Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Újra megpróbálták bezáratni a szcientológusok a Clarus Animus Alapítványt

2024. április 18. - Reformer

Előzmények:

2022/23-as bezáratási kísérlet

Idén is megpróbálták a szcientológusok betiltani az alapítványt (pontosabban törvényességi felügyeleti eljárással töröltetni a civil szervezetek nyilvántartásból).

A tavalyelőtti - tavalyi hasonló akció után idén sem maradhatott el az újabb kísérlet. Annyit léptek előre, hogy most már maga a szcientológia egyház egyik jogi személye kezdeményezte a tűrhetetlen vallásüldözés felszámolását, amelyet alapítványunk testesít meg.

A Fővárosi Törvényszék azonban elutasította a kérelmet, mivel 1) az ügyvédjük jogszabályi hivatkozása a Ctv. (2006. évi V. törvény a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról) egyik rendelkezésére hivatkozott, az pedig alapítványokra nem vonatkozik 2) a kérelmező nem maga az elvileg érintett Magyarországi Szcientológia Egyház vagy a "vallási közösség" volt, hanem egy közéjük iktatott jogi személy.

Szóval egyelőre tudunk tovább működni. Közvetlenül továbbra sem kommunikálnak velünk, semmilyen reformra nem nyitottak, csak próbálnak minket ellehetetleníteni és betiltatni. A beadványból kiderül, hogy minden pályázatunkat és állami szervekkel folytatott egyeztetésünket közérdekű adatigényléssel kikérik, hátha találnak abban valamit, amit felhasználhatnak az alapítvány bezáratására.

Ez most a helyzet, folytatjuk tevékenységeinket, ameddig csak tudjuk.

A határozat itt nézhető meg:

Díjat nyerhet a doktor úr

Forrás: 2024-es Laposföld-díj szavazás döntősei (Szkeptikus Társaság)

Ismét a Szkeptikus Társaság által meghirdetett Laposföld-díj döntősei között dr. Lenkei "simán belefekszem egy kád koronavírusba" Gábor.

"MERT az allergiák különböző típusait túlzott leegyszerűsítéssel élve a vitaminok hiányára vezeti vissza, miközben saját vitaminkészítményeit népszerűsíti." - írja a hivatalos indoklást az egyesület honlapja.

A kiváló orvos/üzletember/szcientológus újrázhat, hiszen 2021-ben kollégáival együtt már elnyerte ezt a rangos elismerést az Orvosok a Tisztánlátásért csoport tagjaként (Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József), most azonban egyéniben is elhozhatja a díjat, tovább gyarapítva a szcientológia "egyház" és tagjai trófeás szekrényét.

Egy biztos: ha megnyeri, jól fog mutatni L. Ron Hubbard 1994-es Ignobel-díja mellett ("A szcientológia alapítójának Dianetika című könyvéért, amely rendkívül hasznos mű az egész emberiség számára, de neki mindenképpen.").

Elkészült a szcientológusok idei 1% promóciós videója

A szokásos freudi elszólás megvolt (ebben nem tudnak hibázni) - a #magyarország #munka #gyerekek hashtagekkel kezdeni, amikor a "szerzetesrendjükről" több gyerekmunkával kapcsolatos rémtörténet kering (például Cherrish története, ami ide kattintva olvasható) ... innen is gratulálunk a PR-géniuszoknak!

Fogyasztóvédelmi/adózói figyelmeztetés: a 36 másodperces videóban bemutatott tevékenységekre tudomásom szerint egészen pontosan 0 Ft-ot költöttek az "egyháznak" felajánlott 1%-okból, az összes ilyen jótékonysági adomány a tagok magánakciója vagy magánadománya. Miért? Mert L. Ron Hubbard szerint a szegények és rászorulók "alacsony statisztikájúak" és azokat nem szabad jutalmazni. Szóval ezek az akciók csak PR-célokat szolgálnak (és az egyházi státus lepapírozását), és (ezt is) a tagokkal fizettetik ki.

