Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia egyház üzleti modellje I. rész

2009. május 05. - Reformer

Többen kérdezték tőlem, honnan jön és hová megy az a rengeteg pénz, kik a rendszer haszonélvezői a szcientológián belül.

 

Ezzel a bejegyzéssel megpróbálom kielemezni és bemutatni az egész szcientológia hálózat pénzügyi oldalát.

Alappillérek

Kezdjük az alapoktól. Az itt található adatok a Russel Miller: Arcátlan messiás c. könyvéből származnak, amely remélhetőleg hamarosan magyarul is megjelenik.

A szcientológia egyházat Hubbard hozta létre 4 év dianetikázás után (ami leegyszerűsítve, egyfajta "freudi analízis az átlagembernek").

Természetesen az alapvető motiváció végül az volt, amit élete végén a személyes auditorának, David Mayo-nak meg is gyónt: "Kielégíthetetlen a pénzsóvárságom és a hatalomvágyam."

Nézzük az előzményeket! Hubbardnak elég rosszul ment anyagilag az 1950-es évek környékén (rosszul fizetett sci-fi és ponyvaíró volt és még el is volt adósodva). Ekkoriban írta meg a dianetika könyvet, miután némileg belekontárkodott a pszichoanalízisbe a haditengerészetnél, ahol szolgált a II. világháború során. A könyv sikere még őt is meglepte, sőt egyfajta divathóbort is lett belőle. Elkezdett a könyvön alapuló tanfolyamokat és előadásokat szolgáltatni és ebből szép summát keresett. Nem volt azonban túl ügyes üzletember, úgyhogy képtelen volt nagy vagyont felhalmozni ebből. A pénz jórésze elúszott, és az amerikai adóhivatal is elkezdett "érdeklődni".

Ekkor jött az ötlet, hogy adómentessé kellene tenni valahogy és egyházat csinálni belőle, hogy Hubbardnak minél több vándorolhasson a zsebébe. 

Ez lett az egyik pillér - az egyházi státus, a vallásos máz, hogy ne kelljen adózni.

A másik pillér 1963-ban alakult ki, amikor megalapította az egyház "szerzetesrendjét", a Sea Organizationt, amellyel gyakorlatilag megvolt a szinte ingyen dolgozó felsővezetés.

A harmadik pillér pedig maga az alapelv - találok valamit az emberi szellem és a humán tárgyak nem egzakt tudományossággal feltérképezett területén, ami vagy jól hangzik, vagy alapvető és magától értető alapigazság, vagy már mások is sikerrel alkalmazták (5%) és mellérakok egy hatalmas hitrendszert és egy óriási marketinget (95%), hogy ez a világ legjobb és egyedül működőképes módszere és ez a tuti, és ha nincs eredmény, akkor te csinálsz valamit rosszul, és ezt jó drágán eladom.

Tehát az adóelkerülés, a rabszolgamunka és az ügyes, manipulatív marketing és propaganda az üzleti modell három alappillére.

A rendszer felépítése

A egész rendszer piramisszerűen épül fel, és alapvetően három végpont jár nagyon jól anyagilag, valamint van egy réteg, amelyik az átlagnál jobb színvonalon él az egyházon belül:

1. az egyház mindenkori vezetője. Az egész rendszer arra épült, hogy Hubbardot gazdagítsa. Nyilván a mostani utóda, David Miscavige is ugyanezt élvezi, aki a beszámolók szerint igen nagy luxusban él (drága ruhák, drága autók, spéci felszerelés stb.)

2. az egyház támadható pontjait, szerzői jogi ügyeit és sötét ügyleteit kezelgető külsős "elintézési szakértők" - ügyvédek, magánnyomozók, adótanácsadók. Az ügyfél természete miatt ugye annyi kérnek, amennyit akarnak...

3. az egyház ún. külső munkatársai - ezek szcientológusok, akik bár nem munkatársai az egyháznak, vastag jutalékért (10-15% zsebbe, adómentesen) cserkésznek be embereket az egyház "szolgáltatásaira" vagy valamelyik projektre adományt szereznek. Nem is beszélve azokról, akik az OT-szinteket elérve, milliós nagyságrendű összegekért (természetesen ez is adómentes "egyházi szolgáltatás") "segítenek" angolul nem beszélő szcientológus társaiknak végigcsinálni az OT-szinteket angolul - mert ugye ezek titkosak, és csak egy másik, angolul beszélő OT "segíthet" ilyenkor.

