Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A fotó, amivel egy szcientológus sem szembesülhet

Avagy miért nem fog soha elkészülni L Ron Hubbard hivatalos biográfiája

2019. március 15. - Reformeress

Ezt a cikket eredetileg 2017. november 6-án publikáltuk, és mivel az Index2 címlapjára is felkerült, a valaha legtöbbet megtekintett cikk lett a blog történetében, közel 50,000 olvasóval. Pár hónappal később a szci szervezet ügynökei panaszt tettek a Blog.hu-nak, szerzői jogok megsértésére hivatkozva, és sajnos a blog.hu engedett a szci cenzúra nyomásnak: több más fontos cikkel együtt ezt is letiltották és elérhetetlenné tették. A cikk és több mint 100 komment a cenzúra. áldozatává vált. Tehát ha a szci szervezetén múlik, nem csak a szcientológusok, de mások sem szembesülhetnek az igazsággal, L Ron Hubbard valódi kalandos élettörténete tabutéma. Szerencsére a szöveg megmaradt és a kommentek is megvannak, a fontosabbakat újra megoszthatjuk, ha van érdeklődés.

 

L. Ron Hubbard élete igen kalandos és fordulatos volt. A szcientológia alapítója tudott élni. És élt is. Többet, mint amennyit a szcientológusok képesek lennének megérteni és befogadni – legalábbis az egyház menedzsmentje szerint.

A teljhatalmú vezető, David Miscavige (Chairman of the Board, Religions Technology Center azaz a Vallási Technológiai Központ igazgatótanácsának elnöke) több mint 20 éve nevezte ki Dan Shermant "LRH hivatalos életrajza megírójának", akinek az lett volna a fő feladata, hogy összeállítsa a legendás alapító teljes élettörténetét.

De annyira nem könnyű ez a feladat, hogy Hubbard 31 évvel ezelőtti, 1986-os halála óta nem képesek befejezni a teljes időrendi biográfiáját. Kiadtak ugyan egy L. Ron Hubbard PR-sorozatot, és ezt próbálják beállítani teljes életrajzi enciklopédiának, de hiába. A sorozat részei az alapító hőstetteit, érdemeit emelik ki, és kihagyják a kényes részeket.

Tehát Dan Sherman fő foglalatossága az maradt, hogy Miscavige szuperlatívuszokban és cirádás mondatokban bővelkedő beszédeit írja, és közben Hubbard életének egy-egy szeletét próbálja kiadható formába önteni. Emlékezetes szófordulatai például a "végtelen verandája" vagy a gyakran emlegetett "példátlan terjeszkedés" illetve az "epikus" jelző beszúrása mindenhová.

Dan Sherman (fotó (c) Church of Scientology International;
szabadon hivatkozható fotó a CSI hivatalos weboldaláról)

Nem mintha nem igyekeznének megoldani a feladatot. Csak van egy kis gondjuk: Hubbard teljes élettörténete egyszerűen kiadhatatlan.

Hogy miért? Mert sok olyan részlete van, ami nem igazán szalonképes, vagyis nincs összhangban a "csodás képességű, milliókat segítő, szent életú jótevő, homo novis" képpel.

A belső propagandának, a hőstetteiről szóló nyomtatott kiadványoknak és életét bemutató filmeknek köszönhetően a hívek meg vannak győződve, hogy Hubbard makulátlan életet élt és elkötelezetten dolgozott, kutatott fiatal kora óta, valamint az emberiséget segítette minden egyes tettével. (Hol is láttunk már ilyesmit?) Bármihez is nyúlt, minden területen kimagasló eredményeket ért el: mint író, pilóta, háborús hős, tengerész, felfedező, tudományos kutató, zeneszerző és szervezetirányítási specialista is. Ami bizonyítja, hogy egy igazi zseni, ebből következően az általa létrehozott módszer bizonyára működik és hasonló csodákra képes azokkal, akik pontosan követik. 

Az alábbi fotó a Ron életmű sorozatból, a "Mestertengerész" című fenti kiadványból való, amin az ifjú Hubbard mosolyogva vezet egy jachtot a tengeren. Az aláírás szerint Miamiból a Karib-térségbe tart. Ezt láthatja minden szcientológus. 

 

A photoshop előtti eredeti fotó forrása: Miami Daily News 1946. június 30-i száma

De mi a gond ezzel a fotóval?

Többek között az, hogy lemaradt róla valami, Vagyis valaki. És ez nem más, mint Hubbard "nem létező" második felesége, Sara Northrup Hollister. akivel Hubbard 1946-tól 1951-ig volt házas.

Hogy jobban megértsük, el kell mesélni a fotó hátterét. 

1945-ben a háború után Hubbard albérlőként Jack Parsons pasadenai házába költözött. Jack Parsonsegy, a Caltech-en (Kaliforniai Műszaki Egyetem) dolgozó rakétatudós és amatőr okkultista volt. Ez is egy hosszú történet, hogyan hatott Parsons Hubbardra. Előzetesen csak annyit, hogy Jack Parsons-on keresztül került kapcsolatba Aleister Crowley-val, a Thelema és az Ordo Templi Orientis (O.T.O.) okkult tanításaival.

