Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Tom Cruise eléggé visszavett

2008. december 16. - Reformer

Tom Cruise visszatért Matt Lauer műsorába, ahol 3 évvel ezelőtt igen emlékezetes interjút adott (ebben nevezte "felszínesnek" a házigazdát, itt szólta le Brooke Shields-et antidepresszánsok használatáról és itt nevezte áltudománynak a pszichiátriát, meg hogy ő "ismeri" a pszichiátria történetét). Az egészet pedig megelőzte a kanapén ugrálós jelenet az Oprah Show-ban.

 

Az utóbbi időben azonban igencsak más hangnemet ütött meg, ennek ékes példája a mostani interjú.

 

A stop.hu így foglalja össze:

Ilyen még nem volt: Tom Cruise elismerte!

Tom Cruise filmsztár "arrogánsnak" nevezte három évvel ezelőtti viselkedését az NBC televízió Today című műsorában, és közölte, hogy tanult az interjúból, amelynek során áltudománynak bélyegezte a pszichiátriát.

A színészt a nyilatkozat után számos kritika érte, és ismét címlapokra került a szcientológia iránti elkötelezettsége. A vallási szervezet köztudottan berzenkedik a tudat- és hangulatmódosító szerek ellen.

Cruise a 2005-ös tévéincidens óta hétfőn jelent meg először a Matt Lauer vezette show-műsorban. "Miután megnéztem, tényleg úgy véltem, hogy nem ez volt a szándékom. Arra gondoltam magamat nézve, hogy arrogánsnak látszottam" - ismerte el, s hozzátette: "Sokkal jobban kellett volna kezelnem." 

Lauer - ismerve Cruise elmegyógyászatot elutasító nézeteit - három éve rákérdezett, hogy vajon a pszichiátria segíthet-e embereken. "Sohasem értettem egyet a pszichiátriával. Mielőtt szcientológus lettem volna, sohasem értettem egyet a pszichiátriával" - replikázott akkor Cruise, és rátromfolt: "Maga nem ismeri a pszichiátria történetét! Én ismerem!"

A sztár - akinek Valkyrie című második világháborús filmdrámáját a jövő héten mutatják be Amerikában - "lehiggadását" nem csak a hétfői tévéműsor jelezte; nemrégiben a People magazinban is önkritikát gyakorolt a viselkedése miatt, és azon is viccelődött, hogy mekkora cirkuszt csinált az Oprah Winfrey-show-ban, amikor a kanapéra ugorva kiáltotta ki, mennyire szerelmes Katie Holmes-ba, aki később a felesége lett. 

Még hozzátenném, hogy azt is mondta a Barbara Walters Specialban nemrég, hogy nem fog a szcientológiáról beszélni, hanem a weboldalt ajánlja csak az érdeklődöknek.

A mostani interjúban pedig azt is hozzátette, hogy mint színész akar ezentúl megjelenni és nyilatkozni, nem pedig mint szcientológus.

Mondhatni, hogy 180 fokos fordulat ahhoz képest, amiket mondott a hírhedtté vált belső videóban: csak a szcientológia képes segíteni az emberiség problémáin, mindig a maximumot teszi érte minden nap és ezt várja el mástól is, csak egy szcientológus képes egy balesetnél igazán segíteni stb.

De azért ne feledjük, hogy állítólag volt köze az egyik legfrissebb szcientológiaellenes könyv, a The Complex Amazon.com-ról való eltávolításához.

A Könyves Blog írt erről:

Tom Cruise eltökélt szcientológusként tagadja, hogy arra akarta volna kötelezni az Amazont, hogy ne forgalmazza a 'The Complex' című leleplező könyvet. Az október végén megjent kötetben John Duignan az angliai szcientológiai egyházközösség egyik volt magas rangú tagja közzétette az egyházból való drámai kilépésének történetét és annak okait. A megjelenés után öt nappal Cruise megjelent az Amazon seattle-i központjában. Az elmondások szerint csak az új fimjének a reklámozásáról beszélt a találkozón, ám néhány nappal később az Amazon brit oldalain már nem lehetett megvásárolni a könyvet. Az Amazon indoklása szerint egy könyvben szereplő személy kereste meg őket, azzal hogy rágalmazásokat tartalmaz a kötet: "az angol törvényeknek megfelelően nem tehettünk mást, mint beszüntettük a forgalmazását" - nyilatkozták. Duignan szerint Tom Cruise fenyegette meg őket. Ezt nemcsak a színész, hanem az Amazon szóvívője, Patty Smith is tagadja.

Duignan, aki 22 éven át volt a szcientológiai egyház tagja a könyvben ugyanazokról az általános vádakról számol be, mint sok más az egyházból kilépett személy szokott: Duignan szerint a tagokat sorozatosan mélyhipnózisra kényszerítették, agymosáson mentek át és komolyan megbüntették azokat, akik ellenszegültek, még a gyerekeket is. Duignan 2004 körül kezte kritizálni az egyházat, amikor elmondása szerint próbálta népszerűsíteni azt hátrányos helyzetű, szegény csoportokban is, amely nem okozott osztatlan örömöt az egyházközösségben. Duignan szerint az egész egyház csak a pénzről szól.

