Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia ígéretei és a mögöttük lévő kiábrándító valóság V.

2008. május 20. - Reformer
V., befejező rész



A SEA ORG DENVERBEN


Amikor jelentkeztem a haditengerészethez, az ügyintézéshez kellett a házassági anyakönyvi kivonat. Felhívtam Debbie-t hogy küldjön egy másolatot. 

– Hol vagy? – kérdezte azonnal.

– Denverben.

– El akarok válni – mondta.

Mondtam neki, hogy jó, legyen.

Az esetet nyilván jelentette valakinek, mert néhány hónappal később felhívott két Sea Org misszionárius, akik épp valamilyen küldetést teljesítettek Denverben. Azt mondták, találkozni akarnak velem. A címemet nyilván a denveri org adta ki nekik. Amikor megvettem az etika könyvet, meg kellett adnom a címemet és a telefonszámomat is.

Kocsiba ültem és bementem hozzájuk az orgba. Egyenruhában fogadtak. Furamód örültem, hogy megint Sea Orgosok között lehetek. Nem emlékszem a nevükre, talán Kay és Jane lehetett. Bemutatkozunk. Az egyikük mondta, hogy a férje Dave, aki a CLO Nyugat-USA közönségosztályának vezetője. 

Megkérdeztem Jane-től, hogy hogy van Dave.

– Nem a legjobban, de én kordában tudom tartani – mondtam.  

Zord, mogorva stílusa fura kontrasztban állt a csinos kinézetével. Eszembe jutott, vajon mekkora bajba kerülhetett Dave a távozásom miatt.

– A távozásodból nagy botrány lett a CLO-ban. Az elején senki se tudta, hol lehetsz, aztán megtudtuk, hogy megléptél. Óriási volt a felfordulás. Csakis a lassú adminisztrációs vonalak miatt nem nyilvánítottak ki elnyomóvá – mondta Kay.

 – Egy küldetésen vagyunk itt és a másodlagos célunk az, hogy visszavigyünk a CLO-ba. Ha azonnal visszatérsz, akkor hajlandóak vagyunk visszavinni.

–  Már jelentkeztem a haditengerészethez, azt nem tudom visszamondani.

– Miért pont oda? – kérdezte.

– Világot akarok látni.

– A Sea Orgban is lehet világot látni.

Gyenge próbálkozás, gondoltam magamban. A Sea Orgnak csak egy hajója volt és kicsi az esélye, hogy pont oda kerülök.

– Már a haditengerészet kötelékében vagyok. Letartóztatnak, ha nem jelentkezem szolgáltra a megadott időben. Késő, már beléptem.

 – Biztos meg tudod oldani. Talán vissza tudjuk szerezni a régi posztodat. Az volt a küldetésed, hogy felépítsd a 6-os osztályt és a küldetés szempontjából fontos, hogy visszatérj a régi posztodra. Beszéltünk Debbie-vel is és hajlandó lenne kidolgozni valamit a 2. dinamikátokra (házasság/párkapcsolat).

 – Ezzel kapcsolatban komoly kételyeim vannak.

Biztosra vettem, hogy ezt csak azért mondja, hogy bedőljek neki. Övön aluli ütésnek tartottam és sértésnek vettem, hogy a Debbie iránti érzelmeimre játszik.

– Nekem azt mondta …

– Ha nem jössz vissza, kinyilvánítanak.

Megpróbáltam tökéletes TR-ekkel válaszolni (végig a szemébe néztem és tisztán, érthetően beszéltem):

Nem megyek vissza.

A tekintete ellenséges lett.

– Akkor végeztünk. Megtalálod az ajtót.

Megtaláltam és kisétáltam.

 

A LÁNY, AKINEK KOMOLY PROBLÉMÁI VOLTAK


Az érettségi után szolgálatra jelentkeztem a haditengerészethez. Már nem szívesen beszéltem a szcientológiáról. Rájöttem, hogy akinek megemlítem a théta (életerő) 76 billiárd évre visszanyúló történetét, az teljesen idiótának fog nézni. Amikor az egyik haverom a szcientológián viccelődött, akkor mondtam neki, hogy szcientológus vagyok. Elnézését kért és mondta, hogy csak olvasott valami cikket a Reader’s Digestben arról, hogy milyen sokba kerül a szcientológia. Nem vettem sértésnek és jó barátok lettünk. De utána se beszéltem neki a szcientológiáról és sose próbáltam elmagyarázni neki a tanokat.

Volt valami, ami még inkább próbára tette a szcientológiába vetett hitemet. Jamela egy lány, akiben a virginiai kiképzésem során randizgattunk és aki később odaköltözött hozzám Kaliforniába. Hogy durván fogalmazzak, elmebeteg volt. De a legérdekesebb az, hogy a pszichiátriai gyógyszere látványosan javított az állapotán. Ez ellentmondott annak, amit a szcientológiában tanultam és hallottam.

