Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Múltidézés: 1997-es tényfeltáró cikk a szcientológiáról a Reform magazinból

2018. október 16. - Reformer

Nemrég került hozzám ez a cikk. Tudom, hogy 21 év rengeteg idő, de gondoltam, érdekes lehet ilyen távlatból megnézni az akkor körbejárt témákat és problémákat.

Észrevételeim:

Az állítólagos terjeszkedésről

Az egyház nevében az akkori szóvivő Kárpáti Péter nyilatkozott. Állítása szerint 1997-ben 16 misszió (kisebb szcientológia szervezet) volt Magyarországon. 

2018-ban a civil szervezetek hivatalos nyilvántartása alapján 17 misszió van jelenleg Magyarországon.

21 év alatt 1 misszióval sikerült bővíteni a hálózatot. EGGYEL.


Adatvédelem:

Kárpáti Péter szerint "mindenkinek van személyes dossziéja, abban vannak a rá vonatkozó adatok".


Tagság:

1997-ben 10.000 tagjuk volt állítólag. De ennek ellenére még 2006-is csak 1263 fő adta nekik az 1%-ot (ez volt a rekord).


 A Sea Orgról szóló részt 
akár ma is írhatták volna. A szállásokon háromemeletes ágyakkal telezsúfolt termek, egerekkel és csótányokkal; heti 24 dollár fizetés, amit nem mindig kapott meg stb.

Ez pedig különösen tetszett:

"ő maga [Hubbard] idézte elő a Challenger-katasztrófát, hogy a világ figyelmét elterelje saját haláláról".

Az "Azt üzeni: boldog" részhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a szcientológusok koppenhágai sajtófőnöke szerint 1997. április elején Magyarországra majd visszatérő Markó László azóta is kinn dolgozik Koppenhágában.

 

A teljes cikk:

Tovább

Egy év után megszólalnak, és pont a lényeget nem cáfolják

Az én blogomra reflektáló hivatalos "ellenblogra" egy évig semmilyen új tartalom nem került ki, de a Fritzlauf Lajosra emlékező blogbejegyzésemre válaszoltak a maguk módján, "Tesco-gazdaságos hatásvadászat" címmel.

Az én írásomban leginkább azt kifogásoltam, hogy hagyták elszegényedve és betegen meghalni, és egyáltalán nem segítették, amikor már nem tudott hasznot hajtani.

Pont erre nem sikerült reagálni, és a szokásos személyeskedések és burkolt fenyegetések mellé csak annak megerősítése fért bele, hogy volt egy búcsúztató szertartás.

Az adatgyűjtéses felvetésre pedig van egy jó amerikai/európai mondás:

"Aki üvegházban lakik, ne dobálózzon kövekkel."

Bátorító képeslap az egyházi elöljáróktól

Még a nyáron történt.

A Magyarországi Szcientológia Egyház egyik missziójának a szentírások (az L. Ron Hubbard-összes) és vallási iratokat eladásával megbízott papnője izgatottan nyitotta meg koppenhágai egyházi elöljáróitól kapott e-mailt, melyben a reverendába öltözött szerzetesek a következő spirituális és ihletett üzenetet küldték neki:

quote.jpg

 

Azaz:

TÉGED VÁLASZTOTTUNK KI ARRA A FELADATRA, HOGY ELÉRD A HAJÓAVATÓ ÜNNEPSÉG* KÖNYVELADÁSI KVÓTÁJÁT EZEN A HÉTEN!!!!

FOGJ ÖSSZE VELÜNK A KVÓTA ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN - SZÁMÍTUNK RÁD!*Hajóavató ünnepség: a szcientológia egyház által fenntartott Freewinds nevű óceánjáró vízrebocsátásának évfordulós ünnepsége, melyet minden év júliusában tartanak

Hitbevallás

Újabb videót raktak ki ma a szcientológusok, ahol az "egyház" tagjai arról beszélnek, hogy miben hisznek.

