia magyarországi jelenlétéről készült első, átfogó vizsgálat eredményeit ismerheti meg az olvasó. A szervezet tagsága körében végzett kérdőíves vizsgálat, a legtekintélyesebb képviselőivel készített interjúk, az elmúlt tíz esztendő rájuk vonatkozó sajtójának bemutatása és elemzése együttesen egyedülálló tárgyszerû és kritikus leírás.

Amint szerzek egy példányt, lesz róla bejegyzés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr152940720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antiszci17 2011.05.29. 15:52:40

Mit lehet tudni a szerzőkről? Máté Tóth András vallástudománnyal foglalkozik, egyetemi tanár és írt már pár könyvet különböző egyházakról. Tud még valaki valamit róla?

Ammonia73 2011.05.30. 08:43:33

Arról valamiért nem írnak a bemutatószövegben, hogy károsultakat, volt tagokat, kritikusokat is megszólaltattak volna benne...:S

"A szervezet tagsága körében végzett kérdőíves vizsgálat, a legtekintélyesebb képviselőivel készített interjúk, az elmúlt tíz esztendő rájuk vonatkozó sajtójának bemutatása és elemzése együttesen egyedülálló tárgyszerû és kritikus leírás."

norbert79 2011.05.30. 09:53:42

Várjuk meg amíg kijön, aztán essünk neki.
Amúgy nemzetközi frontokon:
- Mark Bunker, a "Wise beard man" dolgozik egy új filmen, melynek címe "Knowledge report", azaz "Tudásjelentés", melyben megpróbálja feltárni a szcientológia visszaságait, visszaéléseit. Az öreg nem újonc ebben a körben, Anonymous körökben is mélyen tisztelt, régóta követi nyomon az 'egyház' tevékenységeit. link: www.xenutv.com/blog/?p=5205
- Ugyancsak vele kapcsolatos hír, hogy egy amerikai TV csatorna, KESQ-TV megszüntette a saját Youtube csatornáját; szerzői jogi követelések miatt a Youtube felszámolta az egész hozzáférést, mindent eltüntetve ezzel. Szerencsére Mark jelezte, hogy minden megvan, csak a hozzászólások nincsenek. link: www.xenutv.com/blog/?p=5205 (ugyanazon bejegyzésen belül)
- Ausztráliában pedig felállt az Ausztrál adományügyi bizottság, melynek feladata lesz alapítványok és egyházak felülvizsgálata az adómentességi státusz ellenőrzése végett. Ezeknek a szervezeteknek be kell tudni mutatni, hogy olyan hasznos tevékenységet folytatnak a közért, amely jogosulttá teszi az adómentesség tényét. (www.xenutv.com/blog/?p=5212)
- Érdemes beszélni a filmstúdióról is pár szót, hisz nemrég óta olvasható, hogy leállították a bontási műveleteket a KCET stúdiónál, mert a helyi tanács tagja Tom LaBonge kérésére felülvizsgálatot kezdeményeznek a műemlék jellegű épület bontása miatt. (la.curbed.com/archives/2011/05/council_wants_investigation_into_scientologys_kcet_studios_site.php)

Ammonia73 2011.05.30. 13:13:26

Próbáltam utánanézni a szerzőknek és beleakadtam egy ilyenbe: www.petty.hu/scn/rtlclubhirado_2007_06_16.html
Ezzel mi lett utána? Visszavonták az engedélyüket ugye? Csak mert amikor ez zajlott, még különösebben nem voltam érdekelt a szci témában :)

antiszci17 2011.05.31. 10:36:03

@Ammónia73: Úgy tudom, visszavontákm a Pokorny(akit ugyan nagyon nem szeretek és többször összerúgtam vele a port más ügyben)szerencsére megakadályozta.

