Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Független szcientológusok

2009. október 09. - Reformer

Új csapat jelent meg a színtéren: magukat "független szcientológusoknak" nevezik, prófétájuk vezetőjük pedig Mark C. "Marty" Rathbun, aki blogot is vezet, ahol időnként bemutat egy-egy új "függetlent", aki névvel, arccal vállalják ezt a státuszt.

 

Az álláspontjuk egyszerű, mint a faék: a szcientológia jó, Hubbard jó, szcientológia egyház rossz, David Miscavige csúnyagonosz, és ő minden rossz forrása az egyházon belül.

Nekem személy szerint azonban súlyos aggályaim vannak az új fejleményekkel kapcsolatban:

1. Amit Rathbun csinált

Mark Rathbun több mint 20 évet töltött az egyház félkatonai szervezetében, a Sea Orgban, és felküzdötte magát Miscavige elsőszámú helyettesének. Mivel az őrült törpe tanítómesteréhez, "Ron is gone, but the con goes on" Hubbardhoz hasonlóan nem szívesen válik meg a pénzzel és hatalommal járó pozíciójától, biztonsággal kijelenthető, hogy a lehető legmagasabbra vitte. Ráadásul a létező legmagasabb, kapitányi rangot is megkapta a Sea Orgon belül (ld. egyenruhás fotó a négy csíkkal), amit nem a jóindulatú, megtévesztett idealistáknak szoktak osztogatni.

Miscavige bízott benne. 1993-ban együtt csikarták ki az IRS-től (amerikai APEH) a teljes adókedvezményt, amelynek értelmében minden létező és jövőben megalakítandó szcientológia szervezet teljes adómentességet kapott. (Ráadásul a szcientológia képzés is leírható az adóból, ezt a kiváltságot egyetlen más egyház sem élvezi az USA-ban. Egy zsidó házaspár be is perelte az amerikai adóhivatalt, mivel szerették volna ők is levonni a vallási iskola tandíját az adójukból. Az Legfelsőbb Bíróságig jutottak, akik azonban nem kívántak az esettel foglalkozni. Bővebben ez az angol blogbejegyzés fejti ki a történetet.) Rathbun volt továbbá Tom Cruise auditora, tehát ő volt az abszolút bizalmi ember.


Captain Mark Rathbun, a régi "szép" időkben

Feltételezhetjük tehát, hogy jellemvonása Miscavige-hez hasonlatosan voltak, különben sose került volna abba a pozícióba.

A feladatai közé tartozott például a különféle okok miatt ott tartott, de elmenni vágyó emberek fogvatartása és lelki megtörése. Ő volt a nemhivatalos "börtönőr" a szcientológia nemzetközi bázisán.

2. Amit Rathbun nem csinált 

Rathbun 2004-ben lelépett a Sea Orgból - milyen érdekes, pont akkor, amikor DM paranoiája már őt is utolérte, és neki is kezdett kellemetlen lenni az élete.

2008-ig semmit nem hallottunk róla, aztán előkerül, és mintha mi se történt volna, dicsőíti Hubbard techjét, és DM-et hibáztatja mindenért. Bocsánatot nem kér senkitől; ha valamelyik régi motoros szabadzónás (az egyháztól függetlenül a szcientológiával foglalkozó szcientológus) kérdőre vonja, vagy megjegyzi neki, hogy 20 évig szopattál minket bentről haver, talán jóvá kéne tenni, akkor közli, hogy ez nem ilyen fekete-fehér dolog, és a szabadzónában se ártana magukba nézni az embereknek.

Elment az FBI-hoz? Nem, sőt az egyik válaszában még el is hencegett azzal, hogy semmit nem tudtak ráhúzni, hiába hallgatták le a telefonját "J. Edgar Hoover-féle hősök".

Bocsánatot kért bárkitől is? Nem.

Tett-e tanúvallomást? Nem.

De a tétlensége nem most kezdődött. Még amikor DM után a második ember volt, vajon tett-e a valamit, hogy leállítsa szociopata főnökét? Nem, semmit. Tétlenül nézte, ahogy DM püföli a beosztottjait? Igen, sőt ha kellett, be is segített. Amikor eltüntette az egyházra nézve terhelő bizonyítékokat a Lisa McPherson-ügyben (ezt legalább beismerte - gondolom ezt is csak azért, mert már elévült), értesítette utána a hatóságokat? Nem.

Rathbun most, Mike Rinderrel, az OSA (az egyház titkosszolgálata) volt vezetőjével.