Aki ismeri a témát, semmi újat nem fog megtudni. Egy önálló gondolat nem hangzik el, szinte mindegyik valamelyik Hubbard-írásból idéz azt átfogalmazva, sőt néha szó szerint.

Az mindenesetre elég ironikus, hogy az egyik nyilatkozó szerint "a szabad kommunikáció a kulcs", többek szerint pedig "tiszteletben kell tartani mások vallásos hitét", "jogunk van bárhogy gondolkodni, bármilyen vallást felvenni". Mondják ezt annak az egyháznak a tagjai, amely a) honlapja teljesen arctalan, egyetlen tisztségviselő vagy munkatárs sincs megnevezve, csak a recepció telefonszáma és a címük van megadva, és b) még a családtagokkal is kapcsolatmegszakítást hirdet, ha azok bírálni merészelik a szcientológiát, és c) abszolút zéró toleranciát tanúsít a szcientológia bírálói, bírálatai vagy az ex-szcientológusok, illetve azok gondolatai felé.

A videó:

Tovább

Kapcsolatmegszakítás a legmagasabb szinteken is

Források:
HVG - Nem szcientológus: Tom Cruise évek óta nem találkozik a kislányával
Blikk: Szomorú: több éve nem találkozott kislányával a híres színész – Ez az oka
Femina.hu - Tom Cruise évek óta nem látta a kislányát - Hallani sem akar Suriról

Több online hír- és bulvárhír-portál is megírta, hogy Tom Cruise 5-6 éve nem is találkozott a most 12 éves lányával, Surival (az egyetlen nem örökbefogadott gyerekével) a szcientológia miatt.

Akár igaz a hír, akár nem, a lényeg ez: simán igaz lehet, mert ez az embertelen gyakorlat a mai napig létezik a szcientológia "egyházban". Az az igazán felháborító, hogy mennyi felesleges szenvedést okoz, mennyi életet és családot tesz tönkre és nyomorít meg ez a rendszer csak azért, mert egy 32 éve halott sci-fi író így látta célszerűnek a saját szektáját kordában tartani.

Egy kétoldalas dekrétummal egyesíthetne több száz családot az egyház mostani vezetősége. Ha akarná. De ahogy a mellékelt ábra mutatja, nincs ilyen szándék.

Már a Kétfarkú Kutya Párt feketelistájára is felküzdötték magukat

Megjegyzés: Még egy dolog, amiről lemaradtam, de most pótlom.

Úgy tűnik, a szcientológiaellenesség azon kevés dolgok egyike, melyben teljes összhang van Magyarországon a pártok között.

Sok kínos pillanatot átéltek már a szcientológusok Magyarországért, amikor a saját módszereikkel próbálták népszerűbbé és elfogadottabbá tenni Hubbard okosságait, de úgy érzem, most sikerült egy újabb mélypontot elérniük.

Tovább

Kidobják a futókat, visszajönnek motoron

A Drogmentes Maraton helyett/mellett itt a legújabb próbálkozás a szcientológia és Hubbard népszerűsítésére - a mai napon szerencsére véget érő Narconon Motoros Túra.

Erről kicsit lemaradtam, de most próbálom pótolni.

A fenn hivatkozott hivatalos oldalon így harangozták be (és természetesen ezt sem sikerült helyesírási hibák nélkül lehozni).

Három dolog:

1. Az ún. "igaz adatok" persze Hubbard semmiféle kutatással nem igazolt teóriái a drogokról - ami még a kisebbik baj lenne, de ugyanez a Narconon árulja a "megoldást" a problémára potom 4,4 millióért.

2. Az is érdekes, hogy bringatúra helyett motoroznak. Nyilván kényelmesebb, de azért kevésbé hiteles bepöfögni a motoron, aztán az egészséges, sportos, drogmentes életről osztani az észt.

3. A nagy igyekezetben, hogy titkolják az egész motorozgatás valódi természetét, már nem is Hubbardtól idéznek. Ez egyrészt szánalmas, másrészt gerinctelen. Az igazság ugyanis EGYETLEN Google-keresésre van. Bizony, már elmúlt 1986, amikor az öreg szélhámos feldobta a pacskert...

