Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A Tom Cruise-sztori II. rész

2008. február 20. - Reformer

(folytatás)

Dave azt akarta, hogy Tom eljöjjön a Bázisra, de Tom közben már Nicole Kidman-nel járt, aki szintén új volt a Szcientológia, és még meg kellett téríteni. Ehhez egy nagyon, jobb Nemzetközi Bázis kellett, több luxuscikkel, hogy a hollywoodi színészek életstílusának jobban megfeleljen.

Nicole-lal együtt Tom látogatásai már nem korlátozódtak a tanfolyamteremre és rendszeresen bejárta az egész helyet. Filmeket nézett a bázis mozitermében, motorjával bejárta az egész birtokot, és itt randizgatott Nicole-lal. Még egy vadonatúj Mercedes-t is hozatott Nicole-nak a születésnapjára, amit a Nemzetközi Bázison kapott meg. Olyanok voltak, mint két tinédzser, összevissza mászkáltak a bázison és jól érezték magukat. Dave terve bevált. Azt csináltak, amit akartak, senki nem zavarta őket. Dave néha együtt nézett meg velük filmeket és a tiszti étkezőben vendégül látta őket.

Greg Wilhere volt a házigazdájuk - vagy velük volt, vagy pedig minden részletre odafigyelt, hogy minden tökéletesen alakuljon.

Greg még a Mint a villám (Days of Thunder) forgatásán is ott volt Tom-mal és Nicole-lal. Greg-gel jó ismerősök lettek, és mindig velük volt. Tom poénból még a Mint a villám egyik karakterének a nevét megváltoztatta Dr. Wilhaire-re.

Greg jó úton járt afelé, hogy Tomot a következő nagy szcientológus hírességgé tegye. De amíg Tom el nem végzett egy csomó tanfolyamot és nem volt VALÓJÁBAN a fedélzeten, addig nem beszélhetett erről és Nicole-t IS be kellett vonni ahhoz, hogy megfelelően működjön a dolog.

Tom és Nicole időnként megjelentek a Nemzetközi Bázison, és a speciálisan erre a célra kialakított "Hírességek tanfolyamtermében" tanultak.... Néha még Kirstie Alley is megjelent tanulni, amikor Tom ott volt. Kirstie persze SOHA nem volt tanfolyamon előtte ott, de
amikor Tom Cruise megjelent, odatették díszletnek, nehogy Tom gyanút fogjon, hogy más hírességek nem járnak oda.

Jól néztek ki a dolgok. Tom kezdett megbarátkozni a szcientológiával és úgy tűnt, hogy Nicole is. Mimi Rogers nem maradhatott sokáig, miután David Miscavige úgy döntött, hogy nem IGAZÁN szcientológus, és amíg ő is benne van a képben, addig Tom SOHA nem lesz IGAZI szcientológus. Mennie kellett. Érdekes, hogy Tom csak úgy össze tudott jönni Nicole-lal és Mimi egyszerűen csak eltűnt az életéből. Nos, itt jön a képbe Greg Wilhere, aki a színfalak mögött leosztja a lapokat és elrendez mindent. Hogyan is játszik hírességekre specializálódott társkereső ügynökséget a szcientológia egyik felső vezetője? El sem tudjátok képzelni!

Nicole és Tom összeházasodik Colorado-ban és vajon kik jelennek meg az esküvőn? Dave Miscavige és Greg Wilhere.

1993

Eltelik pár év - jónéhány látogatás után Tom elérkezik az OT III-as szintre. Nicole csak pár alaptanfolyamig jut. Itt megy milyen gallyra. Tom megcsinálja az OT III-at és eltűnik a saját világába. Tom alapvetően a "miaf***" állapotba jut, évek óta ezt csinálom és ennyi az egész?" Bár erról Nicole-nak nem beszélhetett, Nicole örült, hogy megszabadult a szcientológusoktól és boldogan csinálta, amit Tom mondott neki.