Ammonia73 2011.05.31. 11:18:08

@antiszci17: :)
Tényleg bajod lehet vele, mert szegényt y-nal írtad :D

antiszci17 2011.05.31. 11:33:00

-y +i elgépeltem. Így jár aki egyszerre akar kommentelni, dolgozni és közben ketten kétfelől beszélnek hozzá, a fülén meg a telefon :-)

Ammonia73 2011.05.31. 12:47:14

@antiszci17: akkor Te nem unatkozol...:)

béla 23 2011.06.08. 21:38:28

Ilyenkor, bánom, hogy oroszul tanultunk, és még a németet beszélem kicsit, de aki elolvassa írja le nagy vonalakban a tartalmat. Kösz!

exscn · http://exscn.net 2011.06.09. 09:54:17

@béla 23: Az angol nyelvet olvasási szinten 1-2 év alatt meg lehet tanulni munka mellett.

Az agy visszafordíthatatlan elsorvadásának megelőzése okán szerintem amúgy is célszerű életünk végéig folyamatosan tanulni, az angol tudás meg más területen is jól jöhet.

Amúgy a cikk szerint ez egy akadémikus igényességű, amennyire csak lehet, tárgyilagos könyv. Sem a szcientológusok, sem az ellenzőik irányában nem elfogult.

Tetszik, hogy a szerzőnek feltűnt, hogy egészen pontosan mi az OT és pontosan hogyan ver át vele minden szcientológust Hubbard:

"[...]adherents who reached the upper levels of teaching would literally be able to create their own universes, where they would be gods."

Szóval a szcientológia magasabb szintjein saját univerzumokat tudunk létrehozni, ahol mi vagyunk az istenek.

Persze ennek nulla fizikai megnyilvánulása van, de jó sokan továbbkombinálták, vesztükre:

"None of Scientology's exorbitant claims of physical healing and supernatural gifts has ever been demonstrated, of course. "

Tehát a szcientológia által állított fizikai gyógyulásokat és természetfeletti képességeket soha nem demonstrálta senki.

Többek között ezért is kellett Hubbardnak az általa kreált "tudomány"-t "vallás"-sá változtatnia.

Persze azt is nagyon sokan kérdezik (itt a blogon is), hogy a szcientológia egyáltalán vallás-e, de erre az egyház előszeretettel hozza fel, hogy az USÁ-ban megkapták az egyházi státuszt az adóhivataltól.

Persze a szerző, aki egy vallásokkal foglalkozó egyetemi professzor kételkedik benne, hogy az amerikai adóhivatal tiszte-e eldönteni valamiről, hogy vallás-e?

Szóval tudományként nem állta meg a helyét, a vallásos mivolta pedig erősen kérdéses.

Mindenesetre annak, aki belekeveredik, biztosan a vallásává válik a szcientológia, de tárgyilagosan vizsgálva inkább valami más. A szerző szerint a kritikusai ellen megállíthatatlanul harcoló pénzszerző üzleti vállalkozás, szerintem inkább szélhámosság.

Valószínűleg jó könyv lehet, bár azt kétlem, hogy az agymosottakon lehetne vele segíteni.

exscn · http://exscn.net 2011.06.09. 10:17:34

Közben azért belegondolva én is beláttam, hogy inkább üzleti vállalkozás a szcientológia, ha tárgyilagosan nézzük. A piacon is bárki árulhat bármit bármilyen áron, ha nem tilos és meg is veszik.

Mondjuk fontos lenne, hogy a köztudatba kerüljön, hogy azokkal a problémákkal, amikkel az ember a szcientológiába esetleg bekeveredik, el lehet menni egy pszichológushoz is.

A különbség annyi, hogy egy uniformizált "híd" helyett személyre szabott szolgáltatást kaphat. A szcientológus híd "lehet, hogy ezzel majd kezelődik" elve helyett biztosan kezelik a problémát. És persze később nem fognak egy elérhetetlen vágyként beépülő misztikus szélhámosságot beetetni vele (OT-szintek).