L. Ron Hubbard szerint a pszichiáterek elnyomó emberek voltak, akik mindenkit meg akartak őrjíteni, hogy tönkretehessék az egész világot. Az sem érdekelte őket, hogy az emberiség elpusztításával ők maguk is elpusztulnak, és ebből is látszott, mennyire őrültek és destruktívak. A tébolyító módszereik közé tartozott az elektrosokk-terápia és az olyan pszichiátriai gyógyszerek, amiket a barátnőm is szedett.

A Sea Orgból való távozásom után beszéltem egy lánnyal, aki pszichiáternek tanult. Meglepett, hogy mennyire kedves és intelligens. Elkezdtem azon tűnődni, hogyan válhat egy ilyen embert elnyomóvá, miközben pszichiáterré válik. Arra a következtetésre kellett jutnom, hogy a pszichiáterek nagy része nem elnyomó személy és tényleg a páciense érdekében cselekszik.

Már nem elleneztem annyira a pszichiátriát, de Jamelát azért felvilágosította a szcientológiáról a pszichológusa, aki szólt is neki, hogy én le fogom beszélni a gyógyszerekről, de ne hallgasson rám. Ekkor már másképp gondolkodtam és eszem ágában sem volt lebeszélni, mert úgy láttam, hogy segít neki. Jamela azért rendre kifigurázta L. Ron Hubbardot és a szcientológiát, amivel sokszor próbára tette a türelmemet.

Jamela a gyógyszerrel is őrült volt, csak épp nem annyira őrült, mint nélküle. A sors akarata lehetett, hogy egyik este San Diego utcáin sétálva összefutottunk néhány szcientológussal, aki épp L. Ron igéit hirdette. A beszélgetésünk során kijelentettem, hogy barátnőmnek javult az állapota attól a gyógyszertől, amit szed. Az egyik szcientológus azt felelte, hogy a gyógyszer csak a tüneteket kezeli, az alapvető okot nem, amivel egyet is értettem. Jamelával viszont már nem tudott szót érteni az illető. A heves szóváltás után Jamela kitépte a Dianetika könyvet az egyik szcientológus kezéből, majd a kötésnél félbetépte és hozzájuk vágta a darabokat. A szcientológus rezzenéstelen arccal csak annyit mondott: Jössz nekem a könyv árával.

Akkor csak nevettem rajta, de valószínűleg később nagy hatással lehetett rám az a tény, hogy a két szcientológus hajba kapott a barátnőmmel. Talán rájöttem, hogy a szcientológusok nem tudtak volna segíteni Jamelán. Még annyit se tudtak elérni, hogy a lány nyugodt maradjon. Az eset okán a szcientológia teljesen impotenssé vált a szememben. Ekkor már közel volt a vég.

 

AZ ELSŐ NÉHÁNY PILLANATOM EX-SZCIENTOLÓGUSKÉNT


Néhány hónappal azután, hogy Jamelával szakítottam, elérkezett az a néhány pillanat, amikor utoljára voltam szcientológus. Egy szabadtéri, magasvasút jellegű metrómegállóban ültem, és újságot olvastam, amikor hirtelen minden világos lett. A genetikáról és a személyiségjegyek öröklődéséről olvastam. A tudomány lassan felváltotta nálam a szcientológiát, aminek a helyébe tudományos tények kerültek. Az volt az utolsó csepp a pohárban.

Ami addig furdalta az oldalamat a szcientológiával kapcsolatban, hirtelen érthetővé vált. 

– Kamu az egész – mondtam ki hangosan.

A szcientológia egy nagy átverés. LRH hazudott. Többé nem kellett megfeszülnöm, hogy magyarázatokat keressek L. Ron Hubbard és a szcientológia hibáira és visszásságaira. Lekerült a felelősség a vállamról, hogy jónak tüntessem fel az alapvetően hibás rendszet.

Több nem kellett szégyenkeznem, amikor elárultam valakinek, hogy szcientológus vagyok. Elmosolyodtam. Szabad voltam. És a szabadság mindvégig csak egyetlen gondolatra volt tőlem. Magyarázatot kaptam a Sea Org és a szcientológia hibáira. Az egész egy nagy kamu volt, mindvégig az volt. Végre szabad voltam. 

Felnéztem az újságból és másként láttam a világot. Megérkezett a vonatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr78479683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bence 2008.05.21. 00:44:17

érdekes volt a sorozat, köszi a fordítóknak az időráfordítást.


egy kicsit offtopic kérdés:
itthon hol van org? a blahánál levőt azt annak hívják, vagy az csak valami kisebb központ?
(egy másik cikk kommentjeiben elhangzott, hoyg a budapesti org 3500(350?) nm-es és most fogják 6000(600?) nm-re bővíteni (csak nehezen képzelem el, hogy a körúton egy ekkora helységük van)

sertésmájkrém 2008.05.21. 01:23:41

Szép munka a fordítás, köszöet érte.

Anonymous108 2008.05.21. 02:51:08

Remek fordítás, köszönet érte.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.21. 06:52:57

Klassz, igényes fordítások, köszi!
Sajna az illetőről nincs túl jó véleményem, bár elhiszem, hogy 17-18 évesen mindent be lehet szopni, de amúgy egy agymosott idióta. Arról nem is beszélve, hogy az írás túl kerek, túl sok az olyan részlet, ami gyanúsan szépen illeszkedik, ráadásul alig húsz évesen olyan gondolatokat tulajdonít magának, amik tizenhét évesen sehol se voltak, a köztes időt meg más agymosott idióták között töltötte, teljesen kontrollált körülmények mellett. Emiatt valahogy nem igazán hiteles az egész.

