Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Jason Beghe interjú, VII. rész

2008. november 05. - Reformer

Hírességek a köz(ép)pontban

MB: Hogy bánnak a hírességekkel a szcientológiában?

JB: Csak azt tudom, hogyan bántak velem és még néhány híres ismerősömmel. Másképp bántak velünk, ezt bizton állíthatom. Ezt se tudtam hova tenni. Megkaptam Ray Mithoffot, a bolygó legjobb auditorát, ő a nemzetközi rangidős esetfelügyelő (az auditorok felügyelője, aki eldönti, hogy pontosan milyen auditálást kell kapnia valakinek). RTC-s (Religious Technology Center, a szcientológia hierarchia teteje) technikai személyzetet (az auditálást szolgáltató embereket nevezik technikai személyzetnek) kaptam. Los Angeles-ben volt egy saját auditorom, esetfelügyelőm, rangidős esetfelügyelőm, ők mind átnézték a dossziém, aztán elküldték Richard Reissnek, aki a Flag (a clearwateri top szcientológia szolgáltató szervezet elnevezés) rangidős esetfelügyelője, ő is átnézte…tudod, mennyi idő kellett egy kibaszott a C/S-eléshez (auditálási program elkészítése – minden auditálási ülés után a teljes anyag elmegy az esetfelügyelőhöz és ő dönti el, hogy mi következzen)? Ha origináltam (saját magáról tesz egy megjegyzést vagy megfigyelést valaki) egy olyat, hogy „valami nem tetszik”, akkor egy hónap múlva mehettem ülésbe. Mert kurvára nem tudták kezelni. Túl sok „via” (köztes állomás) volt a „kommunikációs vonalon”.

Hogy bántak velem? A lehető legtöbb figyelmet kaptam. Mondom, ha ez a lehető legjobb szolgáltatás…a végén már ezt kérdeztem tőlük és a bolygó Clearré tételével kapcsolatban is ez merült fel…ha ti vagytok a legjobb faszagyerekek a világon és beismertétek, hogy elkúrtatok engem, akkor mi lesz az átlag szcientológussal egy átlag orgban? Neki csak annyit mondanak, tedd be az etikád, ennyi kell csak! Végtelen etika ciklusokba kerül és csak kínlódik…és ők teszik gallyra bazmeg. „Neked még kell pár sec check!” Talán ki se tudja már fizetni vagy mit tudom én. És még az eljárás is szar!

Fogalmuk sincs arról, hogy mit is csinálnak valójában! Kurvára az van, hogy egyszerűen csak reménykednek! Csak remélik, hogy működni fog! Azért kurvára nagy szemétség, mert azt mondják, „Na! Akkor most feljavítjuk! Kell még egy kis oregánó.” A másik rákontrázik, hogy kell még egy kis só. És tessék, itt a dossziéd. Le-C/S-elték (elkészült az auditálási program) és már mehetsz is ülésbe. Ülésben pedig így reagálok: „ezt a faszságot! Nem ez a helyes tétel!”  (ez egy kifejezés, azt jelenti, hogy nem ezt kellene az illető szerint auditálni, mert érzése szerint nem ez kezeli őt)  Erre az auditor:  „lebeg a tűd, szeretném jelezi, hogy ez tényleg nem a helyes tétel!” (lebeg a tű = az e-méter kijelzőjén szabadon mozog ide-oda egy ismétlődő mintával, azt jelenti Hubbard szerint, hogy nincs probléma az adott témával már; a másik felében pedig az auditor visszajelzi az alanynak, hogy mivel lebegett a tűje, elfogadja tőle jogosnak azt a kifogását, hogy valóban nem ezt kellene auditálni).  És még egy hónapot kell várnom ezekre az idióta faszkalapokra. Közben elment százezer dollárom erre az auditálásra és még nincs is vége!

Aztán mivel rég voltam ülésben, nevetséges ártó tetteket veszünk elő. „Hát maszturbáltam.” Ilyenek. Ki a faszt érdekel? Nem ölök embereket és nem verem a gyerekeimet! Érted? Öööö, internetes pornó… nem is tudom, múltkor ideges lettem munka közben… nincs mit mondani basszameg, és ezzel megy el az idő. Hihetetlen!

MB: A hírességeket igencsak felhasználják arra, hogy új híveket szerezzenek.

JB: Így van.

MB: A városba érkező fiatal színészeket is megtalálják. A Backstage Westben minden hétvégén 5-6 hirdetést látok, műhelyeket tartanak. Hallottál róluk?

