Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Drogmentes Maraton téma - Hubbard PR-módszere akcióban

2008. május 05. - Reformer
A Drogmentes Maraton kiadott ma egy sajtóközleményt (köszönet az újságírónak, aki továbbküldte nekem). A szcientológiával kapcsolatos rész miatt publikálom, a legalizációval kapcsolatos szakmai vitába nem kívánok belefolyni, arra van más fórum (és blog is).



Kissé TLDR (too long, didn't read - túl hosszú, nem olvastam) típusú, de jó látszik belőle a tipikus szcientológia PR-"kezelés":

1. Nem értik, hogy a probléma velük az emberi jogokat sárba tipró és tagjait kihasználó gátlástalan álegyházhoz fűződő kapcsolatuk.

2. Nem értik, hogy attól, hogy Hubbard leírta, még nincs tudományosan alátámasztva.

3. Az egészet úgy állítják be, hogy a csúnya gonosz, drogterjesztésben érdekelt érdekcsoportok támadják anyagi okokból a drogmentes küzdelem élharcosait. (ld. pszichiátria - szcientológia ellentét)

4. Fair game (szabad préda) irányelv alkalmazása Sárosi Péterre, akit le akarnak járatni (ld. szcientológia kontra Veér András - ugyanazok a módszerek: nyomoznak utána, idézgetnek tőle társadalmilag elítéllhető dolgokat.

5. Saját hibáik figyelmen kívül hagyása és el nem ismerése, ugyanazon válaszok ismételgetése (semmi közünk az egyházhoz stb.), és a vallásszabadságra történő hivatkozás.


Tisztelt Szerkesztőség!

 

Immáron hetedik alkalommal futjuk körbe az országot a drogok ellen, 42 napon és 2100 km-en keresztül.

A prevenciós programhoz a 7 év alatt többszáz iskola és több tízezer diák csatlakozott már.

Most azonban a legalizáció-párti Sárosi Péter erőteljes lejáratókampányba kezdett ellenünk, és céljaink ellen.

Persze egy ilyen téma felkarolása mindig okot adhat a támadásokra, azt azonban nem gondoltuk volna 7 éve a mozgalom elindításakor, hogy a legalizáció hívei ilyen komoly teret nyernek és már a Parlament Drogeseti Bizottságában is ott ülnek.

Ez természetesen még nagyobb felelősségvállalásra ösztönöz bennünnket, hisz nagyon nem szeretnénk, ha fiataljaink pár év múlva drogot vásárolhatnának a boltokban.

Ezért híjuk fel a társadalom figyelmét erre a veszélyre.

Ez nem politikai ügy, sokkal inkább társadalmi ügy, és pártoktól függetlenül összefogásra van szükség!


Kérem, tegyék közzé alábbi cikkünket, illetve szívesen veszünk részt TV, rádió interjúkon ezzel kapcsolatban.

Ajánlom szíves figyelmükbe Dr. Hermon Mihranian addiktológus szakorvost, aki 25 éve foglalkozik drogprevencióval, ill. leszokatatással.

Elérhetőségei: *****************

Baráti üdvözlettel,

Braun Mónika

elnök

Együtt egy drogmentes Magyarországért Mozgalom

 

Diszkrimináció vagy érdekellentét?



A Drogmentes Magyarországért Maraton csapata megdöbbenve értesült a hírről, hogy a Magyar Addiktológiai Társaság, illetve az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesületének bizonyos tagjai sajtóközleményt közöltek le Magyarország legnagyobb drogellenes programsorozata ellen.

A Drogmentes Magyarországért Maraton évente 42 napon át tartó, 2100 km-es futással hívja fel a figyelmet a drogok valódi veszélyeire.

Történik mindez akkor, mikor Magyarországon a 16 évesek csaknem egyharmada kipróbált már valamilyen illegális kábító szert, és az első szerhasználat ma már a 12-13 éves korra esik, miközben a magyar diákoknak legfeljebb csak egytizede részesül bármilyen drog-felvilágosításban.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés: milyen szakember lehet, aki –anélkül, hogy 7 éves fennállásunk alatt akár egyszer is szemrevételezte volna programjainkat – ilyen kritikával illeti munkánkat.

Amikor azonban tudomásunkra jutott, hogy a kritika mögött többek között Sárosi Péter áll, akinek személyében a kendermag.hu szerkesztőjét tisztelhetjük, nyilvánvalóvá vált, hogy milyen mozgatórugók vannak a háttérben.