Rafáél Sámson (törölt) 2008.05.21. 07:14:48

nekem tetszett! agymosott zombi vagy ha azt hiszed téged nem ver át a világ!

Reformer 2008.05.21. 10:10:02

"itthon hol van org? a blahánál levőt azt annak hívják, vagy az csak valami kisebb központ?
(egy másik cikk kommentjeiben elhangzott, hoyg a budapesti org 3500(350?) nm-es és most fogják 6000(600?) nm-re bővíteni (csak nehezen képzelem el, hogy a körúton egy ekkora helységük van)"

A Blahán lévő (Erzsébet krt 5.) egy org. Kb. 600 nm.

Vettek 2 éve egy új épületet (VIII. Puskin u. 4.), ami 3500 nm-es, a felújítás és hozzáépítés után 6000 nm lesz. De még nem kezdtek neki a munkának.

yx 2008.05.21. 11:19:16

Reformer és többiek:

Látom, nem unatkoztatok, amíg nem voltam..

Gratula a sztorihoz és a fordítóknak a munkáért! Kedves mindenki: Tom egyike azon sokezer embernek, akinek "megtalálták a gombját". Ő is, mint a legtöbb megtévesztett értelmes ember, rájött a hibájára, de mint a sztoriból ki is derül, a kiábrándulást követő elkerülhetetlen szakítás nem is olyan egyszerű.. Minél több sztori megismerését kívánok mindannyiunknak, hogy aki SO tagságra szánja még ma is magát, legyen jóelőre tisztába, hogy mit vállal és ne az anyagi, mentális vagy fizikai kényszer tartsa ott, ahonnan már rég menekülne! És ez persze nem csak az SO-ra igaz..

davidpeter 2008.05.21. 11:37:09

Szci épület a Puskin utcában? Ahol az ELTE tömbjei is vannak (meg egy SOTE-s, de az már nem sokáig)? Nap mint nap járok arra, de hírét sem hallottam. Vagy amíg nincsenek meg a munkálatok, nem használják?
A fordítás jó, egy következetes hiba van benne: az angol "one billion years" nem egy billiárd (10^12), hanem egy milliárd (10^9) évet jelent. Szerintem ebbe pár helyen belefutottatok. Egyébként jó.
Annyiban igazat adok az előttem szólóknak, hogy túlságosan kerek történet. Szerintem ha igaz, akkor az írásnál picit még szépítgetett rajta. A jellemábrázolás viszont jó: a félelem a szcitől nagyon kijön...

gollum 2008.05.21. 12:06:41

Tanulságos, köszönet a fordításért.

Nekem a menekülés volt picit fura, nem éreztem, hogy fenyegették volna (pláne fizikailag). A sci-ről eddig olvasottak alapján persze elképzelhető, de ebből a beszámolóból nem derült ki ilyesmi.
A fickó kicsit egyszerűnek tűnik, de ezt tudjuk be a fiatalságának, tapasztalatlanságának.

Reformer 2008.05.21. 12:27:13

davidpeter: Puskin u. 4., egy volt szakszervezeti épület.

Ott lesz a szci "ideális szervezet".

Reformer 2008.05.21. 12:28:06

még annyi, hogy nem kezdték el a munkálatokat, de szokták használni kisebb meetingre. A tevékenységek 90%-a a Blahánál lévő bérleményben zajlik.

Wiggin 2008.05.21. 12:52:27

gollum, szegény gyerek valszeg már csak attól tiszta para volt, hogy engedély nélkül elhúz, hiszen lélekben akkor még erőteljesen szci volt, csak a Sea Org-ból lett elege.

Egyébként szerintem is lett kerekítve a sztorin, de ne feledjük, ez kb. 16 éve történt. Az idő bizony megfakítja az emlékeket.

Karma 2008.05.21. 13:08:53

Ha belegondoltok, még a milliárd is sántít, de négy lábra legalább, mivel a jelenleg elfogadott kozmológiai időskála alapján nem egy előző életben, hanem egy előző univerzumban volt a 75 milliárd évvel ezelőtt, ugyanis jelenleg az univerzum korát 13,7 ± 0,2 milliárd évre becsülik, míg a Föld korát 4,5 milliárd évre :)

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/A_világegyetem_története

Anonymous108 2008.05.21. 13:17:31

davidpeter: Az angol billion years-t milliárd évnek fordították, helyesen. A fordításban levő 76 billiárd év az angol eredetiben 76 trillion years. (Ez magyarul valóban "csak" 76 billió év, de emberi léptékkel nincs nagy jelentősége.)

Fényharcos · http://9dragons.acclaim.com/referal.jsp?ref=GFN-747157-pazsee 2008.05.21. 13:47:53

Összeségében az I-II-III. rész a helyén van teljesen és hiteles szerintem. Az egyház működése és az ott lévő emberek amit összehoznak, az rémes. Nincs mit rajta szépíteni.