Vennél tőlük használt autót?

 

 

 

 

 

3. A független szcientológusok

Legalább két olyan ember is van közöttük, akiknek súlyos dolgok száradnak a lelkiismeretén. Az egyik Mike Rinder, aki az OSA-t, az egyház titkosszolgálatát vezette. Ő volt a felelős a kritikus hangot elhallgattatásáért, a Lisa McPherson Alapítvány szétveréséért, a volt munkatársak perekkel zaklatásáért, a sajtóban való hazudozásért stb. Ő még annyira sem közlékeny, mint Rathbun. Legalább bocsánatkérésre tellett tőle? Nem.

A másik díszpéldány Mariette Lindstein. Ő volt a szcientológia egyházi szervezeit menedzselő szervezet, a Flag Command Bureuax (Flag Parancsnoki Iroda) főmuftija. Kegyetlen, szadista nő volt, előszeretettel vette át DM módszereit, sőt új módszereket is kitalált beosztottja megalázására. Ezek után ő is szó nélkül megjelenik Marty oldalán, mint "független" szcientológus. Az eszem megáll.

 

4. Mi következik ebből?

Feltételezhetjük azt, hogy Marty sok szennyes dologról tud és rács mögé tudná juttatni Miscavige-t.

Csakhogy.

Rathbunnak és hasonszőrű társainak egyáltalán nem érdeke, hogy BÁRMI szaftos dolog kiderüljön DM-ről. Ugyanis akkor lehet, hogy cellatársak lesznek, mivel DM nem volt egyedül ezek elkövetésénél.

Tény, hogy Rathbun tereget ezt-azt ki a szennyesből, de miket? A múltkor megírta, hogy DM valószínűleg félrelép a titkárnőjével (hallotta valakitől), és keményen tolja a piát (whisky helyett most már a likőröket favorizálja). DM gondolom azóta is a sarokba húzódva retteg attól, hogy mi mindent fog kitálalni.

Számomra világos, hogy ezzel az egésszel egy célja lehet - DM-re finom nyomást gyakorolni, hogy lemondjon és eltűnjön. Az se baj, ha a kassza egy részét viszi, ha a kormányrudat átadja és hagy a pénzből valamennyit. Marty szerint - belső forrásokra hivatkozik - 750 millió dollár van az egyház közvetlen adományokat gyűjtő számláján (ezek nem a szolgáltatásokért fizetett pénzek, hanem a hagyományosan adományként befizetett összegek).

Szerintem ezzel ugyanott lennénk. Az egyház kapna egy is átfestést, de ugyanúgy menne tovább a lehúzás és az átverés, csak - okulva DM példájából - kevésbé erőszakos módon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr591439091

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.09. 18:53:53

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.10.09. 18:04:46

:: 2. Amit Rathbun nem csinált

Két szó: teher kondi.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.10.09. 18:29:37

Szerintem minden kiugrott geci ugyanezt csinálja, csak maximum kevésbé tudtak felkapaszkodni a fán, így kvázi kevesebb szárad a lelkükön. Az én szememben egy szétalázott barátság, tönkrevágott család ugyanolyan bűn, főleg, hogy az kívülállókkal történt, a főgecik bűnei meg a többi önkéntes idiótával...

übi 2009.10.09. 19:08:55

Egy vékonyka mellékszál: ahhoz, hogy ingyen játszhass a freeonlinegames.com oldalon, minden játék előtt végig kell nézned a szcientológusok csábító hirdetését...

Fekete Sámuel 2009.10.09. 19:24:27

Az egész poston végignyúló hamis látszat, hogy a független szcik centralizáltak, és ezt a Rathbun papa a főnökük, vagy legalábbis valamiféle nagyfőnök ott.

Pedig egy lóf*t. Független szci nagyon, de nagyon sokféle van, ténylegesen egyetlen olyan szervezetük sincs, ami akár csak nagyságrendileg akkora lenne, mint a szcég.

falatkenyér 2009.10.09. 19:50:38

Képmutató,hazug banda.Csak a pénzt számolja mind!

igazi hős 2009.10.09. 19:53:06

Ebben a buliban nincs véletlen. Így kell a semmiből felépíteni egy új vezetőt: a kevésbé rossz fiúk leléptetik a hűde nagyon rossz fiút és a helyébe természetesen egy Grál lovag lép.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.09. 20:03:00

A hit nem opcionális. Van aki hisz, és van aki nem. Valaki tud zenélni, van aki nem. Én például soha semmiben nem hittem. Azt a szar TV Shop-os szöveget, ahogy ez az egyház kedte: szégyen beszopni, de: nekem az az érzésem, hogy a megtért embereknek vallás kell. A legtöbbjüknek csak az a pechje, hogy nem valami "rendes" vallást választott.