A videó:

Tovább

Szcientológus gyermeknevelés a mindennapokban - parentifikáció és oltásellenesség

A poszt végén jelzett Reddit témában jól megmutatkozik Hubbard okosságainak átültetése a mindennapokba:
1. a gyerekek kis felnőttek, ugyanolyan többmilliárd éves szellemi lények, mint a felnőttek és ezért úgy is kezelendők,
2. másrészt csak lelki eredetű betegségek léteznek, ezért minden oltás felesleges.
A totális oltásellenesség magáért beszél, a parentifikációról pedig idézem az egyik kommentelőt (és ez a szomorú, hogy még csak pszichológushoz sem viszi/viheti majd a gyereket):
"Mi Nórit első perctől kezdve mini felnőttként kezeljük.🥰" <-- ez volt a kedvenc kommentem tőle.😊 Gratulálok hozzá, én, mint parentifikált gyerek. Csodás, ha 4-5 évesen felnőttként kezelve megosztanak velünk minden olyan dolgot, amire gyerekként semmi szükségünk nem lenne, amin gyerekként nem kéne a fejünket törni, aggódni. Így leszünk tökéletesen megfelelésikényszeres, szorongó, túlaggódó, magunkat mindig háttérbe helyező felnőttek! 🤗 Remélem Nórikának már pakolja félre a pénzt pszichológusra, mert ha öntudatára ébred egyszer a gyermek TÉNYLEG felnőttként, és leesik a szemellenzője, az addig tökéletesnek beállított és látott anya/apa nagyon nagy csalódás lesz, amikor rájön, hogy elvették az igazi gyerekkorát. Nagyon sok pszichoterápia árán fog csak gyógyulni. Tapasztalat...🙃
A teljes Reddit téma itt:

Valaki ATM-nek öltözött a szcientológus farsangon

Írtak egy PR-cikket arról, hogy mennyire jó fejek és szeretik a családokat stb.

Itt olvasható el. Egy mosógép és egy tejes doboz is feltűnt a szcientológusok farsangi mulatságán

Azért két helyen csak botlottak:

"néhányan 60 km-t is utaztak, hogy részt vehessenek a díjmentes családi rendezvényen"

A szcientológia "egyháznál" ki kell hangsúlyozni, hogy ez egy DÍJMENTES rendezvény volt, hogy lássuk, ilyet is van arrafelé...

"Királylányok, harcosok, mesefigurák, de még egy ATM automata, egy mosógép és egy tejes doboz is feltűnt a Szcientológia Egyház központjaiban."

Minden tiszteletem azé, aki ATM-nek öltözik egy szcientológus farsangon. Persze gondolom a szervezők nem veszik az ironikus célzást...

Szcientológia: akinek sikerült 20 év után kiugrania (1993-as cikk)

Digitalizálva lett egy 1993-as a szcientológiáról.
Idézet:
"A cikk megjelenése utáni percekben megkeresett a szerkesztőségi munkahelyemen egy fiatalember (állítván, hogy „a magyar szcientológusokat” képviseli, quasi ő a szekta/egyház sajtófőnöke), és mintegy elégtételt követelt az írás miatt, amelynek, ha a lap nem tesz eleget, beperli a Mai Nap-ot."
Itt olvasható el:

Az újságíró archívumából – Szcientológia: akinek sikerült 20 év után kiugrania

Cikkajánló - a 70 éves John Travolta és a szcientológia

A cikk:

Melegbotrányba keveredett, a fia halálával zsarolták, és már kétszer tönkretette a karrierjét – John Travolta 70 éves

Nemrég volt 70 éves John Travolta, az egyik legismertebb szcientológus híresség.

Idézet a cikkből karrierje egyik mélypontjáról, ami pont a szcientológiához kötődik:
...
Bármennyire sikeres is volt színészünk az 1990-es évek második felében, az ezredforduló után drámaian visszaesett a népszerűsége a Háború a Földön (2000) című filmnek köszönhetően.

A szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard által írt regény alapján készült több mint bizarr sci-fiben Travolta egy emberiséget sanyargató földönkívüli vezért alakított borzalmas sminkben. A film irtózatos bukás volt, világszerte körberöhögték, emellett két Arany Málnát is hozott neki, ráadásul a szerelemprojektjét a valaha készült legrosszabb filmek közt tartják számon ma is.

Kisebb fejlemény a Danny Masterson-ügyben

Idézet a cikkből:
Masterson egy többgenerációs szcientológus család tagja, és bár a Szcientológia Egyház nem volt hivatalos vádlott Masterson büntetőperében, de az ügyészek folyamatosan megemlítették a szervezet belső politikája és annak vezetőjének, David Miscavige lehetséges érintettségét az ügyben.