Az egészhez csak annyit tennénk hozzá, hogy reméljük mindenki emlékszik arra a South Park részre, annak minden szexuális áthallásával, amikor Tom Cruise nem hajlandó kijönni a szekrényből (Tom Crouse Won't Come Out of the Closet).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr42826311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bumburnyak 2008.12.16. 17:55:51

biztos kommunikációs stratégiát váltottak, mert rájöttek, hogy így csak taszítja az embereket!

ha már tom cruise:

www.stop.hu/articles/article.php?id=203184

és ha már nála tartunk, és a médiánál, akkor itt van travolta is megint:

www.borsonline.hu/news.php?hid=16013

Victum 2008.12.16. 18:30:13

Tom Cruise fején hátul van egy potméter, azzal lehet a processzor órajelet állítani. Túl sok volt a fagyás, meg nagyon melegedett is, úgyhogy visszavettek egy kicsit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.12.16. 18:54:10

Hát, leszámítva az összeesküvés-elméletek iránti vonzódásomat én alapvetően örülök neki, mert Cruise szerintem jó színész. Kár lenne, ha teljesen meghülyülne.

Warlimont 2008.12.16. 18:58:53

Már a mostani "Valkyre" c. filmje kapcsán is akadály volt a szci, mert német eredeti helyszíneken akartak forgatni, és a német kormány első kanyarban Cruise szci mivolta miatt tagadta meg ezt.
Halivúdban egyre fogy a levegő a jó tommyboy körül, egyre nehezebben alkalmazzák. Pl. vicces lehetett, amikor a "Világok harca" forgatásán felállított egy szci sátrat, ahol a forgatási szünetekben a stábot gyúrta az átállásra. Ezek miatt lassan de biztosan kezdett a bolond és a ciki kategóriába csúszni filmes körökben, de szerintem már a zegyháznak is inkább ártott, mint használtak a megnyilvánulásai.

A menedzsere nyilván szólt neki, hogy egyre fogyóban a zöldhasú, így nem lesz nagy adomány sem a zegyháznak, és most próbál színleg visszavenni a tempóból. :)

Dalacus Dortemente 2008.12.16. 19:18:57

Cruise azért még mindig álomvilágban él. A legviccesebb, hogy végig folyamatosan "humanitáriánus tevékenységként" utal a szektás munkásságára, amin egy éhező, kialvatlan, idegbeteg, nincstelen Sea Org tag csak mosolyogni tud. A szcientológia mai formájában körülbelül annyira humanitáriánus mint egy lassan ölő méreg.

A másik, hogy a kommunikációs képessége feltűnően romlik. Régen jobb interjúkat adott, pörgősebben, összeszedettebben beszélt. Most nem sok mondatot sikerült befejeznie, sokszor csak motyogott, mintha próbálna kitalálni a belül uralkodó homályból. Abba kéne hagynia a hülye OT szinteket.

Lehet csak a frizura miatt de egyre jobban hasonlít Miscavige-re, nem?

Dr. Kix 2008.12.17. 10:34:22

Lehet, csak felvettek egy nem szcidióta PR-ost, aki ért is hozzá, és stratégiát váltatott Tomival.

Nem lett szimpatikusabb ettől számomra ez a majom.

anonim én 2008.12.20. 00:12:14

Íme az "egyház", aminek színészek a kirakatarcai. Aki egy kicsit belegondol ebbe, azonnal meg kellene szólaljon a vészcsengő a fejében:
Hé, a fickó egy színész! Az a munkája hogy eljátsszon dolgokat! Akkor mondjuk rá hogy jó színész, ha el tudja hitetni velünk, hogy ő vadászpilóta, háborús veterán, agysebész vagy bármi. És a moziban ülve, ha jól játszik, arra a két órára el is hisszük neki. Miközben pontosan tudjuk, hogy nem az. Halló!
A fickó képes szemrebbenés nélkül hazudni, hiszen színész. Az átverés a munkája. Persze semmi probléma nincs ezzel, amíg a vásznon teszi.
Ezek meg kiteszik a kirakatba. És büszkék rá, hogy mekkora szinészeik vannak. Az igaz adatok bajnokai.

sprenczl 2008.12.20. 20:24:06

Sosem volt szimpi ez a törpemajom.

Muster Mark 2008.12.22. 19:28:01

anonim én: Yeah. De nyugi. Nem tud igazán átkúrni. Lehetne jó szci egyház is, csak nem kellett volna vallást csinálni belőle.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2008.12.23. 01:42:28

Muster:

Ha egy önfejlesztő tréning lenne, ami adózik és az utolsó fillérig visszatéríti az elégedetlen ügyfelek pénzét, akkor nem lenne ez a blog, nem lenne Anonymous (de :)) és én is aludhatnék végre...

Muster Mark 2008.12.30. 19:23:35

AnonHun: eredetileg annak indult, csak a pénzéhség és a hatalomvágy közbeszólt. De a cult leple alatt továbbra is felfedezhetőek az önfejlesztő tréning maradványai, amit megfelelő tech-hel ;-) ki lehet venni alóla.
süti beállítások módosítása