A menekülés az teljesen fura, mikor nyugodtan kisétálhat bárki. Legfeljebb utólag postáznak egy sárga papirt neki, vagy a bizt. őr eléd áll te meg azt mondod neki hogy húzzon az utadból... :)

Az elmebeteg lánnyal biztos megtalálta a közös szintet. Talán néha párat ő is bedobott a győgyszeréből, mire elért ideáig. "A szcientológus rezzenéstelen arccal csak annyit mondott: – Jössz nekem a könyv árával." Na ez laza volt, és tetszett :))

Ez az ex-szci rész pedig egy csapni való kényszer lezárása a storynak, ami nem is passzol a történethez. Ha talán a dianetika könyvet nemhagyta volna a felénél abba nagy izgalmában és továbbolvassa, majd valakivel leülnek a benne leírt módszert gyakorolni, akkor talán ettől az egésztől megkímélte volna magát, és szerez egy kis tapasztalatot miről is szól ez.

Ugyebár aki járatos az egyházban az tudja hogy munkatársként még ma sincs túl sok esély (itthon biztos), hogy inegyen szolgáltatáshoz juss, mivel folyton az admin dolgokat kell tanuld helyette.

Luxon 2008.05.21. 13:54:21

Gratulálok remek munka volt a fordítás és a közzététel!

klingon 2008.05.21. 14:20:59

gratulalok a forditashoz, igazan jol sikerult.

erdekes, hogy mekkora volt az elteres a sea orgrol (meg az egesz szci-rol) kialakitott kep es a valosag kozott, de megis ennyi ideig tarott mire raszanta magat, hogy kilepjen.
azt en se ertettem, hogy miert kellett ennyit trukkozni a szokessel.

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.05.21. 14:24:22

egy felől köszönet a cikkért, fordításért.
Sajnos (ha nem is teljesen) de magamra ismertem, azaz bizonyos érzésekre, amiken én is átmentem.
kb. 1 évig iszonyúan hittem a SCI-ben, viszont pont a Sea Org-ban ébredtrem rá hasonlóan a valóságra.
Ezt a felébredést tökéletesen visszaadta az első pár rész.

AAAAA:
még hogy simán elmész.
Eleve ha nem Amcsi vagy, nincs nálad a vízumod.
ugyan, melyik gépre tudsz EU-ba felszállni? már eleve be se tudsz checkolni a reptéren.
Továbbá zártak be embereket (egyedül,szobába) hetekre akik szökni akartak.
A biztonságiak elég éberek, és amíg magadban nem tudtál 100%-ig szakítani velük, még van együttműködési hajlam, addig nem is kell erőszakot alkalmazzanak.
más felől bent igen ritka aki később nem akar még SCI tanfolyamokat végezni, tehát ha el is megy, vagy kirúgták SO-ból (ez is jelentős arány!) az nem akarja rontani a viszonyát az egyházzal, tehát próbálja végig vinni amit kérnek tőle.
pont ebből lesznek azok, akik hónapokra, sőt fél évre, évre is ott ragadnak MEST munkát végezni.
Ezt is jól bemutatta ez a beszámoló.
Ebből csak hármat láttam a kilépésem pár hete alatt.

Továbbá miért is nem tudsz olyan egyszerűen elmenni (főleg ha nem Amcsi vagy):
- valószínűleg nincs pénzed utazásra (pl. buszra, főleg nem repülőre), hiszen eltelt annyi idő, hogy elfogyott a pénzed
- nem tudsz hol aludni máshol, mint náluk
- család, barát otthonról nem segít, legtöbbjük megszakította a kapcsolatot az otthoniakkal
- mint írtam, nincs nálad a vízumod. nem is adják vissza
- ha segítséget kérsz a rendőrségtől, lightosabb esetben a kinti Magyar Konzultól, egyszerűen letagadják hogy ott vagy, nem tudnak se fel/visszahívni.
- telefonhívást nem engednek. (én is csak kiszökni tudtam egy fülkébe, és családom visszahívott, ezekre a hívásokra is ráment a gatyánk mellesleg)
- valószínű minden érdemi ruhád, használati tárgyad ami fontos az Sea Org-ban van. nem véletlen a srác is ragaszkodott ahhoz az egy táskához.

tapasztalatból ennyit a "könnyű kisétálni" dologról.

