Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Mire semmi sem marad - film a szcientológiáról a német közszolgálati TV-n

2010. március 17. - Reformer

A HVG híre:

A szokásosnál kevesebb újságírót mert meghívni az ARD német közszolgálati televízió az egyik müncheni moziban tartott sajtóvetítésre, dvd-t biztonsági okokból nem is adtak. Mégis pillanatok alatt értesültek a németországi szcientológusok az új filmről, és már a sajtóbemutatón röplapokat osztogattak, azóta pedig ügyvédeik vizsgálják, útját állhatják-e a március 31-ei esti tévébemutatónak. A Mire semmi sem marad című játékfilm – többek sorsát egybeolvasztó történet, és hangsúlyozottan nem dokumentumfilm – Niki Stein, a Tetthely krimisorozat több epizódját is forgató rendező műve. Egy apáról szól, akitől elszakítják a fiát a szcientológusok. A filmesek hónapokig gyűjtötték az anyagot, elsősorban azoktól, akik kiszálltak a szervezetből. Németországban ez az első eset, hogy a vitatott társaságról tévéfilm készül, amely a nevén is nevezi a szcientológusokat. A Süddeutsche Zeitung szerint a film üzenete, hogy a szcientológia totalitárius veszélyt jelent, és nem egyeztethető össze a szabad társadalom elveivel. A magukat egyháznak tartó – ugyanakkor a német titkosszolgálat, az alkotmányvédelem által megfigyelt – szcientológusok tiltakozó levelekkel és telefonhívásokkal árasztották el a filmkészítőket, de nem érik be ennyivel. Már a vágóasztalon van félórás dokumentumfilmjük az ARD által felvázolt szcientológiakép cáfolatára.

Kiegészítések a Der Spiegel cikke alapján:

- valóban játékfilm lesz (dráma), egy volt szcientológus, Heiner von Rönn életén alapul, akit elszakított az egyház a feleségétől és a gyerekeitől.

- 2,5 millió eurót (kb. 650 millió forint!) költöttek a filmre (kiterjedt előzetes kutatómunka, az eredeti helyszínek pontos újrakreálása, jó színészek)

- 89 perc a hossza

- ezt is Tom Cruise-nak "köszönhetik" - a végső döntés akkor született meg, amikor Tom Cruise 2007. novemberében egy rangos német médiadíjat kapott

- titokban forgatták, hogy ne tudja az egyház ellehetetleníteni

Mindenképpen próbálunk magyar feliratos verziót készíteni belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr861846429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. A. Nordenholz 2010.03.17. 11:20:01

Engem az érdekelne, mit szólna ahhoz a Szcientológia Egyház, ha a Katolikus Egyház próbálná megakadályozni a pedofil papokkal kapcsolatos híradásokat.

exscn · http://exscn.net 2010.03.17. 12:26:25

Remélem nálunk is bemutatják a filmet hamarosan.

Dr. Kix 2010.03.17. 16:22:44

Ez több, mint izgalmasan hangzik, várjuk a feliratos verziót!

Valerijov 2010.03.17. 18:03:53

azta, pont ma gondolkoztam azon, hogy az igazán hatásos fellépés a szekta ellen egy mozifilm lenne

Ammonia73 2010.03.18. 21:03:02

...ha már ennyi pénzt ráköltöttek, biztosan nem fogják hagyni, hogy az "egyház" lehetetlenné tegye a széles körben való bemutatását és terjesztését.
Akik ennyit ráköltöttek, azoknak valószínűleg szintén megvan az okuk...amiért ilyen fontos volt ennek a filmnek a megszületése. :)

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.03.19. 08:28:21

Reformer
Tudsz linket adni a készítőhöz? Ha nem rákeresek....

Reformer 2010.03.19. 10:41:56

@anonymoushun: www.ard.de/

:) más elérhetőséget én sem tudok

bumburnyak 2010.03.25. 20:58:21

A német szcientológusok perrel fenyegetik Ursula Cabertát, aki szaktanácsadóként segítetter a film készítőit. Jürg Stettler, a németországi szcientológusok szóvivője szerint a film egyoldalú, szándékosan negatívan ábrázolja "egyházukat".

Jürg Stettler állítása szerint a film készítői soha nem beszéltek szcientológusokkal, az eseményeket elferdítve és eltúlozva ábrázolták. A készítők az információkat kizárólag elégedetlen volt tagoktól, és Ursula Cabertától szerezték be.

A szcientológusok ellenhadjáratba kezdtek, egy 40 perces dokumentumfilmet forgattak Felix Klare volt feleségével, és gyermekével, akik a válás óta is az "egyház" tagjai. A kisfilmet jövő hét szerdán teszik közzé az interneten.
süti beállítások módosítása