Akik jól élnek, azok az egyház kiemelt szervezeteinek munkatársai (Miscavige holdudvara). Fizetést ők sem kapnak túl sokat, de az egyéb jutattások szintje eléri egy vállalati középvezetőét (jó autó, jó ruhák, jó kaja, utazási költségek állva).

Az egyház többi "szerzetese" a létminimum alatt él, mert ugye "szegénységi fogadalmat tesznek" (papíron legalábbis). Vannak olyan munkatársak is, akik nem szerzetesek - ők jó esetben akár még a minimálbért is megkeresik (95% nem, ők másodállásból élnek).

Miscavige újításai

Miscavige két újabb alappillérrel egészítette ki ezt a struktúrát. 

Az egyik az, hogy egy többrétegű adományozási struktúrát vezetett be - tehát egy olyan rendszert, hogy nemcsak a szolgáltatásokért kell fizetni, hanem az egyház különféle projektjeire gyűjtenek direkt adományokat - amelyekkel természetesen az egyház sosem számol el.

A másik az, hogy időnként újrakiadja a szcientológia anyagait (Hubbard könyveit) "korrigálva és átdolgozva a kéziratok alapján" vagy pedig a régi, kazettán kiadott előadásokat kiadja CD-n, vagy egy tanfolyamot átdolgoz. Ilyenkor természetesen újra teljes áron meg kell venni a könyvet/szolgáltatást, és tanfolyam esetén újra el is kell végezni. Ide tartozik a pár évvel ezelőtti "visszaminősítési kampány" is, amikor "rájött", hogy egy csomó ember nem is igazán Clear, akit régebben annak nyilvánítottak és újra kell csinálnia a megfelelő auditálást 100%-ban a saját költségére (többmilliós költség is lehet).

(folyt. köv)

A következő részben a bevételi forrásokat és a projekteket tekintjük át, amelyek mindegyike durva lehúzás.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr391104692

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dolgok 2009.05.06. 09:18:40

ÓtéJárt nállunk eggy kiugrott piarista, ami nem aszt jelenti, hogy sokat piál, hanem, hogy komunikációs szakenber, eszt a Ferenctől tuggyuk, és azér nem lett gongya a kiugrásból, mer mosmár óté, ami ojan, mint ami például a Jézusnak is van, hogy csak ráné…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.05.05. 23:01:22

Ez mondjuk nem csak a szcientologusok üzleti modellje....

Naggyábol igy müködik minden egyház!

sTormy 2009.05.05. 23:11:32

@portis: de a többit, vagy a nagy (?) részüket legalább nem eleve erre alapították...

borisz 2009.05.05. 23:26:55

@portis: jah, meg a tudásért nem kér pénzt a többi. max megveszed a bibliát, oszt szevasz.

Satan Panonski 2009.05.06. 00:00:17

portis, írtál egy akkora blőd hülyeséget...

Rob67 2009.05.06. 02:16:00

Találok valamit az emberi szellem és a humán tárgyak nem egzakt tudományossággal feltérképezett területén, ami vagy jól hangzik, vagy alapvető és magától értető alapigazság, vagy már mások is sikerrel alkalmazták és mellérakok egy hitrendszert és óriási marketinget, hogy ez a világ legjobb és egyedül működőképes módszere és ez a tuti...
Ez csak nem valamelyik keresztény kódexből lett kimásolva.
Döbbenets a párhuzam a katolikusokkal, is.

Rob67 2009.05.06. 02:18:36

@portis: A katolikust mire is alapították?
Én nem vagyok a szcientologusok védelmezője, de akatolikus egyház kezéhez elég sok vér tapad. Najó, őszintén: kurva sok.
Az üzleti modell is megvolt mindig.
Így megy ez 2000 éve.
Ez a szcientologus faszség sem más, csak új.
És még nem haltak meg benne annyian.

BISMARCK 2009.05.06. 05:45:41

@Rob67: A hitre és a szeretetre.
Szerinted mennyi vér tapad hozzá, ha nem tudod pontosan, kérlek, mondj egy becsült adatot.

hadrianus 2009.05.06. 06:00:24

@BISMARCK: Több ezer gyermeki csontváz egy olaszországi kolostor kazamatáiban, ahol papok és apácák élvezték egymást és az életet! Aztán gondoljunk a papok által, isten nevében harcba küldött milliókkal a történelem folyamán.És szerintem stb...

