Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Friss könyvkritika az "Út Xenu felé" c. könyvről

2022. november 09. - Reformer

Itt olvasható el:

Margery Wakefield: Út Xenu felé – Elbeszélés az életről a szcientológia világában

Gyerekmunka pénzzel pózoltatással

Mai lelet - lelkes szcientológus üzleti tanácsadónk kicsit túltolta a Hubbard-féle okosságok szó szerinti értelmezését. Azért az, hogy illegálisan alkalmazza a saját 12 éves (!) kiskorú gyerekét (Magyarországon 16 éves kora előtt nem lehet valaki hivatalosan munkavállaló), majd pénzzel pózoltatja, és ezt ki is rakja a nyilvános insta fiókjára... Ehhez azért már kell egy megváltozott tudatállapot és egy elég sajátos értékrend.

image_123986672.JPG

Visszaélések az amerikai vallási dolgozói vízummal

A New York Magazine egy nagyon részletes tényfeltáró cikkben elemezte ki a szcientológia egyik legdurvább visszaélését a törvények biztosította lehetőségekkel. Az R1-es "vallási dolgozói" vízum keretében többezer embert csábítottak az USA-ba a világ minden tájáról (elsősorban Kelet-Európából, Oroszországból és Mexikóból), hogy többnyire ott kemény fizikai munkát végeztessenek velük, rendkívül alacsony bérért, irataikat és útleveleiket elvéve. A cikk elkészültéhez alapítványunk is hozzájárult adatokkal és az ügy Magyarországot érintő vonatkozásainak feltárásával.

A cikk itt olvasható el (angol nyelvű):

How Scientology Exploits Foreign Workers

Egymilliárd év

Ezzel a címmel jelent meg ma Mike Rinder tényfeltáró önéletrajzi könyve a szcientológia egyházban töltött évtizedekről. A blog olvasóinak a Leah Remini-féle "A szcientológia és utóhatásai" sorozat egyik házigazdájaként lehet ismerős az író, aki a szcientológia legfelső vezetésében is dolgozott, és egy ideig ő volt az egész egyház szóvivője és a hírhedt titkosszolgálatuk, az OSA (Office of Special Affairs) nemzetközi vezetője.

untitled-mr-9781982185763_xlg.jpg

Az ex-szcientológusok közül ő a legmagasabb rangú, aki eddig könyvet írt, úgyhogy minden bizonnyal igen egyedi és részletes betekintést kapunk majd a szcientológia mindennapjainak sötét valóságába.

David Miscavige nagyon nem örülhet ennek - már csak azért sem, mert a könyvet az Egyesült Államok harmadik legnagyobb könyvkiadója, a Simon & Schuster adta ki, és ezért gyakorlatilag mindenhol elérhető lesz. Izgatottan várjuk, hogy meddig jut a bestseller-listákon!

...

Éééés már született is erről egy magyar cikk, amely természetesen első betekintésként a celeb vonatkozást veszi elő:

A Szcientológia szó szerint bármit megtesz Tom Cruise-ért, még Nicole Kidmant is lehallgatták, állítja egy új könyv

Könyvkritika a „90 nap a szcientológusok közt” című könyvről

Idén nyáron jelent meg Klenk-Sipos Rita és Szilvási Endre ún. riportkönyve az ún. szcientológia egyházról.

90.jpg

A könyv, általam fotózva, mivel a szerzők nagyon szigorúan megtiltottak a könyvben
minden utánközlést és reprodukciót

Elolvastam, és most hivatalból írok róla egy kritikát. Megvallom őszintén, hogy nem ment könnyen, mert a könyv egyrészt rettenetesen elfogult a szcientológia felé, másrészt borzasztó unalmas, száraz és érdektelen is egyben.

Tovább

Újabb szomorú történet a szcientológiáról

Idézetek:
Amikor 2009-ben belépett az egyházba, naivan úgy fogta fel, mintha jógaórára menne egy önsegítő csoportba, aztán rájött, hogy nem pont erről van szó. A szcientológia sok barátjától elidegenítette [...] saját bevallása szerint úgy érezte magát, mintha egy magaslaton állna, ahonnan lenézett mindenkit, aki nem volt az egyház tagja, és akinek „megrekedt” az élete a vallás nélkül.
2010-es évek közepére aztán nemcsak kiábrándult a szcientológiából, de az egyik harcos ellenfele is lett...
Az énekes szerint lehallgatták a telefonjukat és a számítógépüket, magánnyomozók zaklatták őket, és két kutyájukat is megmérgezték nyers húsba csomagolt patkányméreggel, amit az udvarukra dobtak be.
És még a Danny Masterson-ügyhöz is kapcsolódnak:
Felesége, Chrissie Carnell Bixler ugyanis három másik nővel együtt megvádolta, majd be is perelte a szintén szcientológus színészt, Danny Mastersont, aki állítólag bedrogozta és megerőszakolta őket a 2000-es évek elején. Chrissie történetét bonyolítja, hogy Mastersonnak a barátnője volt egy ideig (sőt egy epizódban együtt is játszott vele A 70-es évek-show című sorozatban), és azt állította, kapcsolatuk alatt többször is szexre kényszerítette, és ha nemet mondott neki, bántalmazta is őt. A nők azt is vallják, hogy a Szcientológia Egyház az évek során eltussolta a Mastersont ért vádakat, akit először 2004-ben vádolt meg egy nő nemi erőszakkal.

Szcientológia akták, 6. rész

A mai és egyben utolsó részben egy különleges vendég tisztel meg minket jelenlétével. Ő talán az egyetlen olyan kormánytisztviselő a világon, aki jogállami kereteken belül eredményes hatósági fellépéseket tudott a szcientológia visszaszorítása érdekében kezdeményezni.

Ebben az epizódban dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke fog beszélni az adatvédelmi hatósági eljárásokról és azok tapasztalatairól. Ezenkívül választ kaptok arra, hogy mire kíváncsiak a szcientológusok, milyen kérdéseket tesznek fel azoknak, akiknek fontosabb pozíciót szánnak a szervezetben, és miként reagálnak egy hivatalos vizsgálat esetén.

Kíváncsian várjuk a véleményeteket és a visszajelzéseiteket a mai részről is!

Az első évad a mai napon véget ért. Többen kérdeztétek, hogy lesz-e folytatás, illetve jeleztétek, hogy szívesen látnátok még újabb részeket a témában. Mi nagyon szeretnénk következő évadot, sőt évadokat is készíteni. Annyi tudunk most mondani, hogy minél többen megnézetik és megosztjátok ezeket a videókat, ennek annál nagyobb esélye van.

Köszönjük az eddigi visszajelzéseket, és folytatjuk a munkánkat: a szcientológia valós természetének bemutatását a nagy nyilvánosság előtt, és az áldozatok megsegítését a színfalak mögött.

süti beállítások módosítása