Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Megváltás havi előfizetési díjért

2020. február 24. - Reformer

A szcientológia Hubbard halála óta elvileg változatlan módon működik. Csak ő írhatná át a szabályokat, de David Miscavige, az "egyház" jelenlegi vezetője megtalálja a módját, hogy hogyan lehet ezt a problémát "okosban" megoldani. Időnként felfedezgetnek "elveszettnek hitt" Hubbard-írásokat, esetleg csendben átírogatják a már kínossá vált okosságokat.

Egy területen azonban teljesen szabadjára van engedve a kreativitás - ez pedig nem meglepő módon az adománygyűjtésnek nevezett pénzharácsolás.

Hubbard még 1972-ben kiadta az ukázt, hogy mi a legfontosabb teendő:

"KERESS PÉNZT. KERESS MÉG TÖBB PÉNZT. ÉRD EL, HOGY MÁSOK IS ÚGY DOLGOZZANAK, HOGY PÉNZT KERESSENEK."

- L. Ron Hubbard, BEVÉTELI ÁRAMLÁSOK ÉS FORRÁSOK PÉNZKEZELÉSI ALAPELVEK, 1972. MÁRCIUS 9-i irányelvi levél

Szellemi szabadság havidíjért?

Tovább

Miért tartanak holokauszt emléknapot a szcientológusok?

A szcientológia egyház pszichiátriaellenes fedőszervezete (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért) "Erős hit és szolidaritás" (?) elnevezésű rendezvénye keretében emlékszik meg a holokausztról január 29-én a szcientológia egyház budapesti központjának közösségi termében.

Három, közelebbről meg nem nevezett előadó (köztük egy túlélő) fog a témáról beszélni, a végén pedig a holokauszt "kevésbé ismert részleteiről" fog beszélni a fedőszervezet elnöke.

Nagy fantázia nem kell hozzá: arról fogja lerántani a leplet, hogy a holokausztért IS a pszichiáterek a felelősek.

Az egész pszichiátria-holokauszt-szcientológia témáról Szőnyi Szilárd írt egy elég alapos cikket még 2013-ban, ezt most teljes terjedelmében leközlöm (ennék többet én sem tudok hozzátenni):

Tovább

Újabb magyar Scientologistot ismerhetünk meg

A szcientológusok nemzetközi újévi buliján név szerint kiemelt egy magyar szcientológust David Miscavige fővezér.

Idézet a Nemzetközi Szcientológia Egyház honlapjáról:

Egy magyar agrármérnök eldöntötte, hogy helyreállítja a modern, erős kémiai anyagokat alkalmazó mezőgazdasági technikák miatt kimerült talajt. Kifejlesztett egy forradalmian új biotrágyát, amely 25%-kal növeli a termést, és L. Ron Hubbard adminisztrációs eszközeinek segítségével eljuttatta termékeit Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiba. Ennek következtében elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat a kiemelkedő innovációért.

Most már házon belüli dokumentumfilm is készült Vajda Péterről, az "Ismerjen meg egy Scientologistot" sorozat részeként (igen, nem vicc, így kell írni, mert a Scientologist bejegyzett védjegy).

vajda.jpg

Tovább

Újévi jókívánságok és egy jövőbeli törvényi változás

Boldog új évet kívánok a blog minden olvasójának!

Lesz majd összefoglaló a tavalyi évről hamarosan, viszont van egy friss hír, amit mindenképpen szerettem volna megosztani.

Február 15-én lép hatályba a Büntető Törvénykönyv szigorítása, a kuruzslásról szóló 187-es paragrafus kiegészül erre (kiemelések tőlem):

187. § (1) * Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen

a) az orvosi gyakorlat,

b) az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy

c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások

körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az auditálás, ahogy azt dr. Császár-Nagy Noémi 2017-es szakvéleményében többször is megállapította, a b) pontban ismertetett kategóriába tartozik, azaz terápiás célzatú egészségügyi tevékenység, amelyet csak megfelelő szakképesítés birtokában lehet(ne) végezni.

Csak remélni tudom, hogy február közepétől ez új lendületet tud adni a szcientológia elleni hatósági fellépésnek (főleg a rendőrségi/NNI nyomozásra gondolok most). Értelemszerűen nem lesz visszamenőleges hatályú, viszont onnantól fogva illegális lesz minden perc auditálás, ha szigorúan értelmezik ezt a jogszabályt.

Négy könyv, négy beszámoló a szcientológiáról

Jó hír azoknak, akik jobban bele akarják ásni magukat a szcientológia témájába és szeretnek olvasni.

