Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Az első reakciók a könyvre

2019. március 22. - Reformer

 

Az aktuális téma:

Új magyar leleplező könyv a szcientológiáról - Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Támadás a szerver ellen?

Tovább

A fotó, amivel egy szcientológus sem szembesülhet

Avagy miért nem fog soha elkészülni L Ron Hubbard hivatalos biográfiája

Ezt a cikket eredetileg 2017. november 6-án publikáltuk, és mivel az Index2 címlapjára is felkerült, a valaha legtöbbet megtekintett cikk lett a blog történetében, közel 50,000 olvasóval. Pár hónappal később a szci szervezet ügynökei panaszt tettek a Blog.hu-nak, szerzői jogok megsértésére hivatkozva, és sajnos a blog.hu engedett a szci cenzúra nyomásnak: több más fontos cikkel együtt ezt is letiltották és elérhetetlenné tették. A cikk és több mint 100 komment a cenzúra. áldozatává vált. Tehát ha a szci szervezetén múlik, nem csak a szcientológusok, de mások sem szembesülhetnek az igazsággal, L Ron Hubbard valódi kalandos élettörténete tabutéma. Szerencsére a szöveg megmaradt és a kommentek is megvannak, a fontosabbakat újra megoszthatjuk, ha van érdeklődés.

 

L. Ron Hubbard élete igen kalandos és fordulatos volt. A szcientológia alapítója tudott élni. És élt is. Többet, mint amennyit a szcientológusok képesek lennének megérteni és befogadni – legalábbis az egyház menedzsmentje szerint.

A teljhatalmú vezető, David Miscavige (Chairman of the Board, Religions Technology Center azaz a Vallási Technológiai Központ igazgatótanácsának elnöke) több mint 20 éve nevezte ki Dan Shermant "LRH hivatalos életrajza megírójának", akinek az lett volna a fő feladata, hogy összeállítsa a legendás alapító teljes élettörténetét.

De annyira nem könnyű ez a feladat, hogy Hubbard 31 évvel ezelőtti, 1986-os halála óta nem képesek befejezni a teljes időrendi biográfiáját. Kiadtak ugyan egy L. Ron Hubbard PR-sorozatot, és ezt próbálják beállítani teljes életrajzi enciklopédiának, de hiába. A sorozat részei az alapító hőstetteit, érdemeit emelik ki, és kihagyják a kényes részeket.

Tehát Dan Sherman fő foglalatossága az maradt, hogy Miscavige szuperlatívuszokban és cirádás mondatokban bővelkedő beszédeit írja, és közben Hubbard életének egy-egy szeletét próbálja kiadható formába önteni. Emlékezetes szófordulatai például a "végtelen verandája" vagy a gyakran emlegetett "példátlan terjeszkedés" illetve az "epikus" jelző beszúrása mindenhová.

Dan Sherman (fotó (c) Church of Scientology International;
szabadon hivatkozható fotó a CSI hivatalos weboldaláról)

Nem mintha nem igyekeznének megoldani a feladatot. Csak van egy kis gondjuk: Hubbard teljes élettörténete egyszerűen kiadhatatlan.

Hogy miért? Mert sok olyan részlete van, ami nem igazán szalonképes, vagyis nincs összhangban a "csodás képességű, milliókat segítő, szent életú jótevő, homo novis" képpel.

A belső propagandának, a hőstetteiről szóló nyomtatott kiadványoknak és életét bemutató filmeknek köszönhetően a hívek meg vannak győződve, hogy Hubbard makulátlan életet élt és elkötelezetten dolgozott, kutatott fiatal kora óta, valamint az emberiséget segítette minden egyes tettével. (Hol is láttunk már ilyesmit?) Bármihez is nyúlt, minden területen kimagasló eredményeket ért el: mint író, pilóta, háborús hős, tengerész, felfedező, tudományos kutató, zeneszerző és szervezetirányítási specialista is. Ami bizonyítja, hogy egy igazi zseni, ebből következően az általa létrehozott módszer bizonyára működik és hasonló csodákra képes azokkal, akik pontosan követik. 

Az alábbi fotó a Ron életmű sorozatból, a "Mestertengerész" című fenti kiadványból való, amin az ifjú Hubbard mosolyogva vezet egy jachtot a tengeren. Az aláírás szerint Miamiból a Karib-térségbe tart. Ezt láthatja minden szcientológus. 

 

A photoshop előtti eredeti fotó forrása: Miami Daily News 1946. június 30-i száma

De mi a gond ezzel a fotóval?

Többek között az, hogy lemaradt róla valami, Vagyis valaki. És ez nem más, mint Hubbard "nem létező" második felesége, Sara Northrup Hollister. akivel Hubbard 1946-tól 1951-ig volt házas.

Hogy jobban megértsük, el kell mesélni a fotó hátterét. 