Tom és Dave jól össze is veszett, Dave megpróbált keménykedni, Tom pedig közölte, hogy innentől pihenteti ezt a dolgot. Csodálkoztál-e valaha azon, hogy miért csinált olyan filmeket, amiről ez jut eszedbe: "hogy csinálhat ilyen filmet szcientológusként?" - hát úgy, hogy nem volt az. Úgy döntött, hogy a szcientológia baromság. Dave-t és haverjait innentől hanyagolta. Greg-et persze leváltották minden tisztségéből a Tom-projekt elkúrásáért, és ezután Dave elzavarta őt a Freewinds-re (az egyház tulajdonában lévő óceánjáró, a legmagasabb szinteket szolgáltatják itt), hogy figyelje Marty Rathbun-t (David Miscavige másik helyettese volt régebben), aki nemrég megszökött a Nemzetközi Bázisról, és nem túl stabil a szcientológiát illetően. Később még mindketten előkerülnek a történetben.

A legtöbb ember számára úgy tűnt, hogy a Tom Cruise projekt zátonyra futott.

Évek teltek el, nem hallottunk Tom-ról. Nem volt már szcientológus.

A legtöbben tudják, hogy Tom-nak nem lehetett gyereke, amikor Mimi Rogers volt a felesége. Nem voltak túl sokáig házasok, de az egyik "ok", ami miatt Tom elvált tőle, az volt, hogy nem lehetett gyereke, Tom pedig családot akart.

Nos, Nicole-lal is sokat próbálkozott, de közben kiderült, hogy valószínűleg vele van a gond, mert Nicole sem esett teherbe. A tesztek is ezt igazolták. Az örökbefogadás maradt, mint megoldás.

2001:

Most pedig eljutottunk ahhoz a pillanathoz, amikor az egész megfordult. Hosszú évek teltek el, Tom nem is említette a szcientológiát senkinek, a közelében sem volt a témának.

Az egyház közben jópár embert beépített Tom munkatársai közé, hogy tudják, mi van vele és hogy mikor tudnak lépni, hogy visszahozzák. És ennek eljött az ideje.

Nicole épp a Moulin Rouge-t forgatta és valahogy sikeresen teherbe esett. De Tomnak nem lehet gyereke, igaz? Tehát mit is mond Tom? A rohadt k****!

Dave megkapja az infót Nicole-ról és azonnal lép. Marty Rathbun-t elküldi Tomhoz, hogy beadja neki, hogy Nicole elnyomja, tönkreteszi az életét és alapvetően egy ribanc. Persze Tom teljesen egyetért ezzel abban a helyzetben. Marty felajánlja, hogy auditálja Tom-ot, kap egy kis korrekciós auditálást és helyrehozza.

Tom nemsokára beadja a válókeresetet Nicole ellen és hirtelen lezárja az OT 4-et, Marty auditálja. Namost persze egyház tagjai és a Nemzetközi Bázis munkatársai csodálkoznak, hogy mi van? Hol volt 8 évig? Hirtelen megint szcientológus, Nicole pedig már a múlté? Hogyan?

Miért?

Furcsa, de hát OK, ez van.

Kiderül, hogy Nicole-t nem lehet csak úgy elnyomó személlyé nyilvánítani, mert az kicsit furcsán jönne le a sajtóban.  Mindenesetre Nicole-nak megmondják, hogy ha látni akarja az örökbefogadott gyerekeket, akkor semmi rosszat nem mondhat a szcientológiáról vagy Tomról és pont. Ha kinyitja a száját, a gyerekek Tommal maradnak és ennyi.

Tom most már állandóan a Nemzetközi Bázisra jár, rendezvényeket tart, auditálást kap, elképesztő mennyiségű pénz pumpál az egyházban (50 - 100 millió dollárt) - ott van mindenhol.

Dave-vel együtt focimeccsekre jár, motorversenyeznek, Tom magánrepülőgépeivel kirándulgatnak stb.

Mostanra Tom már VALÓBAN szcientológus és Dave Miscavige a legjobb haverja.

Viszont már két feleségen túl van és egyik sem volt túl jó választás a szcientológia szempontjából - tehát Dave azt akarta, hogy Tom a szcientológusok közül válasszon. Beszélt erről Tommal, és Tom beleegyezett, hogy legyen akkor így.
(folyt. köv)

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr99363460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b-max 2008.02.20. 21:54:38

Nagyon tetszik ez a blog, rég szórakoztam ilyen jól, mint ennek az olvasása közben! :D
Izgatottam várom a további írásokat !!!!!!!!

zelefánt 2008.02.20. 21:59:59

Fontoskodó faszkalapok (már az szerző és társai).
Amúgy meg ki a faszt érdekel egy színész?