JB. Hogyne. Tartottam is egyet. Egyszer rávettek. Akik eljöttek, érdeklődni kezdtek és befizettek különböző tanfolyamokra. Mindig találnak előadót. A színészek pedig egy célcsoport. Eleve jó PR nekik, gondolom. Ha valaki befut, akkor az a szcientológia miatt volt. Sok embert ismerek, aki ilyen műhelyt tart, és az elején nem szívesen akartak olyasmit csinálni vagy mondani, amit kértek tőlük. Úgy értem, ez szcientológia és el kellett mondani, hogy használjuk az etikai kondíciókat az egész karrierünkre, meg ilyenek.

Igen. De néhány ilyen műhely után, már ők is elhiszik. Nehéz ügy. Oda kell figyelni. Ezek tisztességes, jóindulatú emberek. De sajnos…nem akarok túl sok ijesztő dolgot mondani…de miért marad az ember mondjuk egy rossz kapcsolatban? Egy fájdalmas párkapcsolatban? Sokan akkor is visszamennek a párjukhoz, ha az veri őket és kétlem, hogy az illőt az első randin kezdte volna a verést. Szomorú. Ezek a hírességek eladják a lelkük egy darabját. Hazudnak, de megmagyarázzák azzal, hogy jó emberekért teszik, az egyházért teszik, a csoportot segítik, bla-bla-bla. De ilyenkor az ember sejti, hogy magát is áltatja. De hát ha ránézel, azt mondod, elmegy. Bárhol máshol, például egy ülésben, ez egyből egy ártó tett lenne. Ott viszont nem az! És ha már benne vagy… nyomod ezt a „kemény eladást” meg mindent. De nézd meg hogyan ferdítik el az igazságot. A színészeket átbaszni egy dolog. De nézd meg mennyi gyereket visznek be a Sea Orgba. Egymilliárd éves szerződéssel.

MB: Mi a véleményed a Sea Orgról? Mennyire bánnak másképp a Sea Orgosokkal, mint a hírességekkel? Tudod, hogy milyen a Sea Orgosok élete?

JB: Hallottam egyet s mást, és hihetőnek tűntek a történetek. Olyat nem láttam, hogy valakit bántalmaztak volna. Ordítozást láttam. Testi bántalmazást nem. De én úgy vagyok vele, hogy itt van például az én történetem. Az is elég szomorú, kicsaltak belőlem egy rakás pénzt és így tovább. De nem is lehet összehasonlítani egy olyan ember történetével, aki belépett a Sea Orgba. El tudod képzelni, milyen az, ha valaki fölött szabadon rendelkezhetsz és bármit megtesz neked? A rabszolgád. És még csak fizikai kényszer sem kell, mert az elméjét tartod fogva. Nem a tökét szorongatod, hanem az elméjét! És imádnak, csodálnak és neked szentelik az egész életüket. Nyugodtan dolgoztathatod őket. Mennyit is dolgozik egy ember? Egy átlag Sea Orgos 100 órát dolgozik hetente. 80-100 órát. Mennyi lenne neki a minimálbér?

Még a szaros minimálbért sem kapják meg! De ők húzzák fel az épületeket. Mindent ők csinálnak, a műszaki cuccokat is. Évente legalább 75000 dollárt kellene keresniük. De ez van. És tizenévesként csapnak le rájuk, így 40-50 évet dolgoztathatják őket. Felvesznek egy fogorvost is, aki megcsinálja a fogukat. Minden szakmát be tudnak építeni a szervezetbe. Akkor ez mi? Sok-sok millió dollárnyi ingyenmunka. Ráadásul rámegy az életük. És mit kapnak cserébe? Azt hiszik, hogy megmentik a galaxisnak ezt a szektorát. Ez a tudat elég nekik. Azon kevesek vannak ott, akikben megvan az etikai tartás egy ilyen elkötelezettséghez.

MB: Mit szólsz az RPF-hez? (a Sea Org büntetőtábora a rosszul teljesítők részére)

JB: Az is benne van a pakliban. Szerintem csak a kontroll egy újabb eszköze. Olyan emberek kerülnek oda, legalábbis gondolom, akik bizonyos fokig kezdenek kikerülni az irányítás alól. Mi a megoldás? Még több kontrollt kapnak, míg vissza nem kerülnek az irányítás alá, legyen szó akár fizikai, akár mentális bántalmazásról, vagy mindkettőről.

MB: Odabent te mennyit tudtál az RPF-ről? Tudtad, hogy családokat szakítanak szét, és a családtagok hónapokig, évekig nem beszélhetnek egymással?

JB: Ezeket nem reklámozzák. Amikor már régi motoros voltam és több időt töltöttem a felsőbb szervezetekben, mint például a Goldban, hallottam egy-két dolgot. De az ilyesmit próbálják eltitkolni az emberek elől, főleg a hírességek elől. Ugyanis az egyházi propaganda szerint a Sea Org OT-kból áll. Egy csapat OT. És ha ők kudarcot vallanak, akkor az OT-k vallanak kudarcot.

