Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia és a gender

2019. április 20. - Reformer

Ez egy menő vallás!

Pár évvel ezelőtt indult el újra az a PR-irányvonal a szcientológián belül, hogy ez egy „modern, progresszív vallás”, sőt már a menő (cool) jelző is előkerült. 2016. októberében Instagram, Twitter és Facebook oldalakat, valamint Youtube csatornát is indítottak, valamint két évvel ezelőtt elindult a szcientologianeked.com című helyi weboldal is, blogbejegyzéseknek szánt írásokkal, és azzal a színvonalú életvezetési tanácsadással, amivel a Facebookon hirdető kóklerek írásaiban találkozik az ember.

A jelek szerint a mostanság divatos gender témára is rárepültek, ugyanis ezt az eseményt szervezték össze:

Tovább

A szcientológia és utóhatásai, 3. évad 6. rész - Ideális orgok

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai, 1. évad (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad (2. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)


A 3. évad:

A szcientológia és utóhatása, 3. évad, 0. rész - Jehova tanúi (a későbbiekben lesz elérhető)
A szcientológia és utóhatása, 3. évad, 1. rész - Érzelmi utóhatás (a későbbiekben lesz elérhető) 
A szcientológia és utóhatása, 3. évad, 2. rész - A koronatanú
A szcientológia és utóhatása, 3. évad, 3. rész - Kémek, mint mi
A szcientológia és utóhatása, 3. évad, 4. rész - Szokatlan párosítás (a későbbiekben lesz elérhető)
A szcientológia és utóhatása, 3. évad, 5. rész - Hol van Shelly? (a későbbiekben lesz elérhető)

Téma:

Az ideális org program, az "egyház" nemzetközi ingatlanvásárlási és -felújítási programja.

Vendégek:
Bert Schippers - volt szcientológus, aki hatalmas összegekkel támogatta a szcientológiát
Paul Burkhart, építész, 30 évig volt Sea Org tag és az ideális orgok tervein dolgozott

 
A szcientológia egyház reakciója:

Itt lehet elolvasni. Taktikát váltottak valamennyi, most már inkább csak általánosságban vádaskodnak.

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S03E06 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Tovább

Újabb jogellenes adatgyűjtés, újabb bírság a szcientológusokra

Még múlt heti hír, de a rend kedvéért beszámolok róla (forrás: napi.hu összefoglaló a NAIH múlt heti sajtótájékoztatójáról)

Idézet a cikkből:

A NAIH elnöke a hivatal elmúlt évi ügyeiből kiemelte, hogy 12-12 millió forint adatvédelmi bírságot szabtak ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és annak nyíregyházi missziójára, jogellenes adatkezelés miatt.  A Magyarországi Szcientológia Egyházat és annak központi szervezetét 2017-ben 20-20 millió forintra bírságolták, amit a bíróság a közelmúltban jogosnak is ítélt. Most a nyíregyházi szervezetet és az egyházat bírságolták meg, amiért jogellenesen gyűjtötték a hívek személyes adatait - mondta a NAIH elnöke.

Ez egy másik ügy, mint az előző, és tudtommal még nem ért véget a bírósági szakasz (nyilvánvalóan ennek a határozatát is megtámadták közigazgatási bíróságon).

Itt sem a bírság a lényeg! Laci12 is megírta nekünk az előző bírságolási körrel kapcsolatban:

Ti most komolyan azt gondoljátok, hogy ez a 40 millió Ft akkora érvágást okoz? Ennek azóta a többszörösét beszedtük támogatásként. Sőt ez még tovább erősíti az összetartást köztünk.

A fontos része ennek is az lesz, hogy mire kötelezi őket a hatóság, és abból mit hajtanak végre (és mit nem).

Őt is a szcientológiának köszönhetjük

Megjegyzés: nem ő az első olyan ember, aki (ex-)szcientológusként alkalmazza az ottani "tudást", és nagy kárt okoz vele. Egy 2012-es ítéletből egy elég rémisztő sztori bontakozik ki:

Bírósági ítélet egy szcientológus kuruzslóról

 

"Lélekszaki"

A blogon már tiszteletét tette párszor "Lélekszaki", egy félig-meddig ex-szcientológus (a módszerben még hisz), de aztán töröltetett bejegyzést, amit róla írtam.

