Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A tegnap beharangozott cikk

2010. január 06. - Reformer

Megtaláltam nagynehezen a neten is ezt az újságot, itt egy link a cikk bevezető részéhez, és maga a bevezető.

http://hu.ezo.tv/cikkek/szcientologia-az-enjobbitas-muveszete.html

 

Célja a végtelen túlélés, megszabadulni a materiális terhektől és az akadályozó életmódbeli tényezőktől, hogy elérhessük a szellemi függetlenséget, uralkodni tudjunk magunkon és az életünkön. A módszert világszerte számos bírálat éri, mégis tízmilliókat vonz magához. Az EZO élet magazin ezúttal sem ítélkezik, és tiszteletben tartja mások hitét.

Tízmilliókat :) Inkább tízezreket... Jó, ne ítélkezzenek, de legalább nézzenek utána a riportalany állításainak.

"Mindössze két mércéje van annak, hogy jól éltük-e életünket - írja Hubbard. - Szándékaink szerint cselekedtünk-e, illetve mások számára jó volt-e, hogy voltunk?" Amikor 1950-ben megjelent az író Dianetika című könyve, az egyhamar az egész Egyesült Államokra kiterjedő mozgalmat indított el. Egyetemi vitacsoportok jöttek létre, számos kórházban fogadták el Hubbard technológiáját, hogy a pszichoszomatikus betegségben szenvedőkön segítsen.

Ez még nekem is új... Egyetemi vitacsoportok, számos (!) kórház. Egyre kreatívabbak az OSA-sok.

Megnyílt a Hubbard Dianetika Kutatási Alapítvány, az író előadói körutakra járt. Szinte minden hallgató, aki részt vett az előadásain, olyannyira fellelkesedett, hogy auditáltatta magát, majd szép sorban a közeli ismerőseit és családtagjait is. A hívek 1954-ben Hubbardtól függetlenül megalapították az első egyházat, majd egy évre rá Hubbard létrehozta a Szcientológia Alapító Egyházat.

Hubbardtól függetlenül semmit nem lehetett csinálni, nála volt az összes copyright és anyag. Az 1954-es "független" alapítás az egyház egyik régi meséje.

Ekkor már a világ minden táján ismerték a módszert, akkor is, ha bírálták. Hubbard évente több könyvet publikált a témában, amiket tucatnyi nyelvre lefordítottak, és több tízmilliós példányszámban adtak el. 1981-ben megalakult a Nemzetközi Szcientológia Egyház (CSI), és a Szcientológia Missziók Nemzetközi Szervezete (SMI). A módszer atyja több mint 5000 írást és 3000, hangszalagra rögzített előadást hagyott hátra a témában. A világon több mint 40 millió embert érintett meg a módszer. Ma már több, mint 8000 egyház, misszió és csoport működik, a világ 165 államában, s az internet létrejöttével egycsapásra milliók számára vált lehetővé a szci-tanok elérése. Így vált valóra Hubbard egykori álma, hogy milliók auditáljanak milliókat.

40 millió "megérintett" ember? Muhaha. 8000 egyház, csoport és misszió.... az egyház hivatalos hivatalos honlapjáról jó, ha 500 címet össze lehet kaparni (amiből csak 160 org méretű, a többi akár 1-2 fős szervezet is lehet). Hol a többi 7500?

Én a magazin helyében ezért pénzt kértem volna, hiszen gyakorlatilag egy az egyben leadták az egyház saját gyártású reklámját.

Gondolom, a cikk többi része is hasonló színvonalú.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr421651069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bumburnyak 2010.01.06. 17:39:34

Az itt a fő kérdés szerintem, hogy mennyit fizettek a cikk megjelenéséért!

Ammonia73 2010.01.06. 20:46:06

Az Ezo magazin valószínűleg semmit sem tud a kényesebb témákról a szcientológiát illetően...valaki felvilágosíthatná őket...hmmm...vajon ki lesz az?
;D

exscn · http://exscn.net 2010.01.07. 02:51:15

Az 1 főre jutó adóbefizetést tekintve 118. a listán a 169-ből.

kalman 2010.01.07. 17:56:45

"Így vált valóra Hubbard egykori álma, hogy milliók auditáljanak milliókat."

milliókért :)

kalman 2010.01.08. 15:34:01

ma kaptam iwiwen ezt az üzenetet:
"Téma: Büszke vagyok a magyarságomra!!!