1945-ben a háború után Hubbard albérlőként Jack Parsons pasadenai házába költözött. Jack Parsonsegy, a Caltech-en (Kaliforniai Műszaki Egyetem) dolgozó rakétatudós és amatőr okkultista volt. Ez is egy hosszú történet, hogyan hatott Parsons Hubbardra. Előzetesen csak annyit, hogy Jack Parsons-on keresztül került kapcsolatba Aleister Crowley-val, a Thelema és az Ordo Templi Orientis (O.T.O.) okkult tanításaival.

Abban az időben, Parsons-nak volt egy szép és fiatal barátnője, akibe Hubbard első látásra belezúgott és akit hamarosan lenyúlt a barátjától. A lány neve Sara "Betty" Northrup volt. Végül Jack túltette magát a dolgon, és 1946-ban közös üzletbe kezdtek hármasban. Az volt a terv, hogy vitorlásokat vesznek Floridában (főként Jack megtakarított pénzén), majd Ron és Sara Kaliforniába viszik és nyereséggel eladják a hajókat. Ron és Sara el is mentek Miamiba, és vettek egy vitorlást - de hamarosan kiderült, hogy Parsons pénzén egyszerűen csak jó életet vettek maguknak Floridában, és nem mennek sehova. Jack végül beperelte őket de valahogy sikerült megegyezniük, Ron és Sara eladták a hajót. Ezután 1946 augusztusáig Marylandben voltak, ahol Ron feleségül vette Sarát.

Itt az eredeti fotó, amivel egy szcientológus sem szembesülhet, ha meg akarja őrizni a szervezetbe vetett hitét:

Fotó forrása: Miami Daily News, 1946. június 30-i száma

Ráadásul van még egy kis bibi ami belerondítana a biográfiába: Hubbard első felesége Margaret "Polly" Grubb  csak 1947-ben vált el a férjétől, mert Hubbard elhagyta és anyagilag sem támogatta a közös gyereküket. Polly Grubb csak a váláskor tudta meg, hogy Hubbard nemcsak hogy megcsalta, de bigámiát is elkövetett, mivel már egy évvel a válás előtt összeházasodott Sarával is.

De az egyház és a biográfus szerint Sara egyszerűen nem létezik. Ezért indokoltnak tartottak egy kis Photoshop-ozást, hogy ezt az apró gondot korrigálják. Még szerencse, hogy az egyház megszabja a tagoknak mit olvashatnak, így nem nézik meg például a Wikipédiát sem, ahol ezek a tények bárki számára elérhetőek.

Itt van a két fotó egymás mellett. Az eredeti forrása a Miami Daily News, 1946. június 30-i száma, a másik az egyház által publikált Ron: a mester tengerész című hivatalos élettörténeti kiadványból (Ron - Master Mariner)

Ez a fotó jól szimbolizálja az egyház hozzáállását az igazsághoz. Ami nem kellemes, azt tüntessük el; legyen az Lisa McPerson halálához vezető döntések belső bizonyítékai, vagy Hubbard második felesége, miközben az elsőtől még nem vált el.

Nem az a lényeg, hogy Hubbard szent volt-e vagy sem. Senki sem szent és remélhetőleg a józanabbul gondolkodó egyháztagok sem várják el, hogy szeplőtelen legyen. De ha a szcientológia egyik alapelve, hogy képesenek kéne lenni mindennel szembenézni, miért nem engedik meg a saját tagjaiknak, hogy szembenézzenek az alapító életének furcsa, esendő, megdöbbentő részleteivel, hibáival? Talán mert ha széttörne az alapító szentségéről kialakítiott kép, akkor mást is megkérdőjeleznének?

Van még ilyen meghamisított kép, ami hasonlóan ledöbbentő. De arról majd legközelebb.

Legyen ez egy ébresztő, egy kihívás a legbátrabb szcientológusoknak: képes-e valaki szembenézni (konfrontálni) a fenti képekkel és őszintén elgondolkozni azon, mi minden lehet még meghamisítva Hubbard életével és a szcientológia történetével kapcsolatban? Képes-e valaki szembenézni azzal, mi ennek a manipulációnak az igazi célja és még mi következhet ebből?

Egy dolog biztosan nem. Az a teljes biográfia még sokáig nem fog nyomdába kerülni.

108 évvel ezelőtt született L. Ron Hubbard

L. Ron Hubbard, a szcientológia alapítója ma lenne 108 éves, ha a világegyetem összes titkának ismerője és az egyetlen működőképes szellemi technológiaTM felfedezője 75 éves korában nem halt volna meg agyvérzésben.

Ez a két dokumentumfilm igen jó áttekintést ad az életéről:

Titkos életek - L. Ron Hubbard

L. Ron Hubbard hanyatló világa

 

Tevékenységének összefoglalására most az 1994-ben elnyert irodalmi Ignobel-díj indoklásából idéznék:

A díjat L. Ron Hubbard, lelkes science-fiction író és a szcientológia alapító atyja kapja a "Dianetika" című remek jó könyvéért, amely rendkívül jövedelmezőnek bizonyult az emberiség (vagy legalábbis annak egy része) számára.