RONINA 2008.02.20. 22:02:21

zelefánt
TÉGED ,HISZ ITT VAGY:)))))

Holo 2008.02.20. 22:04:05

Ez a scientológia mekkora egy ökörség, hihetetlen. Azért sajnálom szegény "elkapott" lelkeket, kár értük.

b-max 2008.02.20. 22:26:34

zelefánt
Mondjuk ha a szerzőnél tartunk, szerintem ez a blog a titkosszolgálatok műve, mivel rájöttek hogy a scientológia veszélyes dolog, és igy is próbálnak felvilágosítani !
Végre valami hasznos tevékenységet is csinálnak !!!!
:D

Prophet · http://nemigazorszag.blog.hu 2008.02.20. 22:34:13

De a titkoszszolgálat miért használ nem használ valami rendesz fordítószoftvert? Elég furcsák a mondatok, magyartalanok. Mellesleg ha kell gázolaj egy szcientólógus-máglyához, csak szóljatok. Itt a szomszédban egy buszöböl.

b-max 2008.02.20. 22:37:42

Mert ök titkoszak !!!!

Meg rendeszek is.
:DDD

Lego 2008.03.14. 03:48:26

Tények és tapasztalatok ....

nyugodtan leveheted ezt a szöveget az oldaladról.
Személyesen ismerek 2 lányt is, még 1999-ben ismertem meg őket. Tom Cruise személyi asszisztensei voltak 95-98 között La-ban.

Így azt azt az állítást, hogy ne foglalkozott volna Tom Cruise a szcientolgóiával. Sőt!

Csak a mádia nem volt annyira kiváncsi rá, mint az utóbbi években. Illetve ő is talán jobban tudja most már kezelni a média gátlástalan pletykaéhségét.

Egyáltalán a te információid honnan vannak? Megvizsgálod te egyáltalán?

Az egész oldal büzlik attól, amitől a pletykalapokat sem szeretem... a hiteltelen
meg nem vizsgált forrástól.

Reformer 2008.03.14. 11:16:06

Lego, a sztori, amit Marc Headley előadott, teljesen egybevág a Sea Org vezetőkkel kapcsolatos tapasztalataimmal, teljesen beleillik a képbe. Ezért közöltem le. Számomra hihető.

Lego 2008.03.14. 21:40:46

" Számomra hihető. "

Na ez az...

Mikor leszel hajlandó átalakítani a weboldalad az alábbi címre?

"Számomra, Reformer számára hihetö történetek a Szcientológiáról és a vele kapcsolatban álló személyekről...

???

Hmmm? :-)

Atya Gatya!

Kiegészítésként még:
"ja és általam alaposan meg nem vizsgálva, de örülök, ha más is elolvassa... c. blogom"

HOVA LETT A TÉNY MEG A TAPASZTALAT???

Rakd újra össze magad, mert úgy látom nagyon megviseltek téged a SO-ban történtek, és még évekig ezt a sebet fogod naylogatni, ahelyett, hogy értelmes dolgot csinálnál.

vagy esetleg tényleg egy objektív oldalt hozhatnál össze!

Reformer 2008.03.15. 10:21:22

Lego, az objektivitásról: az egyház számára egyetlen oldal sem objektív, ahol egy darab apró pici kritika már megjelenik. Ezt te tudod a legjobban.

Szocske 2008.03.15. 19:00:43

Reformer fenn ne akadj ilyen szir-szar kotozkodesen.

A magandetektivek pedig nem kicsit koverek :-)

Lego 2008.03.16. 06:05:41

Reformer:

"az egyház számára egyetlen oldal sem objektív, ahol egy darab apró pici kritika már megjelenik. Ezt te tudod a legjobban."