Feladás dátuma: január 8., 14:09

Felhívjuk a figyelmed, hogy ez az üzenet feltehetően egy olyan körüzenet, mely hamis információkat tartalmaz az iWiW működéséről. Az iWiW sohasem küld körlevelet, a kommunikáció a címlapon a "Gépház üzen" ablakban és a hivatalos blog-on történik. Az iWiW nem olvassa a felhasználók üzeneteit, a gyanús körüzenetek szűrése automatikusan történik!

Üzenet szövege

Te is nézd meg ezt a videót, ha eddig még esetleg nem tetted meg:

www.youtube.com/watch?v=Nhsq1FFW_K0

Szerintem teli találat. IMÁDOM!!!!!!!!!

Az összes külföldi ismerősömnek is elküldtem, mert professzionális, és azt akartam,
hogy ilyen képük legyen Magyarországról.

Üdv., Éva"

még jó hogy tudom, nem ez a test vagyok, hanem egy lélek (ahogy a szci tanítja)
és a lélek nem magyar nem amerikai, sem kínai...
érdekes...
:)
üdv

bumburnyak 2010.01.08. 20:04:40

Még valami szúrja a szemem:

"...s az internet létrejöttével egycsapásra milliók számára vált lehetővé a szci-tanok elérése."

Retexis 2010.01.11. 16:00:13

EZO.Tv :) Érdemes megnézni a kezdőoldalt. Végre a helyére került a szcientológia.

K.Z 2010.01.11. 16:01:57

Ki írta a cikket?
Amúgy nem tudom elképzelni, hogy egy "naiv", ám független" újságírói munkáról lenne szó.
Maga a beharangozó viszonylag részletes, azaz az író beleásta volna magát a sci történtébe.
A legvalószínűbb, hogy egy, az egyház által (OSA) előkészített dologoról van szó. Ebből a szempontból érdekes és jelzésértékű, hogy Kunfalvynak sem szóltak. A teljesség kedviért: az ESO tv-nél nagyságrendekkel komolyabb, országos orgánumoknál is mindennaposnak mondható az ilyen jellegű khm. eljárás (korrupció). A mechanizmus viszonylag egyszerű: a korrumpálók jellemzően az egyik médiumtulajdonossal vagy vezető szerkesztővel állnak kapcsolatban/veszik meg kilóra. A káder utána kiadja a melót a lehető legtehetségtelenebb újságírónak (minden szerkesztőségben lebzsel egy-két ilyen hasznos idióta ebből a célból, a belsősök jól tudják kikről van szó)Az ilyen alak többnyire annyira azért nem hülye, hogy ne tudja, hogy milyen vonalvezetésű anyagot vár el tőle a főnök. A szöveg erősen PR-szagú kitételei arra utalnak, hogy az író a riport(ok?) során különféle írott "sajtóanyagokat " kapott, amelyből szemicskézett (control C - control V)
Persze az ilyen piti orgánumnál mint az ESO Tv. és az is könnyen lehet, hogy a szerkesztő is kihúzogatott "problémás részeket" a cikkből. Persze, az sem kizárható, hogy az egész Kunfalvy-interjú egy fal eljárás volt, az újságírót utasították arra, hogy kanyarítsa alá a nevét egy írásnak.

K.Z 2010.01.11. 16:11:43

Még annyit, hogy a két cikk a zegyház részéről tudatos médiatervezésre utal. A sci-t nyíltan dicsőítő, közvetlen seggnyaló cikket eleve agyamosott idióták által olvasott/írt ezoterikus magazinokban teszik közzé. A valamivel nagyobb olvasottságú természetgyógyásznak már marad a "szakértő" imázzsal felruházott Lenkei, míg a nagyobb presztízsű, országos médiumokba az olyan fedőszervekkel tudnak híreket behekkelni, mint az Állampolgári, vagy a Drogmentes.

Ammonia73 2010.01.31. 14:08:34

Na de most konmolyan! Hogy néz ki ez a gyerek???
danderma.wordpress.com/2010/01/20/eshraykom-suri-cruise-shopping-in-kitten-heels/
Ennyit a "a gyerek egy kisméretű felnőtt" szci felfogásból...fúj
süti beállítások módosítása