A Sea Org-ba való belépés elvileg egy csapásra Clearré tesz. Az EPF, az Estates Project Force a felkészítő szakasz, utána lehet csak valakit posztra helyezni a Sea Orgban. Az EPF-en sok fizikai munkát és tanfolyamokat végeznek és a lezáró jelensége egy OT. Nekem furcsa. Egy kicsit. Hányszor forrt fel az agyvizem, amikor felhívtam a Flaget, mert beszélnem kellett az elnökkel és persze mindig valami új ember veszi fel a telefont. A szcientológia a kommunikáció nagymesterének állítja be magát, de egy olyan ember veszi fel azt a köcsög telefont, aki nem tud angolul. De azért OT! Csak épp egy lengyel, 14 éves OT, aki hirtelen egy kibaszott nemzetközi hotel recepciósa lett. Mondom, hogy kerül ide ez az ember? „Hát ez a posztja.” „Meg kell csinálnia”. Ha lemegy a statja, biztos mehet az RPF-re. Vagy ha nem tanul meg elég gyorsan angolul, és ez nem túlzás. Őrület!

MB: Akkor nem sokat tudtál az RPF-ről, igaz?

JB: Inkább a neten olvastam róla, de…

MB: Hogyan védik meg a közönséget a nagyvilágban érzékelhető enthétától? (rossz hírek, negatív sajtó a szcientológiával kapcsolatban) Te tudtad, hogy az újságokban és a TV-ben elég negatívan tüntetik fel a szcientológiát?

JB: Érdekes, mert emlékszem, hogy a feleségem megnézte Ted Koppel interjúját David Miscavige-dzsel és szerinte Miscavige elkúrta. Vagy legalábbis nem tűnt annyira OT-nak. Beszélt is Susan Watsonnal, a CC elnökével és Susan úgy reagált - tudod, amikor a másikat próbálja beállítani hülyének az ember. „Megőrültél? Csak a tónusskála-gyakorlatot végezte.” Úgy nevezik, hogy „not-is”-elte a dolgot. Vagy halottügynöközte (ezek szcientológia kifejezések arra, hogy úgy kezeljük a kritikát, hogy hiteltelenné tesszük, lejáratjuk a forrását).  Érdekes volt. Én is tapasztaltam hasonlót, például amikor Tom Cruise úgy viselkedett, hogy… az elég sok embernek volt felkavaró élmény. De ők úgy állnak hozzá, hogy „Fantasztikus volt. Tökéletes. Az emberek nem tudják elviselni ezt a magas szintű lelkesedést.” Erre meg azt mondod, „Ja, jó! Tehát ez a hivatalos hozzáállás. Ja, jó!”

MB: Ennek a Tom Cruise-os esetnek nagy visszhangja volt és ők úgy állítják be, hogy „jó nekünk, mert sokan jönnek a weboldalunkra és sokan ismerik meg a szcientológiát.”

JB: Így van.

MB: Közben a világ teljesen őrültnek nézi Tom Cruise-t!

JB: Igen. Igen. Pont ez az érdekes. A saját kis világukban ez tényleg így van. Ez van akkor, amikor egy szcientológus beszél egy vagy több szcientológushoz. Ez az, amikor Tom Cruise - én is csináltam ilyen videókat – egy szcientológus csoporthoz beszél és tudja, hogy egy rendezvényen kizárólag szcientológusok fogják megnézni az interjút. És az a célja, hogy képletesen szólva egy nagyot rúgjon a seggükbe , hogy még inkább úgy viselkedjenek, mint ő. Ez a lényege. Tehát ez a… az ő univerzumukban, be lehet mutatni a felvételt. Ha jól tudom, amit láttunk, az egy vágatlan felvétel és ő tényleg ilyen. Jó néhányszor találkoztam vele. Voltunk tanulópárok is. Basszus, hát Marty Rathbun felváltva auditált minket másfél hónapon keresztül. Egyszer én mentem be, egyszer ő, egyszer én, egyszer ő. Ő tényleg ilyen. Ez ő. Kibaszottul céltudatos és nem egy „hátulgombolós nyámnyila dilettáns.” Abszolút elkötelezett. Nem a barátom és nem ismerem annyira jól, de azt láttam, hogy ez ő. Hogy őrültnek tartják, ez érdekes. Ő ugyanis a legtöbb szcientológus ideálja. Emiatt is érdekes ez a megállapítás. Érdekes, mert ők úgy mutatták be, hogy „Gyerünk, emberek, ne csak üljetek a seggeteken! Vegyetek példát Tomról!” A többi ember pedig, aki nem része ennek a kis Truman-show-nak, úgy reagál, hogy „ennek meg mi baja?” Elképesztő.