Sárosi Pétert a Kendermag Egyesület és a TASZ színeiben láthatjuk nyilatkozni. Előadásaival többek között az évenként megrendezésre kerülő „joint-sodró” verseny résztvevőit szokta elkápráztatni.

Idézet a Kendermag Egyesület által 2007 májusában kiadott Legalizációs Káté-ból:


A legalizációra tehát még fel kell készíteni a társadalmat, illetve szét kell feszíteni az ENSZ egyezmények által biztosított nemzetközi kereteket. Hosszú távú célként a kormánynak el kell köteleznie magát a legalizáció mellett, és meg kell kezdenie a társadalom felkészítését a legális kontroll bevezetésére. A Kendermag Egyesület 1 éven belül dekriminalizációt, 5 éven belül pedig legalizációt szeretne.”

 

Úgy tűnik, a legalizáció fellegvárában holland döntéshozók is konfrontálódnak korábbi helytelen drogpolitikájuk következményeivel, és 2009-re fel akarják számolni a cannabis-származékok legalitását. Amszterdam polgármestere, Job Cohen szerint "A prostitúció és a coffee-shopok koncentrációja vonzza a bűnözést, és nem lehet szemet hunyni a nők kihasználása, az emberkereskedelem és a pénzmosás felett" – hangsúlyozta a város első embere. (forrás: MTI)

Sárosi Péter – aki végzettségét tekintve nem drogszakember, sokkal inkább történész – kritikai írásában veszi a bátorságot, és kétségbe vonja Dr. Freund Tamás agykutató és Dr. Vizi E. Szilveszter agykutató marihuana-val kapcsolatos szakmai állásfoglalását. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által a Mindentudás Egyetemén tartott előadásról Sárosi a következőképp fogalmaz: „(…) nemcsak hatástalan, de a várt hatással ellentétes eredményre vezet. (…) amely nemhogy csökkentené, de növeli a kábítószerekkel kapcsolatos problémákat és szenvedést..”
 
Sárosi egyébként övön aluli internetes támadást intézett idén tavasszal az ENSZ Kábítószerügyi Főigazgatója, Antonio Mario Costa úr ellen is,

mivel az korábban egy konferencián „holdkórosoknak” nevezte a „drogok legalizálását támogató drogfüggők csapatát”.

 

Az ENSZ és Európai Unió stratégiai dokumentumai felhívják a különböző szervezeteket, vállaljanak feladatokat a drogprevenció területén.

A Drogmentes Magyarországért Maraton nagyban kiveszi részét a felvilágosító, megelőző munkából, amire többek között a nemzeti drogstratégia is ösztönöz.

 

A Drogmentes Magyarországért Maraton csapata immáron hetedik alkalommal vállalkozik 42 napos, 320 települést érintő, ország körüli futására. Útjuk során drogfelvilágosító füzetekkel látják el a csatlakozó iskolákat és diákokat. 2007-ig bezárólag 220 település 425 iskolájából 38.000 diák futott összesen több mint 60.000 km-t a drogmentes Magyarországért. Csaknem 30.000-n fogadták meg, hogy nem fognak kábítószert fogyasztani..

Sárosi egyébként soha nem vett részt a Drogmentes Magyarországért Maraton egyik programján sem, így megkérdőjelezhetõ, vajon hiteles forrásokból merítkezik-e. Az is kérdéses, hogy milyen motivációk állnak a háttérben.


A Drogmentes Magyarországért Maraton aktivistái kiadványokban és előadásaikban is felhívják a figyelmet a marihuana hosszú-, és rövid távú egészségkárosító hatásaira. E nyilvánvaló adatokat neves nemzetközi szakmai intézmények és társaságok kutatásai és publikációi támasztják alá.

A szervezők rámutatnak arra is, hogy valódi, tényszerű felvilágosítással – és nem a legalizációval –  igenis képesek vagyunk hatékony lépéseket tenni a megelőzés terén.


A Drogmentes Maratonhoz évről-évre egyre nagyobb számban csatlakozó iskolák, önkormányzatok, egyesületek, cégek, sportszövetségek, valamint az Országos Polgárőr Szövetség folyamatos jelenléte ékes bizonyítéka annak, hogy a drogmentesség eszméjéért bármilyen vallású, illetve nem vallásos személyek egyaránt felléphetnek, és összefogással hatékony lépéseket tehetnek.

Az emelkedő résztvevői létszám egyben azt is mutatja, hogy a programok mindenféle vallási, politikai, ideológiai jelleget nélkülöznek.