Az meg aki problémák nélkül bekajálja a misztikus marhaságot, az amúgy is menthetetlen lenne, mert azt keresi, arra van szüksége. Neki is szabad eladni azt, amire vevő. Sajnos konkrétan én is ilyen voltam :)

Az persze lehetséges, hogy etikusabb hozzáállással egy ilyen célcsoportnak azt is lehetne nyújtani, hogy kivezetjük őket a miszticizmus csapdájából.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.06.09. 13:08:48

:: Mondjuk fontos lenne, hogy a köztudatba kerüljön, hogy azokkal a problémákkal, amikkel az ember a szcientológiába esetleg bekeveredik, el lehet menni egy pszichológushoz is.

Szép lenne, ha nem lenne egy külön "problémák" fokozat a szci elején, és nem kezelnék ezen a szinten pontosan azokat a problémákat, amelyekkel az illető a szcibe belekeveredik.

A misztikus szélhámosság meg szép duma, de mit teszel azzal, akinek előző életek jönnek elő már a problémák fokozaton?

exscn · http://exscn.net 2011.06.09. 14:04:26

@Translator +X+:

1. Probléma alatt nem mindenki azt érti, amit Hubbard annak definiált. Nekem konkrétan több OT-val is sikerült beszélnem, akiknek semelyik fokozaton (a "problémák"-on se) nem sikerült kezelni azt a PROBLÉMÁT, ami miatt a szcientológiába kerültek. Ráadásul az egyiknél még rosszabbodott is a helyzet. Annak ellenére, hogy ezek Hubbard szerint nem problémák, nekik még azok voltak.

2. Azt hogy valakinek előjönnek előző életi emlékei én nem nevezném misztikus szélhámosságnak. Viszont mindenféle emberfeletti képesség megszerzésének ígérgetését igen.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.06.09. 14:13:06

:: 1. Probléma alatt nem mindenki azt érti, amit Hubbard annak definiált.

Ha adsz rá példákat meggyőzhetsz.

De érdekelne, hogy hogy lett óté, ha az első fokozaton így keresztülengedték...

:: 2. Viszont mindenféle emberfeletti képesség megszerzésének ígérgetését igen.

Hehe, ha előző életedben volt vmi misztikus képességed, akkor az hova tűnt? Vagy egyáltalán elgondolkoztál azon, hogy ha van előző életed, hogyan is mozgatod MOST a tested?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.06.09. 14:27:26

:: Mondjuk fontos lenne, hogy a köztudatba kerüljön, hogy azokkal a problémákkal, amikkel az ember a szcientológiába esetleg bekeveredik, el lehet menni egy pszichológushoz is.

Meg ez a mondat magas labda, ugye a problémákkal villanyszerelőhöz is el lehet menni...

exscn · http://exscn.net 2011.06.09. 14:48:01

@Translator +X+:
1. Migrénes fejfájás kimutatható szervi ok nélkül

2. Valamelyik hozzászólásomban belinkeltem egy amerikai pszichológus könyvét, aki több ezer valódi páciensét vitte végig egy korábbi halála és az utána következő születése közti időszakon hipnózisban. Mivel a páciensek nagyrészt ugyanazt mondják el, összerakott egy könyvet a magnófelvételek átiratából.
Nos ezt csak azért írtam le, mert mint azt szintén korábban írtam, meg kell próbálni az embernek minél inkább megfigyeléseken alapuló válaszokat találni, ha nem akarunk ostoba bábokká válni. Persze lehet, hogy nem így van és implantált mechanizmusok ezek az életek közötti események, ahogy Hubbard tanítja (persze a tartalmuk nem az, mint amit Hubbard állít), de az is lehet, hogy az egész valami gének által kódolt ösztönökből származik.

Szóval ezeket a hipnózisos tapasztalatokat is illik fenntartásokkal kezelni, de mégis hasznosabbnak tűnnek nekem, mint bármelyik szektavezér kinyilatkoztatásai.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.06.09. 15:10:47

:: exscn · exscn.net 2011.06.09. 14:48:01
:: 1. Migrénes fejfájás kimutatható szervi ok nélkül

Azért én ezzel csak orvoshoz járnék inkább. Egy MR vagy PET azért csak csodákra képes...

