Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Leah Remini - összefoglaló

2015. november 04. - Reformer

Kapcsolódó cikkek a magyar online sajtóból:

A fürdőszoba padlóján hagyta a zokogó Surit Katie Holmes és Tom Cruise (Blikk)
Tom Cruise volt felesége jelentéseket írogatott (Origo.hu)
Sírva bocsátott meg Katie Holmesnak a Férjek gyöngye sztárja (Index/Velvet.hu)

Angol források:

A könyv tartalmának összefoglalója (Tony Ortega)
USA Today cikk

Újabb PR-katasztrófát sikerült összehoznia (legalábbis szerintük) a világ legjobb vállalatirányítási módszerét (Hubbard ©®™ Menedzsment Rendszer) használó szcientológia "egyháznak" — Leah Remini amerikai színésznő a legújabb házon belül generált ellenség.

Az ABC csatorna 20/20 műsorában hosszabb lélegzetű interjú adó hírességnek megjelent egy könyve is, Troublemaker - Surviving Hollywood and Scientology (Bajkeverő - Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát) címmel, amelyben részletesen beszámol élményeiről.

Addig is itt van 8+1 dolog, amit eddigi megnyilatkozásaiból és a könyvből tanultunk (vagy ismét megbizonyosodtunk róluk):

1. A Sea Org tényleg egy kártékony szekta és a leggusztustalanabb vonása az adómentes gyerekmunka.

Leah 12 évesen csatlakozott a szcientológia "elitjéhez", a Sea Orghoz, aláírva az "elkövetkezendő milliárd évekre" szóló szerződést. Ott a gyerekekre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre, amelyet hamar megtanult a saját kárán. 

„Csótányokkal teli szobában kellett zsúfolódni a többi gyerekkel együtt " – mondta, és elárulta azt is, hogy mosókonyhákban és csiszológyárban kellett dolgozniuk.

Innen végül úgy került ki, hogy megsértette a Sea Org szigorú párkapcsolati szabályzatát (konkrétan hagyta, hogy egy fiú a ruhán keresztül megfogja a mellét), és ezért Hubbard irányelvei alapján a börtönként/büntető zászlóaljként funkcionáló "Rehabilitációs Projekt Csapatba" (angol rövidítés: RPF) helyezték volna át. 

Az oda kerülőknek állandóan fekete ruhát kell hordanunk, mindig mindenhová rohanniuk kell, és mindenkit csak uramnak szólíthatnak. Nem kezdeményezhetnek kommunikációt, csak kérdésekre válaszolhatnak. A családjukkal csak egy biztonsági őr jelenlétében beszélhetnek, csak Hubbard könyveket olvashatnak és napi pár óra tanulás és "gyónás" mellett egészségi állapottól függetlenül kemény fizikai munkát kell végezniük, az undorítóbb fajtából.

2. Az egyház továbbra is nagyon hajt a celebekre, és máshogy bánik velük.

Leah szerint teljesen máshogy viszonyultak hozzá, miután híres lett. Számos promóciós videóban szerepeltették, bekerült a belső körökbe, a férjét kérte fel salsaoktatójának Tom Cruise, sőt még David Miscavige-dzsel is találkozhatott.

3. Úgy is fel lehet fogni, hogy ami nem öl meg, az erősebbé tesz.

„Ez egy felnőttnek is kemény lenne, nemhogy egy gyereknek" – tette hozzá a színésznő. Annak ellenére, hogy milyen nehéz időket élt át az egyházban, nem bánja, hogy szcientológus volt. „Sok mindent megtanultam ott az évek során, és mivel túléltem, és újra élhetem az életem, olyan, mintha kaptam volna egy második esélyt az élettől."

4. Tom Cruise-t már kritizálni is bűn.

Remini az interjúban utalt arra is, hogy tudja, azért került összetűzésbe az egyházzal, mert kritizálni merte Tom Cruise-t, ami ördögi bűn a szcientológusok szemében.

Leginkább Tom Cruise emlékezetes alakításai nem tetszettek neki (ugrálás a díványon Oprah Winfrey műsorában, beszólogatás Brooke Shields-nek, Matt Lauer kioktatása a pszichiátria történetéről annak reggeli műsorában stb.).

5. Akik kilépnek az egyházból, vissza tudnak változni emberekké.

"Amiatt, hogy mindketten kiléptünk, már képesek vagyunk megbocsátani egymásnak. Hiszen újra visszaváltoztunk emberekké" - reagálta Katie Holmes bocsánatkérésére, aki az esküvőjén tanúsított, szerinte kifogásolható viselkedése miatt írt róla jelentést az egyház vezetőinek.

6. A szcientológia drága dolog. Nagyon drága dolog.

Leah Remini saját becslése szerint kb. 2 millió dollárt költött tanfolyamokra, és további 3 millió dollárt adományozott az "egyház" különféle projektjeire. Ez több mint 1 milliárd forint EGYETLEN TAGTÓL.

7. Sokan a kapcsolati tőke miatt nem hagyják ott az egyházat.

Bár igaz, hogy az egyház rendkívüli kapzsi és sok pénzt követel és hajt be a tagjaitól, a többi szcientológussal viszont jól lehet üzletelni, könnyebb munkát/megbízást kapni ebben a körben. Egy jól kiépített, sok pénzt hozó üzleti kapcsolatrendszert pedig nem szívesen ad fel az ember.

8. Nem lesz sikeres az ember csak attól, hogy szcientológus.

Legalábbis Leah Remini szerint túl sok szerepe nem volt az "egyháznak" abban, hogy befutott színésznőként. A kitartást és a szerencsét jelölte meg tényezőként, valamint a neveltetését.

A tanfolyamok végzése során arra jött rá, hogy a való élet helyett leginkább arra készítik fel a tanfolyamok, hogy jó szcientológus legyen.

+1. Az "egyház" válaszai továbbra is rendkívül szórakoztatóak.

Mike Rinder remek cikket írt a rettenetes ad hominem sajtóközleményeikről.