Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Az egyház módszerei és taktikái a kritikák és a kritikusok kezelésére

2008. március 18. - Reformer
Ez a post részben saját tapasztalataimon, részben pedig Jeff Hawkins volt nemzetközi szcn marketing vezető beszámolóin alapul.

1. A legfontosabb tudnivaló: az egyház módszerei és taktikái nem változnak ezen a téren és éppen ezért kiszámíthatóak. Ez azért van, mert ezekről is írt Hubbard, és amit ő írt, az megváltoztathatatlan szentírás.

Ezért pld. az egyház sajtóközleményei és hivatalos cáfolatai nagyon hasonlítanak egymásnak, hasonló a megszövegezésük.

Az egyház mindig azonnal támadólag lép fel a kritikusokkal szemben, személyeskedő vádaskodásokkal reagál és igyekszik különféle eszközökkel lejáratni, hiteltelenné tenni a kritikust - mert Hubbard azt írta. (1966. feb. 25-i iránylevél, A Szcientológia elleni támadások)

Ha valaki a konkrét kiderült bűncselekményekre és visszaélésre kérdez rá, azonnal témát váltanak és személyében támadják, próbálják hitelteleníteni a forrást. Kategorikusan le fogják tagadni a bűnök és visszaélések létezését - többnyire azzal, hogy a forrás csak egy hitehagyott senki, aki így akar 15 percre híres lenni, stb.

Az egyik kommentelő (Egy a sok közül) is ezt a módszert kezdte el rajtam alkalmazni, az érdemi felvetésekre, a feltárt visszaélésekre nem reagált, csak személyeskedő módon elkezdett azzal vádolni, hogy hazudtam a feletteseimnek (nyilván, hogy hiteltelenné tegyen, mint közismert hazudozót).

A megoldás az, hogy a témánál (kiderült visszaélések) kell maradni, nem belemenni a személyeskedő vitákba.

2. Ilyen az Anonymoust "leleplező" videó és site: http://www.anonymous-exposed.org/.

(Érdemes megnézni az Anonymous válaszát: http://www.anonymousexposed.org/)

Ennek a meglehetősen ijesztő videónak amúgy 1 célja lehet - a szcientológusok megijesztése. Amint már írtam pár posttal ezelőtt, általában ez a módszer - sokkolják a szcientológusokat és lefestik, hogy mekkora veszély van, aminek az elhárításához pénz kell, többek között tőle is. Ilyen és ehhez hasonló videók mennek le a pénzszerző rendezvények elején és ha kell, több is, hogy megnyíljanak a pénztárcák.

3. Fogalmuk sincs, mit kezdjenek az internettel és a vírusként terjedő videókkal. A szcientológia számára minden reklám és marketing felülről lefelé zajlik. Megmondod a közönségednek, hogy mit higgyen vagy gondoljon és azt fogják hinni vagy gondolkolni - kb. az 1950-es években használatos amerikai marketing módszer. Amint már idéztem, Hubbard ezt írta: "aberrált állapotában rengeteg ember többé-kevésbé hipnotikus kábulatban van, és reagálnak az anyagokban és hirdetésekben szereplő közvetlen parancsokra". Így vélekedett Hubbard a nem szcientológus emberekről ("nyers hús" - "raw meat" a nevük a belső szlengben), és az egyház vezetői is így gondolkodnak.

Tehát a marketing taktikájuk annyi, hogy eldöntik, mit kéne gondolni az embereknek, aztán addig ismételgetik, amíg el nem hiszik.
 
4. Újabban már nem nagyon tudnak nagy létszámú tüntetéseket vagy demonstrációkat összerántani - ugyanis a maradék szcientológusokat végtelen mennyiségű kommunikációval és kéréssel bombázzák, hogy adományozz még több pénzt, vegyél még könyveket, adományozz az épületre, adományozz az IAS-nek stb. Már eléggé le vannak merítve, így bármelyik, masszív aktivitásra történő felhívás süket fülekre talál. Ezért nem látni szcientológusokat a rádióban, a TV-ben és az interneten, a pár OSA-s önkéntest vagy munkatársat leszámítva. Nem tudnak nagy számban megjelenni.