Egyébként az összes kis egyház legjobb ellenszere, ha megszünteted körülötte a levegőt a médiában. Aki nincs ott, az ugyanis gyakorlatilag nem létezik. Most itt a blogon is kb. 1000 ember elolvassa ezt az index címlapon és lesz olyan 3 hülye, akinek csak a "revolution" jön le... :(

Gatto Negro 2009.10.10. 00:27:27

Osztódással szaporodnak?

exscn · http://exscn.net 2009.10.10. 00:30:25

Nemrég olvasgattam ennek a Rathbunnak a blogját és azon tűnődtem, hogy csak teljesen bolond-e, vagy oltári nagy gazember.

Valami olyasmi a célja, hogy létrehozzon egy árnyékkormány-szerűséget az egyház mellett és idővel valahogy átvegye a hatalmat.

Mellesleg ugyanazok az elmebeteg szövegek jönnek belőle, mint az egyházban, hogy nem szabad szabadon olvasni a netet, stb.

Szerintem az egyházon kívül rájöhetett, hogy valójában hogyan is működik Hubbard csapdarendszere. Valószínű, azt is megértette, hogy DM túl hulye ahhoz, hogy ezt megfelelően működtesse. Egyszerűen csak belecsöppent egy nagyszerűen kidolgozott rendszerbe, ami pont jól jött a hatalommániájához. A dilettantizmusával viszont magát a rendszert bontja szét egyre nagyobb sikerrel, így egyre többen lépnek ki belőle.

Rathbun szerintem arra számít, hogy a kilépettek nála fognak lecsapódni egyre nagyobb bázist alkotva, majd pedig valahogy átveszi a hatalmat az egyházban is.

Csak azt nem veszi számításba, hogy aki valahogy kikeveredik az egyházból, az hajlamos egy idő után átlátni a szitán és nem fog tudni bedőlni a módszereinek. Legalábbis remélem.

terran 2009.10.10. 01:17:25

ez már tiszta Dűne bmeg

gergel 2009.10.10. 02:51:52

ezek olyanok mint a pseudo korrupt krsnások?

lilike13 2009.10.10. 08:02:28

Tessék előbb az alany-állítmány egyeztetést megtanulni, az aki-ami-amelyt megkülönböztetni, a szavakat helyes sorrendbe tenni, aztán irkálni, és amit feltesz, átolvasni.
"Feltételezhetjük tehát, hogy jellemvonása Miscavige-hez hasonlatosan voltak, különben sose került volna abba a pozícióba."
"Az egyház kapna egy is átfestést,"-folytathatnám, de minek.
Egyébként meg le a szcientológusokkal, a szcientológiával, ha ortodoxok, ha függetlenek!

csipinymous 2009.10.10. 08:57:45

Mentik a bőrüket.
Tudják, hogy baj van.

kalman 2009.10.10. 12:57:34

Üdv Gergel

"ezek olyanok mint a pseudo korrupt krsnások? "

ezt kifejtenéd egy picit bővebben is?
Én személy szerint nem értelek téged, sajnos.
Köszi

norbert79 2009.10.13. 10:48:36

Belegondoltam ebbe az egészbe, kicsit a Star Wars 1-3 epizódjai ugrottak be egyből erről.
Amikor az ember azt hinné, itt egy hataloméhes vad őrült (DM), tessék, felbukkan egy ravaszabb, még 'erőszakosabb' ember, aki látványosan kilép, levág egy hatalmas PR akciót, s ezzel nemcsak az egész Anonymous társadalmat osztja meg, de nyomást gyakorol DM-re is. És mire észbekapnak kik Marty mögé állnak fel, ismét az 'egyház' soraiban találják magukat, egy másik vezető keze alatt. Csöbörből vödörbe.
Remélem Reformer, hogy sokan észnél lesznek, mielőtt benyalják a mézesmadzagot.

Fekete Sámuel 2011.05.09. 15:37:13

Borzasztóan néznek ki ezen a képen.

béla 23 2011.05.09. 22:29:16

Úgy néznek ki, mint két homokos!!

norbert79 2011.05.10. 09:34:46

@Pszientológus: Nicsak, te is előkerültél? Azért teljesítmény egy két évvel ezelőtti cikkre kommentelni... :D
süti beállítások módosítása