Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Fontos EU bírósági ítélet született a Jehova Tanúi adatkezelésével kapcsolatban

2018. augusztus 30. - Reformer

A témában két teljes cikk is olvasható a neten:

Az EU bíróság döntött - még a Jehova tanúi sem menekülhetnek a GDPR elől

Jehova tanúja is lehet személyes adatkezelő

A szcientológusok adatkezelésének megítélését is komolyan érintő bírósági ítélet született az Európai Unió Bíróságán a finn adatvédelmi hatóság és az ottani Jehova Tanúi jogi csatározása kapcsán, amely a házról-házra járó térítők ("hitszónokok") által az egyes beszélgetésekről készített feljegyzésekre vonatkozott.

A szcientológusok eddigi védekezése európai szinten főleg arra épült, hogy papír alapon, vissza nem kereshető módon gyűjtik és tárolják az adatokat, és arra nem vonatkoznak az adatvédelmi törvények.

A mostani ítéletben ez a számunkra legfontosabb pont:

a Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a „nyilvántartó rendszer” fogalma kiterjed a házról házra járva végzett hitszónoki tevékenység keretében gyűjtött, a felkeresett személyek nevét és címét, valamint a velük kapcsolatos más információkat tartalmazó személyes adatok összességére, amennyiben ezek az adatok a későbbi felhasználások céljából a gyakorlatban a könnyű visszakeresésüket lehetővé tevő, meghatározott kritériumok szerint strukturáltak. Ahhoz, hogy ezen adatok összessége e fogalom alá tartozhasson, annak nem szükséges kartotékokat, különleges listákat vagy a keresést szolgáló más rendszereket tartalmaznia. A házról házra járva végzett hitszónoki tevékenység keretében sorra kerülő személyesadat-kezelésnek tehát tiszteletben kell tartania a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós jogi szabályokat

Tehát ha bármilyen rendezőelv szerint tárolják a papír alapon vezetett személyes adatokat, akkor az már "nyilvántartó rendszernek" minősül, és kiterjednek rá az adatvédelmi jogszabályok.

Ezen logika szerint a szcientológusok rendszere (névvel ellátott dossziékba pakolják az auditálási ülések összefoglalóit és munkalapjait stb.) is az adatvédelmi jogszabályok hatásai alá esik, tehát még egy megerősítést kapott az, hogy a tavalyi decemberi NAIH-határozat teljesen jogszerű volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr2714212499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PTS level III. 2018.08.31. 08:47:55

Tehát előfordulhatnak akár ilyen kínos beszélgetések is a közeljövőben:

- Bocsi, hogy megdugtam a feleséged, de hozzá kéne járulnod ahhoz, hogy a szcientológia egyház tárolhassa a neved a pc-folderemben.

büdös zokni 2018.08.31. 14:10:41

Ennek azért nagyon durva következményei lesznek.
Valakit pl. elnyomóvá nyilvánitanak, és az kéri az adatai törlését. Tehát az etikai dossziéja is megsemmisitésre kerül. Ekkor az egyház szervezetei és tagjai semmilyen módon nem értesülhetnek róla, hogy az illető korábban elnyomóvá lett nyilvánitva.
Az auditálás is érdekes lesz: "Nagy veszekedés tört ki, és megütött egy olyan személy, aki nem adta hozzájárulását az adatai kezeléséhez."
Az auditálás és az etika nélkül az egyház megszűnik működni. Ehhez pusztán az adatvédelmi törvényt kell rájuk erőltetni.

wilddog84 2018.08.31. 15:54:36

Kérdem én, honnan fogom tudni, hogy tényleg megsemmisült az a karton, vagy törölve lett minden szci számítógépről??

Ugye, ugye. Ezt ki a kuki fogja tudni ellenőrizni?
Szerintem senki.
Legfeljebb a kedves egyén, aki valószínűleg kellően naiv, fogja azt gondolni, hogy az ő személyes jogai a továbbiak nem sérülnek.
Uniós látszatintézkedés, semmi több. Ezek meg nem hülyék, seperc alatt elveszítenék a magukhoz láncolt emberek egy jelentős hányadát, szóval tuti be fogják az egészet digitalizálni és mehet is egy privát szerverre, amit a kutya se ellenőriz.