Köztudott, hogy a programot szcientológus magánszemélyek szervezik a Héliosz Közhasznú Alapítvány égisze alatt. Ez nem kíván komolyabb oknyomozói tevékenységet.

Nem titkoljuk, és nem is reklámozzuk. A vallás azonban személyes ügy, és nincs köze a Drogmentes Magyarországért Maraton programjaihoz.

 

Miként azt a Maraton Kiáltványa is megfogalmazza:

„A Drogmentes Magyarországért Maraton civil és hivatásos sportolói elviszik a hírét annak, hogy az ország lakossága nemre, etnikumra, felekezeti hovatartozásra,

világnézetre való tekintet nélkül összefogott ebben a kérdésben, és teremtõ szándékával meg kívánja azt állítani.”

A Drogmentes Magyarországért Maraton nem egyházi megmozdulás.

Aki ennek ellenkezőjét állítja – anélkül, hogy meggyőződött volna feltételezése valóságtartalmáról – nem csupán a szervezők hitelességét, becsületét sérti meg, de az évről-évre csatlakozó iskolaigazgatók, tanárok, városi vezetők, polgárőrök, rendőrök, önkéntesek, védnökök és eszmei támogatók ítélőképességét és tapasztalatait is megkérdőjelezi.

Be kell látnunk, hogy a programot ért támadások esetében pusztán néhány ember – vélhetőleg szubjektív érdekek által vezérelt – kijelentéseiről van szó,

akik sohasem vettek részt azokon a programokon, melyeket különféle jelzőkkel látnak el.

Ezzel áll szemben az a több mint ezer vezető és híresség – szavával és írásos elismerésével, akik VALÓBAN jelen voltak a Maraton rendezvényein.


Ahogyan azonban a csatlakozói kedv is mutatja, szerencsére Magyarország lakosságának többsége józan, előítéletektől mentes gondolkodású és támogatja a drogmentes társadalom gondolatát.

Szomorúan vesszük tudomásul, hogy a többséggel ellentétben egyes személyek – annak ellenére, hogy az ő gyermekeik drogmentes jövőjéért is dolgozunk – negatív színben tűntetik fel Magyarország legnagyobb drogfelvilágosító programsorozatát, és érdekellentéteket szítanak prevenciós, ill. ártalomcsökkentő szakemberek és szervezetek között. 

Aggályos, hogy Sárosi Péter állásfoglalásához a Magyar Addiktológiai Társaság (MAT) elnöke is csatlakozott. A MAT céljai közösek a mienkkel, ezen felül állami feladatot látunk el saját erőforrásokból, így inkább számítottunk egy baráti kézfogásra, mint heves támadásra.

Tisztelettel arra kérjük Dr. Csorba József elnök urat, hogy mint a neves szakmai társaság feje – felelősen gondolja át kijelentéseit és a MAT – alább idézett  célkitűzései szerint járjon el.

Bármilyen szakmai jellegű kérdéssel kapcsolatban pedig nyitottak vagyunk a párbeszédre.

Egyben fogadja szeretettel Elnök Úr a csosamgban található futócipőt, és tartson velünk egy közös futásra a drogmentesség jegyében!

 

 

Idézet a MAT célkitűzéseiből:

A társaság elkötelezett a lakosság egészségnevelésében, a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos széleskörű ismeretterjesztésben, az ezzel kapcsolatos nevelési és oktatási feladatok kezdeményezésében és támogatásában.

A Társaság kiemelt célja, hogy együttműködjön a káros pszichoaktív szerhasználat, valamint a viselkedési addikciók terjedésének visszaszorításában részt vállaló, továbbá a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése érdekében működő társaságokkal, szakmai szervezetekkel, intézményekkel, önsegítő csoportokkal és civil szervezetekkel; e problémák minél hatékonyabb megoldása, csökkentése érdekében.

Tisztelettel a csapat nevében,

 

Braun Mónika

Varga Xénia
Soós Zoltán


az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom és a Héliosz Alapítvány vezetősége


 

 

 

 

 

 

 

 

Rólunk írták…

 

Sipos Péter, az Irigy Mirigy együttes frontembere:

A Drogmentes Magyarországért Maraton, egy csodálatos, és az egész országot megmozgató rendezvény. Sokkal többet ér, mint egy osztályteremben egy előadás, hiszen a srácokat a mozgás, az együttlét, és a sport felé hívja, így indirekt módon juttatja el az üzenetét mindenhová!