Esetem a Szcientológia Egyházzal - 2015, szinkronizált film

Előzmények:
Felkerült a legnagyobb videómegosztóra Louis Theroux 2015-s filmjének (My Scientology Movie) szinkronizált változata, amely "Esetem a Szcientológia Egyházzal" címet kapta.

Az előzménybejegyzésben megírtam a véleményem a filmről:

Érdekes megközelítést választott a BBC riportere. A végeredményt ugyanis dokumentumfilmnek nem nevezném, hanem valahol félúton van egy riportfilm és egy Monty Python jelenet között. Valahol érthető is, hiszen annyira abszurd a téma és a követői, hogy talán ez a formátum a legalkalmasabb a téma megfelelő feldolgozására.

Olyan szempontból egyedülálló ez a film, hogy tényleg mélységében bele próbál menni, hogy miért maradnak benne emberek ebben a nyilvánvalóan őrült rendszerben. Továbbá talán ebben a filmben mutatkozik be a legjobban a szcientológia igazi arca.

Itt megnézhető:

21 főnek felfüggesztett fogház kuruzslásért

Kapcsolódó cikkek:

Kuruzslás miatt elítélte a bíróság a szcientológusokhoz köthető egyik szervezet tagjait - Magyar Hírlap

Kuruzslás miatt elítélte a bíróság a szcientológusokhoz köthető egyik szervezet tagjait - Mandíner

Kuruzslásért ítéltek el 21 főt a szcientológusokhoz köthető több milliós szaunaterápiás kezelés ügyében - 24.hu

Sajtóközleményt adott ki a Fővárosi Főügyészség, amelynek megszövegezéséből egyértelmű, hogy a szcientológia egyik fedőszervezetéről, a Narconon Magyarországról van szó.

Idézem:

Engedély nélkül végezték az addikciókról leszoktatónak hitt terápiát - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Fővárosi Főügyészség által kuruzslás vétségével vádolt 21 személy mindegyikével szemben – a vádirati indítvánnyal egyezően – tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a bíróság.

A terjedelmes vádirat lényege szerint a vádlottak – 11 férfi és 10 nő – egy Nógrád vármegyei székhelyű közhasznú cégként nyilvántartásba vett szervezet keretében fejtették ki tevékenységüket. A szervezet célja egy olyan, gyógyszermentes alkohol- és kábítószer elvonó program, mint szolgáltatás, díjazás ellenében történő nyújtása volt, amely egy író és filozófus kutatásain alapult.

A méregtelenítő programnak is nevezett elvonókúra egy mélyinterjúval kezdődött, majd a későbbi részeiben a dózisuk miatt vényköteles vitaminok szervezetbe juttatását, illetve szaunaterápiát és kiegészítő, érintéses kezelési módokat is magában foglalt. A résztvevők 2013-ban 4 millió forintot meghaladó, míg 2014-ben közel 5 millió forintos, majd 2016-ban már 6 millió forintot meghaladó díjat fizettek a kezelésért.

A szervezet a programban résztvevőknek hangsúlyozta, hogy ez nem orvosi kezelés, a tartalma szerint azonban valójában egészségügyi szolgáltatásnak minősült, gyógykezelésnek és addiktológiai rehabilitációs tevékenységnek felelt meg, amelyre a szervezet nem rendelkezett engedéllyel. A különböző, ,,specialistának” és ,,esetfelügyelőnek” nevezett munkakörben eljáró vádlottak valójában orvosi tevékenységet, illetve azt kisegítő munkát végeztek, általuk is tudottan megfelelő képesítés és engedély nélkül.

 A Fővárosi Főügyészség a 21 személyt kuruzslás vétségével vádolta és vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést velük szemben. Az illetékes Pásztói Járásbíróság valamennyi vádlottal szemben a vádiratban indítványozottal egyező büntetés szabott ki, és kötelezte őket az eljárás során felmerült milliós nagyságrendű bűnügyi költség viselésére is.

A főügyészség a büntetővégzéssel szemben nem kérte tárgyalás tartását. A határozat még nem jogerős.

süti beállítások módosítása