 

Az index.hu egy részletes portrét készített róla, itt olvasható:

A Messenger sarlatánja az életedet kéri a gyógyulásért

Az alapvetés:

Tovább

Új kommentszabályzat

A NAIH és a szcientológia csatározásai, illetve az új könyv (Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim) megjelenése óta megnőtt a blog forgalma, és ezzel párhuzamosan a kommentmennyiség is.

Átnézve az elmúlt hetek kommentjeit szükségét érzem a következő minimális korlátozások bevezetésének.

A szabályok a 2019. 04. 08. utáni bejegyzésekre vonatkoznak.

 

Először azonban egy fontos megjegyzés:

0. Senki ne személyes sértésnek vagy támadásnak, ha törlök egy megjegyzést. Mindössze annak szól, hogy szeretnék egy adott mederben tartani a beszélgetést.

SZABÁLYOK

1. A blogformátum szerintem nem alkalmas arra, hogy a szcientológiáról egy általános eszmecserét folytassunk az egyes bejegyzések alatt. Ezért mindenkit megkérek arra, hogy igyekezzünk az adott bejegyzés témájánál maradni, különben nagyon el fog kanyarodni a tárgytól a bejegyzés, és semmit nem ad hozzá a kommentszekció a bejegyzéshez. Ezentúl figyelmeztetés nélkül törölni fogom azokat a bejegyzéseket, amelyek túl általános irányba vinnék a párbeszédet vagy valami teljesen más vetületéről szólnak a témának.

2. Az adatvédelmi törvényeknek szeretnék megfelelni, tehát a személyes és érzékeny adatokat tartalmazó kommenteket törölni fogom.

3. Politizálás: kerüljük. Rengeteg fórum az interneten, ahol lehet szidni a kormányt és az ellenzéket. A szcientológia egy szakmai kérdés elsősorban, azon kevés ügyek egyike, amellyel kapcsolatban a Jobbiktól a Kétfarkú Kutya pártig konszenzus van. Az aktuálpolitikát pedig végképp hagyjuk.

4. Kulturáltan próbáljunk társalogni, még az idetévedő szcientológusokkal is. A kifejezetten személyeskedő, agresszív vagy zaklató hangvételt mellőzzük.

5. A máshol tiltott tartalmak (pornó, erőszakos és illegális tartalmak, gyűlöletbeszéd, rasszista megjegyzések stb.) itt is tilosak.

Az oldaldobozban megtalálható lesz ennek mindenkori aktualizált változata.

Egyelőre röviden ennyi, szívesen fogadok minden javaslatot ennek módosítására/bővítésére.

Ami miatt panaszt tettem

Előzmények:
A Magyarországi Szcientológia Egyház pert vesztett – totális és nagyon súlyos vereséget szenvedett

Közleményt adott ki a szcientológia egyház (itt olvasható el: A Magyarországi Szcientológia Egyház közleménye, 2019. március 30.) az elvesztett perrel kapcsolatban.

A lényege: nem értenek egyet az ítélettel, felülvizsgálatért folyamodnak, vallásszabadság, a NAIH el akarja pusztítani a jó munkájukat.

Szerepel benne egy ilyen mondat is:

Az egész eljárás alatt a NAIH egyetlen olyan embert sem tudott bemutatni, aki tényleges hátrányt szenvedett volna az Egyházunk adatkezelése miatt.

Egy ember már van

Tovább

A MAGYARORSZÁGI SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZ PERT VESZTETT - TOTÁLIS ÉS NAGYON SÚLYOS VERESÉGET SZENVEDETT

Előzmények:
Negyvenmillióra büntette a NAIH a szcientológusokat

Rövid összefoglalás:
Az adatvédelmi hatóság 2017. október 13-i határozatával zárta le és összegezte a szcientológia vallási egyesület adatkezelését vizsgáló több hónapos hatósági eljárást. Ebben összesen 40 millió forint büntetést szabtak ki az egyesületre és a budapesti szervezetére, valamint kötelezték őket arra, hogy változtassanak addigi gyakorlataikon.