Tímár Lajosné igazgató helyettes, Körzeti Általános Iskola és Óvoda, Iharosberény

Nagyon várták már gyermekeink az újabb találkozást. Örülünk és nagyra értékeljük, hogy vannak társaink a nevelésben, akik ugyanolyan fontosnak  tartják a felnövekvő nemzedék testi-lelki egészségét, mint mi pedagógusok. Visszavárjuk a csapatot!

Kardos János, Markó polgármestere                                   

 

Nagyon örülünk, hogy a Drogmentes Magyarországért Maraton településünkre is ellátogatott. Kellemes meglepetés volt a Márkó fiatal korosztálya részéről megnyilvánuló érdeklődés. A rendezvény során száznál több személy nyerte el a Drogmentes Kapitány címet, meggyőződésem, hogy Ők a drog-prevenció elhivatott közreműködői lesznek. 

Pál Ferencné - igazgató helyettes, Szalkszentmárton


Köszönjük, hogy nálunk is megszakították hosszú és fáradságos útjukat, és újszerűen közelítették meg gyerekeinkkel ezt a valós problémát, és közösen reménykedhetünk küldetésük tartós hatásában. Még egyszer köszönjük a gyerekek nevében is! További jó utat, időjárást, eredményes "lebeszélést".
 
Barta József – igazgató, Sajószentpéter

 

20 éve futok. Köszönöm, hogy immár másodszor nem csak magamért, hanem a felnövekvő nemzetért veletek együtt futhattam. Isten óvja utatokat!
 
Pokriva László, plébános, Pilismarót

 

Örülök, hogy részt vehettem ezen a futáson. Régi igazság: Ép testben ép lélek. A mai világból hiányzik mindkettő. Ezért különösen is jó kezdeményezésnek tartom a drogellenes futást.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr41454501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bibircsók 2008.05.05. 10:59:41

Több szempontból is álságos ez az egész. Pontosan tudják, hogy nem magával a kezdeményezéssel van baja a felszólalóknak, hanem a mögötte felálló szervezettel.
Gusztustalan, ahogy nekimentek Sárosinak. Még akkor is, ha egyébként ezzel a stílussal magukat leplezik le.

eerdeklodoo 2008.05.05. 11:14:08

csak 1 ötlet:

lehetne készíteni egy weboldalt az egész drogmaraton-szcientológia mizériáról. felvilágosítás, pár cikk mindkét részről, magyarázat. nem túl hosszan, esetleg lehet további olvasmányokat megadni a témában. A weboldal címét egy rövidebb leírás kíséretében fellőni az iwiwnek nevezett izé üzenőfalára. ott úgyis továbbítanak mindent - ha csak az emberek ismerőseinek egynegyede ráklikkel és elolvassa, már jó.

harmatOSA 2008.05.05. 12:23:02

Nem lehet idulatok nélkül beszélni erről az egészről.Nagyon az ellenkező hatást válja ki az a lejárató kampány ami a drogmentes ellen indult.
Valójában, az a nyilatkozat amit az MAT KIADOTT INKÁBB NYVAJGÁSNAK TŰNIK.
Az ország nagy része nem tudja mi az az scn, ellenben a drogprevenció az olyasmi amivel mindenki azonosulni tud.
Ha valaki előzetes ismeretek nélkül fut ebbe bele mit lát?
Adva van egy szervezet ami egy jó ügyért dolgozik, ugyanakkor egy másik ami hasonló feladatokat kéne hogy ellásson leszúrja .Féltékenykedés?
Az ujságíró aki pedig a kendermag tagja, nos valóban pártatlanul tud állást foglalni?
Kétségeim vannak ezügyben...
Egyetelen ami tehető a tájékoztatás.
Lássuk be a drogmentes telitalálat, jó ügy gyerekek, drogellenesség ... valódi siker recept . Bárki aki felszólal ellenük óvatosan tegye mert kényes húrokat penget valójában inkább az ellenkező hatást éri el.
Amúgy , ezt a hatalamas média felhajtást kíváltó munkát miért nem csinálja egy profi szervezet?
A mai korban a média figylem fontosságával valószinű hogy tisztában vannak ők is.Hol vannak?
Miért egy csapat amatőr ér el ekkora hírverést?
Nem jók az anyagaik? Nem birálja fellül őket egy szakember gárda se?Miért egyszerűbb azokat zrikálni akik csinálnak valamit?

uff 2008.05.05. 13:31:12

"Miért egyszerűbb azokat zrikálni akik csinálnak valamit?"

