Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 9. rész - A vallás, mint üzlet

2017. december 31. - Reformer

Sikerekben igen gazdag, és boldog új évet kívánok a blog minden olvasójának, a szcientológiában rekedteknek pedig azt, hogy 2018 legyen a felébredés éve, amikor az igazság tényleg feltárul.

 

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 3. rész - A "tökéletes" szcientológus család
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd teljes szabadsághoz
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 5. rész -  David Miscavige hatalomra kerülése
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 6. rész - A szcientológia és a hírességek: Paul Haggis elárulása
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 7. rész - A ranch-ok
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 8. rész - A legtöbb jó

Téma:

Különleges rész, beszélgetés a szcientológia egyház üzleti vállalkozásként való működéséről.


Vendégek:

Mat Pesch, volt Sea Org tag, a szcientológia clearwateri központjának volt pénzügyi vezetője
Jeffrey Augustine, volt szcientológus, a szcientológia szerződéseinek szakértője
Luis Garcia, volt szcientológus, OT VIII-as, aki pereli most az egyházat csalás miatt
Ted Babbitt, Luis Garcia ügyvédje 
 

A szcientológia egyház reakciója:

Leah Remini's Unvetted WIngnut and Flunky

A szokásos karaktergyilkolászás (nem tűnik fel nekik, hogy ha ezek igazak, akkor semmit nem ér a szcientológia?): Mat Peschről azt írták, hogy iratok hamisítása miatt kétkezi munkássá fokozták le. Minden olyan munkakörben kudarcot vallott, ahol a kalapálásnál összetettebb feladatokat kapot. A szcientológiába is már marihuánafüggőként került, próbáltak segíteni neki, de nem tudott megváltozni. Amióta kirúgták őket, használt bútorok forgalmazására fanyalodtak.

Jeffrey Augustine-t pedig nemes egyszerűséggel egy futóbolond internetes trollként jellemzik.

 

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E09 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr6913536607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bgisi (törölt) 2018.01.01. 00:16:19

Mindenkinek Boldog Új Évet, a "mátrix" rabjainak pedig én is kijózanodást kívánok!

sciclubtag 2018.01.02. 00:05:17

Ez egy érdekes rész és végre nincs benne az a csöpögős, szenvedős túlérzelmeskedő marhaság.
Egyszerűen, világosan megfogalmazott tények a sci csapdájáról.

norbert79 2018.01.02. 01:01:10

@sciclubtag: Leah szeretne egy széles kört megérinteni, így kell mind a csöpögős/érzelgős rész, mind a tényszerű tartalom.

sciclubtag 2018.01.02. 01:46:29

@norbert79:
Igen. Ebbéli örömömet fejeztem ki. :)
Ez a sorozat szerintem (a "csöpögős" részeivel együtt) nagyon jó. Ráadásul olyan, hogy bárki, nem csak volt szcientológusok hanem a laikusok is belelátnak valamennyire az "egyház" hátterében működő folyamatokba.
Sajnálatos, hogy a jelenlegi szcientológusok ebből semmit se látnak.