MB: A kívülálló számára úgy tűnik, hogy lefejtik az ember személyiségét, akarom mondani realitását, és azt a szcientológia realitásával helyettesítik.

JB: Pontosan ezt láttam én is. Ezt tapasztaltam. A másik veszélyes dolog…én is láttam egy részt a Tom Cruise-os interjúból. Már korábban. A rendezvényen. Egy IAS rendezvény volt, ott kapta meg a szabadságérmet. A tény, hogy van benne egy rész, amikor azt mondja: „Szcientológusként, nem teheted meg, hogy elmész a baleset mellett, mert te vagy az egyetlen, aki tényleg segíteni tud.” És ő tényleg így gondolja. Érted? Pont ezért okozhat kárt, ha egy vallás széthúzza az embereket. Úgy tűnhet, hogy ez jó, mert embereken segít. Igen ám, de föléjük is helyezi önmagát. Ő már „homo novis”. Leereszkedik hozzánk. Ő már tudja, hogy a mennybe megy. Érted? És ez nekem elég ijesztő. Komolyan. Szerintem nem tesz jó a bolygó közösségének, hogy egyesek külön csoportokra szektásodnak és csak ők ismerik a megoldást. Ebből lesznek a háborúk.

MB: Említetted, hogy benne voltál hasonló videókban, mint Cruise. És elég sok szcientológia…

JB: Hú basszus, ezt kapd ki. A Sea Organization legnagyobb toborzó filmjében, amit több mint… jóval több mint egy évig csináltunk a Goldban, David Miscavige-dzsel. Az utolsó napon is ott volt ő meg egy másik ember, hogy be tudjuk fejezni a videót a Sea Org-napra. Akit a Sea Orgba toboroznak, az az én hangomat fogja hallani. Bár ha eljut hozzájuk ez a videó, lehet, hogy más hangját teszik alá.

„Egy őrült világban élünk, ahol a fájdalom és mindennapos küzdelem háborút szül és kínszenvedést okoz. Ahol a drogok már elterjedtek.”

Így kezdődik. Nagyon komoly. A Sea Org-ról szól, a megalakulásáról, bla-bla-bla. Állítólag nagy ütős. Legalábbis ezt hallottam. De hát az ő statjaik sose mennek le. Aztán, hogy is volt… igen, az utolsó nagy dolog, amiben a kilépésem előtt részt vettem…nem is tudom mi volt a neve, de volt egy nagy kampány, hogy minden orgba betesznek néhány videót, ami bemutatja az új publiknak, hogy mi a CCHR, kik az önkéntes lelkészek, meg ilyenek. 10-12 videón van az én hangom.

Aztán ugyebár ott a szcientológia technológia, hogy mikén tegyünk valakit Clearré és miként jutassuk el a spirituális szabadság magasabb szintjeire. Sokat kell tanulni hozzá, tanfolyamra kell járni, aminek része a sok technikai film. Mindegyiket L. Ron Hubbard írta, némelyiket ő is rendezte. Én pedig… Jézusom. Nem is tudom, basszus, de benne vagyok egy csomóban.

MB: Akkor most ki fognak törölni?

JB: Azt nem tudom. Volt egy lány, aki kilépett, őt nem törölték ki. Bár utána újravették azt a filmet. Némelyik… eltart egy ideig, amíg újraveszik a filmeket. Náluk amúgy is lassan megy a forgatás. Egyszer basszus csináltunk egy félórás filmet. Hónapokig forgatták. Hónapokig.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr89751017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_yx 2008.11.05. 12:14:03

JB végre kimondta, amit én is éreztem: Óriási összegeket szakítanak le olyanért, ami - valószínű -, segít. Ha nem, akkor TE rontottad el és neked kell meglelned, hol a hiba benned. Aztán csodálkoznak, ha olyan választ kapnak végül: Tényleg én szúrtam el! Akkor, amikor szóba álltam veletek. (Nem értelmesebb lenne időnként némi önvizsgálatot tartani az egyháznak is? Esetleg az így "felismert" dolgokat kijavítani, vállalva a tévedés következményét? És nem a könyvszedőkre kenni!! :D)

anonViktor 2008.11.05. 12:23:18

Ez egy nagyon tartalmas, érdekes része az interjúnak, sok lényeges, egyszerű gondolat összegyűlt benne.

_yx: Ha az elhibázott dolgokat felismernék, és elhatároznák, hogy kijavítják, akkor annak a Szcientológia megszűntetése lenne a következménye. Ezért inkább (maguktól) nem teszik meg.

V

Tapasztalat.. 2008.12.12. 17:58:26

Következő rész?

Már várjuk... :)

süti beállítások módosítása