Narconon a sci fedőszerve, ennyit már tudhatnál.
Messze nem amatőrök..
Minden cselekedetük a pénzre irányul, meg a beszervezésre. Ehhez miért kellenek a gyerekek?

Lóf*asz nem tudják a nevüket adók, hogy kivel futnak..

harmatOSA 2008.05.05. 13:56:26

uff :)
UGYAN MIT ÉRDKEL EGY ÁTLAG EMBERT MI AZ SCN?
Vagy egy celebet, ha nincs a közelében valaki aki érintett a témában , max a félinformációk jutnak el hozzá. Azt pedig biztosra veheted hogy az iskola igazgatók tanárok 70-80 % a nem tudja hogy a kettőnek köze van egymáshoz ...
KEVESEN VANAK MAGYARORSZÁGON, IGY AZ ÉRINTETTEK IS... SZÁMOLJ...

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.05.05. 18:23:39

Én ehhez csak ennyit tennék hozzá, és aztán mindenki magyarázza, ahogy tudja, hogy nincs köze az egyháznak a maratonhoz.
A maraton kapitányi esküjének alján ez olvasható:
„A Drogmentes Kapitány védjegy és szimbólum, amely a Nemzetközi Szcientológia Egyház tulajdonában van. A Drogmentes Kapitány kampányt a Nemzetközi Szcientológia Egyház kezdeményezte a „Járj elöl a drogmentes Magyarországért” program részeként.

Syca 2008.05.06. 08:29:52

Márkónak nem Kardos János a polgármestere.
www.marko.hu

Nargile 2008.05.08. 07:45:11

Harmatosa: tudom, hogy ez a blog nem a drogprevencióról szól, de mondd már el légyszíves, hogy mitől fog kevesebb ember drogozni attól, hogy néhányan körbefutják az országot? Nagyon kíváncsi lennék rá. Mint ahogy arra is, hogyan tudod védeni azokat az áltudományos blablákat, amiket "ismeretterjesztés" címén a szcientológus drogellenes füzetek tartalmaznak. A drogprevenció egyik fő célja az információk átadása, mint te is említed: akkor vajon mindegy, hogy milyen a szakmai színvonala a terjesztett információnak? Hát nem. Ami pedig a felhajtást illeti: Amerikában a Partnership for a Drug Free America kampányai még ennél is nagyobb felhajtással mentek, a hatásvizsgálatok szerint mégsem érték el céljukat. Demagóg hozzáállás, ha azon méred egy prevenciós program sikerét, hogy mennyire tetszik neked vagy másnak, vagy mekkora felhajtás van körülötte. Ez nem jelenti, hogy működik is.

harmatOSA 2008.05.08. 08:02:28

nargile:) szia!
kender.blog.hu/2008/04/22/addiktologusok_vs_szcientologusok
ITT A KOMMENTEK KÖZT MINDEN DE MINDEN ÉRVEM OTT VAN HA TÉNYLEG ÉRDEKEL NÉZD ÁTT.
Voltam ott az scn től fafejig meg rossz szülő , meg megtudtam hogy ha nem teszünk semmit az jó . Meg hogy a menők drogoznak, és tulajdonképp bárki bármi tegyen e témában , ne csinálja úgyis mindegy.
Olvasd át , a megjegyjzésedhez annyit a tétlenségnél minden jobb.TE TETTÉL VALAMIT EZ ÜGYBEN? Ha nem akkor lejjebb vagy mint akik legalább próbálnak csinálni valamit.Gondold át.
Ha , csak pár ezer forintal vagy pár óra munkával részt vettél valami drogperevenciós programban akkor bocs és tisztelet ,ha nem ,akkor ...
még egy kis adalék
objektivenaszcientologiarolmegint.blog.hu/2008/04/

Nargile 2008.05.08. 08:33:50

Az én érveimet megtalálod itt: www.drogriporter.hu

2004 óta gyűlnek az érvek, én sem érzem szükségét, hogy újra elmondjam mindet.

A prevencióval kapcsolatos nézeteimet viszonylag jól tükrözi ez a cikk:

www.drogriporter.hu/hu/node/262

Ha végigolvasod (bár kétségkívül hosszú és száraz, de korrektül kutatásokra hivatkozik, nem csak hasra üt), akkor talán sokminden világosabb lesz.

