Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Adatkezelés - még két dolog

2008. március 07. - Reformer
1. Van két olyan szervezet, amelyik igen szorosan kapcsolódik az egyházhoz, mégsem egyházi szervezetek. A munkatársaik egytől egyig Sea Org tagok, az egyház szerzetesei.

Az egyik a WISE (World Institute of Scientology Enterprises, Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége), bővebben: ITT, holnap ITT. A másik pedig az ABLE (Association for Better Living and Education, Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért), az általuk felügyelt 4 terület és szervezet: ITT, honlap: ITT.

A WISE magyarországi irodája egyesületi formában működik, az ABLE-é pedig mint közhasznú alapítvány. A két szervezet munkatársai Sea Org tagok, a szcientológia egyház szerzetesei, a vezetők pedig Sea Org tiszti rangban vannak. A WISE vezetőjét például kifelé az egyesület elnökének nevezik, az egyházon belül azonban CO WISE-ként ismert (Commanding Officer = parancsnok).

Ennek az a nettó eredménye, hogy jogilag egyházi státusszal nem bíró személyek betekinthetnek bizalmas egyházi titkokba, hívők személyes adataiba. A WISE és az ABLE nemzetközi központjában dolgozó Sea Org tagok pedig betekinthetnek az egyház nemzetközi adatbázisába.

2. Létezik a gyónásnak egy olyan változata, amit ártó-tett/visszatartás kiírásnak neveznek. Itt a hívő a saját kezével írja össze a saját bűneit és azt, amikor elhallgatta azokat, hely/idő/forma/esemény formátumban, egyesével - amíg jelentős megkönnyebbülést nem érez. Utána az adott egyházi szervezet etika tisztje ellenőrzi a formátumot, e-méteren ellenőrzik, hogy teljes-e, majd ez is megy az illető esetdossziéjába - ha éppen nem hagyják szét az asztalon, vagy tévedésből nem az etika dossziéba kerül.

Az egyházon belül azonban létezik egy olyan szabály, hogy a felettesek kötelesek gondoskodni a beosztottjaik etikai szintjéről, így ők is átnézhetik ezeket.

Természetesen az összes ilyen vallomás felhasználható a személy ellen az egyház belső igazságszolgáltatási rendszerében.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr54369841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: makan sepuasnya 2017.12.04. 18:46:03

Médiatörvény és reklámidő - Örülünk, Vincent?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerek 2008.03.07. 18:08:14

Az egyházon belül azonban létezik egy olyan szabály, hogy a felettesek kötelesek gondoskodni a beosztottjaik etikai szintjéről, így ők is átnézhetik ezeket.

Ez a budapesti orgban, akkor még misszió, 1996-1999 között nem így működött. Kizárólag az etikai tiszt, és annak kizárólag etikai vonalon lévő felettes szerve kezelhette az O/W-kat. Ha ez azóta felhigult, akkor az elég nagy baj.

Reformer 2008.03.07. 19:12:05

Kerek: inkább a Sea Orgra jellemző ez, de az orgban is előfordul

Kerek 2008.03.07. 20:03:20

Ez elkeserít, mert etikai tisztként ilyet nem is engedtünk akkoriban. Pedig akkor már OTL is volt.
süti beállítások módosítása