Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Pénz visszakérése az egyháztól

2018. november 11. - Reformer

Eljutott hozzám az a hivatalos belső összefoglaló, amely megadja az "egyháznak" befizetett pénz visszakérésének lépéseit.

Persze ez is tele van szakszavakkal, de a lényeg változatlan:

- a fel nem használt, szolgáltatásra befizetett pénzt elvileg 100%-ban visszafizetik
- az elvégzett szolgáltatások utáni befizetéseket akkor, ha az utolsó szolgáltatás lezárása 90 napon belül volt
- végre megadják a pontos folyamatot, hogy kitől és milyen papír kell az elbíráláshoz

Mindenképpen pozitív fejlemény ez, és (ismerve az ottani hozzáállást az egyszer már benyelt pénzekhez) csak azt tudom valószínűsíteni, hogy valami külső körülmény kényszerítette ezt ki. Az Egyesült Államokban az adómentességük feltétele az, hogy korrekt módon visszaadják a szolgáltatásokra fizetett "adományokat".

Vajon a Going Clear és a Leah Remini-féle sorozat hatására elébe mentek a problémának? Mert azok erőteljesen feszegették az adómentességük kérdéskörét (és annak jogosságát).

A dokumentum:

image014.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr6914366045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdös zokni 2018.11.13. 12:05:15

Nem értem ezt a posztot. Ez a dokumentum se nem új, se nincs benne semmilyen új adat. Peti nagyon jól tudja, hogy továbbra is mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen pénzt visszaadniuk. Nekem például négyszer(!!!) kellett elindulnom a továbbitólapon, mire végig is értünk rajta. Először még voltak indokok, hogy "elhagytuk", "kijött egy új változat", de utolsó alkalommal már meg se erőltették magukat. Cserébe viszont kaptam olyan etikai interjút, amiben nem tettek fel kérdést, csak lehazugoztak és leelnyomóztak, meg több intenziv auditálásra akartak kényszeriteni. És még sorolhatnám. Nem is tartott tovább a folyamat mint 6-7 év...
A visszafizetésnél egyébként nincs olyan LRH irányelv, ami kimondaná, hogy az illető nem kaphat több szolgáltatást, de azért többször is aláiratják az emberrel. Meg van titoktartási nyilatkozat is, ami szintén nincs rajta ezen a listán.

Reformer 2018.11.13. 14:02:49

@büdös zokni: amikor még én is ott voltam (van ennek már 10 éve), akkor nem volt ez így hivatalosan
leszabályozva és még ennyi tájékoztatást se kapott az, aki pénzt akart visszakapni. Nyilván továbbra sem akarnak fizetni, az egyértelmű. Ami hozzám eljutott infó újabban, hogy lassan, de fizetnek (1 év-2 év) és leginkább akkor, ha valaki fenyegetőzik vagy érdekükben áll fizetni.

A nem kaphat több szolgáltatásra van valami LRH-irányelv, de azt hiszem az csak azt írja elő, hogy az OT-szintekre nem lehet ráengedni azt, aki egyszer pénzt kért vissza.

büdös zokni 2018.11.13. 18:08:26

@Reformer: Ugyanez volt a rendszer, csak nem volt egy ilyen csinos magyar nyelvű összefoglaló róla, hogy a publik is láthassa, hogy milyen irányelveket nem tartanak be.
Etika specialistaként csak azzal a reffel találkoztam, hogy visszatérités után nem kaphat az illető szolgáltatást, de az nyilván a visszafizetésre nem vonatkozik. Nyilván csak azért iratják alá a visszafizetős egyénekkel is, hogy ezzel is elrettentsék a pénz visszakérésétől. Ennek érdekében ugyanis mindenre képesek.
Szerintem nekem csak azért fizettek végül, mert időnként hivatlanul besétáltam a szervezetükbe és fél napokon keresztül halálra idegesitettem őket. Egyébként ezek voltak a végső szögek a régebbi hitem koporsójában, hihetetlen élmény volt szó szerint visszahallani velem kapcsolatban azt a sok bullshitet, kifogást és fenyegetést, amiket korábban én is hangoztattam. Mivel nem balhéztam, hanem nyugodtan ülve téerhármaztam őket, nem dobhattak ki, de roppant büszke vagyok rá, hogy dadogósra idegesitettem az etikatisztet, a helyi OT-nak meg olyan vörös volt a feje, mintha a "naponta lábon kihordott szivrohamok" lenne a főstatisztikája.

PTS level III. 2018.11.15. 01:56:10

A visszakért pénzt lehetetlen visszatéríteni, mivel a szcik annak már rég a seggére vertek - könyörtelenül etikus célok megvalósítása érdekében. ;)

Meg ez a "visszatérités után nem kaphat az illető szolgáltatást" a szokványos - és szinte már elvárt - szci következetlenségre vall, hiszen épp azért kéri vissza, mert 1. megbánta, hogy hülyeségekre herdálta el a pénzét, 2. többé egy árva petákot se szeretne kicsöngetni az egész emberiséget totális szabadságba taszító "vallásos" szolgáltatásokért.

Ennél már csak a "meglógott tanuló" mítosza röhejesebb. Annak idején javasoltam a vezetőségnek, hogy az évek óta húzódó értelmetlen levelezéseket és telefonálgatásokat zárjuk le azzal, hogy egyszerűen visszaadjuk a pénzüket, mert így éreztem tisztességesnek. Ne tudjátok meg, hogy mit kaptam a pofámba ezért! :D

Nem véletlen, hogy a legtöbb csalódott ember nem fordul pénzvisszafizetési kérelemmel a szervezethez, és az okok közül még csak nem is az "etikai irányelvekkel" bebiztosított esélytelenség a legnyomósabb. Ők már beérik azzal is, ha a szcik egyszerűen csak békén hagyják őket hátralevő életükben...

atomic squirrel 2018.11.16. 14:40:15

De ha visszakér pénzt, akkor már nem kaphat többet szolgáltatást, tehát az lenne a logikus, hogy békén hagyják. Tehát a saját nyugalmuk érdekében érdemes elindítani a pénzvisszakérést.

PTS level III. 2018.11.18. 05:39:29

@atomic squirrel:

Aki pénzvisszafizetési kérelemmel fordul az "egyház"-hoz, arra minden vár, csak a nyugalom nem. :D
A szcik ilyen esetben megpróbálják "kezelni" az akadékoskodót, és olyan könnyen nem adják vissza, mint ahogy a publikus iratokban olvasható. ;)
süti beállítások módosítása