Reformer 2018.08.31. 17:46:23

@wilddog84: azért ennél hasznosabbak ezek a változások. Ha írásban kéri az illető az iratmegsemmisítést, akkor arról kap egy jegyzőkönyvet. Ha később keresik onnan, vagy kiderül, hogy mégsem töröltek mindent, annak tényleg súlyos következményei lehetnek, a max. GDPR bírság az már nem vicc + az illető is perelhet sérelemdíjért.

büdös zokni 2018.08.31. 18:44:12

@Reformer: Akkor sem hiszem el, hogy megsemmisitenék az adatokat. Kiküldik amerikába vagy valami. Majd kitalálnak valamit. De hogy megsemmisitsék a foldereket? Nem fogják. Majd közjegyző előtt lehazudják, hogy meg lettek semmisitve, és kész.

PTS level III. 2018.09.01. 07:03:53

Azért a GDKP-nak én érzem a hatását. :) Előtte tucatszámra érkeztek fura helyekről e-mailek olyan scientologistoktól, hogy csak pislogtam az ámulattól. Meg rengeteg telefonhívást is kaptam, pedig én ilyen mértékű zaklatáshoz - emlékeim szerint - soha és semmikor nem járultam hozzá. A rendelet bevezetése óta nem hívogatnak, és a napi e-mailek száma is drasztikusan megcsappant. Néha még érkezik valami szar a Freewindsről, azon kívül semmi.
Ettől függetlenül nem vagyok nyugodt, mert ellenőrizhetetlen, hogy Európa határain kívülre mi került ki...

wilddog84 2018.09.01. 17:10:24

@Reformer: ne haragudj, de ez az a naivitás amit említettem.
Soha, ismétlem soha nem fogják megsemmisíteni ezeket a dossziékat. Elviszik olyan helyre, ahol ezek a dolgok, még egyházként működnek, gyónási titoknak minősülnek.

PTS level III. 2018.09.01. 21:36:03

@wilddog84:

Ebben a témakörben melléd állok. Épp egy ex-sea org tagnak kéne a legjobban tisztában lennie azzal, hogy a scientologistok a vallásosság látszatával kerülnek ki a kontroll alól. A százezrekért bűnt meggyónó, a Wheatstone-híd pólusait markolászó fanatikusokon egzakt módon nem lehet semmit számon kérni.

Reformer 2018.09.02. 09:33:23

@PTS level III.: @wilddog84: az egy dolog, hogy nem semmisítik meg, de az meg egy másik, hogy valós jogi következményei lesznek az összes egyértelmű jogsértésnek. Ha vissza lehet szorítani azt, hogy állandóan b*szogassák az embereket és ne hagyják őket könnyen elmenni, már megérte...

Enturbulated SP 2018.09.02. 09:52:51

Nyilván nem fogják törölni a foldereket.
Idáig minden olyan esetben amikor választaniuk kellett a törvények betartása és LRH utasításai között ezek gondolkodás nélkül az utóbbit választották. Most sem lesz másképp, a többi meg üres porhintés, vagy inkább pofátlan hazudozás és megtévesztés. Szóval csak a szokásos rutineljárás :)

PTS level III. 2018.09.03. 23:45:17

@Reformer: @Enturbulated SP:

A wog-világ aberrációit (pl. törvények, előírások, rendeletek... stb) mindig is felülírták és hatástalanították a scientologistok teljesítménykényszeres, megalomán, rögeszmés törekvései. Elvégre Ron bácsi megmondta, hogy a scientologynak terjeszkednie kell, a statok grafikonjai nem konyulhatnak lefelé, minden más csak magyarázkodás, és ez eszme ellen elkövetett elnyomó bűncselekmény.
Ha jól emlékszem, a scientologyt elhagyó személynél már csak a scit kritizáló az elvetemültebb... ;)