5. Egy fontos megjegyezés: nem a mezei, sima szcientológusok a célpont. Nekem sem ők. Hanem az egyház és különösen annak vezetősége. Az egyszeri szcientológusok döntő többsége - saját tapasztalatom ez - jóindulatú, intelligens és másokkal törődő ember. Tényleg bennük van a vágy, hogy egy jobb világot hozzanak létre, ezért is lettek annakidején szcientológusok. De FOGALMUK SINCS, hogy valójában mik zajlanak a háttérben. Nincsenek tudatában annak, hogy milyen kifinomult manipulációs technikákat használnak rajtuk. Fogalmuk sincs, hogy mik folynak a nemzetközi bázison és az RPF-en. Ha tudnák ezeket, tömegével hagynák ott az egyházat - és újabban sokan meg is teszik.

Ezért létfontosságú, hogy a szcientológusok megtudják, hogy valójában mik is történnek a felső vezetőség köreiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr35386459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerek 2008.03.18. 19:53:38

1996-os iránylevél. Elírtad a dátumot.

Kerek 2008.03.18. 20:05:23

ok, az előző és ez a komment is törölhető sztem, mert off:)

pszichiáter 2008.03.18. 20:18:33

Reformer: ha nem engedik a net közelébe a tagokat, akkor hogyan tudnak meg bármit a felső vezetés iszonyatairól?

Olvasnak újságot? Van saját mobiljuk, internetkávézóba járhatnak? Vagy a saját internetjüket használhatják tájékozódásra?

Lehet hogy mindenre nem lesz a válasz. Ha igen el nem tudom képzelni hogy hogyan nem izgatja őket a világ dolgai. Olyan porosnak tűnik ez a csoport, brrrr. :-DD
Kérdezem: miért járnak tengerész egyenruhában, mit jelent nekik ez a gönc?

Anonymoustól tényleg félnek, mert anonymous a neten jelent meg, és AZT télleg nem tudják kezelni.

Az anon jelenség annyira más, eddig soha nem tapasztalt dolog. Sztem sosem gondolták a szcisek, hogy a világ legnagyobb nyilvánossága elé kerülnek a viselt dolgaik, és fellépnek a visszáságok ellen, totál ismeretlen tömegek. Tényleg nagyon érdekesnek találom, és kiváncsi leszek mi jön még.

Tatuka 2008.03.18. 20:56:24

Érdekes kérdés.
Ha ezek az írások / honlapok / mozgalmak elijesztenek embereket attól, hogy belépjenek az egyházba, szükségszerűen csökkennie kell az utánpótlásnak. Akkor pedig előbb-utóbb (persze évtizedekben mérve) össze kell omlania a rendszernek, nem?

csege 2008.03.18. 20:59:43

Engem nagyon érdekelne "pszihiáter" kérdésére a válasz.Ugyanezek érdekelnek engem is.Előre is köszi

Reformer 2008.03.18. 21:43:00

Nocsak, egy pszichiáter az én blogomban! Nyilván a civilizáció elpusztításán mesterkedik itt is :)

A sima szcientológus szabadon netezhetnek, de el van mondva nekik az egyházban, hogy ha kritikus oldalak olvasnak vagy OT-adatokat, akkor lőttek a Hídjuknak és örökre rabok maradnak a fizikai univerzumban.

A Sea Org tagok csak egy proxyn keresztül netezhetnek, ami szűr minden kritikus tartalmat. Saját mobil alsóbb szintű Sea Org egységeknél jellemző, feljebb csak engedéllyel. Újság, TV nincs - semmi. A TV-nézés tilos, max otthon a szülőknél. Újságolvasás is szintén otthon a szülőknél esetleg.

A tengerész egyenruha onnan van, hogy Hubbard tengerre szállt 1967-ben a legelkötelezettebb tagjaival, hogy nemzetközi vizeken nem érje utol az a sok fránya elnyomó. A közvetlen munkatársai egyben tengerészekké is váltak. Így lett az US Navy egyenruháját koppintva kialakítva a Sea Org egyenruha.

Meg az is szerepet játszott, hogy az állandó fizikai munkavégzés (tengerészfeladat) a többi feladat mellett képesebbé tette az embereket arra, hogy konfrontálják a fizikai univerzumot - legalábbis nekem ezt mondták.

Rangot is kaptak az emberek, LRH lett a Commodore. David Miscavige például Captain rangban van, most ez a legmagasabb rang a Sea Orgban.

Ligur 2008.03.19. 09:12:53

Reformer: mik azok az OT adatok, amit a mezei scinek nem szabad olvasni? Pl. a Xenu story, vagy ilyesmik?

evilous 2008.03.19. 11:38:43

"(Érdemes megnézni az Anonymous válaszát: www.anonymousexposed.org/)"

rick rolled!