Terror Dzsoni 2009.05.06. 06:11:43

@BISMARCK: És még akkor tegyük hozzá a autodafékat (nyilvános kivégzések, általában máglya által), a kereszteshadjáratokat, a folyamatos zsidőüldözéseket,az inkvizició "áldásos" működését vagy hogy náci háborus bűnösöknek segített a Vatikán Argentinába szökni.

A szkientológus "egyház" a legrosszabb mindközött, de a történelmi egyházak sem sokkal különbek! Aszongya: Boldogok a szegények, mert övéké a mennyeknek országa! Ezekszerint akkor minden pap pokolra jut? Hát, sajna igen...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.06. 07:16:27

A papoknak egyáltalán nem jó! Rohadt sokat kell fizetniük egy prostiért, hogy az be ne köpje őket a sajtónak vagy esetleg csak a takarítónő marad. Nem élet az.

blöki.hu · http://www.bloki.hu 2009.05.06. 07:33:11

Demokrácia van: mindenki ott lehet hülye ahol akar: egyház, pártgyűlés, gyógyszertár, kocsma egyre megy.

terran 2009.05.06. 07:45:47

jaj imádom, hogy a katolikus egyházat ostorozók:
-az egyház pozitív dolgait kihagyják
-felük az összes egyházról való tudásukat Da Vinci-kód szerű könyvekből szedik

Gerry. 2009.05.06. 08:01:48

@terran: Jaja. No, nem mintha nem lennék ateista, és a katolikus anyaszentegyház napjainkbeli ténykedésének jelentős részétől nem kapnék röhögőgörcsöt, s nem lenne kismillió bűnük, de mindezek mellett avagy elklenére sem szabad kizárólag a negatívumokat felvetni, és összehasonlítani például a szcientológusokkal...

teabore 2009.05.06. 08:06:29

Gerry. 2009.05.06. 08:01:48
"a katolikus anyaszentegyház napjainkbeli ténykedésének jelentős részétől nem kapnék röhögőgörcsöt"

Katolikus egyházakról volt egy jó blogbejegyzés: reakcio.blog.hu/2009/04/29/a_papa_es_afrika_avagy_az_aids_es_a_kotonkerdes

_tx_ 2009.05.06. 08:27:16

Félrevezetőnek érzem a történelmi egyházakkal való összehasonlítást, a következők miatt:

- a történelmi egyházak alapkoncepciója (pl. a krisztusi tanok) a szeretet és az elfogadás voltak, ezekből az építőkövekből a sötét középkor és a hatalmi érdekek csináltak inkvizíciót és keresztesháborút... ezzel szemben a szci alapvetően a pszichés függésben tartás általi anyagi lehúzás céljából jött létre, nem volt mögötte eredendő segítő szándék, vagy legalább igazi vízió, mint a próféták esetében

- a történelmi egyházak mai formái (egy-egy vadhajtástól eltekintve) családközpontúak és tiszteletben tartják a hívek lelkiismereti szabadságát. Ezzel szemben a szci pszichés terrort alkalmaz és – ha érdekei úgy kívánják – lelkiismeretlen módon szétszakítja a családokat, egymás ellen fordítja az embereket

- a történelmi egyházaknak nincsenek titkos, pénzen megvásárolandó tanai. A szcinek csak ilyen tanai vannak, és nem olcsók.

- a történelmi egyházak esetében nem létezhet, hogy egy újonnan csatlakozó számára más alapelveket mondjanak el, mint egy "előrehaladott" állapotban lévő tag számára. A szci esetében ez bevett szokás, vagyis az újonnan csatlkozó szemébe hazudják, hogy "mindegy, milyen vallású vagy, ez csak egy módszer, bárkit szeretettel látunk", majd pedig később, ha a függés már elég erős, olyan dogmák elfogadására kényszerítik, amelyek mindenféle vallással ellentétesek: Xenu ezek közül az egyik legdurvább marhaság, de a disconnection policy vagy az SP-kre (az egyház ellenségeire) vonatkozó kirekesztő, "velük szemben minden eszköz megengedett, sőt, KÖTELEZŐ" tételek igazi diktatórikus, fasiszta lelkületet tükröznek.

1 szó, mint 100, sok hibát találni a történelmi egyházakban, de egyik sem nevezhető kártékony terrorszervezetnek, a szci pedig sajnos az, ilyenformán kiirtandó csökevény saját maguktól megmentendő tagokkal.

Dr. Kix 2009.05.06. 08:49:01

Nabazz!

Hányszor lett már leírva, hogy ez a blog nem a katolikus, meg a többi egyházról szól, hanem csak és kizárólag a szci egyházról.