Nargile 2008.05.08. 08:37:34

„A serdülőkorral kapcsolatos zavar napjainkban nem a lázadás miatt alakult ki, hanem sokkal inkább azért, mert nincs kommunikáció a felnőttek és kamaszok között, és mert a felnőttek nem néznek szembe realisztikusan és őszintén azzal, hogyan is néz ki a kamaszok világa valójában. A lényeg: bár oktathatjuk a kamaszokat a szívügyünknek tekintett dolgokra, ha nem érdekli őket, hogy mit gondolunk, vagy nincs olyan kapcsolat közöttünk, ami számítana nekik, illetve ha azt hiszik, hogy tudatlanok vagyunk azzal a valósággal kapcsolatban, amelyben élnek, nem fognak minket meghallgatni.”

Hersch, P. (1998). A Tribe Apart: A Journey into the Heart of American Adolescence (Elkülönült törzs: utazás az amerikai serdülőkor szívébe) Fawcett-Columbine.

harmatOSA 2008.05.08. 09:10:20

Nargile!
A dromentes által megcélzott illetve az általuk elérhető korosztály nem a kamaszok max a kiskamasz kor.
A középiskoláig nem jutnak el vagy ha igen ,akkor is hiába.
De mindettől függetlenül leirom sokadszor , nem bűn egy jó ügy mellé állni vagy azért tenni valamit. Akár úgy is kiveheted a részed a dologból hogy felhivod a tanárok szülői munkaközöségek figylemét az scn veszélyeire.
A drogmentes :) most érte el a kivánt hatást , a " profi " vagy magukat annak tartó szervezetek felébredtek áldott tunyaságukból.
"Felkérjük ezért mindezeket a jogi és magánszemélyeket, hogy gondolják át újra a kampányban való részvételüket, és nevükkel, pénzükkel inkább a Nemzeti Drogstratégia szellemiségének, kritériumainak eleget tevő szervezetek, szakemberek munkáját támogassák."
Ez itt konkértan nyavajgás, meg árulkodás, előttük van csináljanak valamit.Nem elég fű alatt dolgozni, a drogmentes figylemfelhivó szerepe fontos, látod felrázott egy egész sor alvó emberkét .
Az hogy a kamaszokhoz hogy jusson el a dolog had ne én döntsem el. Az én gyerekeimhez eljutott , ők nem lettek drogosok még használók sem.
Vannak erre szakemberek, az ő munkájuk ahogy láttam azért van erre állami pénz , és a mai világban az hogy kommunikálni tudjon a társadalommal aki ilyen jellegŰ feladatot lát el , létfontosságú.
Én az erre szánt pénzemet oylan helyre adtam ami közel van , és nem céloz felnőtteket hanem pont a kamaszokkal dolgozik.
De, mégegyszer és erről többet nincs mit mondanom, akik tudják csinálják....DE CSINÁLJÁK .POFÁZIK EBBEN AZ ORSZÁGBAN ELÉG EMBER HA VALAKI TENNI AKAR TEGYE.

Reformer 2008.05.08. 09:21:27

Ebben a kérdésben egyet kell értsek harmatOSA-val. Bármennyire is kirakatakció a Maraton, meg nem tudományosan megalapozott információkat osztogatnak, legalább valami történik. Azt természetesen mélységesen elítélem, amire a szcientológia egyház használja ezt a mozgalmat.

Viszont hiába rendelkeznek a legkorrektebb tudományos információkkal a szakemberek, ha nem csinálnak túl sok mindent a prevención.

Ezen a téren is azt látom problémának, ami más területen is probléma (politika) - kevés a civil szerveződés. Ahol van (VEKE), ott tudtak javítani azon az adott területen.

Egy rövid összefoglaló engem is érdekelne, hogy mi az úgymond hivatalos megoldás a drogprevencióra és mit tesznek ezen konkrétan az ezért felelős állami szervek.

psiloidus 2008.05.08. 18:05:53

"legalább valami történik."

De ez nem jelenti azt, hogy valami hasznos történik!

A drogprevenció azért aduász téma, mert bárki dilettáns bármit meg tud csinálni (és eladni) drogprevenció címén. Nincs minőségellenőrzés, az emberek tájékozatlanok, a cél pedig a jól hangzó "gyermekeink jövője". L.Ron Hubbard jól rájött, hogy ki kell használni a drogok iránti óriási társadalmi elutasítottságot (ami az USA által vezetett drogháború hazug és félelemkeltő propagandáján alapul), mert itt nincs ellentábor, nincsenek ellenvélemények, mindenki a nemes ügy mögé áll.

