Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Jett Travolta

2009. január 06. - Reformer

Összefoglaló és hírek a tragikus halálesetről.

 

A legrészletesebben, 3 cikkben a velvet.hu foglalkozott a történtekkel.

2009. jan 3.  Meghalt Travolta fia
2009. jan 4.  Nem létező autizmusába halt volna bele Travolta fia?
2009. jan 6.  Roham okozta Jett Travolta halálát

Átolvastam a külföldi híreket is, ez a három cikk jól összefoglalja a lényegi pontokat.

Kiegészítés a fentiekhez (MTI):

http://index.hu/kultur/klassz/travol0106/

Ezek pedig a következők (copy-paste a Velvetes cikkekből):

 

Január 2-án, péntek délelőtt tíz óra körül talált rá ápolója, Jeff Kathrein az eszméletlen Jett Travoltára (16) a család bahamai üdülőhelyén, az Old Bahama Bay Resort Hotel apartmanjának egyik fürdőszobájában. 

Travoltáék december 30-án érkeztek a bahamai luxusnyaralóhelyre, és január 9-ig terveztek maradni. Jettet utoljára csütörtök éjjel látták élve – írja a rendőri jelentés -, ápolója, Jeff Kathrein azonban éjszaka még többször is ellenőrizte a srácot. A 16 éves kamasz ágyában folyamatosan bekapcsolt bébiőr volt, lakrészének fürdőszobaajtaján pedig nyitásérzékelő - mindezeket Travolta közeli barátja, Michael McDermott árulta el a Daily Mail-nek, hozzátéve: az óvintézkedésre Jett "rossz egészségi állapota" miatt volt szükség, mert a fiú „gyakran kapott rohamokat”. 

A fiú kicsi korától rejtélyes betegségben szenved, melyről a család mindig nagyon szűkszavúan nyilatkozott. A hivatalos Travolta-álláspont szerint Jett egészségi állapotáért egy Kawasaki-szindróma nevű betegség a felelős, de az interneten elég sok helyen autizmusnak tudták be az állapotát.

Az X17online dr. Stanford Shulmant, a Northwestern Egyetemnek a Kawasaki-szindrómát kutató szakértőjét idézi, aki szerint "Ez a betegség nem jár rohamokkal. Ha egy tinédzser valamilyen rohamot kap és ebbe belehal, azt nagy valószínűséggel nem a Kawasaki-betegség okozta".

A Jett állapotát autizmusnak betudók azzal is indokolják álláspontjukat, hogy az autizmus viszont nagyon is gyakran jár együtt epilepsziás rohamokkal (amelynek során a páciens önkívületében valóban okozhat magának súlyos sérüléseket). 

Hivatalos bejelentés szerint roham okozta Jett Travolta halálát - jelentették a bahamai hatóságok.

Ezen felül még a következő dolgok ismertek/derültek ki:

Jeff Kathrein, az ápoló: ő az, aki (férfiként) az elhíresült 2006-os fotón szájon csókolja Travoltát. A kvalifikációi szintén érdekesek. Van weblapja is, eszerint esküvői fotózás a szakterülete. Viszont van egy fontos tulajdonsága - Travoltához és Kelly Prestonhoz hasonlóan ő is szcientológus, a Nemzetközi Hírességek Központjában kapott auditálást. Lásd itt. Vagy egy felesége is, Ana, aki szintén szcientológus és ő is vigyázott a gyerekre. Úgy tűnik, ez elég volt ahhoz, hogy két esküvői fotósra bízza a gyereket.

Kawasaki-szindróma: egy gyakorló orvos szerint nincs bizonyított összefüggés vegyszerek és a Kawasaki-szindróma között és ez a szindróma nem vált ki epilepsziás rohamokat.

Hubbard az epilepsziás rohamokról és a Jett által szedett gyógyszer: Hubbard természetesen erről is megemlékezett. A Youtube-on itt meghallgatható: Hubbard a rohamokról (audio).

A lényeg angolul:

And then people who have epilepsy, which is a type of disease which gives them seizures, are almost always found on some minor drug that prevents them from getting these—they call them petit mal seizures. Thats epilepsy. I dont care how they call it. Sometimes they really seize and sometimes its just slight. One of those, if an epileptic ever took you by the hand and so forth, hes liable to break every bone in your hand, if he suddenly had a seizure. But the doctors keep them on something to prevent this. Its just a tranquilizer and they keep them on that one year, year in and year out. And then you come along as an auditor and you try to audit the pc and you tell the pc that hell have to go off that drug. And then all of a sudden, why something will happen from someplace or another that the pc will tell the doctor that they have been taken off the drug by the auditor. And the doctor will call up plaintively asking you to please put her back on the drug because she needs this. And you get into a collision between medical treatment and so on. Now Ive been using a lot of medical words here or chemical words really. Just dont pay any attention to them because theyre mostly gobbledygook, and theres an awful lot of gobbledygook words. Gobbledygook just means nonsense chatter, you see. Theres an awful lot of them.  - L. Ron Hubbard, 1972. április 7-i előadás

Magyarul arról beszél, hogy amikor auditorként (praktizáló szcientológusként) "kezel" az ember egy ilyen páciens, akkor abba kell hagyatni vele a gyógyszer szedését.

Ami azért is érdekes, mert Travolta ügyvédjei szerint Jett évekig Depakote-t szedett a sűrűn előforduló és igen erős rohamai ellen, viszont egy idő után már nem hatott és féltek a gyógyszer egyik mellékhatásától, a májkárosodástól, így abbahagyta a szedését, az ügyvédek szerint idegsebészek tanácsára.

Egy jóslat: az egyik pletykaoldal 2007 novemberében megjósolta Jett halálát és a szcientológiát tette felelőssé. Íme a link. (Remélem, nem hoax).

Ennyi a fellelhető, többé-kevésbé tényanyag.

Az már a spekuláció kategóriája természetesen, hogy Jeff Kathrein Travolta meleg barátja lenne, akit nem a szaktudása miatt alkalmazott erre a feladatra, hanem valami más okból. Az eddig ismert adatokból úgy tűnik, hogy a fiút hosszabb időre magára hagyták, ami a rendszeres epilepsziás rohamok miatt érthetetlennek tűnik. 

A boncolás eredmény a jelek szerint valószínűleg nem lesz nyilvános, tehát egyelőre maradnak a találgatások.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr6861985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThufirHawat 2009.01.07. 09:07:34

Meghalt egy 16 éves fiú. Valaki fia. Ez nagyon szomorú, mindig az, ha ilyen eset történik, függetlenül attól, hogy az apja egy barom állat, és történetesen pont szci.
Kicsit úgy érzem, főleg az előző postok kommentjeiben, hogy sokan szinte örülnek ennek, és ez nagyon elszomorít.

MartinBro 2009.01.07. 10:55:08

Nagyon sajnálom a srácot én is, de van egy olyan érzésem hogy az apja annyira nem...

Gatto Negro (törölt) 2009.01.07. 19:57:58

A bulvárhírek rengeteg ellentmondást tartalmaznak. A teljes igazságot csak Travolta ismeri, ő meg ködösít rendesen. Muszáj is neki, mert ő is felelős a történtekért. Arra azért kíváncsi lennék, hogyan változtatja meg ez a tragédia Travolta és az egyház viszonyát.

Reformer 2009.01.10. 19:16:51

Daily Mail cikk, erős idegzetűeknek.

Hosszú és az újságíró alaposan utánajárt a témának.

www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1111057/Did-John-Travoltas-weird-faith-seal-son-Jetts-fate.html

süti beállítások módosítása