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.05.21. 14:32:51

még annyit, hogy kiváncsian várom a beszámolóra adott konkrét érveket az olvasó SCI tagoktól, hívőktől (interferi, Lange Laci, stb.)

nem számítok rá egyébként, hogy érdemben reflektálnak, mert eddig is kerülték ezt.
ha konkrétum szinten belemennének, akkor el kellene ismerniük, hogy úgy halott a SCI ahogy van.
Tech-el se érdemes előhozakodni, mert már ez az anyag is jól bemutatja amin mi is átmentünk, megtapasztaltuk, azaz legtöbb esetben nem működik szervezetben használva, egyénre sem.

btw. élet a kilépés után:
kiszámoltam,hogy amennyi pénzt már postára, nyomtatásra, bélyegre költöttek eddig, már rég megérné abbahagyni a számla és pr anyag küldést usa-ból. jobban megérné elkaszinózniuk ezt a pénzt.

mivel messze nem volt meg a csere, SP OT-k segítették az eljövetelem, én ugyan nem tartozom nekik semmivel.
viszont irogathatnak, maga a postás cimbora dobja ki a kukába. :-) ott a helye.

mickaur 2008.05.21. 14:38:58

Egy barátom vidékről felment Pestre egy hétvégi tanfolyamra az Org-ba. Vasárnap hazatelefonált a szüleinek, hogy ne várják este, mert kimegy amerikába 1 milliárd évre. Már a repülő téren van és nagyon boldog meg minden.
Persze azóta ő is otthagyta a Sea Org-ot (vagy kidobták ha jól tudom), de a szülei teljesen ki voltak akadva. Édesanyja évekig nem heverte ki.
Úgyhogy gondolom sokan felszámolnak maguk mögött minden anyagi és családi köteléket, ezért lehet nagyon nehéz kilépni. Főleg akinek nincs senkije hogy segítsen neki visszatérni a való életbe.

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.05.21. 14:43:07

mickaur:

sokan hagyták ott a sulit (egyetem pl.), de volt aki a cégét, és eladta az autóját is hogy kimenjen, előtte meg elvállt a "WOG és SP feleségétől" aki nem értett egyet az ilyen hirtelen usa-ba költözéssel.

aztán azon kapták magukat, hogy még az EPF pár hete után kirúgták őket, és pénzük se volt hazamenni, itthon meg üres zseb, se asszony, se autó, semmi.

akik az egyetemet abbahagyták, azoknak nem engedték (nyomást gyakoroltak rá) hogy pl. 1 év halasztást tegyenek, mert akkor azzal még ide kötik magukat, jelzik,hogy nem biztos és végleges a döntésük. szóval folytatni se tudták a sulit.

mickaur 2008.05.21. 14:48:16

Ez azért nagyon kegyetlen, elvárják hogy feláldozz minden aztán pedig eldobnak mint egy rongyot , ha mégsem kellesz nekik. :(

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.05.21. 14:59:22

azt hiszem pont arra világítottál rá mickaur, ami a legjobban bemutatja a SCI vallás ellentmondását, etikai mivoltát.

Amikor találkozom, beszélgetek más vallás tagjaival, akár vezetőivel, mindig felteszek néhány kérdést a következő témakörben:

- hogy álltok hozzá az egyházatokat elhagyó személyhez? (kiközösítik? megszakítják a kapcsolatot? netán segítik, tartják a kapcsolatot vhogy?)

- az egyén fejlődése, kiteljesedése milyen kapcsolatban kell álljon vallásotok alapjaival?
melyiknek kell előtérbe lennie?

- belső fegyelem betartatása miként történik?
milyen módon létezik büntetés egy belső lázadó, kritikus szemszögű személy esetén? egyáltalán milyen lépéseket szoktatok tenni, vagy mi az amit "előír" a vallás maga, vagy az egyház?

- vallásotok más vallásokat milyen módon fogad el? milyen kapcsolatot ápoltok más vallással?
Lehet tagja belépést követően is más vallást elfogadó, netán abban is résztvevő személy?

- mi Jézusról, Buddháról, Védákról a véleményetek?
van hivatalos, akár vallási anyagaitokban Róluk szó?


ilyen és hasonló kérdések igen sokat elárulnak a vallások alapjairól, a benne rejlő Isten/Szeretet képről, vagy épp a szűk látókör meglétéről, akár a tagok fanatizálódásáról is.

mickaur 2008.05.21. 15:09:36

CConstantine:
Ezek nagyon jó kérdések !
Én egyszer beszélgettem egy keresztény szerzetesrendbe készülő emberkével. Szándékosan nem mondom melyik mert őket sem becsülöm sokkal többre,mégis egészen máshogyan mondta el a belépést.
Elmondta,hogy ez rengeteg áldozattal és lemondással jár és sok világi dolgot örökre fel kell adnod, de cserébe egy tiszta,szerény életet élhetsz és jóban rosszban veled lesznek a társaid.
Nem is sokan léptek be hozzájuk, de viszont az őszinteségük példás. Ha a Sea Org-ba is így toboroznák az embereket, nem pedig a világmegváltós-theta-minden dumával, akkor sokkal kevesebb embert sebeznének meg és a különféle pereket is megúsznák.

mickaur 2008.05.21. 15:13:59

Mikor toboroznak az Org-ba, vagy a Sea Org-ba akkor egészen másokat mondanak mint ami vár rád. Vagyis hazudnak és megszívatnak ezzel. Rajtad keresztül pedig a környezeted is ! Ez ellen pedig tenni kell !
Az hiszem most döntöttem el,hogy én is elmegyek tüntetni !!! :)

gollum 2008.05.21. 15:14:20

Wiggin!
Ok. Ő így élte meg, világos.

