Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

In memoriam Fritzlauf Lajos (1963-2018)

2018. szeptember 19. - Reformer

Idén nyáron, 55 éves korában elhunyt Fritzlauf Lajos, a Magyarországi Szcientológia Egyház egykori emblematikus figurája, az „egyház” titkosszolgálati, jogi és PR-feladatait ellátó autonóm szervezeti egysége, a Különleges Ügyek Irodája (Office of Special Affairs, OSA) közép-európai kirendeltségének egykori parancsnoka.

Persze elég pikáns dolog ez, hogy az „egyház” ellenségeinek listáján ilyen előkelő helyen álló emberként nekrológot írjak, de a szcientológusok gyakorlatát és hozzáállását ismerve ez van, vagy a teljes feledés.

Tovább

Már nem-szcientológusokat is toboroznak a Sea Orgba

Érdekes történetet osztott meg velem pár napja a blog egy debreceni olvasója.

Egyik gyerekkori barátja szcientológus, és érintőlegesen ő is ismeri a témát, de különösebben nem akart vele foglalkozni. Kb. 1 héttel ezelőtt a barátja megkereste azzal, hogy lenne egy dániai munkalehetőség, és itt van Koppenhágából most két ember, akivel lehet beszélni az ügyben. Budapestre kellett volna utazni az „állásinterjúra”, de aztán amikor arra nem volt hajlandó, LEMENTEK DEBRECENBE csak ezért.

Az „interjún” elég hamar kiderül, hogy a Sea Orgba toborzás lesz a téma, egymilliárd évre szóló szerződéssel, a Híd elmagyarázásával valakinek, aki nem is szcientológus. De persze azok, akik beállnak oda dolgozni, ingyen felmehetnek.

Nagyon nem lehet már ember, ha ennyire kétségbeesetten próbálnak nem-szcientológusokat is berángatni.

Egy érdekesség: a toborzók állítása szerint 700 ember dolgozik a szcientológia európai központjában, ebből 200 magyar.

Olvasónk persze nemet mondott a végén, de több napig tartott, mire végre megértették és leszálltak róla.

Dokumentumfilm - L. Ron Hubbard hanyatló világa (1968)

L. Ron Hubbard életében egyszer nyilatkozott nem baráti TV-stábnak. Ez olyan "jól" sikerült, hogy többet ilyet nem tett.

A Granada Television "World In Action" sorozatának részeként vetítették 1968 augusztusában a "The Shrinking World of L. Ron Hubbard" c. epizódot, amelyben a Sea Org zászlóshajójának fedélzetén fogadta az angol dokumentumfilmeseket.

Mostantól elérhető magyar felirattal.

Hölgyeim és uraim, a szcientológia alapítója, aki tudja az élet összes kérdésére a választ (kivéve arra, hogy hányszor nősült és honnan van az a sok pénze):

Tovább

Fontos EU bírósági ítélet született a Jehova Tanúi adatkezelésével kapcsolatban

A témában két teljes cikk is olvasható a neten:

Az EU bíróság döntött - még a Jehova tanúi sem menekülhetnek a GDPR elől

Jehova tanúja is lehet személyes adatkezelő

A szcientológusok adatkezelésének megítélését is komolyan érintő bírósági ítélet született az Európai Unió Bíróságán a finn adatvédelmi hatóság és az ottani Jehova Tanúi jogi csatározása kapcsán, amely a házról-házra járó térítők ("hitszónokok") által az egyes beszélgetésekről készített feljegyzésekre vonatkozott.

A szcientológusok eddigi védekezése európai szinten főleg arra épült, hogy papír alapon, vissza nem kereshető módon gyűjtik és tárolják az adatokat, és arra nem vonatkoznak az adatvédelmi törvények.

A mostani ítéletben ez a számunkra legfontosabb pont:

a Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a „nyilvántartó rendszer” fogalma kiterjed a házról házra járva végzett hitszónoki tevékenység keretében gyűjtött, a felkeresett személyek nevét és címét, valamint a velük kapcsolatos más információkat tartalmazó személyes adatok összességére, amennyiben ezek az adatok a későbbi felhasználások céljából a gyakorlatban a könnyű visszakeresésüket lehetővé tevő, meghatározott kritériumok szerint strukturáltak. Ahhoz, hogy ezen adatok összessége e fogalom alá tartozhasson, annak nem szükséges kartotékokat, különleges listákat vagy a keresést szolgáló más rendszereket tartalmaznia. A házról házra járva végzett hitszónoki tevékenység keretében sorra kerülő személyesadat-kezelésnek tehát tiszteletben kell tartania a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós jogi szabályokat

Tehát ha bármilyen rendezőelv szerint tárolják a papír alapon vezetett személyes adatokat, akkor az már "nyilvántartó rendszernek" minősül, és kiterjednek rá az adatvédelmi jogszabályok.

Ezen logika szerint a szcientológusok rendszere (névvel ellátott dossziékba pakolják az auditálási ülések összefoglalóit és munkalapjait stb.) is az adatvédelmi jogszabályok hatásai alá esik, tehát még egy megerősítést kapott az, hogy a tavalyi decemberi NAIH-határozat teljesen jogszerű volt.

Neve eltávolítását kéri ügyvédi levélben egy szcientológus üzleti tanácsadó

A szcientológia egyház által látványosan be nem tartott Európai Uniós adatvédelmi törvényre, a GDPR-re hivatkozva az egyik szcientológus üzleti tanácsadó ügyvédjétől levelet kaptam, hogy távolítsam el védence nevét ebből a blogbejegyzésből:

A szcientológiával hírbe hozott üzleti tanácsadók 2017-es listája

Neki és az ügyvédjének már megírtam, de a többi hasonló levél megelőzésére ideírom álláspontom az ügyben:

Tovább

Augusztus huszadika a szcientológusoknál

Én már találtam is valamit, amin nevetni lehet.

Például azt, hogy két helyesírási hibával sikerült a három szavas jókívánságot elsütni (az augusztus kis "a", a "20" után nem kell pont)...

Javaslom továbbá az egyház PR-osainak az "alkalomhoz illő" kifejezés szótisztázását. Ennyi erővel egy karácsonyfa körül szaladgáló húsvéti nyúllal is kívánhattak volna boldog államalapítást...

 

Harcban a csalásszabadságért

Tovább folytatódik a tüntetéssorozat; szeptember elsején a szcientológusok ismét kiállnak azért a jogukért, hogy a képzeletbeli hídjukat valódi pénzért árulhassák. (És mindezt egy igazi hídon rendezett felvonulásról készített fotó illusztrálja.)

A poszterrel külföldről próbálnak erősítést toborozni, mert a magyar szcientológusokból a jelek szerint egy rendes tüntetésre való emberanyag sem jön már össze...

screenshot-71_cens.png

 

 

 

 

Kedvesen terrorizáló levelek a csütörtöki "Going Clear" vetítés moderátorának

Az alapítvány Facebook-oldalán felhívtuk a figyelmet arra, hogy csütörtökön újra levetítik Budapesten, az A38 hajón a "Szcientológia, avagy a hit börtöne" c. dokumentumfilmet.

Az esemény moderátora az Ökofilmklub Egyesület elnöke, Gajárszki B. Áron.

Ezt láttam ma a Facebook-on:

terror.jpg

Én egy kis anyaggal készülök, amit várhatóan holnap rakok ki - ebben röviden összefoglalom, hogy szerintem miért nem vallás a szcientológia.