Ha a katolikus egyház bűneiről akartok vitatkozni, keressetek másik blogot.

Itt érdemes lenne a szci egyháznál maradni.

@Reformer: várjuk a folytatást

min 2009.05.06. 08:52:38

@BISMARCK: Hahaha a hitre és szeretetre a római korban! Ne viccelj már! Az aktuális uralkodónak legalizálnia kellett az új vallást hatalmának megörzése céljából.
A történelmi egyházak minig is a politika legfőbb fegyverei voltak és még ma is azok.
Egy képmutató bagázy az egész egyház hívőség

nalazo 2009.05.06. 09:09:00

A történelmi egyházak nem csak elvettek, hanem adtak is.

Inkvizíció, eretneküldözés, keresztes háború? Ez csak ma, mai szemmel, laikus hozzáállással és hülye hollywoodi filmeken keresztül borzalmas. A maguk korában teljesen elfogadott dolgok voltak és hozzátartoztak az emberek életéhez. Aki most szörnyülködik és elítél, annak abban az időben - mondhatni - természetes lett volna. A mi korunkból persze nagyon könnyű ítéletet mondani.
Mellesleg ezek ma is vannak, csak máshogy hívják, és hajlamosak vagyunk tudomást sem venni róla, vagy nagyon is helyénvalónak tartani.

Ami meg a mai helyzetet illeti, teljesen mindegy, hogy milyenek a történelmi egyházak, mert attól a szcientológia még olyan káros, amilyen.

Ne relativizáljunk!
A blog pedig valóban csak a szcientológiáról szól ...

yafet 2009.05.06. 09:36:42

Azért érdekes, hogy néhány píár-fogástól eltekintve kizárólag olyan embereken akarnak segíteni akiknek van némi pénzük tanfolyamokra meg egyébb bla-bla-blára.
ha majd felkarolják a hajléktalanokat, menekülteket, árvákat akkor pofázzanak küldetéstudatról, meg világmegváltásról.

A nép fia 2009.05.06. 10:03:15

Azért nézzetek már végig az elmúlt 2000 év művészeti eredményein - ami annak a gaz, elnyomó és kizsákmányoló, demagóg katolikus egyháznak a "terméke":
Katedrálisok, amik a mai napig építészeti remekeknek számítanak, festmények, freskók, szobrok, könyvek, feljegyzések.

Lehet, hogy elég sajátságos módon csinálta, de megteremtett egy világrendet és ami fő, ÉRTÉKrendet. Kiindulási alapot biztosított az élet minden területén, erkölcsileg, vallásilag, tudományosan.

Lehet majd arról kommentelni, hogy bezzek az egyház üldözte az új tanokat. Na és? Miért, ma nem üldözik azt, aki új dolgokat akar kitalálni? Csak nem tűnik fel. Pl. vízzel menő autó, vagy új energiaforrások. Kinek az érdeke, hogy még mindig olajat kell használnunk, holott sokkal jobb és olcsóbb, valamint környezetbarátabb technológiák is léteznek?

Visszatérve a témához: ez az egész egy humbug. Nincs mögötte valódi értékközvetítés, nincs valódi mondanivalója. Őszintén, a szcientológusok miben hisznek? Van bármiféle hitük is valamiben, vagy csak a pénz hatalmában?

Tightend 2009.05.06. 10:13:59

@A nép fia:

A művészeti eredményekhez annyi köze van az egyháznak, mint az újgazdagnak a legújabb Ferrarihoz. Ő fizette ki, de ennél többet rohadtul nem csinált.

Aki össze tud szedni-lopni-kicsikarni egy rahedli pénzt, az meg tudja venni kilóra az építészt-festőt-művészt-stb.-t, megmondja milyen megalomán agyroham jött rá és megveszi a munkáját.

Az alkotás a művész nagyságát mutatja, nem az a fasza gyerek akinek volt rá zsetonja.

Amúgy meg számold már ki hány paraszt döglött éhen a Kölni Dóm miatt, hosszú lesz a lista.

Che Pel (törölt) 2009.05.06. 10:24:39

Ezt csinálja a katolikus egyház is 2000 éve...