CConstantine!
Na, ezek a dolgok, amiket Te leírsz nem derülnek ki ebből az írásból - ami kár. De a fickóra nem is igazán illenek (amerikai az illető, család segít, stb.).

Nem kötekszem tovább, nem célom a sci-t védeni. Ha valakinek ez az írás segít elkerülni az ilyen élményeket, vagy egy bentlevőnek felnyitja a szemét, már elérte a célját.

Fényharcos · http://9dragons.acclaim.com/referal.jsp?ref=GFN-747157-pazsee 2008.05.21. 15:19:06

CC, ha írsz nekik egy e-mailt, hogy ne küldjenek többet, abbahagyják. Lehet kivételes vagyok, mert nekem ez bevált és azóta se külföldről, se itthonról nem kapok. A lényeg, hogy ne pazarolják a papírt és gyártsák a szemetet. Ennyit megért nekem egy e-mail. Évente 1 "számlát" szoktak, annyi még elfér a szemetesbe. Tudod "egy egyén legfőbb próbája az a képesség, hogy elérje, hogy a dolgok a jó irányba menjenek."

A vízumos dolog meg...... én azzal teljesen egyetértek, hogy mindenkinek tudnia kell, hogy a SO-t nagy ívben kerülje, vagy legalábbis a valós helyzetről legyen tájékoztatva. És ne engedjen semmiféle idióta rádumálásnak.

davidpeter 2008.05.21. 15:55:42

Ami a vízumos dolgot illeti: én még nyaraláskor sem adok ki semilyen okmányt a kezemből. Ha a szállásadó nem éri be egy másolattal, akkor csőváz. Volt már ebből kínos helyzet, de végül belátták, hogy nem adom alább és beérték azzal, ami van. Aki nem akar fizetni, úgyis megoldja...
Anon: bocs, azt hittem, ennyire a szcik sincsenek elszállva, hogy bilió évekkel dobáljanak a fent emlegetett világtörténeti okok miatt. Ezért gondoltam, hogy ez csak fordítási hiba. Így, hogy kiderült, hogy nem, csak nyelek nagyokat...

Ja és még valami: a kimegyek amerikába 1 milliárd évre dolgon hatalmasat röhögtem!

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.05.21. 16:18:12

nem CC, Constantine vagyok :)
amúgy nem akarok szóbaállni se velük. meg nekem ne szálljanak rám, csak mert ellenségesnek minősítenek. Higyjenek amiben ők akarnak, már nem az én bajom.
más felől csak 1-2 hónap és nem lesz élő a címem, egyébként se lakom már ott.

még annyit, hogy hallottam egy lehetséges módszert arra,hogy ne küldjenek több levelet.
Vmi spec anyag, ami igen nehéz - most nem emlékszem hirtelen a nevére - amit SCI válaszborítékba teszel, majd a levelet postaládába installálod :)
Címzett meg fizeti a borsos postaköltséget.
Ezzel a módszerrel őke büntetve kapcsolódsz le róluk. Erről csak hallottam, USA-ban biztos működik (lévén arra érvényes a "címzett fizeti" felirat)

vízum: egyetértek, hogy ne adja senki oda.
Simán be kell vállalnom, hogy naív voltam.
Eleve úgy mentem,hogy én amúgy se mennék sehova és lojális voltam. Persze pont erre alapoznak mindent.

meeke 2008.05.21. 21:32:52

olyan volt olvasni, mint a one hand clappinget. plot development és tempó dolgában Burgess persze összeszedettebb, mint az élet. de az egyénített klisé és a debilitásig egyszerű narrátor a maga hatszáz szavas szókincsével bírja a rokonszenvemet. vaké seaorg! FTHAGN!

harmatOSA 2008.05.21. 21:51:39

kamilla a sztori ettől igaz marad:)

sertésmájkrém 2008.05.21. 22:04:01

Nem baj, ennyibe lehetett belekötni.
Azért egy ilyen komment után érdekes lehet tükörbe nézni, gondolom ő tisztában van vele, hogy minden szava igaz a srácnak.
Persze lehet hogy csak xenu számít akkor pedig nincs erkölcsi gát. :)

Reformer 2008.05.21. 22:22:56

kamillám, úgy látszhik benned egy beszpídezett Farkasházyt tisztelhetünk, egy kis amfetaminos Fábryval megbolondítva.

A One Hand Clappinges utalást még értem, mert az is 800 szavas szókinccsel íródott.

A "vaké" Szathmári Sándor Kazohiniájára utal?

Chtulhu hogy jön ide?

ThufirHawat 2008.05.22. 09:18:27

Szép fordítás, köszönjük.
A sztori pedig igenis hiteles, ha ismersz amerikaiakat. Én sokszor jártam a Bátrak Hazájában, vannak kint rokonaim is, és sajna tényleg ilyenek.
Végletekben gondolkodnak, rettentően naívak, nagyon keresik a helyüket, az értelmet az életükben.
Tisztelet a kivételnek, akik azért többnyire importált állampolgárok.