Ezeket a feladatokat kapták a szcientológusok:
1. tájékoztassák ezentúl részletesen a „hívőket” arról, hogy milyen adatok hova kerülnek stb., valamint minden meglévő munkatársat és hívőt értesítsenek az új helyzetről, és kérjék hozzájárulásukat az adatkezeléshez, mindent kirészletezve
2. aki nem járul hozzá minden információ ismeretében ehhez, annak töröljék minden adatát
3. töröljék az összes nem-szcientológusról tárolt adatot (pl. a tudomásjelentésekben, auditálások során külsősökről feljegyzett információkat) és többé ne rögzítsék ezeket
4. ne továbbítsanak külföldre adatokat, illetve tartsák be az erre vonatkozó törvényeket.

Aki kicsit is ismeri a szcientológia belső működését, az látja, hogy az egész rendszerüket gyökeresen át kell alakítani ehhez, és ezek a szabályok rengeteg Hubbard-féle irányelvnek mondanak ellent.

Meg is támadták a bíróságon a határozatot, és múlt pénteken (03.22) megszületett az ítélet a Fővárosi Törvényszéken (melyet tegnap este tett közzé a NAIH a honlapján).

Röviden összefoglalja TELJES ÉS MEGSEMMISÍTŐ VERESÉG – az a fajta bukta, ami után normálisabb cégeknél cserélik a jogi osztályt és a külsős ügyvédi irodákat.

Nézzük ezt a történelmi jelentőségű dokumentumot, és vonjuk le a fontosabb következtetéseket:

Nagyon jó ügyvédekre bízták, és mégsem
Felfogták az ügy fontosságát és nem sajnálták a pénzt sztárügyvédekre – az „egyházat” dr. Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének (!) ügyvédi irodája és dr. Soós Andrea adatvédelmi szakjogász ügyvédi irodája képviselte.

A keresetet elutasították, az ítélet nem fellebbezhető
Nincs mese, végre kell hajtaniuk a 2017-es határozatban elrendelt összes feladatot. Ehhez meg kell(ene) változtatniuk Hubbard irányelveit, amit szerintem nem fognak megcsinálni. Dudás Diána nemrég megjelent könyvéből is kiderült, hogy nem hajtották végre ezeket, és eszük ágában sincs megfelelni a törvényi előírásoknak.

Ez viszont megnyitja az utat a súlyosabb következményekkel járó hatósági akciók előtt. Ne feledjük, hogy az adatvédelmi hatóság már GDPR-tarifákkal tud bírságolni – ez 20 millió euró (azaz hatmilliárd forint) is lehet.

Az egyháztörvényből is idéznék:

6. § (5) A vallási közösség kizárólag olyan vallási tevékenységet gyakorolhat, amely az Alaptörvénnyel nem ellentétes, jogszabályba nem ütközik és nem sérti más közösségek jogait és szabadságát.

...

9/C. §

1) Az ügyésznek a vallási tevékenységet végző szervezet működése felett gyakorolt törvényességi ellenőrzése kizárólag a vallási tevékenységet végző szervezet 6. § (4) és (5) bekezdésének megfelelő működésének ellenőrzésére terjed ki. Ha az e feltételek szerinti működés az ügyész önkéntes teljesítésre történő felhívása alapján sem biztosítható, az ügyész pert indít a vallási tevékenységet végző szervezettel szemben.

(2) A bíróság a vallási tevékenységet végző szervezetet az ügyész keresete alapján

a) a működés törvényességének helyreállítására kötelezi, ennek elmaradása esetén megszünteti..