Ne az egyház követelményeit nézd már.
(Hanem az enyémet!) :-)
Vedd a magadét elsősorban, hanem

Ja és ezt a "te tudod a legjobban" szöveget hagyd el! Ezzel jönnek exeim, meg más olyan emberek, akik rám akarnak erőszakolni olyan gondolatokat, amit mintha tudnom kellene.
"Lego, hisz te tudod a legjobban, hogy Ildi milyen! " falra mászok ettől a manipulatív szófacsarástól!

Szerintem azt bárki, még az egyház is objektívnek tartaná:
"Íme xy, aki most elmondja nekünk... Mit is?
Igen.... elestem a lépcsőn, mert nem volt kivilágítva a folyosó, valaki nem kapcsolta fel a villanyt. Pontos hely megjelölve, pontos idő megjelölve. Látlelet felvéve. "
ez miért ne lenne objektív? Benne van a kritika. Apró, nem apró. benne. Ha ezekután az egyház azt állítaná ez nem objektív, akkor én fogom személyesen tökönrúgni azt akit kell. csak nevezd meg kit! :-)

Majd kivizsgálják az ügyet, majd lecseszik (pénzbüntetés... akármi) a felelőst. Azt közzéteszik, aztán az ügy lezárva.
Bár az egyház azt azért biztos elmondta volna, hogy a nyilvánosság nélkül is ugyanez lett volna.
(De persze most azt gondolod nem...)
De mindentől független így ez objektív szerintem, és tudós embereket megkérdezve meg pláne.


Más: látványosan nem cáfolod meg tételesen a következtetéseim, logikai észrevételeim.
Ebben a bejegyzésben a 2 lányismerősöm sztoriját.


Ez számomra azt sejteti, hogy te csak kicseszni akarsz a másikkal 8jelen esetben az egyházzal), semmi reform nincs mögötte a gondolataidnak.

Pebe 2008.03.29. 22:53:35

Lego, a cikk 1993-2001-es időszakot taglalja, te pedig megismertél két volt asszisztenst a 95-98-as periódusból, majd megköpködted egy a történet szempontjából mellékes állítást, miszerint semmi érdemleges nem történt a kérdéses időben.
Erre alapozva kérdőjelezed meg a teljes cikket?

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.03.30. 12:22:41

venroka::Lego egyetlen, ismétlem egyetlen célja, hogy elhiteltelenítse a blog alapítóját és az összes olyan résztvevőt, aki rendszeresen ír a blogra. A végső célja az, hogy a blog megszűnjön.::

Ezzel nálam is próbálkoztak, de valahogy ők mindig előbb adják fel. Az elhiteltelenítés pedig... hát, szerintem ez eddig még mindig visszaütött. Nem veszik észre?

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.03.30. 19:17:09

Igen, kinyílik a szemük, de addig még sok-sok embert tesznek tönkre. Kicsit meg lehetne sürgetni ezt a szemkinyílást, ha azok, akik kijöttek, bátran kiállnának.

Biztos vagyok benne, hogy a kisemberek nem akarnak rosszat, csak parancsot követnek, de nem értem, hol az a pont, amikor elfelejtenek gondolkozni. Ok, a saját nézőpont, de mindenkinek van egy saját nézőpontja, miért nem lehet a másét is tiszteletben tartani, miért csak az az egyetlen helyes nézőpont, amit a szcik követnek? Alapjaiban hibás a történet szerintem.

Megkérdeztem ezt már néhány szcientológustól, de magát a kérdést sem értették :-) Konfrontálj, állj ki a döntésed mellett, ugye? De ha ez a döntés nem egyezik meg az ő óhajukkal, akkor már nem is jó.

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.03.30. 19:48:53

Persze, tudom hogy mitől féltik a családtagokat. Te mikor léptél ki?

vuk 2008.03.30. 21:11:11

vénróka: Van-e még vki, aki ha kilépne a vezetőségből, összedőlne a rendszer? Vagyis van-e még elegendő scino DM mellett? Gondolom ha nagyrészt egyedül maradna, akkor nem tudná a wog felé a kommunikációt nyomni, mert nem lenne kivel. Sztem már most is akadozik a kifelé való kommunikáció, vagyis "buta-hibásan" megy.