 

2 ezer kilométer 2 keréken 2 hét alatt 2 ezer gyermekért!

Csatlakozz hozzánk, és légy részese a túrának, mellyen sok ezer gyermek jut igaz adatokhoz a drogokkal kapcsolatban, így meghozhatja az egyetlen helyes döntést: "Soha nem nyúlok drogokhoz és másokat is lebeszélek erről!"

A túrán körbe motorozzuk Magyarországot, és az iskolákban drogmegelőző előadásokat tartunk, valamint a témával kapcsolatos kiadványokat juttatunk el a diákokhoz, tanárokhoz.

A több mint egy évtizede indult kezdeményezés, mely Narconon Bringatúra néven indult, most új formában Narconon Motoros Túra formájában kerül megrendezésre. A túrán résztvevők mindannyian példamutató életet élő, elkötelezett önkéntesek lesznek.

Csatlakozz hozzánk!
Különböző módokon lehetsz részese a Túrának:
-Segíthetsz az előkészületekben
-A Túra alatt segíthetsz a kiadványok terjesztésében
-A Túrán való jelenléteddel segíthetsz demonstrálni az ügy fontosságát

Amennyiben fontosank tartod ezt az ügyet, és van kedved ezért tenni egy elkötelezett és vidám csapat részeként, vedd fel velünk a kapcsolatot!
Életre szóló élményekben lehet részed.
"Azok, akik mások életébe fényt hoznak, maguk sem kerülheik el azt!" James Matthew Barrie

Rajtunk múlik, milyen esélyekkel indul az Életbe a jövő generációja.
"Nem az a dolgunk, hogy megtanítsuk gyermekeinket szembenézni egy kegyetlen és szívtelen világgal. Az a dolgunk, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik kevésbé kegyetlenné és szívtelenné változtatják a világot." L. R. Knost

Tarts velünk!

In memoriam Fritzlauf Lajos (1963-2018)

Idén nyáron, 55 éves korában elhunyt Fritzlauf Lajos, a Magyarországi Szcientológia Egyház egykori emblematikus figurája, az „egyház” titkosszolgálati, jogi és PR-feladatait ellátó autonóm szervezeti egysége, a Különleges Ügyek Irodája (Office of Special Affairs, OSA) közép-európai kirendeltségének egykori parancsnoka.

Persze elég pikáns dolog ez, hogy az „egyház” ellenségeinek listáján ilyen előkelő helyen álló emberként nekrológot írjak, de a szcientológusok gyakorlatát és hozzáállását ismerve ez van, vagy a teljes feledés.

Tovább

Már nem-szcientológusokat is toboroznak a Sea Orgba

Érdekes történetet osztott meg velem pár napja a blog egy debreceni olvasója.

Egyik gyerekkori barátja szcientológus, és érintőlegesen ő is ismeri a témát, de különösebben nem akart vele foglalkozni. Kb. 1 héttel ezelőtt a barátja megkereste azzal, hogy lenne egy dániai munkalehetőség, és itt van Koppenhágából most két ember, akivel lehet beszélni az ügyben. Budapestre kellett volna utazni az „állásinterjúra”, de aztán amikor arra nem volt hajlandó, LEMENTEK DEBRECENBE csak ezért.

Az „interjún” elég hamar kiderül, hogy a Sea Orgba toborzás lesz a téma, egymilliárd évre szóló szerződéssel, a Híd elmagyarázásával valakinek, aki nem is szcientológus. De persze azok, akik beállnak oda dolgozni, ingyen felmehetnek.

Nagyon nem lehet már ember, ha ennyire kétségbeesetten próbálnak nem-szcientológusokat is berángatni.

Egy érdekesség: a toborzók állítása szerint 700 ember dolgozik a szcientológia európai központjában, ebből 200 magyar.

Olvasónk persze nemet mondott a végén, de több napig tartott, mire végre megértették és leszálltak róla.