 

Minden létező nyuszit előhúztak a kalapból
Az ítélet 22 oldalas indoklásából kitűnik, hogy minden létező érvet felhoztak a határozat hatályon kívül helyezése érdekében – 9 oldal csak a kifogásaik nagyon rövid összefoglalása!

minden vélt eljárási hibába belekötöttek;

kijátszották a valláskártyát (eleve nem is vizsgálhatták volna őket szerintük);
struktúra nélkül tárolják az adatokat (így nem is vonatkoznak rájuk az adatvédelmi szabályok);
az egyesület mint jogi személy nem is csinál semmit;
belekötötte a szakértőkbe és a szakértői véleményekbe is;
Péterfalvi Attila szerintük elfogult;
sőt valószínűleg még engem is megemlítettek benne (és azt is, hogy csak az én egyetlen és „valótlan” panaszomon alapult az egész eljárás):

A fontosabb megállapítások
Az ítéletet tovább olvasni kitűnik, mi volt a fő problémája a bírónak – a feltételezett és felsorolt jogszabálysértéseket legtöbbször nem támasztották alá tényekkel.

Bevetették a „szakértőiket”, de nem jött be a valláskártya előhúzása sem:

A jövőre nézve borzasztó fontos ez a megállapítása az ítéletnek (ezzel az érvvel mostantól nem védekezhetnek!):

Fontos továbbá, hogy megállapította – egy adatvédelmi megfelelőségi vizsgálat nem jelent beavatkozást a vallásgyakorlásba vagy a hitéletbe – tehát ezzel sem lehet érvelni!

A „gyónási titok” érvelést is kilőtte, arra hivatkozva, hogy a hatóságnak törvényes felhatalmazása van a kezelt adatok vizsgálatára, és ilyen szempont mindegy, hogy a vizsgált szervezet azt minek nevezi vagy hova kategorizálja.

Az előzetes tájékoztatásról szóló rész pedig egyenesen vicces. Egymásnak ellentmondó állításokat fogalmazott meg az „egyház” arra vonatkozóan, hogy hogyan is tájékoztatják az adatkezelésről a híveket, aztán még azzal is jöttek, „lehetetlen” és „aránytalan költségekkel jár”. A bírónak itt láthatóan elfogyott a türelme:

A szakértői véleménybe se tudtak belekötni:

Az Életút kérdőívben bekért adatok (pl. az összes szexuális kapcsolat időrendi felsorolása) sem jogszerű:

Azt sem látta bizonyítottnak a bíró, hogy elfogult lenne Péterfalvi Attila, vagy az én hatásomra hozta meg a határozatot:

 

 

És még a bírságot sem sikerült lealkudni:

És a lényeg:

 

Elutasították az alaptalan keresetüket.

ELUTASÍTOTTÁK AZ ALAPTALAN KERESETÜKET!!!!!

Jegyezzük meg ezt a napot, mert szerintem a vég kezdete a Magyarországi Szcientológia „Egyház” számára.

Tom Cruise örökbefogadott lánya is reklámarc lett

Forrás:

HVG.hu - Tom Cruise lánya a szcientológiáról: "Pont erre volt szükségem"

A celebek élete a szcientológiában is más. Elkülönítve kezelik őket a többiektől, külön munkatárs figyel arra, hogy a mezei szcientológusok ne okozzanak nekik kínos pillanatokat, és messze nincs rajtuk akkora nyomás, hogy fizessenek. Ezért máshogy élik meg ezt az egészet, mint a hétköznapi emberek (mint például Diána).

Magyarországon is így volt ez, amikor egyik híres úszónőnk a méregtelenítő programot csinálta, vagy amikor egy híres magyar énekesnő a Clear felé haladt a Hídon.

Isabella Cruise a legújabb reklámarc most, ahogy azt a HVG is megírta Tony Ortegára hivatkozva.

A hölgy nyilatkozata a szokásos szcientológia reklámszöveg, amit már sokszor hallhattunk.

A cikk végén azonban ott a lényeg, hogy mi az ára ennek az egésznek - a kapcsolatmegszakítás:

A gyerekek ügye nemrég azért került elő, mert kiderült, hogy Tom Cruise, aki jó ideje a szcientológia egyház arca, azért nem találkozik öt éve az édeslányával, Surival, mert az nem szcientológus.

 

További reakciók a könyvre

További reakciók a könyvre

Az aktuális téma:

Új magyar leleplező könyv a szcientológiáról - Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Nem létezik, de hazudik

Talán ez a cím foglalja össze a legjobban azt a „stratégiát”, amit a szcientológusok követtek eddig a könyvvel és írójával kapcsolatban.

Tovább