Abban az időben, Parsons-nak volt egy szép és fiatal barátnője, akibe Hubbard első látásra belezúgott és akit hamarosan lenyúlt a barátjától. A lány neve Sara "Betty" Northrup volt. Végül Jack túltette magát a dolgon, és 1946-ban közös üzletbe kezdtek hármasban. Az volt a terv, hogy vitorlásokat vesznek Floridában (főként Jack megtakarított pénzén), majd Ron és Sara Kaliforniába viszik és nyereséggel eladják a hajókat. Ron és Sara el is mentek Miamiba, és vettek egy vitorlást - de hamarosan kiderült, hogy Parsons pénzén egyszerűen csak jó életet vettek maguknak Floridában, és nem mennek sehova. Jack végül beperelte őket de valahogy sikerült megegyezniük, Ron és Sara eladták a hajót. Ezután 1946 augusztusáig Marylandben voltak, ahol Ron feleségül vette Sarát.

Itt az eredeti fotó, amivel egy szcientológus sem szembesülhet, ha meg akarja őrizni a szervezetbe vetett hitét:

Fotó forrása: Miami Daily News, 1946. június 30-i száma

Ráadásul van még egy kis bibi ami belerondítana a biográfiába: Hubbard első felesége Margaret "Polly" Grubb  csak 1947-ben vált el a férjétől, mert Hubbard elhagyta és anyagilag sem támogatta a közös gyereküket. Polly Grubb csak a váláskor tudta meg, hogy Hubbard nemcsak hogy megcsalta, de bigámiát is elkövetett, mivel már egy évvel a válás előtt összeházasodott Sarával is.

De az egyház és a biográfus szerint Sara egyszerűen nem létezik. Ezért indokoltnak tartottak egy kis Photoshop-ozást, hogy ezt az apró gondot korrigálják. Még szerencse, hogy az egyház megszabja a tagoknak mit olvashatnak, így nem nézik meg például a Wikipédiát sem, ahol ezek a tények bárki számára elérhetőek.

Itt van a két fotó egymás mellett. Az eredeti forrása a Miami Daily News, 1946. június 30-i száma, a másik az egyház által publikált Ron: a mester tengerész című hivatalos élettörténeti kiadványból (Ron - Master Mariner)

Ez a fotó jól szimbolizálja az egyház hozzáállását az igazsághoz. Ami nem kellemes, azt tüntessük el; legyen az Lisa McPerson halálához vezető döntések belső bizonyítékai, vagy Hubbard második felesége, miközben az elsőtől még nem vált el.

Nem az a lényeg, hogy Hubbard szent volt-e vagy sem. Senki sem szent és remélhetőleg a józanabbul gondolkodó egyháztagok sem várják el, hogy szeplőtelen legyen. De ha a szcientológia egyik alapelve, hogy képesenek kéne lenni mindennel szembenézni, miért nem engedik meg a saját tagjaiknak, hogy szembenézzenek az alapító életének furcsa, esendő, megdöbbentő részleteivel, hibáival? Talán mert ha széttörne az alapító szentségéről kialakítiott kép, akkor mást is megkérdőjeleznének?

Van még ilyen meghamisított kép, ami hasonlóan ledöbbentő. De arról majd legközelebb.

Legyen ez egy ébresztő, egy kihívás a legbátrabb szcientológusoknak: képes-e valaki szembenézni (konfrontálni) a fenti képekkel és őszintén elgondolkozni azon, mi minden lehet még meghamisítva Hubbard életével és a szcientológia történetével kapcsolatban? Képes-e valaki szembenézni azzal, mi ennek a manipulációnak az igazi célja és még mi következhet ebből?

Egy dolog biztosan nem. Az a teljes biográfia még sokáig nem fog nyomdába kerülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr3714690006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbánviktor 2019.03.18. 15:33:27

Az eredeti felvételen sokkal kalandosabbnak tűnik ki RLH élete, mintha egyedül félkézzel fogná a kormányt.

Scirmi 2019.03.20. 21:40:06

@Reformer
Nem ide tartozik, de hátha tudod rá a választ:
Mi lett Leah Remini 3. évadával?
Tavaly november óta semmi hír, illetve az A&E oldaláról is leszedtek mindent, nyoma sincs a sorozatnak. A Google tárolt verziója érhető csak el.

DaDPool 2019.03.21. 10:20:05

@Scirmi: én azt olvastam valahol, hogy feljelentették őket nagy nyilvánosság előtti vallás ellenes gyűlöletkeltés miatt, de nem biztos, hogy emiatt akadt el a dolog. Már én is végignézném.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.06.20. 20:54:26

A manipulált fotón R.H. alakja mellett, a fejétől jobbra, picit lejjebb a hullámok vonalaiból egy női arc látszik kirajzolódni...! Hosszú haj, szemek, stb. Azt hittem elsőre, hogy ott lesz az eltüntetett mellékszereplő! Az eredeti fotón ugyanez nem ilyen egyértelmű. Vajon ez egy már kitárgyalt felvetés? Kíváncsi lennék.