Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia és a jótékonyság - interjú Miklovicz Attilával

2018. december 23. - Reformer

Már volt szó arról, hogy miért nem jótékonykodik a szcientológia egyház egyáltalán. A "szentírások" (Hubbard írásai) szerint az alacsony statisztikát büntetni kell, a magas statisztikát jutalmazni.

Ilyen bölcsességeket lehet megtudni tőle:

[...] amikor jutalmazod az alacsony statisztikájút, akkor nem csak kifosztod a magas statisztikájút, de összeomlasztod az alacsony statisztikájú embert is! Azt hiszem, a jóléti államoknak csakis ez jár az eszében! Az ókori Róma lázadásait is ezek a tényezők váltották ki. Ott "kenyeret és cirkuszt" adtak ajándékba a népnek, amely végül annyira vaddá vált, hogy kizárólag az arénában zajló kínzást és borzalmas halált volt képes élvezni!  - L. Ron Hubbard

Miért pont a szcientológusok ne jótékonykodnának? - teszi fel a költői kérdést a Városi Kurír. Valóban költői a kérdés, hiszen ironikus módon ki is derül a válaszokból, hogy gyakorlatilag nem jótékonykodnak.

Egyetlen konkrétumot említ, igen ravaszul fogalmazva (egy szóval se említi, hogy 1 fillért is költöttek volna adományra, hiszen állítmányként csak az szerepel a mondatban, hogy "vittek" 1 tonna tartós élelmiszert).

Tény, hogy a klasszikus értelemben vett “gyűjtünk és továbbadjuk” nem pontosan az az akció, amit a legszélesebb körben végzünk, bár ilyen is van nálunk. A napokban vittek önkéntes lelkészeink közel 1 tonna tartós élelmiszert Lajosmizsére egy olyan szervezetnek, amely ott elosztja majd azt a rászorulók között.

Ezzel a végére is értünk a megfogható példáknak... A szokásos semmitmondó PR-szöveg után a misztikus önkéntes lelkészekről szóba kerülnek a hatósági eljárások is, melyekben Attila szerint semmi előrelépés nem történt. Aztán jön a kolumbiai mese ismét.

Ennyi tellett az OSA-tól karácsonyra. Pont olyan ez az interjú, mint a szcientológia - nesze semmi, fogd meg jól.