Hogyan lehet az utcai térítéseket leállítani pld Bpesten, a misszióikban? Nem mehet a missziókban a meló jól, mert a neten nincs olyan hirdető oldal ahol ne lenne ilyen olyan ajánlatuk.

"Hogyan tudnád jobbá teni a világot?" ettől a mondattól nekem scieno aki mondja, írja:-DD

Bevizsgálták-e a vitamincsodájukat?

A missziókat nem lehet ellehetetleníteni valahogy?
Őket ki engedélyezte?

Nem ellenőrzi senki a más országokban lévő orgos-magyarok kinttartózkodását, jogállását, munkavállalói engedélyét?

Kitől kapnak itthon engedélyt a könyvek forgalmazásához?

Hogyan derül ki a cégek-iskolák behálózása?

Miért ad az önkorm. engedélyt a narcononnak a drogfutásra, amikor ott a trikó rajtuk, hogy kik?

Akik fellépnek a rendezvényeken Pláza stb. helyeken azok ált sc előadók? Ha igen akkor az ilyen cégeket már elkapta a gépszíj?

Csak azért kérdezen ezeketm mert több vonalon haladnak, és sokszor nem is tudjuk hogy milyen indíttatású egy rendezvény pl. Nyáron sok ember elviszi a gyerekét is szórakozásképpen, és beszippanthatják....

Szocske 2008.03.31. 09:37:12

Venroka irjad azt a blogot.

Szocske 2008.03.31. 10:13:01

Ezt:

vénróka 2008.03.30. 19:41:29
[...]
Majd ha tudok, nyitok egy blogot arról, hogyan tesz tönkre embereket a szcientológia titkosszolgálata nap mint nap.
[...]

dzsamocsokban 2008.03.31. 13:08:19

vénróka
"3. A vitamincsodákról külön topikot kellene nyitni. Az orgban eladott vitamincsomagok egy szcientológustól, D. Istvántól származnak, aki a Vitaminkirály tulajdonosa. Amerikából importálja a vitamint, nem írok márkanevet. A cucc igazi vitamin, nagy vállalattól jön, külföldön bevizsgált. A szedésükből származó eredmények viccesek, majd írunk róla."
Mikor tudnál infot adni róla? Már régóta szeretnék erről többet tudni.

Szocske 2008.03.31. 22:07:25

Jaigen, en sem magamon akarom kiprobalni melyik vitamin tuladogalasatol milyen szinu a pisi, ha ezt mar elgen megtettek elottem :-)

wuszun 2008.03.31. 23:03:18

vénróka
ez a vitaminos téma engem is nagyon érdekelne.
Ezt a történetet ismered?

www.nol.hu/cikk/374504/

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.04.01. 20:58:40

::vénróka 2008.04.01. 16:20:39
dzsa és wunszun: próbálom rövidre fogni:

A belinkelt történetről hallottam, a pontos részleteit nem ismerem. Egy-két dolgot előrebocsátok:
1. ez az István figura segítőkész és jó arc.
...
István nyilván hibázott, amikor pszichiátriai kezeltet próbált menteni, de amikor családtagról van szó, nyilván nem ezt volt neki a fő szempont. Ismerem őt, és tudom, hogy őszintén segíteni akart.::

Valószínűleg én több részletet ismerek, mint te, de semmi akadálya, hogy te is megismerd, ha akarod. Vénróka, azért ne felejtsük el, hogy itt egy ember meghalt!!! Jóvátehetetlen hibát követett itt el István, nem mondanám róla, hogy jó arc.

Számodra lehet, hogy csak egy újságcikk, számomra élő valóság, és ezért sokkal többet jelent. És ha megnézed a mostani családi kapcsolatait, botrányos! A kapcsolatmegszakítás intézménye remekül működik, és nem látszik rajta azóta sem semmi megbánás. Bocsánat, hogy az érintettek helyett beszélek, de nem tudtam szó nélkül hagyni.

Tudod, kíváncsi vagyok, hogy az egyházban mi volt a visszhangja az esetnek, ha egyáltalán volt...