:: de mégis hasznosabbnak tűnnek nekem, mint bármelyik szektavezér kinyilatkoztatásai.

Azért azt a kérdést mégis meg kellene válaszolnod, hogy ha vannak előző életek, a sima sétálás mennyire misztikus képesség?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.06.09. 15:12:59

@exscn: Erről jut eszembe, Mars Recordsot olvastál már? :)

(Je, ez a könyv érdekel, elolvasom majd. Tudsz vmi jó androidos pdf olvasót, BTW?)

exscn · http://exscn.net 2011.06.09. 17:08:25

@Translator +X+:
1. Azért azt te is tudod, hogy fejfájással egyből Int Rundownra teszik az embert, aztán ha nem segít, akkor jön a "majd a hídon kezelődik" szöveg. Az orvosok pedig semmit nem tudtak csinálni.
Amúgy egy csomó ilyen pszichoszomatikusnak mondott problémával egyáltalán nem tud a szcientológia mit kezdeni. Rengeteg esetet láttam. Bezzeg, ha valami betalál véletlenül, arról egyből nyereségjelentést íratnak, amit a létező összes helyen közzétesznek, ha elég szenzációs.

Előző életek, test/lélek témában maximum feltevéseim vannak. Mindenesetre ha létezik "másvilág" vagy valami ilyesmi, akkor valahogyan meg kell legyen oldva a két világ közti kapcsolat és ok-okozati viszony. Valahogy úgy, ahogy egy Virtual Reality játékban is ebből a világból irányítod a karakteredet és ez nem borítja fel a játék ok-okozati rendszerét, mert része a szabályrendszernek.

Ez a Mars Records szerintem sima FreeZone-os promó anyag.

(Androidban nem vagyok otthon.)

exscn · http://exscn.net 2011.06.09. 20:57:11

@Translator +X+: Kicsit visszaolvastam és az a gyanúm, hogy kicsit elbeszélünk egymás mellett, az lehet a gond.

Szóval "misztikus szélhámosság" alatt én nem a vallásokban általában megszokott spiritualizmust értem.
Nálam ez a "misztikus szélhámosság" az, mikor Hubbard olyasmiket ígér, hogy az OT-k távolból, csak a gondolataik erejével lelökik a kalapokat az emberek fejéről, bármilyen távoli helyen lévő dolgot meg tudnak nézni anélkül, hogy odamennének, manipulálják az időt, stb.

Nem tudom, hogy kéne ezt nevezni, de mindenképpen szélhámosságnak mondanám, amíg nem tudnak ilyet demonstrálni. Esetleg "okkult szélhámosság" jobb lenne?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2011.06.10. 09:00:25

:: Válasz erre
:: 1. Azért azt te is tudod, hogy fejfájással egyből Int Rundownra teszik az embert

Nekem spec attól fáj a fejem. Folyamatosan kint kell lennem, és ha nem alszok mellé eleget, puff :)

De persze a hozzáállás a fontos :)

:: Ez a Mars Records szerintem sima FreeZone-os promó anyag.

Lehet, nekem az tetszett benne, hogy a TA is oda volt írva, így sikerült kicsit hihetőbbre varázsolni. Azt viszont nem értettem, hogy miért nem tettek fel egy IR kamerát a polcra éjszakára, ha ennyire rabolgatják őket...

:: csak a gondolataik erejével lelökik a kalapokat az emberek fejéről

Ha én egy testtől független létező vagyok, akkor mi a különbség egy kalap és a testem között?

exscn · http://exscn.net 2011.06.10. 14:25:49

@Translator +X+: Az agyadhoz kapcsolódsz, nem a kalaphoz. Ez egy ilyen rendszer.

Nem játszottál még számítógépes játékkal? Ha a játék úgy van kitalálva, hogy az egérrel meg a billentyűzettel a játékosodat tudod irányítani, akkor csak azt tudod irányítani. Bármennyire is a játéktól független létező vagy, nem tudsz olyasmit irányítani, amihez nincs kapcsolatod/interfészed.
süti beállítások módosítása