Vajon te rábíznád egy idegenre, hogy a gyerekednek szexuális felvilágosítást adjon? Szerinted bárki bejöhetne az utcáról egy iskolába felvilágosító órát tartani? A drogok esetében igen. A szerencsétlen iskolaigazgató csak örül, hogy "legalább valami történik", és se kedve se kapacitása utánanézni, hogy hiteles információt tálal-e a tanulóknak egy erre ajánlkozó szervezet? Vagy hogy hatékony-e a módszer? Átjön-e az üzenete? Tud-e olyan egyéb elfoglaltságot nyújtani, ami ténylegesen távol tartja a gyerekeket a drogtól? Érdemes-e hazudni és elrettenteni a "jó cél" érdekében? Nem fordul-e a visszájára a dolog, ha a gyerek rájön, hogy mégsem hal bele 1 kannabiszos cigibe (előbb-utóbb ezt úgyis láthatja az osztálytársainak kb.40%-án)? Stb.

Amíg drogprevenciós tevékenység címén ellenőrizetlenül lehet bármit csinálni (hatásvizsgálatok nélkül), addig ezt a szak(!)területet mindig is ki fogják tudni használni a dilettánsok. Maratont, adománygyűjtést, előadásokat, szórólapokat, CD-ket, koncertet, bármit. Ha csak annak örülsz, hogy "legalább valami történik" (de az nem érdekel, hogy ez a történés eléri-e egyáltalán a célkitűzéseit), akkor csak a lelkiismeretedet nyugtatod...

harmatOSA 2008.05.08. 18:20:28

psiloidus
Amig a szakemberektől csak egy nyilatkozat telik nem tudom miről beszélsz.Ők hol vannak mit csinálnak , az elmult 7 -8 éveben téli álmot aludtak?
Tegyék amiért fizetik őket.Az állami százmilliók hova mennek ?
" A szerencsétlen iskolaigazgató csak örül, hogy "legalább valami történik", és se kedve se kapacitása utánanézni, hogy hiteles információt tálal-e a tanulóknak egy erre ajánlkozó szervezet? Vagy hogy hatékony-e a módszer? "
Miért egy scn alapitvány csinálja , akinek dolga munkája hol van?
Ja felébredt
"Felkérjük ezért mindezeket a jogi és magánszemélyeket, hogy gondolják át újra a kampányban való részvételüket, és nevükkel, pénzükkel inkább a Nemzeti Drogstratégia szellemiségének, kritériumainak eleget tevő szervezetek, szakemberek munkáját támogassák."
Most meg visszaalszik :((((((((( nyugaton nem derogál pénzért kalapolni , de ez a tessék nekem adni a pénzed mer megmondalak.....
Hozzanak létre , egy felügyelő szervet és kössék ezt a tevékenységet állami engedélyhez.

Nargile 2008.05.08. 18:54:53

harmatosa: két kérdést keversz össze: 1) Mi történik ma hivatalosan támogatott prevencióként? 2) Érdemes-e támogatni a Drogmentes Maratont? A kettő nem ugyanaz. Ha például romákkal kapcsolatos politika szintjén nem történik semmi, attól máris érdemes támogatni a Magyar Gárdát? Nem mintha a Maratont a Gárdához hasonlítanám, csak az elv számít: vajon ha nem történik egy bizonyos probléma megoldására megfelelő kormányzati intézkedés, akkor vajon fel vagyunk-e jogosítva, hogy bármilyen programhoz a nevünket adjuk? Én nem vagyok hivatott a kormány prevenciós politikáját védeni, hiszen magam is a kormány drogpolitikájának kritikusa vagyok. Ugyanakkor fogadjuk már el, hogy a megfelelő drogpolitikai intézkedéseket CSAK szakszerűen, megfelelő ismeretek birtokában, megfelelő etikai normák betartásával lehet csak felelősen végezni. Különben csak kuruzslók vagyunk. Magyarországon jelenleg igenis sok értelmes prevenciós kezdeményezés történik, számos civil szervezet folytat hasznos prevenciós munkát, hogy csak egyet említsek, ilyen péládul a Köztes Átmenetek kiállítás, amelyet majdnem 60 helyszínen mutattak be eddig a Kárpát-medencében, Erdélyben és Vajdaságban is. Említhetnék olyan szervezeteket, mint a Drogprevenciós Alapítvány, a KékPont, az Indit közalapítvány Pécsről - mind rendszeresen járnak iskolákba prevenciós programokat tartani. Lehet, hogy ezek a programok kevésbé látványosak, mint a drogmentes maraton, de légyszíves ne keverd a látványost a hatékonnyal. Ha pedig tájékozatlan vagy a hazai drogprevenciós szcénában, az még nem jelenti azt, hogy nincs is ilyen. Ezt nem sértésként mondom, sőt, komoly jelzés ez valójában arra, hogy a szakmai programoknak nagyon sokat kell dolgozniuk azon, hogy láthatóbbá válljanak. Én pl. javasolnom fogom nekik, hogy csináljanak egy olyan honlapot, ahol bemutatkoznak és elmodják mit csinálnak. Ebből a szempontból tökre egyetértek a kritikáddal.