Szocske 2008.04.01. 21:42:34

Venroka koma irjal jo hosszukat batran, mindig erdekes.
Most is csak egy mellekes reszet arnyalnam:
Amerikaban kb ugy drogozzak a gyerekeket mintha kockacukor lenne.
Akire gyakran ra kell szolni az iskolaban, az"ADHD"s (hiperaktiv figyelemzavaros), szedjen ritalint.
Ugyhogy mar elnezest, de sokkal valoszinubb, hogy forditva van az ok-okozati osszefugges: aki egy kicsit is kilog a sorbol gyerekkoraban, nemhogy tomeggyilkos hajlamai vannak, (es a szulei eleg gazdagok hogy automata fegyvereket vehessen,) azt drogozzak.

Horváth Istvánné 2008.04.02. 13:53:13

Anafeb: köszönöm, hogy helyettem írtad le a véleményedet.
A blog indítása óta küszködök azzal, hogy írjak,vagy ne írjak. Nem azért mert nincs véleményem, hanem mert mindig felzaklatnak ezek a dolgok.
Nagyon nehéz olyan szülőnek lenni, aki egy amerikából beszivárgott szekta miatt veszítette el mind a két gyerekét. Volt idő, amikor olyan szegények voltunk,hogy jóformán nem volt másunk, csak a két gyerekünk, és a világ legboldogabb embereinek tartottuk magunkat.

Amit megtanultam a szcientológiától, hogy az ember valóban be tudja vonzani a negatív dolgokat. Annak idején,D.Istvánnal történt találkozásaim után, szinte minden alkalommal elmondtam, hogy ez a fiú olyan helyes, értelmes, úgy elfogadnám vőmnek. Itt van, megkaptam. Tehát nem tehetek szemrehányást senkinek, ez az én hibám. De a többi nem.
Vénróka: bár ezt már sok helyen leírtam,az újságban egy szó tévesen van leírva. Nem volt a pszichiátrián a betegség kezdetén. Ha nem találkozik a szcientológiával, meg a sógor segítségével, 99 %-ban biztos, hogy soha nem is kerül oda.
Amikor ő magától bement a pszichiátriára, akkor is megelőzte az egyház „legyél Te is pszichovadász”
című felszólítása. Rengeteg sms-ben írja szcióknak, hogy azért jöttem be, hogy megtérítsem az orvosokat. Ezek tények, bizonyíték van rájuk.

Volt szerencsém egy februári éjszakán végigélni, amikor a lányom kezelt bennünket. Csak akkor még nem tudtam róla semmit. Azóta tudom. Három éve nem beszélt velem, elbújik, ha meglát, nem mer velünk beszélni, megbeszélni semmit.
D.I-től megkaptuk, hogy mi leértékeljük őket. Kérdezem én,nekem valamiről nem lehet más a véleményem???? Miért kell minden embernek egyetérteni mindenben.
Most is azt mondom, kár ezért a fiatal emberért, egy nagyon értelmes alak volt. Most az írásait olvasva, az a véleményem, hogy egy beszűkült tudatú, fanatikus, gonosz valaki lett belőle.
Elnézést mindenkitől,hogy ilyen hosszúra sikeredett, de erről az esetről könyvet lehetne írni. Gondolkozom rajta.

eszter 2008.04.02. 20:23:06

bocsi, nem olvastam vegig mindet, lehet, hogy van valasz a kerdesemre. de ha nem lehet gyereke tom c-nak, akkor ettol a katie holmes-tol az a Suri nevu baby hogy lett? Xenu hozta, vagy mi? :)

Tatuka 2008.04.02. 21:35:16

Eszter,
elég sok forgatókönyv látott napvilágot ezzel kapcsolatban. :-)
Kezdve azzal, hogy Katie valójában még az előző pasijától esett teherbe, bezárólag azzal a verzióval, miszerint maga Hubbard nemzette a gyereket. Mármint hogy a lefagyasztott spermáit használták fel. ;-)

Vérgáz 2008.04.02. 22:35:06

Nem a B-vitaminoktól sárga a "normál" vizelet.

Neduddgi 2008.04.03. 00:40:37

A vitaminokhoz még annyit, hogy a lelkiismeretesen vitaminozó szcientológust szó szerint szagról megismerni. Párologják kifelé a sok B vitamint, és az kegggggyetlen büdös. :o(
süti beállítások módosítása