Rob67 2009.05.06. 10:39:08

@BISMARCK:
Ezt most komolyan mondod, hogy szerinted a katolikus egyház kétezer éves története nem bővelkedett vérben?
Mondd te a történelem helyett ételrecepteket olvastál?
Ehhez nem kell történésznek lenni, hogy emlékezz rá a hittérítés mennyi áldozattal járt. Itt Európában (lásd a másként gondolkodókból rakott máglyákat, avagy a máglya sem keresztény találmány volt, hanem világi???) és akár tetszik akár nem még Magyarországon is, ha nem emlékeznél rá István terve a keresztény államról nem ment ellenkezés nélkül (ált. iskola 6.osztály), de beszélhetünk a Dél-Amerikai kontinens erőszakos (nagyon erőszakos) térítéséről, ami konkrétan milliók halálát okozta.
Azért mert hiszel az egyházban attól még nem kell hülyének tettetni magad. Ezek tények, masszív történelmi tények, amiket megmásítani nem, legfeljebb konokul tagadni lehet.
Ettől olyan az egyház amilyen. Minden szervezet elkövethet hibákat, főleg egy hosszú időskálán szemlélve, de az egyház az aki SOHA meg nem bánta ezeket (néhány kirívó esettől eltekintve, amikhez azért sok száz év kellett), hiszen a pápa tévedhetetlenségének dogmája ezt lehetetlenné teszi.
Kérdeném, ma mely rezsimet tekintenénk legitimnek - a Vatikánon kívül - amelyik nem hajlandó a történelemben elkövetett hibáiért megbánást tanusítani.
Egyet sem.
S hogy pontosan hány halottja lehet ennek a történelemnek? Mióta lehet egy ilyet megbecsülni?
Legfeljebb nagyságrendeket (dél-amerikában illetve a folyamatos üldözések nyomán itt európában). Nem hiszem hogy lehetne, vagy kellene ezt számszerűsíteni.
De tovább megyek: ha akár egyetlen halott szárad az egyház lelkén (és azért ennél lényegesen több tudós végezte máglyán) akkor egy ilyen szervezet hiteltelen, jellemtelen, komprommitálható.
Jézus biztosan ilyennek álmodta meg ezt?
Arannyal, tizeddel, adóval, kiközösítéssel, vérrel hirdetett eszmével?
Nem hiszem.

Rob67 2009.05.06. 10:42:12

@terran:
Elég szomorú ha azt gondolod hogy a katolikus egyházról származó információk forrása a Da Vinci kód...
Nézz szembe a ténnyel, hogy elég fellapozni az általános iskolai történelem könyveket.
Jé, nem Dan Brown írta.
Szánalmas ez a struccpolitika.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.05.06. 10:55:37

Az már csak hab a tortán, hogy a kat egyház csúcsán most egy volt náci terpeszkedik.
Igyekszik is nagyon, hogy egész Afrikából haláltábort csináljon, a "ne használj cottont az bűn" szlogenjével.

Che Pel (törölt) 2009.05.06. 11:16:04

@Rob67:
Ne hagyjuk ki a keresztesháborúkat sem! Mindamellett, az egyházat is emberek hozták létre és mint ilyen szervezet nem szólhat másról csak a hatalomról és a gazdagságról. Nem tudhatjuk, hogy az ELSŐK milyen jellemmel bírtak, milyen alapvető céllal munkálkodtak egyénileg, de óhatatlan, hogy előbb-utóbb elferdül az eredeti irány és beáll az előbb vázoltra.

Warlimont 2009.05.06. 13:07:19

Csak nevetni tudok az itt zajló "történelemórán", ahol a kereszténység ezeréves múltjával és a közben történtekkel példálóznak egyesek. Majd ha a szci egyháznak is lesz évezredes múltja, akkor lesz ez igazán aktuális.

A középkorban történteket az akkori kor tükrében kell értelmezni. Más volt a társadalmi rendszer, gyakorlatilag folyamatosan háborúk és járványok zajlottak, de a legfőbb különbség, hogy egészen az utóbbi 200-300 évig az egyes egyházak a mai pártok szerepét töltötték be, és gyakorlatilag a világi uralkodói hierarchia mellett egy párhuzamos rendszert tartottak fenn.
Az egyház ezen háborús, párt, stb szerepe a XX. században fokozatosan háttérbe szorult, és letisztult az, amiről szól, a hitélet és karitatív dolgok.
Összevetni tehát a múlt nélküli szcit a kereszténységgel csak a mai világban, azonos társadalmi viszonyok között lehet, ezt a próbát pedig simán elbukják. Majd ha a mai pap milliós számlát ad a gyóntatásért, évente újraírja és újra eladja a Bibliát, akkor szóljatok...