 

 

 

Konferenciát tartanak arról, hogy a vallásos emberek boldogabbak

A rendezvény Facebook-oldala: A vallásos emberek boldogabbak - vallásközi párbeszéd - 2019. március 20.

Bár eléggé a bödön alját kapargatják a meghívott vendégek terén, azt mondjuk nem értem, hogy mi visz rá egy "népszerű Katolikus plébánost" és egy "közismert Evangélikus lelkészt", hogy egy ilyen szcientológus kirakatrendezvényen megjelenjenek...

Mi értelme van ennek, de tényleg? Levetítenek párat a rettenetes Út a Boldogsághoz filmek közül, elpufogtat egy plébános meg egy lelkész, meg valamelyik kilóra megvett vallástudós pár közhelyet a toleranciáról, megeszik a pogácsát, és hazamennek? Ettől mi fog változni? Azon kívül persze, hogy a szcientológusok le tudják papírozni, hogy mennyire vallásosak már...

parb.jpg

 

 

 

Egy házba zárt közösség

Kapcsolódó bejegyzés:

A teljes Xenu történet magyarul 

Gondoltam, újra előveszem ezt a témát, emlékeim szerint ezen rajzfilmes feldolgozásról még nem esett szó. A hírhedt/legendás South Park rajzfilmsorozat 137. része (9. évad 12. epizód), az Egy házba zárt közösség a szcientológiával foglalkozik kizárólag.

Egy kb. másfél perces rész egy-két részletet leszámítva viszonylag pontosan mutatja be azt, amit a szcientológusok csak az OT III-as szinten tudnak meg először:

Tovább

Interjú Nagy Zoltánnal - 1. rész

Nagy Zoltán volt az első olyan bátor ex-szcientológus, aki 2006-ban nyíltan, arcát és nevét vállalva szembeszállt a szcientológiával (például itt: Magánbeszélgetés Juszt Lászlóval a szcientológiáról - ATV, 2006. 07. 13). Kör e-mailben magyarázta el a többi szcientológusnak, hogy mi a probléma az egésszel, control-program.com néven egy, a szcientológiát leleplező weboldalt is üzemeltetett, valamint hosszú éveken át finanszírozott olyan Google-hirdetéseket, amelyek erre a weboldalra terelték a szcientológiára rákereső embereket.

Ezek kapcsán kerestem meg és beszélgettem vele.

Tovább

Mi történik egy vállalati tréningen, amit szcientológusok tartanak

Agymosás, a melegek gyógyítása, hízelgés a gazdagoknak

Az alábbi esszét egy olyan cég alkalmazottja küldte, ahol a Seminar Consulting Kft. nevű (ügyvezető a Cégjegyzék szerint: Piroska Gyula) "fémjelezte", a szcientológiához köthető üzleti tanácsadó cég tartott tréninget ("Bázis 1" és "Bázis 2" néven.Egy az egyben tükrözi a szcientológián belüli mentalitást és világképet, de ez persze nem meglepő.

Átadom a szót a beküldőnek (kiemelések tőlem):

Tovább

Ez felér egy beismeréssel

Győzelemként élik meg a tegnapi "Balázsék" adást és a méregtelenítő programot reklámozzák vele

Ezt rakta ki Kasza Tamás, a szcientológus voltát nyíltan vállaló értékesítési tréner / jedi mester:

kasza_3.jpg

A Városi Kurír cikket  (Sebestyén Balázs: „Gyerekek! Lehet, hogy most lyukra futottunk….” - Ál-oknyomozás Ripost-módra) nyilvánvalóan a szcientológia PR-osai írták, a jól ismert "nem vagyunk szcientológusok, de..." vonalvezetés mentén.

Egyrész ki más írna olyat, hogy L. Ron Hubbard neve bármit is "fémjelez"? Másrészt a leplezetlen káröröm is igen árulkodó...

A végén ott a nagy tervük:

Szerkesztőségünk az info@varosikurir.hu címen várja azok jelentkezését, akik az említett módszerrel szabadultak meg függőségüktől, és esetleg arccal, névvel vállalják ezt.

Kíváncsi leszek, hányat találnak.

Fejlemények

Curtis / Narconon / méregtelenítés / rehab

Volt szó ismét erről Balázséknál ma reggel.

Forgács Ágival, a Ripost újságírójával beszéltek, aki 2016-ban álnéven bejutott a Narcononhoz. Az "oknyomozást" számonkérni mondjuk egy kicsit hiteltelen volt, tekintettel arra, hogy ők sem néztek utána a témának - ha például elolvasták volna a TASZ-jelentést a Narcononról, akkor kevesebb ok lett volna azon tűnödni, hogy lehet, jó ez a módszer.

Írtam nekik egy hosszabb e-mailt a témában, hátha.

Itt újra meghallgatható a műsor:

Tovább