Dr. Kix 2008.05.22. 10:04:29

horvátágikumilla megint alakított! Valaki mondja már meg neki, hogy itt magyarul szokás kommentelni! :D

ElPadre 2008.05.22. 10:37:00

h.á.k: pörfekt! :) széjjelröhögtem magam ezen a képregényfolyamon. :D köszi!

hogy jön ide? hát "cultists"! :)

Anonymous · http://wearelegion.blog.hu/ 2008.05.22. 11:36:00

MI EZ A 800?

Akkor is megkérdezem, ahanyszor előjön, amíg nem kapok választ.

Anonymous · http://wearelegion.blog.hu/ 2008.05.22. 13:30:23

800 szavas szókincs
800 könyvet kell eladni
800 szci kell a majálison mit tudom én mihez
800 szci takarított a VTC romjainál

Folyton 800. Miért? Ez valami OT. XX dolog?

anula 2008.05.22. 14:30:35

Lehet, hogy az előző ünnepségen csak 799 volt, és most feljebb akarják tornászni a statisztikát.

Reformer 2008.05.22. 14:57:50

Anonymous:

Elvileg csak véletlen.

De az is lehet, hogy olyan ez, mint nálatok a több, mint 9000 (over 9000 - www.encyclopediadramatica.com/Over_9000 (18-as karikás link)

peregrino 2008.05.24. 20:30:34

W.: Családi tragédiát említett. Hallhatnánk erről bővebben is?
K. J.: Nem szívesen beszélek erről. Egyik lányom az, aki érintett ebben a dologban. Néhány éve - nem sokkal a rendszerváltást követően - a szcientológia egyház tagjai beszervezték őt, fiatal gimnazistaként vett részt a szervezet munkájában. Rábeszélték, hagyja abba középiskolai tanulmányait, helyette végezze el az egyház által javasolt tanfolyamokat. Mi, a szülők látva határtalan lelkesedését, és egy kicsit megtévesztve a behízelgő modorú, fiatal, jó fellépésű szcientológusoktól, engedtünk kívánságának, hogy az egyháznak szentelje életét. Az első próbák után (oxfordi-teszt, méregtelenítés, stb.) ajánlatot kapott egy németországi "szcientológus teológiai főiskola" elvégzésére. Közel egy évet töltött ott, amikor váratlanul hazahozták. "Odatámasztották" a bejárati ajtóhoz, hogy szia, majd jövünk, azzal elmentek. Azóta is jönnek. Lányunk, aki azt megelőzően az iskolában tanulmányi versenyeket nyert, kitűnő tanuló volt, egy öt-hat éves gyerek szintjére esett vissza. Azóta több évet töltött különböző pszichiátriai intézetekben, jelenleg egy bentlakásos otthon lakója. Teljesen tönkretették... Mivel személyesen ismertem a városi org vezetőjét, kérdőre vontam a Németországban történtek miatt. Azt a választ kaptam, hogy globális szinten megközelítőleg 0,3 ezrelék "selejtszázalékkal dolgoznak". Sajnos, a lányom is ebbe a "selejtszázalékba" került...

W.: Ezek szerint nincs segítség?
K. J.: Minden lehetőt megpróbáltunk. Az első az volt, hogy felajánlottam a szervezetnek, mivel saját híresztelésük szerint ők a művelői a "Dianetika, a szellemi egészség tudománya" néven ismert tudománynak(?), eljárásnak(?) - szóval itt a lehetőség, gyógyítsák meg a lányomat! Hát, mit ne mondjak, nem vállalták! Sőt, amikor a gyerek zavart állapotában bement hozzájuk az org-ba, kigúnyolták, a vezetők megtiltották a tagoknak, hogy szóba álljanak vele! A hagyományos pszichiátria is csak enyhíteni tudta a tüneteket, megszüntetni nem.

W.: Mi okozhatta ezt a szellemi leépülést?
K. J.: Az ideggyógyászok szerint a tünetek skizofréniára utalnak. Hogy mi okozhatta? Csak találgatni tudunk. Én meg vagyok győződve, hogy a németországi képzés, auditálás során egy elrontott hipnotikus kezelés válthatta ki lányomban a betegséget. Maga az egyházalapító, a dianetika kiagyalója, L. Ron Hubbard írja a "Dianetika, a szellemi egészség modern tudománya" című könyvében, a 76. oldalon: "...E kísérletet elővigyázatosan kell lefolytatni, mivel e módszerrel őrületbe lehet kergetni az illetőt." - vagy a 79. oldal lábjegyzetében: "...Ezeket az eszközöket azonban csak akkor lehet felhasználni, amikor már ismerjük a dianetikát, hacsak nem akarunk valakit véletlenszerűen megőrjíteni, mivel ezek a szuggesztiók nem mindig tűnnek el. A hipnózis kiszámíthatatlan. Veszélyes, és csak annyi helye lehet a rendelőben, mint egy atombombának." Hát ennyi...