A II.Vh.-ban a Vatikán szerepe. Na, ilyen alapon egész Európa eláshatja magát. A Vatikán a fasiszta Olaszország kellős közepén..., egyetlen túlélési esélyük a kiegyezés volt. Ugyanez történt a nácik megszállta Európa kellős közepén a "semleges" Svájccal és a titkos SS-bankszámlákkal, a "semleges" Svédországgal, ami a német hadiipar egyik fő nyersanyagbeszállítója volt, és lehet sorolni végig. Az egy olyan időszak volt, amire senki sem lehet büszke. A szcik könnyen mutogatnak erre az időszakra, megnéztem volna, ők hogy oldják meg, de ők most a tartós békeidőben is annyi bűnt követnek el, amihez másnak két világháború is kevés volt.

nalazo 2009.05.06. 13:23:32

Arra lettem volna kíváncsi, milyen reagálások születnek a szcientológia kapcsán, de most néhány olyan elvakult rikoltozásait lehet itt olvasni, akik gyűlölik a katolikus egyházat.
Vegyék már észre magukat, hogy miről szól a poszt, amit megölnek az ostobaságaikkal.
Vagy pont ez a cél? Ezt akarja a szcienlológia "egyház" vagy olyan emberekről van szó, akik Overdose kapcsán is a katolikus egyház ellen kelnek ki.
Egyébként nem attól történelmi egy egyház, hogy régóta van, hanem mert volt szerepe az emberi történelemben, mégpedig olyan,amit egynémely emberek ésszel fel sem foghatnak.
A szcientológia soha sem lesz történelmi.

anonim én 2009.05.06. 17:47:17

Ez fogott meg:
"Kielégíthetetlen a pénzsóvárságom és a hatalomvágyam"
Az a szomorú, hogy létezik az a réteg, akinek arra van szüksége, hogy az ilyen beállítottságú alakok mellett/alatt, vagy bármilyen módon a közelében lehessenek. Vagy ennek a helyzetnek az illúziójában.

Lynn Mainchín 2009.05.06. 23:27:21

Akkor legalább egy szcientológus is járt itt. Nem tűnik fel b-zdm-g, hogy már rég a katolikusokról van szó? Halló! Ki a f-szt érdekelnek itt a katolikusok.
Vissza szépen a szcientológiához!
Ha nagyon akarnám még ha figyelmesen el is olvasom, rá is jönnék, melyik volt a szcio de k-rvára nincs kedvem. Fog eleget kapni azért, mert idevezényelték és aztán ugye ki kell tisztítani az agya helyéből a sok entéta vagy miaf-sz információt, persze p-cs- drágán. Még sajnálom is.
Ja, és nem szeretnék avatart a hozzászólásom mellé, ma este antiszoc vagyok.

Warlimont 2009.05.08. 13:42:56

Egyébként pedig ne legyen már mentség valakik mai szemétségére, hogy mások dolgait rángatják elő a középkorból.

Mert akkor minden bűnöző takarózzon ezzel: oké, igaz, hogy leütöttem és kiraboltam azt az embert az utcán az előbb, de képzeljék csak el mi zajlott itt 500 éve! Na, tessék kérem elengedni engem, én kis hal vagyok azokhoz képest.

Abszurd, beteg logika.

Lova 2009.06.06. 22:18:41

Egy rövid lista keresztyén testvéreink cselekedeteiről:
Erőszakos hittérítés, keresztes háborúk, jezsuiták, boszorkányüldözés, inkvizíció, az összes hódító háború egyházi áldással sőt támogatással zajlott, sőt még a náci németország is kapott támogatást az egyházaktól.

Ezen kívül folyamatosan lenyúlják a híveket a saját anyagi előnyükért. És nincs kivétel: amelyik egyház nem hatalomközpontú, az soha nem válhat naggyá...

Szcientológia, keresztény egyházak, egykutya. Kihasználják a buta, egyszerű emberek legelemibb vágyait.

Ammonia73 2009.06.07. 00:52:47

Ez a blog (lásd a nevét) azért született, hogy felvilágosítson, fontos információkkal lásson el embereket, ezzel megelőzve, hogy a szcientológia hálójába kerüljenek hiszékenységük miatt, nem pedig azért, hogy a különböző vallások (a szcientológia egyébként sem az) bűneit összehasonlítsa, majd levonja a következtetéseket.
Ezt nem azért mondom, mert én bármelyik vallás híve lennék, hanem mert ezek emlegetése teljesen felesleges itt, csak elvonja a figyelmet a FŐ témáról. Úgyhogy jó lenne a szcientológiánál maradni (témailag).
süti beállítások módosítása