Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Lange László "tévhitoszlató" blogbejegyzése a Fókuszban elhangzottakról

2019. július 02. - Reformer

Előzmények: Dudás Diána interjú a Fókuszban (RTL Klub, 2019.06.27)

Úgy látszik, megmozgatta az állóvizet ez a műsor, mivel a sajtóközlemény után még egy blogbejegyzés is született a témában, méghozzá ez:

A június 26-i Fókusz műsorban elhangzott tévhitek - Lange László blogja

Kezdjük azzal, hogy a dátumot sem sikerült eltalálni - 27-én este volt az adás, nem 26-án. 

A folytatás se sokkal jobb, nézzük sorban:

 

ln.pngKérem oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló.

 

0. Le sem meri írni Diána nevét, csak főszereplőként hivatkozik rá - ez milyen már...

1. A vallásosság kérdése - Diána elmondta a saját tapasztalatát, amit Laci úgy próbál "cáfolni", hogy egyszerűen kijelenti: az auditálás egy vallásos gyakorlat. Máté-Tóth András könyvére is hivatkozik, ami meg ők finanszíroztak - és ezzel be is zárul a kör. A szcientológia auditálás vallásos voltát én is kiveséztem egy hosszú cikkben, és szerintem sem egyházi vagy vallási tevékenység.

2. Az ártalmasságot azzal cáfolja, hogy kijelenti: van egy több ezres, boldog és elégedett vallási közösség. Kész, vita lezárva, az összes eddigi dokumentált kapcsolatmegszakítás / öngyilkosság / csőd mit sem számít...

3. Szerinte az képtelen tévhit, hogy az egyház "nem ritkán családokat szakít szét". Mivel bizonyítja saját igazát? A TV-ben (saját TV-csatornájukban) bemutatott boldog szcientológus családokkal! Erre már nem is tudok mit mondani... Már az is mindegy, hogy Hubbard mit mondott? Mert a kapcsolatmegszakítást a mai napig érvényben lévő irányelvei írják elő kötelező "szentírásként" - azaz mindegy, a TV-jükben mit mutatnak.

4. A "Híd" fizetős. Szerinte vannak ingyenes alternatívák. Aki ismeri a rendszert, az tudja, hogy nincsenek... az általa felsorolt dolgok (önkéntes lelkész tanfolyamok, könyvek..) nincsenek is rajta a Hídon. Egymás auditálásához meg el kell végezni az auditorképző tanfolyamokat, amelyek szintén milliókba kerülnek. Clear után meg nem is lehet egymást auditálni az OT-szinteken, és az kerül igazán sokba.

5. A fájdalomcsillapítók tiltva vannak az egyházban. Szerinte nincsenek tiltva, L. Ron Hubbard szerint károsak és nem lehet szedni - ezt írta Hubbard ezekről, amit az egyház hivatalos oldalán (!) el lehet olvasni. 

6. Önmagukat egyházként nevezik" - ez már apróság, mert Laci szerint a törvény alapján ez a nevük. Ez nem igaz, mert ők hivatalosan vallási egyesületként működnek, csak a törvény alapján nevezhetik magukat egyháznak, ha akarják... idézem az egyháztörvény idevágó paragrafusát:

2011. évi CCVI. törvény, 7/B. §:

A vallási közösség az egyház megjelölést elnevezésében és a tevékenységére való utalás során önmeghatározása céljából − a saját hitelvei szerinti tartalommal − használhatja.

Tehát Laci állításával ellentétben mégiscsak saját kezdeményezésre nevezik magukat egyháznak...

 

Összegzés

Mit lehet erre mondani ezek után? Sokat nem azonkívül, hogy ennyit tudnak, meg a nevüket. Ennyit bírtak hivatalos reakcióként kihozni még a sajtóközleményen kívül, és ez sokat elárul arról, mennyire működik az általuk agyondicsért "egyetlen működőképes technológia"....

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr3014922398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyaloghuszár 2019.07.02. 14:59:05

Kihagytad a legviccesebb részt:
"Mottónk: ha rólunk van szó, minket kell megkérdezni." :-DDDD
Pont így működik pl. a bíróság:
- Teccettek kifosztani, átverni, megalázni, bántalmazni, elszakítani, adó csalni, adataival visszaélni, adatokat tömegesen idegen országokba juttatni?
- Nem teccettünk, bíró úr kérem! Csak futkosunk itt fel-le és mondjuk hogy a droooog rooooosz. A múltkor meg ketten felsepertük a havat a ház előtt. 11 db. videófelvétel bizonyítja.
- Bocsánatot kérek! Következő?

Naná, hogy ők megmondják a frankót :-)
Három feleségem közül egy sem volt a második. (LRH)

free spirit 2019.07.02. 15:28:49

Lange úrnak el kéne döntenie, hogy akkor a TV mire is való pontosan. Ha valaki elmondja a rossz tapasztalatait, akkor "szomorú, hogyan lehet ilyet mondani a TV-ben 2019-ben", de ha boldog szcientológus családok műmosolyognak, akkor milyen jó is az a fránya Tv. Nevetséges! Bár ez nem a szívből jövő kacagás.

Bgisi 2019.07.02. 18:14:28

"De miért terjesztette ezt a műsor ezeket a sokszor cáfolt tévhiteket, érzelmileg kiszínezve? Erről érdemes lenne a műsor készítőit kellene megkérdezni."

Mókás ez az utolsó két mondat is, nem? A 4-ik osztályos kislányom (általános iskola) külömbül fogalmaz, mint a 4X éves cikkíró a világ legfejlettebb tanulási techjét alkalmazva.
süti beállítások módosítása