Lehet igazam 2018.01.02. 17:04:05

Ahogy néztem ezt a videót eszembe jutott egy story, ami nagyon megmaradt bennem. És habár nehéz így leírva visszaadni, de mégis megpróbálom.
Még munkatárs voltam egy szci szervezetben, és volt egy Freewinds rendezvény.
Az event úgy kezdődött, hogy minden megérkező közönségtagot lefényképeztek a belépésnél. Miután elindult a rendezvény, kint egy külső helyiségben a munkatarsak, akik eladásra voltak kijelölve összegyűltek azzal a két Sea Org taggal, akik a Freewindsről jöttek "adományt gyűjteni, hogy a közönségtagoknak segítsenek ezáltal elérni egy magasabb tudarossági szintet", azzal a céllal, hogy a fenyképek alapján megbeszéljük, hogy ki az aki Prospect (lehetséges vásárló) és ki az, aki nem. Magyarul, ki az, akinek van annyi pénze, hogy érdemes regisztrátori interjúba vinni.
Majd ezt követően, az egyik Sea Org tag, aki a rendezvényen a szinpadon regisztrált (különböző technikákkal rávette az embereket arra, hogy kimenjenek, jelezve azt, hogy kiakarnak utazni a Freewindre egy szolgáltatásra) és miközben a szinpadon regisztrált, ezzel párhuzamossan a másik Sea Org tag telefonon beszélt valakivel. Online tájékoztatott valakit (gondolom a felettesét), hogy hogy áll az adománygyüjtés. Mindezt annyira pofátlan módon, hogy telefonálás közben mindig odament a szinpadhoz és mindig odaszólt ahhoz a társához, aki a szinpadon reg-gelt, hogy mit csinaljon még, csinálj még, stb. Annyira átlátható módon ment ez az egész, hogy munkatársként égett a pofám. És közben láttam a Sea Org tag arcán aki a szinpadon volt, hogy nem ott van. Üveges tekintettel nyo ta az egeszet, es annyira átjött, hogyha nem csinalják meg a kvótajukat, akkor nagy lebaszáy gazdái lesznek.
Szóval a regisztrátori, pénzbeszedesi terület teszi a legmocskosabbá a Szcientológiát.

Bgisi (törölt) 2018.01.02. 17:24:42

Az eladási technikáról, a regisztrátorokról, és a pénz mindenek feletti hatalmáról nekem a Wall Street farkasa c. film jut eszembe. Abból is az értékesítési jeéenet az egyik legjobb. Tisztára mintha egy Orgban lennénk és egy tanfolyam során drilleznénk...
youtu.be/sBaW-auqNok

tegelysajto 2018.01.04. 12:24:05

Sosem voltam szcientologus, de nagyjából ismerem a témakőrt. Nekem úgy jön le az egész hogy ez egy pénzkisajtoló szervezet . Vagy pénzkipréselő, mármint a tagokból. Az nagyon feltűnő, hogy akik kiléptek nem azt kritizálják amit ott tanultak, hanem azt ahogy azt itt alkalmazzák. Ebből következik a logikus kérdés: ha elfogadják az ott tanultakat, miért nem reformálják meg a szervezetet? Vagy kilépettként miért nem alakítanak pl új egyházat? Ebben ellentmondást látok.

büdös zokni 2018.01.04. 17:07:09

Azt lehet tudni, hány magas szintű OT hagyta el az egyházat? Ez ugye már csak azért is fontos, mert LRH szerint egy adott csoportnak mindössze 2,5%-a lehet elnyomó, ha tehát ennél több OT lépett le, akkor az igazolja a felső vezetésből jövő elnyomást.

Lehet igazam 2018.01.05. 14:01:13

@tegelysajto:
Ezt részben jól látod. A szcientológiában rengeteg hasznos technológia található, megtanulható, alkalmazható. Hisz tényleg ugy néz ki a dolog, hogy amikor valaki kapcsolatba kerül a Szcientológiával, az elején találkozik számos hasznos módszerrel, amit elkezd használni, eredményt ér el vele, és utána többre vágyik. A magasabb szinteken (amiket én nem csinaltam meg) pedig már olyan dolgokkal találkozik az ember, amik részben már arra épülnek, hogy hidd el. Legalábbis a kilépett tagok erről számolnak be.
És egyebként meg vannak olyan csoportok, akik az egyházat elhagyva sajá csoportot alakítva tovább folytatják a szcientológia alkalmazását, csak "lazább" kereteken belül, függetlenül az egyháztól, es egy picit belevíve a saját elképzeléseiket.

Tenkes amerika kapitánya 2018.01.05. 22:20:12

Nagyon szeretném már megnézni ezt a részt:

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai

,de még mindig nem jó a link ahova mutat, és ott sincs fent ahol a többi rész van.

Tudnátok segíeni hogyan juthatok hozzá? Köszönöm!
süti beállítások módosítása