W.: És Önök? Nem tettek semmit a gyermekük tönkretevői ellen?
K. J.: Mit tehetnénk? A szcientológia egyház Magyarországon hivatalosan bejegyzett, törvényesen működő egyház. A maximum, amit tehettünk, hogy létrehoztuk a DADA 2000 Ifjúságvédelmi és Drogmegelőzési Alapítványt, ami a bejegyzéssel egyidőben azonnal megkapta a közhasznú státuszt. Az eltelt két év alatt az alapítvány a KIDS Ifjúságvédelmi Magazin tizennyolc számát adta ki, közel százezer példányban. Abból a célból, hogy legalább más szülőket, más gyerekeket megóvjunk a tudatlanságukból, tájékozatlanságukból fakadó veszélyektől. Hogy ne járjanak úgy, mint mi, akik nem tudtuk, hova, kik közé engedtük a gyerekünket...

Kadath 2008.06.02. 23:56:05

Wow
Teljesen ledöbbentem. Mintha egy álomvilágot olvastam volna. Ilyen létezik a világban?
Ez elmebaj és még finoman fogalmaztam.
Fel vagyok háborodva, mivel igen humánus ember vagyok... Szörnyű és természet idegen. Ez egy betegség... Ez megengedett Magyarországon?
Hogyan? Miért nem tesz senki semmit....???

K.Z 2008.06.04. 18:18:19

Ez volt az egyik legjobb írás, amit az utóbbi hónapokban olvastam.

elfelejtette 2008.06.09. 18:06:20

"Kamu az egész"

Így van, ilyen egyszerű, helyes végkövetkeztetés.

soulclipse 2008.07.17. 14:37:43

Respect:)
Nem lehetett könnyű, leforditani és utánna ilyen jó kis olvasmányos formába önteni. Megint tanultam v.mit, és legalább egy kicsit több fogalmam van erről az egészről. Hát most már biztos, hogy nem leszek szci
peace

RON :) 2008.07.17. 15:04:46

Tetszett az írás, bár talán a fordítás miatt, de zavaró az egyszerű szóhasználat. Egy rokonom nagyon clear, okos srác, de teljesen kifordult magából, mióta sci. Meg vagyonokat költött - volt miből - a tanfolyamokra szerte a világban.
Ha az én gyerekemet szervezné be akármelyik szekta, én biztosan elhoznám onnan, még az akarata ellenére is. És "rendet tennék" náluk, pedig nem vagyok egy terminátor típus. Irodát, autót pl. nem túl bonyolult szétverni, felgyújtani. Nem is értem, hogyan nyugodhat bele egy szülő abba, hogy a gyerekét agymosásnak vetik alá!

Pável 2008.07.18. 01:14:42


Jó kérdések, válaszoltam. Az én kérdésem: átmegy-e a vizsgán? :) (nem szci, nyilván)

- hogy álltok hozzá az egyházatokat elhagyó személyhez?

Semmi gond vele, a jó kapcsolat megmarad. Örülünk, hogy velünk volt, semmi nem veszik kárba a munkájából. Egyszer biztosan újra csatlakozik, de erőltetni, rávenni felesleges és értelmetlen. Formális "kilépés" éppen ezért nincs is, a "belépés" is nehezen definiálható.

- az egyén fejlődése, kiteljesedése milyen kapcsolatban kell álljon vallásotok alapjaival?
melyiknek kell előtérbe lennie?

Az egyén szellemi fejlődése "automatikus", de a fejlődéssel az egyén jelentősége, a különállás elvileg csökken. A csoportos vallásgyakorlás több szempontból is fontos. A "világi" életet nem kell elhanyagolni, a család, párkapcsolat, barátok, munka megmaradnak, sőt, ezek minél inkább rendben vannak, annál jobb, hiszen így lehet zavartalan a vallásgyakorlás is.

- belső fegyelem betartatása miként történik?
milyen módon létezik büntetés egy belső lázadó, kritikus szemszögű személy esetén? egyáltalán milyen lépéseket szoktatok tenni, vagy mi az amit "előír" a vallás maga, vagy az egyház?

A kritikus szemlélet kifejezetten hasznos, minden állítást érdemes minél többször megvizsgálni. A meggyőződés ("hit") általában csak fokozatosan jelenik meg. A rosszindulatú "lázadóval" max. éreztetik, hogy nincs rá szükség, az áskálódást úgyis megunja, és magától elhagyja a csoportot. Végső esetben megkérik, hogy ne jöjjön. Büntetés nincs, pontosabban nem az egyház dolga. "Ki mint vet, úgy arat", szóval elvileg megy az magától is :)

- vallásotok más vallásokat milyen módon fogad el? milyen kapcsolatot ápoltok más vallással?
Lehet tagja belépést követően is más vallást elfogadó, netán abban is résztvevő személy?

Alapvetően elfogadó, sőt más vallásokat is hasznosnak tart, egy szintig legalábbis. Vannak viszont vallások, ahol néhány szokással ill. az erre épülő társadalmi berendezkedéssel szemben kritikus. Más vallás gyakorlása sem tilos, bár érdekes lehet, szerintem leginkább összezavarja az embert.

- mi Jézusról, Buddháról, Védákról a véleményetek?
van hivatalos, akár vallási anyagaitokban Róluk szó?

Konkrétumok nélkül: van vélemény, nem ellenséges, de nyilván a saját szempontjából magyarázza :P
süti beállítások módosítása