Sikerült megmentenem a könyvem utolsó raktáron lévő példányait (ha valaki nem olvasta még vagy szeretné nyomtatott változatban is megszerezni). 5000 példányban nyomtatták ki, ebből ez a 40 forgalomképes darab maradt meg. Ennek örömére kérésre minden kedves megrendelőnek dedikálom is.

Meg tudtam továbbá állapodni két korábban megjelent leleplező könyv forgalmazójával is, így mostantól beszerezhető négy magyar nyelvű könyv a szcientológiáról itt:

http://szcibooks.hu/

A négy könyv: 

1. Russel Miller: Arcátlan messiás - L. Ron Hubbard nemhivatalos életrajza, amelyet rendkívül alapos kutatómunka előzött meg.

2. Margery Wakefield: Út Xenu felé - személyes történet a '70-es évekből egy amerikai szcientológustól.

3. Bonyai Péter: Szcientológus voltam - az én történetem szcientológus pályafutásomról, mely a 1995 és 2005 közötti időszak történéseit is bemutatja a magyar szcientológiában. 

4. Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim - Diána idén megjelent kiváló könyvéről már sok szó esett a blogon (az ő története öt, szcientológusként eltöltött év után 2018-ban ért véget). A moly.hu-n írt olvasói véleményem ajánlom az érdeklődők figyelmébe.

További információk a weboldalon, illetve az ott megadott elérhetőségeken lehet érdeklődni a további részletekről.

Igehirdetés helyett Facebook-hirdetés

Ahogy közeleg a karácsony, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá a szcientológia színtisztán üzleti természete.

Már a Facebookon is hirdetik (!) a vasárnapra szervezett "karácsonyi" nyílt napjukat. Nem emlékszem arra, hogy más egyháztól láttam volna valaha ilyen típusú reklámot...

hirdetes.jpg

Gondolom a a múlt heti négy résztvevőnél többet szeretnének (bár az ő rendszerükben már 5 résztvevőnél "felmenne a statisztika" - méghozzá az, amelyet szó szerint és tényleg úgy hívnak, hogy "testek az üzletben" ["Bodies in the Shop" a hivatalos angol belső statisztikai útmutatójukban]). 

Mise vagy vallási szertartás még véletlenül sem szerepel a programban, van viszont gyerek disco és "egy perc és nyersz" ügyességi próbák, nem is beszélve egy igazi rénszarvasszán kipróbálásáról.

Hó és megfelelő hely híján ez a "kipróbálás" olyasmi lehet, mint a szcientológia: beleül az ember, de nem jut el vele sehova. Csak ül ott, behunyja a szemét, várja a csodát. Ami aztán sosem jön el. És aki kívülről nézi, az pontosan látja, hogy SEMMI nem történik.

"Nektek tragédia, nekünk lehetőség."

Előzmények:

Az OPNI állítólagos szcientológus bezáratója megszólalt A. Áron ügyében

Rástartoltak a szcientológusok a veronai tragédiára

A villamos alá lökött idős néni és a veronai tragédia után a győri késelésben is meglátták az üzleti lehetőséget a szcientológusok. (Novák Ferenc az Út a Boldogsághoz Non-profit Kft. többségi tulajdonosa, amely a szcientológusok L. Ron Hubbard kiskönyvét terjesztő fedőszervezete.)

Ahogy az előző két hasonló esetből is látszik, ez nem egy kivételes vagy szokatlan húzás, hanem a működés része.

 

gyor2_1.jpg

Vallási identitás nélkül egyház

A legújabb rendezvényük szórólapja láttán azért elgondolkodik az ember – tulajdonképpen miért ünnep náluk a karácsony? A szcientológia tanításainak nem sok köze van a kereszténységhez, Jézus Krisztust nem nagyon említi Hubbard (csak párszor, akkor is eléggé negatív kontextusban), az Istenre adott meghatározásuk pedig valamiféle ködös, a kívülállók számára értelmezhetetlen fejtegetés az élet nyolc hajtóerejéről.

78421723_2852562171462776_933906317431537664_o.jpg

A másik: ha leszednénk a szcientológia egyház feliratot, szerintem 10-ből 10-en azt tippelnék, hogy ez valami pláza vagy talán egy játszóház vevőcsalogató programja lehet.

Jobb agyféltekés rajzolás, koncert, fotózás a Mikulással, gyerekdiszkó, papírhajtogatás… Tipikus vallási tevékenységek ezek, igaz?

Az ingyenességről pedig Rejtő Jenőt idézném „A három testőr Afrikában” című alapműből:

Belépés díjtalan! Kilépés bizonytalan!