psiloidus 2008.05.08. 18:56:27

harmatOSA:
"Tegyék amiért fizetik őket.Az állami százmilliók hova mennek ?"

Legnagyobb részük a kínálatcsökkentésre/bűnüldözésre megy el: 80-90%-ban a "mezei" drogfogyasztókat b*sztatják, 10-20%-ban a drogkereskedőket. Évente többezer bírósági ügyre, melyeknek nagy része eltereléssel végződik. Évente többezer "gyógyító-felvilágosító" elterelésre olyanoknak, akiknek az addiktológus szerint sincs drogproblémájuk. Dilettáns szervezetekre, akikben megfelelő droginformációs ismeretszint és/vagy pedagógiai képesítés nélkül buzog a jóakarat és/vagy a nyereségvágy. Kétes hatásosságú, de rendkívül megbélyegző iskolai/munkahelyi drogtesztekre, amiket ezerszámra lehet forgalmazni. Diszkórazziákra, amik több tucat rendőrt dolgoztatnak, ámde amikkel a mai napig egyetlen dílert sem fogtak el. Stb.

"Hozzanak létre , egy felügyelő szervet és kössék ezt a tevékenységet állami engedélyhez."

...my point being exactly! :)

idoru 2008.05.09. 00:29:48

8 milliárd megy el konkrétan kábítószerrel kapcsolatos bűnüldözői kiadásra.
2 milliárd egészségügyre.

itt egy kisfilm erről, amiben azok a szakértők beszélnek többek közt, akik a szcientológus maratont kritizálták:
www.drogriporter.hu/drogreform

Horváth Istvánné 2008.05.20. 18:02:09

Drogmentes Maraton Veszprémben.
Egy éve nem láttuk a lányomat és az unokáimat, ezért kimentünk a beérkezésre,remélve,hogy legalább a szemünk találkozik velük. Így is lett,bár most teljesen összetört állapotban vagyunk.
16 órától vártuk a befutókat és kb.16.45-kor talán 3 szcientológus gyerek jött. Addigra a rendezők, köztük Mónikánk is terelgették a Plázában lévő gyerekeket csoki reményében a kapitányi esküre. Kb. 10 gyerek volt,aki odament. Bőszen fényképezték őket, háromszor átrendezve mögöttük a plakátokat.
Az egyik rendező - valószínű nem ismert bennünket - nekünk is adott szórólapot és invitált a csokira és üdítőre. Hát mit mondjak már a hányinger miatt sem tudtam volna elfogadni, a fiam halála miatt meg főleg nem. Kiváncsi leszek, hogy a holnapi napon mennyien lesznek, de valószínű akkor sem sokkal többen,ha csak az iskolákat nem terelik ki.
Idézet a szórólapról:
"A drogok megfosztják az életet azoktól az érzésektől és örömöktől, melyek az élet értelmét adják" L.Ron Hubbard

És a szekta? A családokat fosztja meg!!!!!!!!

harmatOSA 2008.05.20. 21:02:12

Kedves Horváth Istvánné!
Ne adja fel a reményt , próbáljon kapcsolatba kerülni a család tagokkal.Talán még évekbe tellik mire kikerülnek az egyházból.Az idő telik,próbálja rendezni ön a kapcsolatot.Ha lehetséges, tegye meg....annyira kevés idő adatik meg , ne várjanak éveket a kapcsolat rendezésével.
Beszélgessenek,akár a fájó dolgokat átbeszélve is juthatnak olyan álláspontra ami össze hozza a családot.Nekem, valami azt súgja önnek a lánya és annak családja még mindig fontos.Maradjon a kapocs önök közt , sajnos a másik gyermekét senki nem hozhatja vissza....
süti beállítások módosítása