Reformer 2008.03.19. 21:02:35

Ligur
"mik azok az OT adatok, amit a mezei scinek nem szabad olvasni? Pl. a Xenu story, vagy ilyesmik?"

Például, de a mezei sci-k nem tudják, ki az a Xenu - mivel nem tudhatják meg, hogy mit nem szabad olvasni pontosan.

Ezért a mezei sci az OT-adatok gyilkos hatásától és a Hídja elbukásától való félelmében inkább az összes nemhivatalos oldalt elkerüli, hogy nehogy OT-adatokat olvasson.

ThufirHawat 2008.03.20. 07:48:30

...épp ezért, az egyetlen helyes út a szci elleni harcban a felvilágosítás, a titkos tanok feltárása, közzététele. Ez szerintem minden kiugrott tagnak kötelessége.
Örülök, hogy láthatólag ezt Ti is így gondoljátok.

Neduddgi 2008.03.20. 14:45:31

"A lejárató oldal is vicces, mert az Egyház eredetileg más videót akart feltenni, de az anonymous megoldotta, hogy csak a Rick Astley klipp legyen rajta és az egész site annyira siralmasan gyenge próbálkozás."

Nem, tulajdonképpen annyit csináltak, hogy lemásolták a sci oldalt és a videó helyére betették a Rick Astley videóklipet. A poén az, hogy regisztráltak egy MAJDNEM ugyanolyan nevű oldalt, mint a sci lejáratós. A különbség egyetlen ici-pici kötőjel. Ha kihagyod, Astley-t kapsz. :o)

Tehát az eredeti lejáratós oldal (by COS): www.anonymous-exposed.org/

És annak poénosított másolata (by Anonymous): www.anonymousexposed.org/

Egyúttal tanulsága is van annak, hogy elnézted: ugyanezt a trükköt szokták a hamis bankos oldalakhoz is használni, csak éppen kevésbé vicces célokra. Majdnem (de csak majdnem) ugyanolyan cím, mint a bankodé, a beléptető oldal kinézete első ránézésre szintén tökugyanolyan (de jééé, kérnek még egy plusz adatot...), aztán máris begyűjtöttek mindent, ami a számla lerablásához kell.
Szóval mindig körültekintően!

nemtudom · http://azallamenvagyok.blog.hu 2008.03.21. 16:35:35

régi jó kis módszerek ezek, sajnos ebben az egyben nem áll valami messze a valóságtól az egyház:(

már az oviban is volt ilyen:

- peti elvette a lapátom!
- de nem vettem el!
- ne hazudj, múlt hónapban is bepisiltél!

:)

tx 2008.03.25. 23:15:15

Már az elejétől kezdve figyelem az Anonymousnak nevezett csoport és a CoS összetűzését. Az egész azzal kezdődött, amikor a híres Tom Cruise videó megjelent az interneten, a szcientológusok pedig le akarták azt tiltatni. Itt kerültek a figyelem középpontjába, az internet cenzúrázásának szándékával. Nagyjából itt kezdték el szervezni a Project Chanology nevű akciót egy oldalon, aminek a látogatói mind anonimok (innen az Anonymous).

Ami ezen az anonymous-exposed oldalon van videó elég ügyesen van összevágva. Az első bevágott Anonymoustól származó üzenetből kivágták a tényleges támadások célját:

"Over the years, we have been watching you. Your campaigns of misinformation; suppression of dissent; your litigious nature, all of these things have caught our eye. With the leakage of your latest propaganda video into mainstream circulation, the extent of your malign influence over those who trust you, who call you leader, has been made clear to us. Anonymous has therefore decided that your organization should be destroyed. For the good of your followers, for the good of mankind--for the laughs--we shall expel you from the Internet and systematically dismantle the Church of Scientology in its present form."

Továbbá rengeteg későbbi videóüzenetben kihangúlyozták, hogy a támadások célpontjai nem a tagok, hanem maga az egyház, mint szervezet.

Kerestem a hivatkozásokat erre a megmozdulásra ezen az oldalon, de nem találtam, ezért remélem nem probléma, hogy most belinkelek pár ezzel kapcsolatos gyüjtőhelyet:
Információs oldal 1: www.encyclopediadramatica.com/PROJECT_CHANOLOGY
Információs oldal 2: partyvan.info/index.php/Project_Chanology

üdv, tx
süti beállítások módosítása